Hur du ser till att din hunds halsband sitter ordentligt

Välj Namnet På HusdjuretDin hunds halsband är som din plånbok: det är platsen där han bär sitt ID. Din valp ska ha halsbandet på sig varje gång han lämnar ditt hem. Faktum är att många husdjursföräldrar lämnar halsbandet 24/7 för extra säkerhet.Hundhalsband finns i en mängd olika färger, material, stilar och storlekar. Vilket halsband du än väljer till din hund måste det passa honom bekvämt. Det får inte vara för hårt eller för löst. Om den är för lös kan din hund vicka ut ur den. Å andra sidan, om kragen är för tight kan den vara obekväm och kan orsaka skada.Här är allt du behöver veta för att säkerställa att din hunds halsband sitter ordentligt. fransk bulldog med krageTa mått på din hund

Att se till att ditt husdjurs halsband sitter ordentligt börjar innan du ens tar hem en. Före dig köp ett hundhalsband , måste du se till att den är lämplig för din valp genom att ta noggranna mätningar. Kom ihåg att alla hundar är olika. Även två hundar av samma ras kan ha dramatiskt olika halsstorlekar.

Istället för att gissa, linda försiktigt ett måttband runt den nedre delen av din hunds hals. Djurhalsband glider vanligtvis ner i nacken tills de kommer till vila på axlarna.Bild: Pixabay

Dessutom måste du överväga tjockleken på din hunds hals. Detta gäller särskilt om du äger en Bulldog eller Mops. Dessa raser har korta halsar som behöver tunnare krage. Om kragen är för tjock kan det orsaka skav.

Även om det inte finns något sätt att mäta halsbredden, titta bara närmare på din hunds hals för att se om den behöver ett tjockare eller tunnare halsband.

Två-finger trick

När du väl köpt ett djurhalsband och sätter det på din hund kan du prova tvåfingertestet för att se till att det sitter ordentligt. För två fingrar mellan halsbandet och din hunds hals. Om kragen känns åtsittande är passformen perfekt. Om du måste tvinga in fingrarna under den sitter kragen för hårt.

Du bör också skjuta upp halsbandet och se om det kan glida av din valps huvud. Hundraser med triangulära huvuden, som vinthundar, kan lätt ta sig ur halsbandet.

Om du kan skjuta halsbandet förbi din hunds öron, bör det dras åt.

Hur tight bör en hunds halsband vara för en korrekt passform?

En hunds halsband ska vara tillräckligt tätt så att den inte kan glida ur den. Det bör dock vara tillräckligt löst för att säkerställa att han är bekväm.

Riskerna med ett illasittande djurhalsband

Det är viktigt att din hunds halsband passar honom ordentligt. Några risker med ett illasittande hundhalsband inkluderar:
  • Lös hund : Om din hund tar sig ur halsbandet medan du tar med honom på en promenad kan den lätt springa iväg och gå vilse.
  • Skador : Hundar med löst sittande halsband kan potentiellt drabbas av ben- eller munskador. De kunde lätt få sin käke eller tass fast i kragen.
  • Hudirritation : En lös krage kommer att röra sig mer på halsen, vilket skapar hudirritation. En tättslutande krage kan också orsaka utslag och brännskador.
  • Kvävning : Ett halsband som är för hårt kan stänga av ditt husdjurs luftvägar och orsaka kvävning.
  • Nackskador : Din hund kan utveckla en nackmuskel- eller luftstrupsskada genom att vrida eller svänga med huvudet för att lätta på trycket från ett hårt halsband.

Behöver min hund ett halsband?

Alla hundar ska ha halsband, även om de är mikrochippade. Om ditt husdjur någonsin kommer loss eller tappar bort, kommer hans halsbands-ID-taggar att hjälpa människor att enkelt se ditt nummer och ringa dig.

Kragekontroller

Din hund behöver inte samma halsband för alltid. Kragen kan skadas eller så kan han helt enkelt växa ur den. Båda dessa fall kan leda till en illasittande krage.

Se till att ditt husdjurs halsband sitter ordentligt genom att visuellt kontrollera det varje dag. Halsbandet bör inte få ditt husdjurs päls att hårdna eller falla ut.

Genomför slumpmässiga tvåfingertest och inspektera det övergripande tillståndet av kragen varje månad.

Slutsats: Hur du ser till att din hunds halsband sitter ordentligt

Ett korrekt passande hundhalsband bör inte vara för hårt eller för löst. Det ska tillåta ditt husdjur att bekvämt röra sig och andas utan att ge det en chans att glida ur det. För att garantera den perfekta passformen, mät alltid din hunds hals innan du köper ett nytt halsband och prova tvåfingertestet efter att ha tagit på det.

Ett bekvämt halsband hjälper till att hålla ditt husdjur säkert samtidigt som det ser snyggt ut.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: Nilda Guzman, Pexels

Innehåll