Kan hundar bli solbrända? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjuret hund som ligger på sandenSommaren är här och solen skiner för fullt. Om du gillar att ta med din hund ut på utomhusäventyr som vandringar, stranddagar eller till och med dina dagliga löpturer, kanske du blir förvånad över att ta reda på att du borde packa solskyddskräm till din lurviga vän och din egen.Precis som vi kan våra hundar bli solbrända. Huden under din hunds päls är lika känslig som vår, kanske ännu mer. Ditt husdjur löper risk för solbränna, hudcancer eller andra komplikationer som kommer med långvarig solexponering.

 Avdelare 2

Blir hundar solbrända?

Vissa hundraser är mer benägna att bli solbrända än andra, men som en allmän regel kan alla hundar få en solbränna vid långvarig solexponering. Solbrända hundar kan drabbas av röd, inflammerad hud och få fjällande hud och håravfall. Din hund är mer benägen att uppleva solbränna i områden med mindre hår som mage, näsa, öron, tassar och mun.Det kan ta så lite som 30 minuter till en timme en vanlig solig dag för din hund att utveckla en solbränna. Du måste hålla ett öga på hundar närmare marken, som Corgis, eftersom de är mer utsatta för solbränna på huden i buken på grund av att UV-strålningen reflekteras från marken. Dessutom, om du bor på högre höjder eller nyligen tog din hund för en frisyr , kan de löpa större risk för solbränna.

 kofta welsh corgi utomhus

Bildkredit: Svetlbel, Pixabay

Var försiktig med brännskador på heta ytor

Om du ofta tar med dig din hund under utomhusaktiviteter eller regelbundet går ut med den, var försiktig under middagstid. Att gå längs trottoaren eller vägarna kan också bränna botten av din hunds tassar under sommaren. Testa alltid marken innan du tar ut din hund. Om du inte kan hålla din hand mot marken eller om marken är för varm för dina fötter, är det verkligen för varmt för din hunds tassar. Försök att undvika att gå på promenader mitt på dagen, och gör ditt bästa för att hålla dig i skuggan eller bära din hundvän över hetare stigar och vägar.

 kvinna som bär en bedårande hund

Bildkredit: Artem Beliaikin, Pexels

Hur skyddar du din hund mot solbränna?

Du behöver inte belägga din hund i tjocka lager av solskyddsmedel förrän de ser ut som Casper the Ghost för att hålla dem säkra. Men om din hund vistas utomhus under långa perioder, även för att slappa på bakgården, måste du skydda huden mot de skadliga effekterna av långvarig solexponering. Här är några sätt att skydda din lurviga vän:

 • Använd solkräm som är gjord speciellt för hundar: Att använda fel typ av solskyddsmedel, eller mänskligt solskyddsmedel, för din hund kommer sannolikt att orsaka lika många problem som en solbränna i sig. Använd formler som endast skapats uttryckligen för hundar. Om inte, kan du utsätta din hund för zinkoxid eller para-aminobensoesyra, som är giftiga för hundar om de intas. Vilken solskyddsprodukt du än använder är skyldig att slickas eller intas på något sätt, så det är bättre att vara säker än ledsen.
 • Se till att din hund har tillgång till skuggade områden: Om du lämnar din hund ute på bakgården, se till att din hund har en plats att vila i skuggan. Tillgång till skugga hjälper till att förhindra solbränna och minskar risken för andra värmerelaterade problem som överhettning eller värmeslag.
 • Klä din hund i skyddskläder: Du kan använda skor eller strumpor på din hunds tassar för att skydda dem från den varma eller isiga marken, men du kan också skaffa reflexvästar, hattar eller till och med solglasögon för att skydda dem från UV-strålar.
 Fransk bulldogg klädd i blå kylvästsele

Bildkredit: Firn, Shutterstock

Hur man applicerar hundsolskydd

Hur lägger du solskyddsmedel på din hund? Oavsett om de är ett vickande litet hot eller en lugn barnvakt är svaret detsamma: försiktigt.

 • Patch testa Solskydd genom att placera en liten mängd på en plats på din hunds hud för att se till att det inte orsakar en reaktion. Om din hunds hud förblir densamma och din hund inte visar några tecken på eventuell klåda eller irritation efter minst 30 minuter, bör det vara säkert att fortsätta och applicera solkräm.
 • Sätt solkräm på de ställen som är mest utsatta för solen som näsryggen, öronen, huden runt läpparna, ljumsken, magen och insidan av låren. Var som helst där deras färg är ljusare och du kan se exponerad hud bör vara ditt primära fokus och mål. Var försiktig när du applicerar solkräm; du skulle inte vilja få solkräm i din hunds ögon.
 • Se till att din hund inte slickar av den på minst 15 till 20 minuter. Solskyddsmedel behöver tid för att sätta sig in i huden. Av samma anledning kan du inte hoppa in i poolen direkt efter att du har applicerat solskyddsmedel, du måste se till att din hund inte slickar bort solskyddet. Det tar 10 till 15 minuter att absorberas i huden, så att vänta cirka 20 minuter innan du utsätter din hund för solen är ett säkert kort.
 • Applicera solkrämen igen ofta: Du måste applicera igen din hunds solkräm minst var 4:e till 6:e timme. Om din hund går och simmar måste du ansöka igen efter att den simmat.
 mops hund massage av ägare

Bildkredit: Chanita Chinnawong, Shutterstock

 Avdelare 2

Slå på värmen

Att njuta av tiden ute med din hund är otroligt roligt och givande. Oavsett om du slappar i din bakgård eller är på sightseeing på promenader och vandringar, är det oerhört viktigt att se till att din hund är skyddad från solen.

Även om du inte tror att din hund löper en större risk att bli solbränd, bör du alltid anta att det är en möjlighet och vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder. Begränsa din hunds aktiviteter i direkt solljus, investera i skyddsutrustning och ta dig alltid tid att applicera solskyddsmedel innan du ger dig ut på äventyr utomhus. Om du misstänker att din hund redan har en solbränna, kontakta alltid din veterinär för medicinsk hjälp och en specifik handlingsplan.

+ Källor