Kerry Blue Terrier

Välj Namnet På HusdjuretHöjd: 17-20 tum
Vikt: 32-40 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Svart, grå, blå, silver
Lämplig för: Aktiva familjer som söker en energisk och lojal vakthund och sällskap, erfarna hundägare
Temperament: Lojal, tillgiven, alert, viljestark, mild

Kerry Blue Terrier är en medelstor renrasig arbetshund. Han föddes ursprungligen upp för att bekämpa råttor och andra ohyra inklusive kaniner och harar. Dagens Kerry Blue kan upprätthålla några av sina förfäders instinktiva bytesdrifter, men det är mer sannolikt att han återfinns i utställningsringen, uppträder i agilityklasser eller sitter med sina ägare hemma.De är uppkallade efter ursprungslandet och färgen på deras iögonfallande päls, som är mjuk att ta på. Rasen är tillgiven mot familjemedlemmar, vänlig mot främlingar, men kommer kanske inte överens med andra hundar och tenderar att jaga något som är mindre än honom. Han anses vara ganska lätt att träna, men han har högt energibehov. Utan tillräcklig och regelbunden motion kan han vara benägen för destruktivt beteende - detta är särskilt sant eftersom han är en brukshund. Om han inte jagar råttor i ladugården eller genom fält, behöver han något sätt att simulera den här typen av beteende. Om han lämnas åt sig själv på gården kommer han att gräva, tugga och undersöka allt inom sitt territoriums gränser. Han är också utmärkt på att hoppa, och kan lätt rensa ett kort staket.Avdelare 1

Kerry Blue Terrier valpar – innan du köper...

Se det här inlägget på Instagram

Ett inlägg delat av Svetlana Sh (@indigenny)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Kerry Blue Terrier-valpar?

Kerry Blue Terriers är renrasiga hundar. Som sådana brukar de kosta mycket mer än hybridraser och blandraser. Priset du betalar kommer i slutändan att avgöras av deras fysiska egenskaper och var dessa uppfyller kennelklubbens utställningskrav, såväl som hundens härstamning. Om valpens föräldrar är klassvinnare eller utställningshundar bör du räkna med att betala mer för din nya valp. Räkna med att betala från 000 till 000 för en Kerry Blue.Hitta en ansedd uppfödare innan du köper. Eftersom Kerry Blue är en renrasig, kan du hitta information om lokala, välrespekterade uppfödare genom AKC. Du kan också gå med i rasgrupper och följa sidor på sociala medier som kommer att lyfta fram de bra och dåliga uppfödarna av just denna hund. Om du gör det kommer du att kunna ignorera uppfödare med dåligt rykte och hitta en som är känd för att ge glada, pigga hundar och potentiellt även utställningsvinnare.

Som renrasig är det osannolikt att du hittar för många Kerry Blue Terriers i skydd, även om det är möjligt. Om du hittar en i ett härbärge, försök ta reda på varför de är det. Många hundar hittas i den situationen utan egen förskyllan utan på grund av en förändring i deras ägares omständigheter. Denna ras är dock känd för att uppvisa viss hundaggression (aggression mot andra hundar) och de kan uppvisa en bytesdrift som innebär att de jagar katter och andra djur. Om du har andra husdjur, eller om du är oerfaren av att hantera hundar med dessa egenskaper, bör du undvika hundar med bevisad meritlista i detta avseende.

När du köper en Kerry Blue Terrier från en uppfödare, skynda inte in. Träffa valpen först. Se till att du träffar minst en av föräldrarna och ställ eventuella frågor till uppfödaren om rasen och den enskilda hunden. En bra uppfödare svarar gärna på dina frågor och kommer förmodligen att ha några egna frågor eftersom de kommer att vilja se till att deras valpar kommer till lämpliga hem.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Kerry Blue Terrier

1.De är utmärkta vakthundar.

Många terrierraser delar liknande egenskaper, inklusive att vara benägna att skälla på främlingar. Denna egenskap gör dem till utmärkta vakthundar. De är mycket uppmärksamma, vilket innebär att de lätt kommer att upptäcka någon ny som kan närma sig hemmet och varna dig om deras närvaro. Tyvärr kommer de också att uppmärksamma dig på närvaron av brevbäraren, budbäraren, mjölkbudet och möjligen även grannarna som närmar sig sin egen dörr. Även om de anses vara vänliga med främlingar, kan vissa Kerry Blue Terriers vara oroliga eller blyga för människor de inte känner.

två.De behöver regelbunden skötsel.

Pälsen på Kerry Blue Terrier är en av rasens mest framträdande egenskaper. Det ser fantastiskt ut, men det är långt ifrån lågt underhåll. Du bör vara beredd att ge dagliga grooming sessioner för att förhindra att deras päls blir tovig och knuten . Om du tänker visa dem kommer de också att behöva regelbundna snitt och styling. Om du inte är en erfaren groomer, kan detta vara bäst att överlåta till en professionell som har erfarenhet av rasen.

3.Det var nästan Irlands National Dog.

Kerry Blue Terrier är uppkallad efter County Kerry i Irland, där den förmodligen först sågs i bergen i regionen. Irländsk nationalist, Michael Collins, ägde en av rasen och han blev så tagen av den att han försökte få den namngiven som Irlands nationalhund. Han misslyckades i sitt försök, men dess popularitet ledde till bildandet av Dublin Irish Blue Terrier Club och populariteten för denna grupp ledde till bildandet av Irish Kennel Club. Kerry Blue Terrier var den första rasen som erkändes av Kennelklubben.

Kerry Blue Terrier i en vårträdgård

Bildkredit: Radomir Rezny, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos Kerry Blue Terrier

Kerry Blue är vanligtvis mycket bra med människor i alla åldrar, inklusive små barn. Som sådan har han blivit en populär familjehund, samtidigt som han fortfarande används som brukshund och visas på evenemang och utställningar. Han är lyckligast när han är med gruppen som han kallar sin familj, aldrig ska lämnas utanför och inte lämnas ensam under långa perioder. En uttråkad eller ensam Kerry Blue Terrier kan bli destruktiv.

Är dessa hundar bra för familjer?

Perfekt med barn, Kerry Blue Terrier är en bra familjevakthund. Han är ständigt pigg. Även om han inte är alltför benägen att skälla, kan han vara ganska skrämmande när han gör det. Han kan vara en viljestark hund, vilket betyder att han behöver en lika viljestark ägare. Om du ger honom en tum, kommer han att dra fördel. Så pass lämplig som den här hunden är för familjer, anses han inte vara en bra hund för förstagångsägare eftersom han kommer att gå över en blyg ägare som inte sätter starka gränser.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Kerry Blue Terrier tenderar också att klara sig bättre som ensamhund. Rasen är välkänd för att vara hundaggressiv. Även om uppfödare har vidtagit några åtgärder för att minimera detta, samtidigt som de behåller rasens livliga och pigga natur, finns den fortfarande. Tidig socialisering hjälper till att minska denna aggressivitet, men du bör alltid vara försiktig när din Kerry Blue är i närheten av andra hundar. Han kommer att vilja dominera alla andra hundar i huset också, men om du introducerar honom för en annan valp när han är ung, kan de lära sig lämpliga roller.

Han är mer än bara en terrier vid namn. Kerry Blue har använts för att jaga och fånga råttor, kaniner och andra grävande djur. Han har fortfarande ett bytesdrift, även om detta varierar från en hund till en annan. Som sådan är det osannolikt att han kommer att vara en bra följeslagare för katter och andra mindre djur. Det är denna instinkt som betyder att du bör hålla honom i koppel när du går med honom också.

Kerry Blue Terrier

Bildkredit: Etc. Photography, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Kerry Blue Terrier:

Om detta låter som den typ av hund som passar bra in i din livsstil bör du överväga följande faktorer innan du investerar i en valp av denna ras:

Mat & Diet Krav

Den rekommenderade mängden foder för denna ras är mellan 1,5 och 2 koppar mat av god kvalitet varje dag. Detta bör delas upp i två lika stora måltider, vanligtvis en vid frukost och en vid middagstid. Om din Kerry Blue är en brukshund kan han behöva äta lite mer, eller så kan du mata honom med ett foder som är inriktat på brukshundar.

Övning

Din Kerry Blue kommer att kräva mycket motion. Han är en muskulös och energisk hund. Medan vissa kommer roa sig på en säkert inhägnad gård , kommer de flesta fortfarande att kräva ytterligare träning varje dag. Detta låter dig också umgås med din Kerry Blue för att säkerställa att han är väl anpassad och vet hur man beter sig runt andra hundar och människor. Att ta med honom på promenader ger också din Terrier den mentala stimulans som han behöver. Om din hund inte får någon motion på gården, räkna med att gå ut med honom tre gånger om dagen och förvänta dig inte en stillasittande eller långsam promenad.

kerry blue terrier med leksak

Bildkredit: Osetrik, Shutterstock

Träning

Träning och socialisering är viktigt för de flesta raser, men speciellt för raser som denna. Börja med valpklasser eftersom dessa kommer att lära din valp några av de grundläggande kommandona, samtidigt som du lär dig hur du tränar din hund i framtiden. Klasser gör det också möjligt för dig att umgås med din hund och lära honom att nya situationer, människor och andra hundar inte är att frukta. Det lär honom också uppförande så att han vet hur han ska bete sig runt andra.

Socialisering kan hjälpa till att kontrollera en del av den aggression som Kerry Blue visar mot andra hundar, men han kommer alltid att ha förmågan att knäppa, så du måste vara försiktig.

Grooming ✂️

Kerry Blue börjar med en svart päls som blir blå med tiden. Hans päls är vanligtvis hans mest framträdande och minnesvärda inslag. Pälsen är mjuk men tät och den är vågig. Den kommer att kräva daglig borstning, annars kommer den att bli tovig och knuten med tiden. Hans hår kommer också att behöva trimmas ungefär varje månad med särskild uppmärksamhet runt ögonen och ansiktet. Hans skägg kan lätt fyllas med matrester och om du inte kontrollerar pälsen runt hans ögon kommer han att få svårt att se ut.

Du bör ta för vana att borsta din hunds tänder tre gånger i veckan. Helst bör du börja med detta när de är unga och mer accepterande av nya aktiviteter. Om du försöker börja borsta tänderna på en äldre hund utan att han har någon tidigare erfarenhet av detta, blir det mycket svårt att göra. Om din hund tillåter det, borsta varje dag för att förhindra tandstensuppbyggnad och tandhygienproblem.

Din hunds naglar kan behöva klippas regelbundet också, även om detta beror på mängden och typen av träning han tycker om. Om din hund går på betong regelbundet kommer detta naturligtvis att hålla hans naglar korta. Annars måste du ta på dig den här rollen och klippa hans naglar ungefär varje månad.

Slutligen, kontrollera hans öron och ögon varje vecka. Kontrollera öronen för dålig lukt och tecken på infektion. Torka av dem med fuktig bomullsull.

Hälsa

Kerry Blue anses allmänt vara en frisk och tålig hund och har en genomsnittlig livslängd på cirka 12 till 14 år. Om han är frisk kan han leva längre än så här. Men som alla hundar är han utsatt för vissa genetiska tillstånd. Håll utkik efter symtom på något av följande och sök läkarvård om några är uppenbara.

Mindre förhållanden

  • Hudcystor
  • Hypotyreos
  • Entropion
  • Keratoser
  • Torra ögon
  • Patellaluxation
Allvarliga förhållanden
  • Cancer
  • Höftdysplasi

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Det kommer alltid att finnas debatt om huruvida han- eller honhundar är bättre. Storleksmässigt kommer hanen vanligtvis att växa sig lite större än honan. Hanar anses ibland vara mer självsäkra och aggressiva än honor, men detta beror mer på den individuella hunden och hans uppväxt och träning.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Kerry Blue Terrier är en Terrier till sin natur, och inte bara till namnet. Han har ett bytesdrift, kan betraktas som hundaggressiv, och han kommer vanligtvis inte överens med katter och andra smådjur. Men han är en bra följeslagare för människor, inklusive barn. Han är alert och kärleksfull, lojal och kommer att svara på bra träning. Han anses vanligtvis inte vara lämplig för förstagångsägare och nybörjare, dock på grund av sin hundaggression och för att han kan vara egensinnig under träning.

Mycket motion, tidig socialisering och regelbunden skötsel är nödvändigt för denna ras. Brist på motion eller träning, samt att lämnas ensam under långa perioder, kommer att leda till beteendeproblem och destruktiva tendenser. Om du har erfarenheten och tålamodet kan Kerry Blue dock vara en utmärkt familjekamrat.


Utvald bildkredit: vgorlitsky, Shutterstock

Innehåll