KooikerhondjeHöjd: 14-16 tum
Vikt: 20-24 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Vit bas med orange, rött och svarta accenter
Lämplig för: Aktiva familjer eller individer, på landsbygden eller förortshem, de som är intresserade av att träna och umgås med en mycket intelligent hund
Temperament: Glad, Vänlig, Väluppfostrad, Alert, Flitig, Intelligent, Hängiven, Godmodig

Tilltalar idén om en smart, söt hund som kommer att älska att lära sig knep och kommandon? Sedanta en närmare titt på holländarnaKooikerhondje!

Kooikerhondje är en medel-liten ras, en smidig och vänlig hund. Deras intelligens och atletiska förmåga gör att de njuter av aktiviteter med familjen och kommer att utmärka sig i alla slags hundsporter där de har nära kontakt med sin ägare.

Kooikerhondje är en gammal ras från Nederländerna och tros ha utvecklats på 16thårhundrade. De föddes upp som tollhundar för att locka in ankor i fällor. När ankpopulationerna minskade, blev Kooiker-hunden ur bruk.Vid andra världskriget var Kooikerhondje nästan utrotad, men fans i Holland återuppväckte rasen. Även om de är en populär och omtyckt ras i Nederländerna, är dessa hundar fortfarande ganska sällsynta i resten av världen. Idag är de främst uppfödda för sällskap och tävlingar.

Avdelare 1

Kooikerhondje valpar – innan du köper...

Kooikerhondje valp

Söta och fräscha, Kooikerhondje-valpar har en pigg svans och själfulla ögon. Det kan ta ett ögonblick för dessa känsliga varelser att avgöra om de är redo att skaffa vänner, men när de väl gör det kommer du att ha en omtänksam, hängiven, aktiv följeslagare i många år framöver.

Vi vet, de är omöjligt söta. Men glöm inte att när de växer kommer du att behöva fortsätta att ge dem omsorg, motion och känslomässigt stöd. Dessa hundar lever vanligtvis långt upp i tonåren, så det är inte ett åtagande att göra lätt.

Det kan vara utmanande att hitta en Kooikerhondje-uppfödare i USA, eftersom denna ras nästan uteslutande fanns i Nederländerna tills nyligen. Det kan vara värt besväret att kasta ett bredare nät när du söker och kolla med europeiska uppfödare också.

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Kooikerhondje-valpar?

Eftersom detta är en relativt sällsynt ras i USA, var beredd att betala allt från 00 till 00 för en Kooikerhondje-valp från en uppfödare. Mängden beror mycket på härkomst - en utställningshundsblodlinje kommer att bli mycket dyrare - och uppfödaren själva.

Även om det är mindre troligt att du kommer att hitta en på ett härbärge eller för adoption, för de som är villiga att vänta och söka, är avgiften mycket mer hanterbar. 0 är i allmänhet hur mycket det kostar att adoptera och inkluderar kastrerings- eller spaykostnader samt vaccinationer.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Kooikerhondje

1.Kooikerhondjes visas i holländsk konst

Många holländska målare av de 17thtalet presenterade Kooikerhondjes i sin konst. Du kan se dessa hundar i verk av Rembrandt, Jan Steen och Johannes Vermeer.

två.Kooikerhondje kommer att älska att ha ett jobb

Dessa hundar är smarta som en piska och hårt arbetande att starta. Historiskt har Kooikerhondje fötts upp och tränats för att lura och fälla ankor. De var tålmodiga och vakna under jakter och använde till och med sina pigga svansar och lekfulla upptåg för att leda ankflockar in i konstgjorda dammar.

Med denna angelägna avel i åtanke kan du se varför dessa mycket flitiga, smidiga och intelligenta hundar kommer att dra nytta av både fysisk och mental stimulans. De kommer att lära sig knep och kommandon med skärpa, och älskar att ha ett jobb att göra!

3.En kooikerhondje räddade en gång kunglighetens liv

En Kooiker-hund sägs ha förhindrat ett mordförsök på sin kungliga herres liv. William the Silent, Prince of Orange var i Hermigny, Frankrike under en kampanj mot spanjorerna. En natt när prinsen sov kröp en lönnmördare in i hans tält.

Pompejus, prinsens lojala Kooikerhondje, hörde mördaren när de närmade sig tältet och började skälla och klia sin herre för att varna honom för den överhängande faran. Han väckte till slut William genom att hoppa på hans ansikte och på så sätt rädda prinsens liv - om än på ett mycket ovärdigt sätt!

Du kan se Pompejus huggen liggande vid sin herres fötter i monumentet till prins William vid kyrkan St. Ursula i Nederländerna.

Kooikerhondje

Bild: PxHere

Temperament och intelligens hos Kooikerhondje

Liksom med många liknande hundar av spanieltyp är Kooikerhondje skonsam och lättsam i hemmet med en driven, dedikerad attityd i fält.

Den här hunden är en outtröttlig arbetare som förblir alert och inställd på sina förare under ett jobb. Och när de är hemma gör deras uppmärksamma, känsliga uppträdande dem till en kärleksfull familjehund.

Även om den är tillgiven med sin familj, kan den här rasen vara blyg mot främlingar. De är vaksamma och omtänksamma och tar sig tid att avgöra om en främling är vän eller fiende. Tyst, reserverad och mycket intelligent, Kooikerhondje kan tränas för att bli en skicklig vakthund.

Kooikerhondje är en ljus och mycket träningsbar hund som behöver mental stimulans utöver regelbunden träning för att vara riktigt glad och frisk.

Är dessa hundar bra för familjer?

Kooikerhondje är en godmodig valp som älskar att ha en familj att leka med och visa kärlek till. Så länge du umgås med barn tidigt kan de vara omtänksamma och energiska följeslagare för både barn och vuxna.

Som en mycket intelligent och mottaglig hund är Kooikerhondje särskilt känslig för hårda ord och grov hantering. Lär dina barn hur man respekterar sina lurviga vänner också, så kommer harmonin att frodas!

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Som med många smarta raser, kan Kooikerhondje utveckla en ansvarstagande attityd med andra husdjur om de inte socialiseras ordentligt. Med lite vägledning från sin ägare kan denna omtänksamma hund lätt komma överens med andra hundar och katter.

Och även om de vanligtvis är milda, övervaka alltid din Kooikerhondje runt små husdjur eller bytesdjur. Även i en vänlig interaktion kan hundlek vara för stressande eller fysiskt för många små djur.

Kooikerhondje i vatten

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Kooikerhondje

Att skaffa en hund är inte ett lättfattat beslut. Det krävs mycket ansvar, daglig skötsel och planering för att hålla en hund glad och frisk.

Här är några ytterligare överväganden om Kooikerhondje för att ge dig en bättre uppfattning om huruvida denna ras är rätt för dig.

Mat & Diet Krav

En välbalanserad torrfodral är ofta det smartaste och bekvämaste sättet att se till att din Kooikerhondje får i sig alla de näringsämnen som behövs för deras aktiva liv. Högkvalitativa varumärken kommer att ha ett varierat utbud av hela livsmedelsingredienser som magra proteiner, grönsaker, frukt och ett litet antal spannmål.

Magra proteiner och fetter är särskilt viktiga för Kooikerhondje. Proteiner hjälper till att bygga den här atletiska lilla valpens muskler , ochfettsyror som omega-3kommer att stödja hjärnans utveckling och leder.

För att förhindra att din ljusa Kooiker-valp blir uttråkad vid måltiden, försök ge dem lite godsaker med deras standardkubb. Många hundar är sugna på fisk, blåbär, morötter och till och med sötpotatis! Prata med din veterinär om portionsstorlekar och olika livsmedel att prova.

Övning

Även om den är medel-liten byggnad, är Kooikerhondje en aktiv hund och behöver en hel del motion. Av denna anledning rekommenderar vi inte denna ras till lägenhetsbor. Din hund kommer att behöva flera en timme långa (eller längre) tillfällen under dagen för att gå ut och träna.

Medan Kooikerhondje kommer att njuta av promenader och vandringar, kommer deras skarpa sinnen särskilt att njuta av mer mentalt engagerande aktiviteter. De älskar spel som apport, att leka i vatten, dockdykning , och utmärka sig i en mängd olika hundsporter.

Din Kooikerhondje kommer särskilt att älska aktiviteter som de kan göra med dig! De har avlats för att arbeta nära sina ägare och är ivriga att få vägledning och göra ett bra jobb. Testa hundagilitykurser, lydnadstävlingar eller valfritt antal både mentalt och fysiskt stimulerande spel.

    Vi testade de bästa hundlivvästarna- se våra toppval här!

Träning

Att träna din Kooikerhondje ska vara roligt och enkelt. De är exceptionellt smarta och lär sig kommandon och trick med skärpa. Om du närmar dig deras träning med tålamod och skonsam vägledning kommer de att blomstra.

Deras smarta egenskaper gör också att träning av dessa valpar är en nödvändighet. Smarta hundar som saknar träningsstrukturen kommer sannolikt att agera, mestadels av tristess. Överdrivet skällande , tugga olämpliga föremål och neurotiskt beteende är alla sätt som smarta hundar ber om uppmärksamhet från sina ägare när de inte blir tillräckligt stimulerade.

    Se även:Bästa anti-tuggsprayer för hund – recensioner och toppval

Kooikerhondje vacker hund

Grooming ✂️

Den långa, silkeslena dubbelpälsen på Kooikerhondje kan se ut som om den behöver mycket underhåll, men fans av rasen insisterar på att motsatsen är sant. Deras långa päls är vattenavvisande, tar inte upp smuts så lätt och trotsar till och med trassel!

Du behöver inte investera mycket tid eller pengar för att hålla din valps päls i toppform. Borsta helt enkelt din Kooikerhondjes päls en gång i veckan och ge dem ett bad då och då.

Med alla hundar bör du också kontrollera deras öron, tänder och naglar regelbundet.

Kontrollera din hunds öron en gång i veckan och rengör vid behov från smuts och vax som kan bygga upp tillförhindra parasiter och infektion.

För att rengöra sina tänder och hålla tandköttet friskt, ge din hund en skonsam tandborstning en gång i veckan. Plus, njut av fördelen med fräschare valpande andedräkt och sötdoftande kyssar!

Din Kooikerhondje kan vara tillräckligt aktiv för att de kommer att slita ner naglarna naturligt, men vi rekommenderar fortfarande att du kontrollerar dem varannan vecka eller så. Långa naglar kan spricka smärtsamt och lämna otäcka oavsiktliga repor på dig och din valp.

Hälsa och villkor

Lyckligtvis innebär rasens relativa sällsynthet också att uppfödare är mer selektiva och försiktiga med sina kullar, vilket avsevärt bidrar till Kooikerhondjens allmänna hälsa.

Även om det är en allmänt frisk hund, finns det fortfarande några hälsoproblem att hålla ett öga på för din Kooikerhondje.

Mindre förhållanden

  • Grå starr
  • Luxating patellas
  • Polymyosit
  • Njursjukdomar
Allvarliga förhållanden

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Kooikerhondjehanen blir något större och är mer benägen att delta i sexuellt aggressivt beteende som puckel eller uppstigning och territoriellt beteende. urinmarkering. Honhundar är mer petita och ofta tystare, eller mer fogliga.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Så, är Kooikerhondje rätt hund för dig?

Om du lever en stillasittande livsstil eller inte vill lägga tid på att träna enmycket intelligent och aktiv hund, då kanske inte.

Men om du letar efter en liten, glad hundkamrat att leka, äventyra och lära dig att kommunicera med, kan Kooikerhondje vara den perfekta hundrasen för dig!

Innehåll