Labradoodle (Labrador Retriever & Poodle Mix)

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 21-24 tum
Vikt: 50-65 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Vit, kräm, brun, röd, guld, silver, blå, svart, trefärgad
Lämplig för: De som letar efter en aktiv, sällskaplig hund som kräver måttlig skötsel
Temperament: Bra med familjer, energisk och sugen på socialisering, intelligent och ivrig att lära, alert men inte överdrivet skyddandeÄven om du inte är alltför bekant med hybridhundraser, finns det en god chans att du har hört talas om Labradoodle. Denna blandning kombinerar utseendet och personligheten hos en labrador retriever, Amerikas mest populära hundras , med en pudel. Vad får du när du blandar dessa två raser? En stor, älskvärd nallebjörn.

Men Labradoodles är inte bara populära för sitt bedårande utseende. Många väljer att kalla en Labradoodle för sin egen på grund av sin hypoallergena päls och sin höga intelligensnivå. Många Labradoodles hittar till och med in terapi och servicearbete .

På pappret verkar dessa fluffiga valpar vara den perfekta följeslagaren för de flesta hundälskare. Som med alla hundar måste du dock veta ett och annat om den här designerrasen och deras dagliga behov innan du börjar äga dig själv.Avdelare 1Labradoodle-valpar – innan du köper...

labradoodle valp

Kredit: Danii Brown Photography, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Som valpar ser Labradoodles ut som små, luddiga nallar. Även om de kommer att bli större med åldern, växer dessa hundar aldrig riktigt ur sin valpcharm.

Labradoodles marknadsförs ofta som den idealiska familjehunden, och kombinerar labrador retrievers personlighet och energi med intelligens ochhypoallergen päls av pudeln. I verkligheten kan denna korsning vara mycket att hantera för förstagångshundägare eller de som letar efter en mer praktisk hundkamrat.

En annan sak att tänka på är Labradoodlens status som en designerras. Vad betyder det här?

Labradoodlen sträcker sig obekvämt över världar av renrasig och mutt. Å ena sidan är Labradoodles avsiktligt uppfödda och säljs för massor av kontanter. Å andra sidan är korsningen inte erkänd eller reglerad av någon större hundorganisation (åtminstone i USA). Många uppfödare vänder sig också till inavel för att uppnå önskvärda valpar.

Ja, Labradoodles kan göra otroliga husdjur, och det finns otaliga välmenande uppfödare där ute. Men du kanske också borde fråga dig själv, varför betala ett överpris för en hund som i slutändan har en mutts genetik?

Vad är priset på Labradoodle-valpar?

Som en av nutidens trendigaste korsningar bör ägare förvänta sig att betala en fin slant för en ny Labradoodle-valp. I genomsnitt kan Labradoodle-valpar kosta allt mellan 0 och .000. För en valp av hög kvalitet från en pålitlig uppfödare bör du dock planera att spendera minst 1 200 $.

Faktorer som bidrar till Labradoodles prislapp kan inkludera geografiskt läge, uppfödarens rykte/certifiering, förälders härstamning och färg . Som med vilken hund som helst kan valet av den billigaste valpen betyda att man stödjer dåliga avelsmetoder och till och med djurmisshandel.

Ibland kan en Labradoodle hitta vägen till ett lokalt djurhem eller räddning. Eftersom korsningen är så populär just nu, blir dessa hundar vanligtvis adopterade nästan omedelbart. Om du är intresserad av att rädda en Labradoodle istället för att köpa en, föreslår vi att du undersöker och kontaktar alla lokala Labradoodle-räddningsorganisationer i din region.

Avdelare 8

Tre föga kända fakta om Labradoodles

1.Labradoodles är inte alltid allergivänliga

Även om många potentiella ägare tror att Labradoodle automatiskt ärver pudelns hypoallergena egenskap, är detta ofta inte fallet. Tyvärr innebär detta också att många Labradoodles orsakar obehag för felinformerade hushåll.

Labradoodlen kan skryta med en pudelliknande päls, men hårtyp har ingenting att göra med hundallergener. Istället utlöses dina allergier förmodligen av ilskan (a.k.a. döda hudceller) som kommer från din hund.

Vissa Labradoodles ärver pudelns hypoallergena hud, men det är ingen garanti. Om du eller en familjemedlem behöver en allergivänlig hund, kanske Labradoodle inte är det bästa alternativet!

två.Den första Labradoodlen kom från Australien

Den allra första Labradoodle föddes upp 1989 av en australiensare vid namn Wally Conron (som idag faktiskt ångrar att skapa hybridrasen !). Conrons inspiration kom från en blind kvinna som behövde en allergivänlig ledarhund, därav beslutet att gå överlabrador retrievermed en pudel.

Idag hänvisar termerna Labradoodle och Australian Labradoodle till lite olika korsningar. Medan den vanliga Labradoodle bara är en korsning mellan en labrador retriever och en pudel, är den australisk labradoodle inkluderar genetik från Cocker Spaniel och andra okända raser.

3.Det finns en Labradoodle för (nästan) varje regnbågsfärg

Enligt rasstandarden finns Labrador Retriever endast i tre färger: choklad, svart och gul. Men när du tittar på pudelns officiella färgstandard finns det nästan en dussin igenkända nyanser att välja ifrån!

Labradoodles finns i en mängd olika färger och mönster, från skarpvita till trefärgade. I detta avseende tar Labradoodle definitivt efter pudeln.

Trots vad många älskare av korsning tror, ​​kan Labradoodles också ha mer än en typ av päls. Även om den mest populära pälsstrukturen är vågig, kan du också hitta valpar med extremt lockig och rak päls!

Föräldrar till Labradoodle

Labradoodlens föräldraraser. Vänster: Labrador Retriever, Höger: Pudel

Avdelare 3

Labradoodlens temperament och intelligens

Labradoodles är naturligt sociala och spännande, särskilt i unga år. Med konsekvent socialisering och träning kan dessa egenskaper dock enkelt hanteras. En välanpassad Labradoodle är vänlig, mjuk och redo för allt världen har att erbjuda.

Trots vad vi har sagt om Labradoodles utåtriktade och sociala personlighet, kan vi inte nog betona vikten av socialisering och träning. Labradoodles som inte har lärt sig att hantera sin spänning, särskilt runt främlingar och andra hundar, kan snabbt orsaka problem.

Innan du tar hem en Labradoodle-valp, notera att dålig genetik ofta leder till beteende- och temperamentsproblem. Även om detta är sant för alla hundar - renrasig, hybrid eller full-on mutt - är det ett väldokumenterat problem inom Labradoodle-gemenskapen. Genom att prioritera en hunds fysiska utseende (i form av inavel eller andra osäkra metoder) kan en mängd psykiska problem komma upp till ytan.

Är dessa hundar bra för familjer?

Labradoodlen är en utmärkt familjekamrat, men som alla raser finns det några saker att tänka på.

De flesta Labradoodles är ganska stora och når upp till 65 pund, så dessa ivriga lekkamrater kommer lätt att klippa ner små barn. Detta är inte ett problem för alla familjer men är något som alla föräldrar borde veta innan de introducerar en Labradoodle i sitt hem.

Dessutom kan den genomsnittliga Labradoodle avguda sin familj, men förvänta dig inte att denna hund ska skydda dig eller dina barn i en nödsituation. Labradoodles är uppfödda för att vara vänliga och avslappnade runt främlingar, vilket gör dem till hemska vakthundar.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Labradoodlen klarar sig extremt bra med andra husdjur, inklusive medhundar.

På grund av dess generellt låga bytesdrift är Labradoodle ett utmärkt alternativ för hushåll med katter eller små hundar. Oavsett bör du alltid vidta försiktighetsåtgärder ochövervaka din Labradoodle runt små djur för allas säkerhet!

labradoodle valp

Kredit: Carina Svardal, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Labradoodle

Låter Labradoodle som den perfekta följeslagaren för dig och din familj? Om så är fallet finns det några fler saker du bör veta innan du börjar äga en egen:

Mat & Diet Krav

I genomsnitt behöver Labradoodles cirka 3 koppar torr hundmat per dag. Vänligen hänvisa till utfodringsriktlinjerna för din valda mat - varje formel har lite olika serveringsrekommendationer.

Eftersom labrador retrievers och pudlar är benägna att drabbas av fetma, föreslår vi att du övervakar din vuxna Labradoodles vikt, aptit och aktivitetsnivå under hela livet. Om du har några frågor om din hunds vikt, boka ett möte med din veterinär för att lära dig mer.

Prova: Bästa maten för Labradoodes & Bästa maten för Labradoodle-valpar

Övning

Beroende på en Labradoodles ålder och allmänna hälsa kräver dessa hundar mellan 30 och 60 minuters ansträngande träning varje dag. Du bör också sikta på att gå två långa promenader per dag.

Labradoodlens intelligens kan inte underskattas, vilket innebär att de kräver både fysisk och mental stimulans. Även om pussel är ett bra sätt att möta dessa behov, är äventyrspromenader (slingrande promenader eller vandringar där din hund kan nosa och utforska en ny miljö) också ett utmärkt val.

Om du bor i en lägenhet är en Labradoodle förmodligen inte rätt följeslagare för dig. Brist på utrymme att springa runt och bränna överskottsenergi kan snabbt skapa destruktiva vanor.

Träning

Labradoodles är ivriga att behaga och är redo för alla typer av träning, oavsett om grundläggande lydnad eller hundsport. Kombinationen av hög intelligens och övergripande vänlighet gör Labradoodle bra för erfarna och förstagångshundägare som är villiga att investera i livslång träning.

Men om du tror att en Labradoodle är en praktisk följeslagare som kommer att träna sig själva, kommer du att få ett oförskämt uppvaknande. Även naturligt vänliga hundar kan lida om de inte socialiseras ordentligt från tidig ålder.

Om den inte hanteras kan Labradoodles energinivåer också komma i vägen för effektiv träning. För att få ut det mesta av dig och din hunds spirande förhållande rekommenderar vi att du följer träningsråden som nämns i föregående avsnitt.

labradoodle

Kredit: The Dog Photographer, Shutterstock

Grooming✂️

Låt dig inte luras av deras fluffiga utseende - Labradoodles klarar sig i allmänhet bra med veckovisa borstningspass . Ju stramare din hunds lockar är, desto mer uppmärksamhet kommer pälsen att kräva.

Liksom pudlar kan Labradoodle-rockar skäras på en mängd olika funktionella och moderiktiga sätt. Om du planerar att gå den här vägen med din valps päls, föreslår vi att du hittar en skicklig och välrenommerad frisör i ditt område.

Även om bad kan ges var fjärde till sjätte vecka, kan du trimma din Labradoodles päls så sällan som två gånger per år. Din hunds specifika pälstyp och föredragna snitt kan påverka denna tidsram något.

Hälsoförhållanden

Som en hybrid, eller designerras, är Labradoodle varken mer eller mindre benägen att utveckla allvarliga hälsotillstånd. Men bristen på standardiserad avel och enorm popularitet innebär att många Labradoodles har dålig genetik.

Labradoodles är mest drabbade av tillstånd som är vanliga bland labrador retriever och pudlar. Regelbundna veterinärbesök kan hjälpa till att hålla din valp frisk och fånga tidiga tecken på sjukdom.

Här är de vanligaste hälsotillstånden som är kända för att påverka Labradoodles:

Mindre förhållanden
 • Öroninfektion
 • Epilepsi
 • Kroniska allergier
 • Fetma
 • Progressiv retinal atrofi
 • Sebaceös adenit
Allvarliga förhållanden
 • Höftdysplasi
 • Armbågsdysplasi
 • Addisons sjukdom
 • Träningsutlöst kollaps
 • Svälla
 • von Willebrands sjukdom

Avdelare 5Man vs Kvinna

Det är viktigt att komma ihåg att varje hund, oavsett ras, är en unik individ. Med det sagt verkar både uppfödare och ägare vara överens om skillnader mellan man och kvinna Labradoodles.

Liksom många hundar tenderar manliga Labradoodles att vara mer tillgivna och lekfulla än sina kvinnliga motsvarigheter. Däremot är honorna mer självständiga och distanserade. Hanar tenderar också att vara större och tyngre än honor, även om skillnaden vanligtvis bara är några tum eller pund.

Oavsett om du väljer en Labradoodle hane eller hona är det viktigt att komma ihåg att skillnader i temperament och utseende beror på genetik och träning oftare än hundens anatomiska kön.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Ser förbi de (ofta välförtjänta) kontroverserna kringLabradoodlesoch deras målmedvetna uppfödning är det tydligt varför så många har vuxit till att älska blandrasen. Med den charmiga personligheten hos ett labb och det slående utseendet och hjärnan hos en pudel, kan vissa till och med säga att Labradoodles är den idealiska hunden.

Ändå är ingen hund perfekt för varje blivande ägare. Labradoodles kräver massor av daglig motion och mental stimulans, och om du inte tränar och umgås ordentligt med en av dessa hundar kan du få en överupphetsad energiboll i koppel.

Men om du är redo för de dagliga utmaningarna med att skaffa en Labradoodle och du är okej att investera tid och pengar för att köpa/anta en på ett ansvarsfullt sätt, ser vi ingen anledning att avskräcka läsare från att äga dennahybrid pooch!


Utvald bildkredit: Lopolo, Shutterstock

Innehåll