maltesiska

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 7-9 tum
Vikt: Mindre än 7 pund
Livslängd: 12 – 15 år
Färger: Vit
Lämplig för: Familjer med äldre barn, äldre, måttligt aktiva familjer, de som söker en vänlig leksakshund, en familj med lätt hundallergi
Temperament: Mild, lekfull, charmig, välbalanserad personlighetMalteserna är en uråldrig hundras som föddes upp för att vara en sällskapshund och att se underbart vacker ut satt i sin husbondes knä eller petade ur sina älskarinners barm. Han är en del av leksaksgruppen och 2021 rankas han av American Kennel Club (AKC) som den 37 th mest populära hunden i Amerika .

Denna populära hund har alltid varit en stor hit bland familjer över hela världen och av goda skäl. Han erbjuder en välbalanserad hundpersonlighet som är lekfull, rolig och lugn när han vill ha en eftermiddagssnooze. Han är en fantastisk liten vakthund, men han är också sällskaplig med vänner och inte överdrivet skyddande jämfört med de flesta andra leksaksraser.

Så oavsett om du är här för att du vill utbilda dig själv om den här lilla killen, eller om du undersöker om maltesen är rätt hund för dig, har du kommit till rätt ställe. I den här guiden får du lära dig om hans personlighet, vad du kan förvänta dig av honom och vad han förväntar sig av dig, samt några konstiga fakta.Så, luta dig tillbaka, slappna av och låt oss förklara exakt varför du behöver den här lilla killen i ditt liv!

Avdelare 1

Maltesiska valpar – innan du köper...

maltesisk valp på filt

Bildkredit: mady70, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

För det första, vad du än gör, Fall INTE för den maltesiska tekoppsfällan . På senare år har det blivit modernt att föda upp hundar i en liten tekoppsstorlek, namngiven för att han får plats i en tekopp. Det här är inte hälsosamt, och hur söt han än är så är hundar som är specifikt uppfödda för att vara så små oftast fulla av hälsoproblem. Deras föräldrar är antingen kullarna i sina kullar eller så led de av tillväxtstörningar, så deras tekoppsvalpar är vanligtvis mycket sjuka. Ansedda uppfödare säljer inte tekoppraser, och om du hittar en tekoppshund, gå därifrån omedelbart. De är inte sällsynta; de är inte exotiska; de är en sjuk och ohälsosam hund.

Friska maltesiska hundar är fortfarande väldigt små, så du måste vara medveten om detta när han är omkring dig eftersom han säkert kan vara en snubblrisk. Din trädgård måste säkras eftersom han lätt kan slingra sig ut under staketet efter sin nyfikna näsa. Även om han är liten, är han glad och modig och alltid redo för ett spännande äventyr eller en lek. Han är inte en typisk leksakshund eftersom han inte vill sitta runt hela dagen, så förvänta dig lite hundkul från honom.

När han är klar med äventyret kryper han gärna ihop sig i ditt knä för ett slag och en mys. Han är tillräckligt liten för att få plats i ditt knä, så oavsett om du jobbar hemifrån eller Netflix och chillar, kommer han förmodligen att vilja vara med på det roliga. Han är elegant, graciös och förväntar sig din största uppmärksamhet.

Maltesen är ett utmärkt alternativ för de hundälskare som har lätta hundallergier eftersom han är listad som en allergivänlig hund av AKC. En hypoallergen hunds päls fäller knappt och utlöser därför inte allergier i närheten av lika mycket som de flesta andra hundar. Tänk på att ingen hund är 100% allergiframkallande, vilket betyder att om du har allvarliga hundallergier, räkna inte med att malteservalpen löser alla dina problem. Men hundar på denna lista är mycket tilltalande för familjer med lätt hundallergi.

Därmed inte sagt att han har ett lätt grooming schema, i själva verket är raka motsatsen sant. Hans långa och silkeslena hår faller till golvet och samlar smuts som en liten mopp. Den trasslar sig också lätt, och för att hålla den smuts- och mattfri måste du putsa den dagligen. Möjligen ännu mer, om din malteser är en utställningshund. Hans grooming schema är högt underhåll, och du måste ha tid och tålamod för att hålla den här pojken ser bäst ut.

Vad är priset på maltesiska valpar?

Priset för en maltesisk valp från en välrenommerad uppfödare kan kosta allt mellan 0 och 0 för en genomsnittlig valp. Detta kommer att vara beroende av uppfödarens rykte och plats, såväl som rasvalpens härstamning. Prisbelönta föräldrar producerar ofta prisbelönta valpar, och därför kräver de ett högre pris.

Priset på renrasiga valpar kan nå mycket mer än så, ofta i tusental. Det bästa sättet att hitta renrasiga valpar från välrenommerade uppfödare är att besöka American Maltese Association webbplats där de listar välrenommerade uppfödare per stat.

Trots att du finns på listan måste du fortfarande göra din egen forskning. Du kan behöva resa för att träffa uppfödarna och deras valpar personligen, men detta är det bästa sättet att se till att de är etiska uppfödare som vill det bästa för sina friska valpar. Ansedda uppfödare kommer bara att föda upp friska malteser och be att få se deras hälsointyg när du träffar dem.

  Överväga: Bästa valp för malteservalpar

Avdelare 8

3 föga kända fakta om malteserna

1.De går tillbaka till 3500 f.Kr.

Maltesen är en av de äldsta hundraserna i världen. Även om man tror att de härstammar från Malta, vilket är anledningen till att de kallas malteser, finns det också en teori om att de kommer från Italien, Turkiet eller Syrien. Deras ursprung är inte säkert, men både kungligheter och kejsare gav dem som gåvor, vilket betyder att de snabbt reste världen över.

två.Egyptierna trodde att malteserna hade mystiska krafter.

Även om detta förmodligen inte är sant (men konstigare saker har hänt) byggde egyptierna gravar för sina malteser eftersom man trodde att de hade mystiska helande krafter.

3.Trouble var den rikaste maltesen i historien.

2012 dog en berömd kändis vid namn Leona Hemsley och lämnade sin maltesiska hund, kallad Trouble, 12 miljoner dollar i hennes testamente . Trots att domaren sänkte det slutliga beloppet till endast 2 miljoner dollar, levde Trouble resten av sin dag utan vård och problem.

maltesiska leende

Bildkredit: Pickpik

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos malteserna

Malteserna har fascinerat människor runt om i världen i årtusenden. Egyptierna, grekerna och romarna tillbad alla malteserna för hans krafter och charm, och vi är fortfarande förälskade i denna hund. Han är en välbalanserad hund som erbjuder lite av alla älskade hundegenskaper, och det är möjligen därför vi avgudar honom så mycket.

Han är hängiven sina ägare och skulle gärna spendera 24/7 med dem. Du får mycket gos och vovvepussar med malteserna runt omkring. Om du någon gång känner dig nere eller behöver en varmvattenflaska, kommer han att vara den första att anmäla sig för jobbet. Hans runda hundvalpögon och fräcka lilla leende kommer att smälta ditt hjärta varje gång, och det kommer att vara väldigt svårt att motstå honom. Det finns en anledning till att han anses vara den äldsta knähunden i världen – för att han är så bra på det.

När han har fixat sin mys, kommer du förmodligen hitta honom springa runt på gården, leta efter ett spel att spela eller hitta något att nosa på. Han är en äventyrlig lil’ pooch som gärna är ute på äventyr, men han är förmodligen inte modig nog att gå iväg själv. Han är en nyfiken pooch, men bara glad över äventyr i vetskapen om att du är vid hans sida.

Maltesen är en intelligent hund. Han är inte lika envis eller självständig som de flesta små hundar, vilket gör honom till en av de mest träningsbara hundarna i leksaksgruppen. Det betyder inte att han kommer att vara 100% lydig, och om detta är en egenskap som du letar efter hos en hund bör du överväga en annan ras. Tack och lov är han glad över att delta i de flesta av dina träningspass, och med en godbit i handen kommer du förmodligen övertala honom varje gång.

  Relaterad läsning: Maltesiska vs. Maltipoo: Vad är skillnaden?

Är dessa hundar bra för familjer?

Maltesen är en mångsidig hund som passar de flesta familjer. Men som alla leksaksraser föreslår vi att maltesen endast hyss in hos familjer som har äldre barn. Hans ringa storlek i kombination med övernitiska barn leder ofta till olyckor. Att tappa maltesen från höjd eller klämma honom för hårt kommer att resultera i brutna ben, inre skador och en dyr resa till veterinären. Bara äldre och klokare barn, tack!

Malteserna är glada i lägenheter, stora hem eller något däremellan. Denna mångsidiga hund är nöjd så länge den kan spendera mycket tid med sin familj.

Även om maltesen kommer att skälla på främlingar, gör han det inte överdrivet. Till skillnad från de flesta andra leksakshundar är han en okej vakthund och inte en bra sådan, och du kommer troligen att hitta honom chilla i kenneln utanför och se främlingar närma sig huset. Detta är bra om du bor någonstans med bullerrestriktioner, men om du letar efter en pratglad eller yappy leksakshund är maltesen inte den bästa hunden för jobbet.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

En välsocialiserad malteser är en trevlig och artig hund som klarar sig bra i ett hushåll med flera hundar. Bara så länge han får sin beskärda del av uppmärksamheten är han nöjd med vad familjedynamiken än råkar vara. Han kommer också bra överens med andra djur och har sällan problem med katter. Maltesen är ett bra familjetillskott för dem som älskar djur och som alltid har husdjur i närheten. Han är en anpassningsbar hund som gärna passar in i mixen.

maltesisk valp under stol

Bildkredit: Joos, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när man äger en malteser:

Att bjuda in en maltesisk valp eller äldre malteserräddning i ditt hem är spännande, men det är också ett seriöst beslut att ta. Även om maltesern är en relativt lättskött hund jämfört med många andra, finns det några saker du behöver veta om honom.

Mat & Diet Krav

Eftersom han är en leksakshund har han vissa näringsbehov som måste tillgodoses. För det första måste han vara fed oftare än den genomsnittliga hunden.Mindre hundar finns kl en ökad risk att drabbas av hyperglykemi och att äta lite och ofta hjälper till att stabilisera hans blodsockernivåer.

För det andra måste du mata honom med en kibbit som är speciellt designad för leksaksvalpar och smårasvalpar, vuxna eller seniorer. De har de optimala näringsämnena för hundar av små raser, och de är mycket mindre i storlek så att han kan äta kibbitarna mycket lättare.

Malteser är kända för att vara noga när det kommer till måltider. Du kan prova att lägga till lite varmt vatten eller kycklingbuljong till hanstorkad kibbitför att frigöra aromen eller tillsätt våtfoder till mixen. Ge honom tid att vänja sig vid sin nya mat och byt den inte till fet mänsklig mat; annars riskerar du att han blir överviktig och väldigt bortskämd.

  Överväga: Bästa maten för malteser

Övning

Även om maltesen gillar bekvämligheten i sin herres knä, älskar han också att busa runt på gården. Spela massor av spel med honom och du kommer att ha en vän för livet. Tuggleksaker och pussel fyllda med godsaker är också en bra mental stimulator och kommer att hålla honom frisk i de tillfällen då det inte finns någon att leka men han behöver släppa lite vovve.

Han skulle också uppskatta några promenader om dagen, totalt cirka 30 minuterutanför sitt hem, för att byta miljö och träffa nya hundkompisar. Det är viktigt att gå med vilken hund som helst oavsett hur stillasittande den är eftersom promenader är den bästa formen av mental och fysisk stimulans för honom.

Maltesen tycker inte om att få sina silkeslena lockar eller tassar blöta, och hur mycket han än protesterar behöver han bli promenerad, komma regn eller solsken. Han är mycket en bortskämd pooch i detta avseende. Det finns gott om fantastiska regnrockar för hundar, se bara till att det är hans favoritfärg!

Maltesen är känd för att lida av ett tillstånd som kallas a kollapsande luftstrupe . Av denna anledning rekommenderas det att du investerar i en robust och bekväm sele för att fästa hans koppel också, snarare än i kragen. Även om han inte drar så mycket är det bättre att vara säker än ledsen.

Maltesisk lila väst

Bildkredit: RitaE, Pixabay

Träning

Maltesen är en glad-go-lucky pooch som svarar bäst på positiv förstärkningsträning. Även om ett bestämt nej behövs då och då, kommer maltesen att uppröra eller skälla ut honom och göra honom nervös runt dig. Så godis, en hög pipande röst, gnidningar i magen och en boll som belöning är det bästa alternativet för att träna malteserna. Han är en folkvänlig så se till att han vet att han är en bra pojke.

Han älskar sina människor så mycket att han inte gillar att vara ensam under långa perioder. Det rekommenderas att boxträna alla hundar som sannolikt lider av separationsångest, och detta är sant för malteser.

Socialisering är viktigt om du vill förvandla din malteservalp till den artiga maltesiska vuxen som alla känner och älskar. Att utsätta honom för en mängd olika djur, människor, ljud och upplevelser kommer att bygga upp hans självförtroende och säkerställa att han inte kommer att vara rädd för någonting i framtiden.

Eftersom maltesen behöver daglig skötsel, skulle det vara klokt att bekanta honom med denna rutin så tidigt som möjligt så att han inte försöker undvika det när han är äldre. Även om han inte är stark kan han lätt slingra sig ur dina eller sin frisörs händer om han inte gillar att bli putsad.

Grooming ✂️

Maltesen har en lång päls som faller till golvet. Hans hår är känt för att växa ganska snabbt, och du måste klippa det regelbundet för att hindra honom från att snubbla över sig själv. Investera antingen i en bra uppsättning hundklippare eller hitta en lokal frisör som du kan lita på.

En lång päls kommer att behöva borstas dagligen för att ta bort smuts och damm som han sopar upp längs vägen, samt förhindra mattning som kan vara mycket smärtsam för valparna om de lämnas för länge. Om du väljer en kortare nalleklippning kommer hans hår att behöva borstas 2 till 3 gånger i veckan. Diskutera dina behov med din groomer, men om han är en showmalteser kommer han att behöva fullängdsrocken.

Hans naglar kommer att behöva klippas regelbundet eftersom han inte behöver mycket motion. Hans naglar är ofta svarta vilket kan försvåra klippningen om du inte tränar. Om du inte vill klippa hans naglar själv kan din frisör också göra detta eller visa hur du gör.

Hans lilla och kompakta mun behöver borstas minst två gånger i veckan med en specialdesignad hundtandkräm. Hans trånga tänder kommer att vara en fristad för plack och bakterier, och till förebygga parodontala sjukdomar han kommer att behöva borsta sina tänder regelbundet från en mycket tidig ålder.

Rekommenderad: Bästa klippmaskiner för maltesiska hundar

Hälsa och villkor

Maltesen är en relativt frisk hundras som har en livslängd på 12 till 15 år. Det finns några hälsoproblem som den maltesiska rasen är benägen för, så se till att undersöka hans kända tillstånd och göra dig medveten om symptomen.

Mindre förhållanden

 • Parodontala sjukdomar
 • Dövhet
Allvarliga förhållanden
 • Luxating patella
 • Kollapsande luftstrupe
 • Shakers syndrom

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Manliga och kvinnliga malteser skiljer sig inte särskilt mycket från varandra. Malteserna är ofta större än honorna, men bara relativt sett.

Om du inte vill sterilisera malteserhonan bör du överväga hennes värmefaser. Du måste skilja henne från de andra hundarna i huset och gå ut med henne separat. Typiska hundpromenadtider kommer också att vara svåra eftersom alla lokala hanar kommer för att säga hej, så du kommer förmodligen behöva gå ut med henne extra tidigt eller sent. Såvida du inte planerar att föda upp henne så gäller inte detta.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Demaltesiskaär en stolt renrasig hund som har varit älskad i tusentals år, och vid det här laget borde du förstå exakt varför han är så populär och älskad. Han är en bedårande leksakshund utan den intensiva diva-attityden , för det mesta.

Han är inte bara en omtänksam och kärleksfull hund, han är också lugn när du behöver honom och lekfull när du vill ha mer energi i ditt liv. Han är mångsidig och anpassningsbar , det enda dumåste överväga är hans intensiva grooming regimoch att han inte ska placeras med små barn.

Övergripande, denna underbara vovve är ett nöje att ha runt, och skulle varanöjd med de flesta familjer, och lika mycket skulle de flesta familjer vara glada över att ha hans sällskap.

 • Kolla in några andra vita hundraser här!

Utvald bildkredit: Dora Zett, Shutterstock

Innehåll