Mata en valp: hur mycket och hur ofta? (Matningstabell och guide)

Välj Namnet På HusdjuretAtt ta hem din valp är en otroligt glädjefylld upplevelse, men du vill alltid vara säker på att du ger den en bra start. Kost är viktigt för valpar eftersom det är en avgörande tidpunkt i deras liv när de växer och utvecklas. Du sätter verkligen byggstenar på plats för deras livslånga hälsa.Även om din veterinär kommer att kunna gå igenom valpens näring, är det bra att ha en riktlinje. Låt oss diskutera exakt hur mycket din valp behöver äta, hur länge den behöver äta valpmat och vad du kan göra för att se till att den trivs.

Valpmatning

Din valp växer och utvecklas i snabb takt. Att se till att de har rätt nivåer av protein, kolhydrater, fetter, vitaminer och mineraler är absolut nödvändigt för din hunds välbefinnande. Valpar som inte får tillräckligt med näring när de är unga kan utveckla problem senare i livet.

Att vara medveten om ditt individuella barns behov är det första steget för att ge dem rätt kost i varje skede av deras utveckling.

valp schäfer som äter_Sidorov_ruslan_shutterstock

Bildkredit: Sidorov ruslan, ShutterstockValpar behöver dessa näringsämnen:

 • Protein valpar behöver mest protein efter att de är klara med avvänjningen. Proteinprocenten kommer gradvis att minska efter det. Protein är dock viktigt för byggstenar när det gäller muskler, hud och päls.
 • Kolhydrater - valpar behöver en riklig mängd kolhydrater för att fylla på sitt glykogen och hålla sin energi stabil.
 • Fett - en koncentrerad energikälla som bär fettlösliga vitaminer. Du bör dock övervaka mängden eftersom det kan leda till utvecklingsproblem och fetma längre fram.
 • Fiber — detta hjälper till att reglera din valps matsmältningssystem för att hålla deras kroppar regelbundna .
 • Kalcium — hjälper dina valpar att utveckla starka benstrukturer från tidig ålder.

Valpar behöver också ett rikligt antal väsentliga vitaminer, mineraler och antioxidanter för att hjälpa deras system att fungera och musklerna växa.

Undvik dessa foder när din valp växer:

valpen äter inte

Bildkredit: Walannd, Shutterstock

 • Människomat — Att låta din valp äta människomat är en dålig vana att börja, och det kan vara otillräckligt och möjligen skadligt för din hund.
 • Ben — på grund av kvävningsrisk är det bäst att undvika råa eller kokta ben .
 • Råhudar - trots att de är gjorda för hundar är råhudar otroligt ohälsosamma för valpar.

Avdelare 1

Utfodringstabell för valpar (efter vikt och ålder)

Ålder Valpens vikt (lb) Koppar per dag
Upp till 3 månader 2 till 6,5 ⅔ till 1⅔
6,5 till 11 1⅔ till 2⅔
11 till 22 2⅓ till 4
3 till 6 månader 4,5 till 11 1 till 1¾
11 till 15 1¾ till 2⅓
15 till 26 2⅓ till 3 ⅔
26 till 33 3 ⅔ till 4⅓
6 till 12 månader 9 till 22 1 till 2
22 till 33 2 till 2⅔
33 till 44 2 ⅔ till 3⅓
44 till 55 3⅓ till 3¾
55 till 65 3¾ till 4½

Källa: Rosy and Rocky Pet Supply Co.

Hur mycket och ofta man ska mata en valp

På grund av en valps snabba ämnesomsättning behöver de utfodras oftare än vuxna hundar. Deras ålder säger mycket om mängden mat de kommer att behöva – liksom deras vikt.

Eftersom valpar är i så snabbt genom kalorier, är det viktigt att ha något i magen. Det skulle hjälpa om du bröt upp matningen under dagen och ofta ge små portioner. Hans ämnesomsättning är otroligt hög, så du måste hänga med.

Under de första 6 månaderna av din valps liv bör du mata dem tre gånger om dagen. Efter det kan du byta till matning två gånger om dagen.

Cocker Spaniel valp som äter hundmat

Bildkredit: Switlana Sonyashna, Shutterstock

Behöver en valp dyr mat?

Valpar behöver inte dyr mat, men de behöverkvalitetsmat som passar alla kostbehov. Vissa valpfoder har onödiga fyllmedel, konstgjorda färgämnen och ohälsosamma tillsatser. Dessa kan faktiskt ha dåliga effekter som din valpens tillväxt, vilket kan leda till hälsoproblem.

Många traditionella kommersiella hundmat fungerar inte i längden. Du kanske betalar ett lite högre pris, men det är värt det för din hunds försörjning. Om du köper billig mat stöter du på problem där det kan utlösa allergier och andra problem.

Avdelare 4

Bästa valpfoder: torrfoder eller blötfoder?

Det är den urgamla debatten – våt- eller torrfoder? Det korta svaret är att det i slutändan är upp till dig och din veterinär. Låt oss väga några för- och nackdelar med båda.

Torr kibble ger din valp egenskaper som håller tänderna rena, musklerna starka och kroppen växer. Den passar de näringsprofiler som är nödvändiga för att alla hundar ska växa som de ska.

Blötfoder är otroligt gott för din lilla hund . De kommer att njuta av den salta smaken som ökar aptiten. Våtfoder har också en högre mängd protein och fukt som båda är mycket viktiga för din växande valp.

golden retriever valpar som äter

Bild av jagdprinzessin från Pixabay

Torrt hundfoder

Fördelar

 • Håller valparnas tänder rena och tandstensfria
 • Ger en noggrant utformad, välbalanserad kost
 • Torrfoder håller längre än våtfoder
Nackdelar
 • Det är mindre fukt i torrfoder
 • Många torrfoder innehåller fyllmedel, konstgjorda smakämnen och konserveringsmedel

Blöt hundmat

Fördelar

 • Det är vanligtvis högre i protein
 • Den har en hög fukthalt
 • Det tenderar att vara mer välsmakande
Nackdelar
 • Rengör inte tänderna
 • Det kan bli dyrare

Det finns också halvfuktig torrfoder för att ge din valp det bästa av två världar. Tillsätt lite fukt med läcker smak – skörda frukterna.

Yorkshire terrier äter från matskål

Bildkredit: New Africa, Shutterstock

När ska man byta från valpmat till vuxenfoder

Det är förmodligen ingen överraskning att utbudet är lite brett för övergång och din hund till vuxen hundmat. Det kan vara lite knepigt, speciellt om du har en blandras. Större och jättestora raser behöver vanligtvis extra näring längre än miniatyr- och leksaksraser.

Leksaksraser — Leksak, tekopp och små raser är i allmänhet hundar som väger under 12 pund när de är fullvuxna. Du bör naturligtvis övergå dem från valpmat till vuxen hundmat mellan 6-7 månaders ålder.

Små raser — Små raser anses vara hundar som väger mellan 12 och 25 pund fullvuxna. Du kan vanligtvis börja deras övergång mellan 9 och 11 månaders ålder.

Medelstora raser — Medelstora raser väger vanligtvis under 50 pund som vuxna. Det är säkert att överföra dem mellan 12 och 14 månaders ålder.

Stora raser — Stora raser ligger mellan 50 och 75 pund fullvuxna. Du kan övergå dem från valpmat mellan 15 och 18 månaders ålder.

Jätte raser — Jätteraser behöver valpmat längre än de flesta eftersom deras kroppar tar längre tid att utvecklas. Som vuxna väger de i allmänhet över 75 pund. Du kan börja flytta dem mellan 18 och 24 månaders ålder.

mini pinschers äta

Bildkredit: Gavriella Djurfotografering, shutterstock

Aktivitetsnivåer säger också mycket om när du ska byta hund. Till exempel kan en pigg, energisk hund behöva vara på valpmat längre än en mer avslappnad, slapp hund. Dessa uppskattningar är bara riktlinjer för att ge dig en allmän uppfattning.

Om du är osäker på din hunds genetiska sammansättning, bör regelbundna veterinärbesök kunna ge dig en bra ledtråd exakt hur din hund bör växa. Efter en undersökning kan din veterinär berätta för dig en ungefärlig vikt du kan förvänta dig för din hund.

  Relaterad läsning: Hur man ändrar hundfoder: Ändra din hunds diet

Avdelare 3

Slutsats: Utfodringsschema för valpar

Att ge din valp en frisk start är det första steget till ett långt, givande förhållande. Du vill att din hund ska leva hela sitt liv med så få problem som möjligt. Det skulle hjälpa om du gav dem lämpliga byggstenar för att bilda en nödvändig grund.

Kom ihåg att veterinärbesök är så viktiga för att du ska veta att du är den bästa husdjursförälder du kan vara.


Utvald bildkredit: demanescale, Shutterstock

Innehåll