Min katt gömmer sig efter en flytt till ett nytt hem, vad gör jag?

Välj Namnet På Husdjuret  En katt som gömmer sig under en soffaDet spelar ingen roll om du flyttar intill, över staden eller till ett annat land; katter gillar inte förändringar.Du kan hitta berättelser online om katter som går vilse under flyttningar, springer iväg för att hitta tillbaka till sitt gamla hem eller gömmer sig i veckor när du försöker bosätta dig på din nya plats.Det är därför det är viktigt att hantera flytten med din katt i alla skeden, från att packa dina saker till att flytta och bosätta sig efter att prövningen är klar.

Så, hur hanterar du att flytta när din katt flyr till sitt gömställe? Vi kommer att svara på den frågan och mer i inlägget nedan.Före flytten

Innan vi kan gå in på vad du ska göra åt att din katt gömmer sig efter att du flyttat till ett nytt hem, behöver vi ge dig några tips om hur du förbereder din katt för flytten.

Det bästa du kan göra innan du ens packar den första lådan är att skapa ett säkert rum där din kattvän kan vara medan du packar. Däremot kan du ta ut några lådor för att förbereda din katt för att se dem i hemmet.

Som husdjursförälder vet du att katter gillar sina rutiner, och allt som stör det dagliga schemat kan göra dem galna. Därför bör det säkra rummet du skapar innehålla följande föremål.

  • Kattlåda
  • Favoritleksaker
  • Mat- och vattenskålar
  • Skön säng
  • Skrapande inlägg
  • Bärare

När säkerhetsrummet är inrett, låt ditt husdjur stanna i rummet under packning och flyttprocess eftersom det kan störa katten. Utöver det är dörren ofta öppen under flyttprocessen, och du vill inte att din katt ska springa utanför.

Vad ska du göra när din katt gömmer sig?

  Katt gömmer sig bakom gardin

Bildkredit: llaszlo, Shutterstock

För det första är det viktigt att inse att att gömma sig är en normal reaktion för en katt när den flyttar till en ny plats. Katter gömmer sig när de introduceras till en ny miljö eller situation, och du bör inte vara orolig för den aspekten.

Agera normalt/få inte panik

Om du är stressad och panikslagen kommer ditt husdjur att ta tag i ditt känslor och agera på samma sätt. Men eftersom katten inte förstår varför du är stressad, kommer den att reagera genom att gå in gömmer sig att hantera.

Det bästa du kan göra är att ta ett djupt andetag, lugna dina stressnivåer och skapa en fridfull miljö för ditt kattdjur och dig själv. Det faktum att du är orolig för att din katt gömmer sig kan möjligen vara anledningen till att den gömmer sig.

Gå om din normala rutin

Som ni säkert vet, katter titta på sina ägare noggrant, och det är möjligt att din katt tittar på vad du gör i ditt nya hem. Om du inte följer din vanliga rutin kan det göra katten nervös.

Att följa samma rutin som du gjorde i ditt tidigare hem kommer att visa din katt att ingenting har förändrats. Dessutom kommer detta att få ditt nya hus att kännas tryggt, precis som ditt gamla hem gjorde.

Ge din katt extra uppmärksamhet och kärlek

  katt sover på ägaren's lap

Bildkredit: Karpova, Shutterstock

Det är möjligt att din katt blev förbisedd och försummad under din flytt. Även om du inte menade att ignorera ditt husdjur, är det stressigt och tidskrävande att flytta.

Ta en paus för att ge din katt lite extra kärlek och uppmärksamhet dagarna efter flytten, så kommer den att studsa tillbaka på nolltid.

Skapa ett tyst rum för din katt

Hela huset kan vara ett för stort område för din katt att känna sig bekväm i, särskilt om du flyttar till ett större hem från en lägenhet.

Ställ in ett litet rum som det säkra rummet, som du gjorde innan du flyttade, för bästa resultat. Stäng inte in din katt i rummet utan ha den tillgänglig när den vill vara avskild och borta från resten av huset tills den vänjer sig vid den nya miljön.

Uppmuntra din katt att utforska på egen hand

Även om du inte vill tvinga din katt att komma ut ur gömstället, kan du lura och uppmuntra den att utforska omgivningen. Du kan till exempel lägga ut godsaker och leksaker som du vet att din katt älskar för att försöka locka den till att utforska det nya hemmet

När bör du oroa dig?

  katt i ett gömställe

Bildkredit: Chris Yang, Unsplash

Som tidigare nämnts är en katt som gömmer sig när den sätts in i en ny miljö normalt beteende. De borde dock snart vänja sig vid det nya huset och må bra.

Om din katt ser ovårdad ut, inte städar sig själv och har en minskad aptit , kan det vara en anledning till oro. Om detta inträffar i mer än ett par dagar är det dags att kontakta din veterinär.

Slutgiltiga tankar

Katter som gömmer sig när du flyttar dem till ett nytt hem är normalt, och det är bäst att ge katten sitt utrymme och låta den komma ut och utforska i sin egen tid. Vissa katter kan ta ett par veckor att vänja sig vid den nya miljön. Men om du märker drastiska förändringar i din katts beteende som varar mer än några dagar, är det bäst att kontakta din veterinär för ett möte.

+ Källor