Munchkin

munchkin katt spelarHöjd 15-22 centimeter
Vikt 2,7 kg - 4 kg
Förväntad livslängd 12-15 år gammal
Färg Ingen specifik färg
Lämplig för Barn och andra husdjur
Temperament Mycket smidig, mild, vänlig karaktär

Det är svårt att inte känna igen en Munchkin när du ser en, dess mest utmärkande egenskap är dess korta ben. Denna specificitet, ett direkt resultat av en genetisk mutation, är anledningen till att många kallar den Corgi-katten.

Som kattälskare har du säkert hört talas om kontroversen kring denna ras. Vissa anser att den inte bör behandlas annorlunda än andra kattraser, medan andra hävdar att eftersom deras genetiska mutation är en predisponerande faktor för olika hälsokomplikationer, bör den tvärtom betraktas annorlunda än deras kongener.

Hur som helst, om du funderar på att ta hem en Munchkin, här är några saker du bör veta:

hepper katttassavdelare

Munchkins historia

munchkin katt promenader utomhus

Bildkredit:otsphoto, ShutterstockDet finns lite information om just denna ras före andra världskriget. Om du bläddrar igenom de befintliga arkiven kommer du att se några artiklar som kort nämner en kortbent, udda kattras, men det är ungefär det. De pratar inte riktigt om utmärkande egenskaper, eller ens hur de såg ut.

Enligt dessa artiklar hittades den kortbenta katten, även känd som kängurukatten på den tiden, bara i en liten stad i Storbritannien. Det var på 1930- och 40-talen, en period som präglades av den stora depressionen.

Efter det försvann den kortbenta katten och dök sedan upp igen nästan ett decennium senare i Stalingrad, Ryssland. Ingen kommer att höra av sig igen, förrän 1982, då en rädd, gravid katt hittas under en lastbil i Rayville, Louisiana. Ägaren till lastbilen trodde att hon var hemlös och bestämde sig för att adoptera henne och döpte henne till Blackberry.

För en katt som troligen har varit hemlös hela sitt liv var Blackberry förvånansvärt frisk. Och kattungarna hon födde var bedårande kors. Vissa av dem hade korta ben som sin mamma, medan andra hade långa ben.

Snabbspola fram till 1990 när världen äntligen lärde känna denna kattungeras. Dr. Solveig Pflueger, en genetiker som specialiserat sig på kattuppfödning, började studera dem på allvar. Och det är tack vare honom som de dyker upp i en av tidens mest populära amerikanska tv-program.

Tillverkarna av denna show ber ägaren av Blackberry att namnge rasen på hennes katt. Faktum är att ingen hittills kände till den här typen av katter. Så hon väljer Munchkin. Varför ? För att de var hans favoritkaraktärer i Trollkarlen från Oz.

Blackberry födde en katt som heter Toulouse, och det är han vi har att tacka för hans bidrag till framgången med Munchkins nya avelsprogram.

The Munchkin – Vad du behöver veta innan du köper den...

chatons munchkin

Bildkredit:SV_zt, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

När vi hör om Munchkins hälsa hör vi ord som troligtvis eller troligt, vilket är ord som indikerar osäkerhet. Ja, Munchkin kan kämpa med hälsoproblem orsakade av deras genetiska mutation, men inte alla gör det. De flesta av dem växer upp till en mer än respektabel ålder av 12 eller 15 år.

När det gäller dess förmåga att lära sig har vi aldrig stött på en ras som är lättare att träna. De kommer ibland att göra som de vill, men trots allt är de katter, eller hur? Trots denna lilla brist blir familjer snabbt förälskade i denna förtjusande lilla pälsboll. Det måste sägas att det typiskt är följeslagaren som man vill hitta hemma efter en lång och smärtsam dag.

Är de de mest energiska katterna? Hmmm... det beror på deras individuella egenskaper. Vissa är riktiga elektriska batterier, andra inte. Låt oss bara säga att de alla är olika och alla krispiga.

Hur mycket kostar en Munchkin-kattunge?

Även om efterfrågan är hög är Munchkin inte lika dyr som vissa andra raser. Det kommer förmodligen kosta dig mellan 340 och 1300 euro, men det kan gå upp till 2200 euro om det är en utställningskatt. Andra faktorer kan påverka priset: kön, pälstyp och färg.

Vissa Munchkins har en riktigt distinkt färg, och andra har en otroligt mjuk pälsstruktur. Dessa funktioner kommer förmodligen att driva upp priset på din Munchkin en aning, men det bör inte gå över den höga delen av 00.

Utseende

Chatta Genetta Munchkin

Bildkredit:SV_zt, Shutterstock

Munchkin är inte den minsta katten i världen, men den är fortfarande väldigt liten i storleken. Denna egenskap är dock inte systematisk eftersom vissa Munchkins genom korsning är ganska medelstora. Hanar är i alla fall alltid större än honor, men hanar och honor väger alla mellan 2 och 3 kg.

Deras päls kan vara silkeslen eller fluffig, beroende på egenskaperna som ärvts från föräldrarna. Du kommer också att upptäcka att mönstren och färgerna på deras päls är väldigt varierande.

Munchkin-kattungen sticker alltid ut i en kull eftersom den föds med korta, tjocka ben. Vissa studier har visat att det är just höjden på benen som gör att kroppen ser oproportionerligt lång ut. Denna look ger dem smeknamnet korvkattungar.

Du kanske inte märker det direkt, men frambenen är något kortare än bakbenen. De är också lite välvda, men aldrig överdrivet.

Dessa typer av korta ben är resultatet av Munchkin-genen, som är en autosomal gen betecknad med bokstaven M. Det faktum att det finns en heterozygot och homozygot genotyp för denna gen gör att du med säkerhet kan svara på frågan: kan en uppfödare helt eliminera denna gen? Svaret är att även om du bestämmer dig för att korsa din Munchkin med en långbent katt, kommer de långbenta kattungarna som kommer att födas fortfarande att ha M-genen gömd någonstans i sina celler.

3 föga kända fakta om Munchkins

1.Vissa kullar kan bestå av Munchkins och långbenta kattungar

Vi tror alla att honan Munchkin bara föder Munchkins kattungar, men det är inte sant. Sanningen är att hon verkligen föder kortbenta kattungar och även långbenta. Kattungar som blir Munchkins är de som är heterozygota för genen. De som är homozygota kommer fortfarande att ha genen i sig, men deras ben kommer att vara standardstorlek.

två.Munchkins Adam och Eva är Blackberry och Toulouse.

Som vi redan har nämnt. Den första inspelade Modern Era Munchkin är Blackberry. Det har förekommit beskrivningar av katter med konstiga tassar tidigare, men den första Munchkin vi pratade om var Blackberry. Hon, och hanen som heter Toulouse, lät denna ras utvecklas.

3.Munchkin är katternas skata

Denna stöldbenägenhet är både bedårande och irriterande: Bedårande om du vet var han gömmer dina juveler efter att ha stulit dem från dig, men irriterande om du är sen till en fest eller en viktig händelse och du inte kommer. för att få dina händer på smyckena som perfekt kompletterar din outfit... Men inte ens denna lilla brist hindrar oss från att älska den.

chatta munchkin d

Bildkredit:SV_zt, Shutterstock

hepper enkelkatttassavdelare

Munchkins temperament

Vem passar Munchkin bäst för? Den är perfekt för alla med barn och andra husdjur. Denna ras har förmodligen en av de mest flexibla karaktärerna du någonsin kommer att stöta på. Munchkins är kända för att komma bra överens med barn och andra husdjur.

Om du letar efter bevis för vad som sägs, lägg det i ett rum i närvaro av en iller. Vi garanterar att du kommer att skratta i några dagar.

De flesta katter tappar sitt kattungeutseende när de växer upp, men inte Munchkin. Naturligtvis kommer de så småningom att förlora det, men inte innan de når hög ålder. Dessa katter älskar att leka, hoppa, klättra och springa runt i huset, men de gillar också att mysa intill dig för en lugn och ljuv stund.

Det enda felet med denna lilla extrovert är att han är övermodig. Det är väldigt skönt att ha en katt som är socialt trygg och trivs med människor, men man måste vara dubbelt försiktig så att den inte utsätter sig själv för fara genom att gå mot människor eller djur som inte gillar katter.

Och som du läst ovan har de en tendens att stjäla. Så om du har letat efter ett föremål ett tag och inte har haft en skata som ringer hem nyligen, kanske du vill titta runt efter din Munchkin. Ställ frågan till honom, han kommer inte att svara dig och kommer säkerligen inte att lämna tillbaka föremålet till dig, men du har åtminstone försökt.

chatta munchkin

Bildkredit:Den här vägen är min, Shutterstock

Vad du ska veta när du äger en Munchkin

Krav på mat och kost 🐡

Låt dig inte luras av all denna söthet. Munchkin är fortfarande en avlägsen kusin till det häftigaste kattdjuret på planeten: Lejonet. Och som sådan bör den matas på samma sätt som en vanlig ras. Att ge honom mjölk, morötter, sallad eller till och med frukt är som att ge sallad till en jaguar ... det är, enligt vår mening, helt löjligt.

Vi har hört talas om och till och med sett kattägare mata den här typen av mat till sin lilla kamrat och sedan undrar varför deras katt ser undernärd ut. Det är samma människor som är förvånade över att få veta att mycket av maten vi människor äter är farligt för kattdjur. Bevis på att de inte informerade sig tillräckligt innan de adopterade eller köpte en katt från en uppfödare.

Munchkins har en mycket strikt diet. Du kan inte ge dem något, som du gör med din hund. Deras kroppar var designade för att fungera på köttet de vargar ner, och massor av kött. Detta är det enda sättet för dem att få i sig den nödvändiga mängden fett och protein för att hålla sig och se friska ut.

För att göra det enklare, låt oss sätta saker i perspektiv: Om människor skulle matas på samma sätt som Munchkins, skulle vi inte vara över tjugoårsåldern. Och obduktionsrapporten skulle indikera som dödsorsak hjärtsvikt, orsakat av hjärtsjukdom. Sammanfattningsvis är det inte för att vi är en del av samma hushåll som vi alla måste äta samma sak.

Ett annat vanligt misstag är att ge en Munchkin hundmat. Du kanske inte vet det, men hundfoder har inte tillräckligt med näringsvärde för att stimulera tillväxt och utveckling hos katter. De är vanligtvis laddade med kolhydrater, och denna komponent är farlig för Munchkin. Vetenskapliga studier har visat att kroppen hos små katter inte kan smälta kolhydrater fullt ut.

Dessa kolhydrater är också ansvariga för fetma hos vissa Munchkins. Denna oro måste tas på allvar eftersom om den inte kontrolleras kan katten så småningom drabbas av diabetes eller andra hjärtsjukdomar.

Motion & # x1f408;

Träning är viktigt för ett hälsosamt liv. Det är därför du behöver hitta knep för att se till att din Munchkin förblir aktiv. Vi rekommenderar att du ger henne ett kattträd i våningar, komplett med sittpinnar, skrapstolpar och hängande bollar. Dessutom, tack vare honom, kommer din lilla rackare inte längre att störa dig när du arbetar hemma.

chatta munchkin

Bildkredit:Phannasit, Shutterstock

Utbildning 🎾

Vi menade allvar när vi sa att det är lättare att utbilda en Munchkin än någon annan kattras. Det är förstås lättare att börja sin utbildning när han är ung. Precis som med hundar är det svårare att lära ut nya trick till en gammal hund än till en ung hund. Arbeta alltid med den positiva förstärkningsmetoden. Att straffa en katt för att inte förstå dina röstkommandon kan traumatisera den för livet.

Grooming ✂️

Som du kanske vet är katter väldigt känsliga när det kommer till deras skötsel, varför de oftast sköter det själva. Munchkinrasen är inget undantag, även om de ibland kan behöva din hjälp. Att ha korta ben är inte särskilt praktiskt för självvård.

Det finns korthåriga Munchkins och långhåriga Munchkins. De korsas ofta med flera andra kattraser, därav de olika möjliga egenskaperna. Om din katt har långt hår måste du borsta det ofta – det räcker inte med att borsta varje vecka. En borstning i veckan räcker för korthåriga katter, eftersom deras päls sällan är tovig och inte bildar bollar.

Och för klorna? Du måste klippa dem. Målet är att ge dem ett rent och snyggt utseende. Ah! och glöm inte att kontrollera deras munhygien. Experter rekommenderar att du borstar din hunds tänder flera gånger i veckan, men ärligt talat, om du bara gör det två gånger så räcker det.

Vad många av oss inte vet är att borstning för kraftigt kan orsaka vikande tandkött. Om du gör bra ifrån dig riskerar du att exponera cementet, den mineraliserade strukturen avsedd att skydda tandrötterna. Försök att göra försiktiga rörelser, ta en borste med mjuka borst för att inte slita ner emaljen.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Munchkin Cats (@munchkincats)

Hälsoproblem 🏥

herren

Om det namnet låter bekant, beror det på att lordos ofta också drabbar män. Och som du kommer att se är det inte heller specifikt för Munchkins. Lordos är en överdriven krökning av ryggraden, ibland kallad swayback.

Det uppträder vanligtvis på två punkter på ryggen: i nacken och i området närmast svanskotan. Om veterinären säger till dig att katten har lordos i nacken, kommer han att tala om cervikal lordos. Men om den ligger mot området närmast svanskotan kommer den att meddela ländryggslordos.

Kyphos är en sällsynt typ av lordos. I det här fallet kröker ryggraden utåt istället för att kröka sig inåt. Detta tillstånd påverkar främst övre och mitten av ryggen och anses vara ett stort hälsoproblem.

Det är viktigt att veta att Munchkins kropp har förmågan att naturligt skydda sig själv genom att utveckla lordos. I själva verket, om han känner att hur hans kropp flyttar obalansen, kommer han att kompensera och denna reaktion kommer att leda till lordos.

Milda fall kräver inte ingripande av en veterinär, men svåra fall gör det. Detta beror på att lindriga fall ofta orsakas av problem som fetma och därför kan lösas med regelbunden fysisk aktivitet och en bra kost.

Medan i mer avancerade fall kommer operation vara den enda utvägen. Under denna operation kommer veterinären att använda metallstavar för att räta ut benen som stöder ryggraden.

bedårande chatt munchkin

Bildkredit:MDavidova, Shutterstock

Bröstutgrävningar

Denna medicinska term som används av veterinärer betyder trattkista. Detta tillstånd är enklare känt som en deformitet av bröstbenet.

Om din Munchkin-kattunge har Pectus Excavatum betyder det att hennes bröstben (även kallat bröstbenet) och revbenen växer onormalt. Röntgenstrålar avslöjar ett konkavt eller nedsänkt utseende.

För det mesta manifesteras denna missbildning av ett nedsänkt utseende. Detta är ett stort hälsoproblem för Munchkins, eftersom det stör den normala funktionen hos inte bara lungorna utan även hjärtat. För det mesta kommer katten att ha svårt att andas, vilket gör det svårare att röra sig.

Ingen vet riktigt vad som exakt orsakar Pectus Excavatum, men teorier flyter. En av dem är genetisk predisposition. Dess förespråkare hävdar att denna deformitet är resultatet av en genetisk mutation, inte begränsad till någon speciell ras. De hävdar att genen påverkar utvecklingen av kustbrosket, vilket får dem att växa på konstiga sätt.

De som motsätter sig denna teori tror att Pectus Excavatum är mer relaterat till underliggande tillstånd, såsom Marfans syndrom.

Ärligt talat så vet vi inte vem som har rätt eller vem som har fel. Allt vi med säkerhet vet är att detta är ett allvarligt medicinskt tillstånd som kräver omedelbar läkarvård. Vissa veterinärer tror att behandling kan undvikas om situationen är mild, men kan ett problem som påverkar blodflödet till hjärtat och blockerar luftvägarna till lungorna verkligen anses vara lindrigt?

Det enda sättet att rädda honom och övertyga din söta pälsboll att gå till operationsbordet. Ingreppet är vanligt och framgångsfrekvensen hög. Principen är att sy ett glasfiberelement runt kattens bröstben. Detta kommer att flytta benet bort från hjärtat och lungorna, vilket lindrar situationen.

Det är också möjligt att skära av de drabbade benen och ersätta dem med transplantat.

chatta munchkin

Bildkredit:Piqsels

Feline fetma

Om kattens vikt är 20 % högre än vad som anses vara dess idealvikt betyder det att den är fet. I det här fallet är det nödvändigt att agera så snart som möjligt eftersom listan över hälsokomplikationer i samband med fetma är lång.

Finns det predisponerande faktorer för fetma? Ja det finns. Vi lärde oss ovan att genetik spelar en roll, liksom kön. Generellt sett är kvinnor mer benägna att drabbas av fetma. Om kattens föräldrar också var tvungna att kämpa mot fetma, kommer genetiken att ha sin del av ansvaret.

Bland de icke-medicinska faktorer som orsakar fetma finns hög ålder, fysisk inaktivitet och dålig kost. Det är därför nödvändigt att först och främst kontrollera antalet kalorier som katten konsumerar.

Det finns ett enkelt sätt att hantera din lilla väns fetma: Se till att katten får mer motion och bara äter lågkalorigodis.

hepper katttassavdelare

Slutsatser

Munchkin är den perfekta rasen för dem som vill adoptera ytterligare ett husdjur i ett hushåll med barn. Han är vänlig, tillgiven och snäll till kärnan. På grund av sina korta ben är det ibland svårt för den att sköta sig själv, men det borde inte vara ett verkligt problem. Precis som vi är husdjur inte perfekta.

Borde du vara orolig för din hälsa? Säker. Precis som du borde vara för alla andra husdjur. Se till att han är ordentligt vaccinerad, skyddad mot parasiter och välmatad. Tänk också på att en balanserad kost kommer att tillåta honom att bygga och upprätthålla en sjukdomsresistent kropp. Allt som innehåller för många kalorier ska undvikas.

Vi har kommit till slutet av dagens artikel. Om du tycker att vi har utelämnat viktig information, tveka inte att kontakta oss.


Huvudbild: SV_zt, Shutterstock

Innehåll