Olde English Bulldogge vs English Bulldog: Vad är skillnaden?

Välj Namnet På HusdjuretOlde English Bulldogge vs English Bulldog

Om du är som de flesta människor är du förmodligen bekant med engelska bulldoggar och tror att Olde English Bulldogge bara är en pretentiös felstavning. Men det är faktiskt en helt annan ras.Naturligtvis kan helt olika vara lite av en sträcka, eftersom de två raserna är nästan identiska. I den här korta guiden kommer vi att bryta ner skillnaderna mellan hundarna så att du enkelt kan skilja dem åt.Avdelare 2Visuella skillnader

olde engelsk bulldogge vs engelsk bulldog

Till vänster: Shawna och Damien Richard, Shutterstock; Höger: BLACK17BG, Pixabay

En snabb översikt

Olde English Bulldogge och English Bulldog har många likheter, men de har sina unika egenskaper. Låt oss bryta ner det.Olde English Bulldogge
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 16-20 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 50-80 pund
 • Livslängd : 11-14 år
 • Övning : 45+ min/dag
 • Grooming behov : Låg
 • Familjevänlig : Ja
 • Hundvänlig : Ja
 • Träningsförmåga : Måttlig
Engelsk bulldogg
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 16-17 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 50-54 pund
 • Livslängd : 8-10 år
 • Övning : 30 min/dag
 • Grooming behov : Låg och lätt
 • Familjevänlig : Ja
 • Hundvänlig : Ofta
 • Träningsförmåga : Lätt

avdelare 9

Rasernas ursprung

För att förstå historien om den gamla engelska bulldoggen måste du först förstå historien om den vanliga engelska bulldoggen, eftersom den förra föddes upp som ett svar på den senare.

Engelska bulldoggar skapades på 1600-talet C.E. De föddes upp för ett fruktansvärt syfte: att delta i en sport som kallas bull baiting. I denna barbariska aktivitet försökte hundar dra ner en tjur vid nosen och stifta den mot marken.

Det är därför Bulldogs är så tjocka, med så stora, kraftfulla huvuden. Det gör det lättare för dem att få ner ett större djur till marken utan att utsätta mycket av kroppen för fara.

När tjurbete till slut förbjöds, blev många förälskade i hundarna på sina egna meriter, och samma egenskaper som gjorde dem till så effektiva tjurfäktare gjorde dem också till bedårande husdjur.

Glad engelsk bulldogg som ligger på en betonggång som bär sele och koppel

Engelsk bulldogg | Bildkredit: Mary Lynn Strand, Shutterstock

Offer för sin egen söthet

Naturligtvis, om folk bestämmer sig för att vissa egenskaper gör en hund mer bedårande, kommer uppfödare sedan att börja föreviga dessa egenskaper, om och om igen. Det var vad som hände med engelska bulldoggar: de föddes upp för att ha större huvuden, tjockare kroppar och kortare näsor.

Även om ingen kan förneka att detta gjorde dem bedårande, gjorde det dem också sårbara för en mängd hälsoproblem. De korta näsorna ledde till andningsproblem, de tjocka kropparna gjorde detlider av led- och ryggproblem, och deras huvuden växte till att bli så stora att många engelska bulldoggar inte kan föda naturligt, eftersom deras höfter är för smala för att passera de gigantiska knölarna.

För människor som bryr sig om rasen blev det uppenbart att något behövde göras, eftersom de snabbt blev farligt ohälsosamma.

Ange David Leavitt

En uppfödare i Pennsylvania vid namn David Leavitt satte sig för att skapa en hund som skulle behålla det mesta vi älskar med engelska bulldoggar, samtidigt som de eliminerar många av de saker som orsakade deras hälsoproblem.

olde engelsk bulldogge leende

Olde English Bulldogge | Bildkredit: Jaden Cardona Photography, Shutterstock

För detta ändamål korsade Leavitt vanliga engelska bulldoggar med amerikanska bulldoggar,Bull Mastiffs, och några andra raser. Så småningom uppstod en helt ny sorts hund: Olde English Bulldogge.

Dessa hundar var (och är fortfarande) mycket sällsynta, eftersom endast ett fåtal uppfödare är hängivna att göra dem. Men deras antal är på uppgång och 2014 erkände UKC officiellt rasen.

Avdelare 1

Så vad är skillnaden?

Olde English Bulldoggar är längre och mindre tjocka än vanliga brittiska bulldoggar, med mer normalstora huvuden och färre rynkor. De har också längre näsor, så de är mindre benägna att drabbas av brachycefali eller andra luftvägssjukdomar.

De liknar fortfarande mycket sina engelska kusiner - bara en mer utsträckt version. Och även om engelska bulldoggar inte är kända för att vara särskilt aggressiva, föddes Olde English bulldoggar speciellt fram för att eliminera så mycket aggressivt beteende som möjligt, vilket gör dem till utmärkta husdjur.

Avdelare 8

Vilket är bättre?

När det gäller vilken du bör anta beror det till stor del på dina preferenser och situation.

Gamla engelska bulldoggar kommer att vara dyrare i förväg, eftersom de är mycket sällsynta, och du måste gå igenom en speciell uppfödare för att få en. Den initiala kostnaden kommer sannolikt att betala sig själv många gånger om, eftersom de är mycket mindre benägna att behöva dyr medicinsk vård på vägen.

I slutändan finns det ingen anledning att välja en engelsk bulldogg om du inte bara föredrar deras utseende, eller så kan du inte hitta en uppfödare av Olde English Bulldogge i ditt område. När allt kommer omkring, låter inte en engelsk bulldog med färre hälsoproblem och praktiskt taget ingen aggression som en vinst hela vägen runt?


Utvald bildkredit: Pxhere

Innehåll