Peke-A-Tese (Maltesisk & Pekingese-mix)

Peke-a-tese-valpHöjd: 5-9 tum
Vikt: 5-13 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Oftast vit, men vilken färg som helst, inklusive citron, tan, cream, red, fawn, black eller black and tan
Lämplig för: Milda till måttligt aktiva familjer och individer, stads- eller förortshem, lägenhetsliv, de som är villiga att ansa och styla sin hunds hår dagligen
Temperament: Oberoende, mild, kunglig, tillgiven, lekfull, godmodig, orädd, värdig, envis

Har du alltid velat ha en hund med hår som du kunde styla? Kanske en valp som kommer att älska den uppmärksamhet du ger dem? Glada ögonen på den kungliga, fickstorlek och lyxigt pälsade Peke-a-Tese!

hur många valpkvarnar finns det i usa

Även om namnet låter som en Pokémon, är denna hund faktiskt en hybrid av två gamla raser. Malteserna och Pekingeserna har båda en rik historia som sträcker sig tillbaka till antikens Grekland och det kejserliga Kina. Låt oss bli mer bekanta med Peke-a-Tese genom att titta närmare på dess härkomst.

Maltesiska hundar är en typ av bichon från Medelhavet. De tros vara över 2 000 år gamla och var älskade följeslagare till adelsmän. Forntida författare talade mycket om skönheten och elegansen hos dessa silkeslena hundar. Grekerna älskade malteserna så mycket att vissa till och med reste gravar för sina hundar.Engelska resenärer tog med sig malteserna hem den 16thoch 17thårhundraden, men de kom inte till USA förrän i slutet av 19thårhundrade. Idag är de fortfarande en favorit sällskapsras.

Pekingese utvecklades under Tang-dynastin, och olika typer av Pekingese har funnits i Kina sedan 8.thårhundrade. Ägandet av Pekingese var exklusivt för adeln, och stöld av en av dessa kungliga små hundar var straffbart med döden!

De kom först till väst 1860, efter att det kejserliga palatset plundrats av brittiska soldater. Fem pekingeser stals och fördes tillbaka till England, och en gavs till drottning Victoria - till hennes största förtjusning. De kom till USA den 20thårhundradet och hålls fortfarande som följeslagare idag.

Avdelare 1Peke-a-Tese valpar – innan du köper...

Peke-a-tese valp med tungan ut

Bild: ssputnik, Shutterstock

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Peke-a-Tese-valpar börjar som bedårande, små små luddbollar. Och även om de kommer att utveckla en hel del personlighet när de åldras, är en av de mest önskvärda egenskaperna hos dessa söta hundar att de förblir i fickstorlek! De är perfekta lägenhetshundar och älskar att bli omgivna av sina ägare.

Även om de är ganska små, är Peke-a-Tese ganska långlivade hundar. Eftersom de regelbundet lever långt över ett decennium bör du vara beredd att ta hand om denna kompakta hundkamrat i cirka 12-15 år.

Även om båda föräldraraserna har långa linjer, är deras utseende i USA ganska nyligen. Det kan vara svårt att hitta en Peke-a-Tese för adoption, så var beredd att söka.

Om du bestämmer dig för att söka upp en uppfödare, var inte rädd för att dyka upp med en lista med frågor. Hälsa, matrekommendationer, socialisering - ju mer du vet om hur valparna föds upp och tas om hand, desto mer rustad blir du för att börja ett lyckligt liv med din luddiga vän.

Vad är priset på Peke-a-Tese-valpar?

Peke-a-Tese är en nyare hybrid av två raser som bara har blivit populär i USA under de senaste 100 åren eller så.

Det betyder att dessa valpar är något dyrare och kommer sannolikt att bli svårare att hitta. Du bör förvänta dig att bli offererad någonstans mellan 000 och 000 för en Peke-a Tese-valp från en uppfödare.

Däremot är det betydligt billigare att adoptera en valp och kostar vanligtvis cirka 300 dollar. Att hitta en Peke-a-Tese att adoptera kan kräva lite seriöst letande och tålamod men kommer att kosta mycket mindre än att gå till en uppfödare.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Peke-a-Tese

1. Pekingesen har många smeknamn

Pekingesen har funnits väldigt länge och har många andra namn. Bland dem är lejonhunden, fickapan, Peke, solhunden och ärmhunden.

Mytologin bakom namnen lejonhund och fickapa är lika märklig och bedårande som själva Pekingese:

En gång blev ett lejon och en silkesapa förälskade. Men deras storleksskillnad gjorde deras kärlek omöjlig. Lejonet gick till Buddha och berättade för honom om deras svåra situation, och Buddha lät lejonet krympa ner till storleken av en silkesapa. Det resulterande barnet är Pekingese!

2. Maltesen är en av de minsta hundraserna i världen

De flesta malteser väger mellan 4-7 pund. Som om det inte vore tillräckligt litet, kommer de också ännu mindre i tekoppsstorlekar.

Dessa små hundar har fötts upp som små och söta knähundar i tusentals år. Malteser gynnades av romerska damer eftersom de fick plats i ärmen, fickan eller handväskan!

3. Peke-a-Tese har en stor attityd för en sådan liten hund

Även om Peke-a-Tese är speciellt uppfödd för att vara kompakt nog att bära med sig, är den faktiskt ganska orädd liten aristokrat.

De är otroligt värdiga hundar, och kräver respekt och uppmärksamhet! Och tro inte att den lilla resningen gör dem lätta att avfärda - dessa hundar kan vara högljudda när de ignoreras eller behandlas illa.

Föräldrar till Peke-a-Tese

Föräldrarna till Peke-a-Tese. Vänster: Pekingeser, Höger: Malteser

Avdelare 4

Temperament & Intelligens av Peke-a-Tese

Peke-a-Tese är en liten hund som behöver mycket kärlek. Uppfödda som följeslagare till de rika, dessa hundar njuter av uppmärksamhet från sina familjer. De har en tyst värdighet och balanserad intelligens som passar perfekt med deras majestätiska mustasch och man.

Många Peke-a-Tese utvecklar ett nära band med sina ägare. De gillar inte att bli lämnade ensamma och har också en tendens till separationsångestbeteenden som att skälla när deras familj är borta.

Det är inte alltid lätt att hitta en djurvakt för dessa söta, men speciella hundar. De med långa arbetsdagar och oregelbundna scheman bör tänka två gånger innan de skaffar en Peke-a-Tese.

De är godmodiga, lekfulla och tillgivna med sin familj. Men kring främlingar är Peke-a-Tese försiktiga. Även om det kan ta ett ögonblick för dessa kungliga valpar att bedöma din karaktär, om du vinner deras godkännande kommer du att ha en lojal och orädd liten vän!

Är dessa hundar bra för familjer?

Peke-a-Tese ärsöta och är bra följeslagaremed dem som de anser vara familjemedlemmar. De är inte ensidigt bra med barn, men om de socialiseras ordentligt eller uppfostras med barn är de milda och lekfulla vänner.

Och glöm inte att barn behöver umgås med hundar också. Ömsesidig respekt mellan Peke-a-Tese och barn är ett måste. Mindre hundar som Peke-a-Tese är lättare att mobba, och dessa imponerande små valpar tar inte snällt emot grov eller oförskämd hantering.

akita chow mix valpar till salu

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Medan den maltesiska föräldern ger en genialitet med de flesta andra hundar och husdjur, är pekingesernas temperament ofta mindre accepterande av andra djur. Vilken förälderras din Peke-a-Tese gynnar kommer att göra stor skillnad i hushållsharmoni.

Vi rekommenderar att du introducerar din valp för andra djur i en övervakad miljö så tidigt som möjligt. Att socialisera din Peke-a-Tese tidigt med andra husdjur kommer att räcka långt för att jämna ut eventuella friktions- och beteendeproblem.

Peke-a-Tese blandad hund närbild

Bild: ssputnik, Shutterstock

Avdelare 4Saker att veta när du äger en Peke-a-Tese

Hundar är ett stort engagemang, även små som Peke-a-Tese. Låt oss ta en titt på underhållet som krävs för att vara en Peke-a-Tese-ägare.

Mat & Diet Krav 🦴

Ett bra, välbalanserat kommersiellt hundfoder av hög kvalitet är ett av de bästa och enklaste sätten att ge din Peke-a-Tese sin dagliga näring. Leta efterfoder designat för små rasersom har ekologiska, hela livsmedelsingredienser - magra animaliska proteiner, grönsaker och frukter, yum yum!

För den lilla Peke-a-Tese kan all extra vikt skada deras hälsa allvarligt. Kontrollera med din hunds veterinär om matportionsstorlekar för att säkerställa att din luddiga vän får i sig rätt mängd.

Övning

Medan dessasmå knähundarinte behöver mycket i form av träning, rekommenderar vi att du tar din Peke-a-Tese ut på minst en promenad om dagen. Peke-a-Tese är känsliga för värme (de kan till och med solbränna!), såundvik träning utomhus under dagens hetta.

De är i allmänhet lågaktivitetshundar, men varje hund är olika. Din Peke-a-Tese kanske visar lite intresse för att gå utomhus och kommer att uppskatta att hafler leksaker inomhus för att roa dem.

Eller så kanske din valp lätt blir uttråkad, skäller och gör problem, och kommer att hoppa på chansen att lämna huset när som helst för att inspektera sitt kungarike. Hur som helst, lyssna bara på din lilla vän så kommer de att berätta hur mycket träning och uppmärksamhet de behöver!

Deras storlek och relativt låga motionskrav gör att Peke-a-Tese är en fantastisk hund för äldre människor och lägenhetsbor.

Träning

När det kommer till träning är Peke-a-Tese-hundar ofta mindre ivriga att behaga och mer ivriga att bli nöjda! De ärver en hel del envishet från Pekingese, och detta kan göra träning frustrerande för en ny hundägare.

små hundraser som börjar med sid

På uppsidan är de små och hanterbara nog att seriös träning är onödig. Men att lära din Peke-a-Tese sin plats i familjestrukturen och hur man följer anvisningarna kan fortfarande vara användbart och berikande för ditt förhållande.

Att träna en Peke-a-Tese bör bemötas med en bestämd, men mild attityd. Desvara bra på positiv förstärkning, men du behöver mycket tålamod också. Om du har problem med att kommunicera, överväg att söka efter en professionell hundtränare som kan arbeta praktiskt med dig och din valp.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Clover & Lizzie (@liz.and.clove)

Grooming ✂️

Både malteser och pekingeser överför lång, silkeslen och exceptionellt snabbväxande päls till dennaädel liten hybrid. Peke-a-Tese är låg till måttlig håravfall och behöver daglig vård för att hålla sin päls trasselfri.

Dessa hundar behöver också regelbunden hårklippning. Om du föredrar den korta pälsen och mindre daglig skötsel, måste du trimma deras päls minst en gång i veckan. Och om du låter pälsen sitta länge måste du borsta dagligen ocksåtrimma med några veckors mellanrum.

Peke-a-Tese har lång päls runt ögonen, så du måste antingen hålla deras ansikten trimmade särskilt ellerbinda upp håret i små rosetterav toppknutar. De här frisyrerna låter inte bara din Peke-a-Tese se bättre, utan de kommer att se jävligt söta ut också!

Och glöm inte deras öron, tänder och naglar under allt det där håret. Klipp naglarna varannan vecka eller så för att förhindra repor och smärtsamma sprickor. Öronen bör svabbas eller spolas försiktigt ungefär en gång i veckan för att undvika infektioner. De behöver också en tandborstning varje vecka för att hålla tänder och tandkött i toppform.

Hälsa och villkor

I kraft av att vara en hybrid är Peke-a-Tese en allmänt frisk ras.

De två föräldraraserna har dock ett antal anlag och tillstånd som det går att ärva. Här är en fullständig lista över hälsoproblem att vara medveten om för Peke-a-Tese.

Mindre förhållanden

 • Värmekänslighet
 • Sår på hornhinnan
 • Stenotiska nasar
 • navelbråck
 • Hypoglykemi
 • Hudallergier
 • White shaker dog syndrom
Allvarliga förhållanden
 • Anestesikänslighet
 • Brachycefaliskt syndrom
 • Intervertebral disksjukdom
 • Kollapsande luftstrupe
 • Levershunt

Avdelare 5Man vs Kvinna

Hanen Peke-a-Tese är bara lite större och är något mer benägna att bete sig på ett sexuellt aggressivt sätt - till exempel puckel eller stigande och överdrivetterritoriummärkning.

Honan Peke-a-Tese är av en mer delikat byggnad och är ofta mer högfärdig eller reserverad.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Så, är Peke-a-Tese rätt hund för dig?

Om du söker en aktiv,atletisk följeslagareatt ta vandring ochsimning, då kanske inte.

Men om du är enlägenhetsbo som också är en hundälskare, eller om du söker enknähund för att skänka din tillgivenhetpå, då kan Peke-a-Tese vara perfekt!


Utvald bild: Falconhs02, Wikimedia, CC 3.0

Innehåll