Portugisiska Podengo

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 16-28 tum
Vikt: 35-65 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Svart, grå, fawn, kastanj, orange, guld
Lämplig för: Familjer och singlar, hushåll med flera husdjur, utomhusäventyr
Temperament: Intelligent, rolig, sällskaplig, bra med andra hundarDen portugisiska Podengo går tillbaka tusentals år och föddes ursprungligen upp för att vara jägare men är nu älskade sällskapsdjur för familjer runt om i världen. Dessa hundar finns i två olika storlekar: medium och Grande. De är nära kusiner till en mindre ras som kallas den portugisiska Podengo Pequeno. Portugisiska Podengos kan väga allt från 35 till 65 pund, och de är så höga som 28 tum.

Deras släta, dubbla päls ger dem ett sofistikerat utseende, och deras spetsiga öron ger bort det faktum att dessa hundar alltid är pigga. Portugisiska Podengos är de officiella nationella hundarna i Portugal, och många kennelklubbar över hela världen känner igen alla storlekar av denna ras. Den portugisiska Podengo är social och gladast när de delar sina liv med minst en annan hund utöver sina mänskliga familjemedlemmar.

När det gäller människor tycker dessa hundar mycket om att spendera tid och leka med barn i alla åldrar. De behöver daglig träning utomhus, men de är inte särskilt aktiva, så de kommer att spendera sin beskärda del av tiden med att slappa runt huset. Om du vill lära dig mer om denna fantastiska renrasiga hund, kolla in all information vi har sammanställt åt dig!Avdelare 1

Portugisiska Podengo-valpar – innan du köper...

Portugisisk Podengo-valp

Bildkredit: Liliya Kulianionak, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Den portugisiska Podengo är social, smart och lätt att träna. De upprätthåller vanligtvis god hälsa under hela sitt liv, och de kan bli imponerande 14 år gamla. Här är en ögonblicksbild av vad du behöver veta om dessa hundar:

Vad är priset på portugisiska Podengo-valpar?

Den genomsnittliga kostnaden för en portugisisk Podengo-valp kan variera från 200 till mer än 000 beroende på var och vem du köper hunden av. Uppfödare måste tävla, och beroende på saker som tid på året och blodlinjer som används för avel, kan priset variera från uppfödare till uppfödare.

Det är viktigt att tänka på mer än bara priset när du antar en portugisisk Podengo. Om avelsanläggningen inte är ren och säker eller ohälsosamma blodlinjer har använts för avel, kan även den dyraste hunden sluta med allvarliga hälsoproblem som orsakar ekonomisk och känslomässig påfrestning för hela familjen. Så ta dig tid att kolla in bakgrunden för valpar du funderar på att adoptera och ta dem direkt till din veterinär för en kontroll efter att ha hämtat dem från uppfödaren.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om portugisiska Podengos

1.De går under några olika namn

Medan den portugisiska Podengo är det officiella namnet på just denna ras, går dessa hundar under olika namn beroende på vilken del av världen de bor i och vad deras mänskliga föräldrars preferenser är. Dessa hundar kallas ibland den portugisiska hunden, den portugisiska Podengo Medio och den portugisiska Podengo Grande.

två.De är med i många stora filmer

Dessa hundar har haft möjlighet att agerat i några stora filmer genom åren . Några filmer där du kanske har sett denna rasakt inkluderar Cheaper by the Dozen, Dante's Peak och Zeus och Roxanne.

3.De är arbetshundar

Portugisiska Podengos föddes upp för att jaga, och många arbetar fortfarande som jägare idag. Faktum är att de flesta portugisiska Podengos i Portugal idag är en del av aktiva jaktgrupper, vissa kommersiella och vissa privata, som verkar i hela landet.

Portugisiska Podengo på sand

Bildkredit: Vwpolonia75 (Jens K. Müller), Wikimedia Commons

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos den portugisiska Podengo

Den portugisiska Podengo är en jaktras. Men de är inte särskilt aktiva, och de har inte en hög bytesdrift, vilket gör dem till lämpliga sällskapshundar för familjer i alla åldrar och storlekar. Dessa hundar upprätthåller en flockmentalitet och verkar vara lyckligast när de bor i hushåll med flera husdjur. De har inget emot att spendera tid ensamma hemma så länge de har en annan lurvig familjemedlem att umgås med.

Dessa hundar kan hoppa högt, så deras gårdar bör vara helt inneslutna med enhögt staket minst 6 fot högt. De älskar att gå, vandra och campa med sina familjemedlemmar. Deras intelligens gör det lätt att träna dem över tid. Portugisiska Podengos är kärleksfulla, familjeorienterade hundar som inget hellre vill än att dela sitt liv med äventyrliga människor och djurvänner.

Är dessa hundar bra för familjer?

Den portugisiska Podengo är ett utmärkt familjedjur, med en lycklig personlighet och ett hjärta fullt av lojalitet. Dessa hundar kommer att spendera timmar försiktigt med att leka med dina små barn ellerfånga en boll på gårdenmed dina tonåringar. De är inte aggressiva på något sätt, och de är alltid ivriga att behaga, så de kommer igång med lydnaden tidigt. Detta är bra eftersom även de mest väluppfostrade hundarna behöver lydnadsträning för att framgångsrikt integreras i en familjemiljö. Sammantaget kan du inte begära ett bättre familjedjur än den portugisiska Podengo.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Precis som de kommer överens med barn, trivs portugisiska Podengos i miljöer med flera hundar. De är uppfödda för att arbeta tillsammans som jägare och lever vanligtvis tillsammans med flockmedlemmarna som de jagar med. Så de är vana vid att leka, sova, äta och arbeta med andra hundar. De kan komma bra överens i en enda hundmiljö, men de kommer att behöva mycket uppmärksamhet och aktivitet för att hålla dem sysselsatta hela dagen.

Å andra sidan, att vara en jaktras ger dessa hundar något av ett bytesdrift, så de kanske inte kommer bra överens med katter och andra smådjur som kaniner och marsvin. Tidig socialisering ökar chansen att en portugisisk Podengo kommer överens med din katt eller kanin.

Portugisiska Podengo sitter

Bildkredit: Vwpolonia75 (Jens K. Müller), Wikimedia Commons

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en portugisisk Podengo

Uppfödaren du arbetar med och din veterinär kan ge dig den information du behöver för att ta hand om din nya portugisiska Podengo. Men det är alltid en bra idé att läsa om rasen på egen hand så att du kan utveckla en opartisk förståelse för rasen.

Mat & Diet Krav

Den portugisiska Podengo är van vid att äta en proteinrik kost, så det är bäst att välja en mat som är fri från spannmål , och det inkluderar bara hela köttbitar av kyckling, nötkött, lamm eller fisk. Som vuxna kan dessa hundar äta cirka 2,5 koppar torr hundmat varje dag. Men valpar kan äta ännu mer medan de är aktiva och växer.

Torrfoder är ett bättre val än blött eftersom det är lättare för dig att servera och för din hund att smälta. Om valpen du adopterar redan har ätit torrfoder, ta reda på vilken typ av mat som uppfödaren har gett dem. Du bör börja med samma matalternativ till att börja med och sedan sakta avvänja valpen till ett nytt foder om du vill ge den något annat.

Du kan göra detta genom att introducera en liten mängd av det nya fodret till det gamla fodret och öka mängden dagligen tills hela mängden mat som din hund äter är det nya fodret. Detta kommer att hjälpa till att minimera risken för matsmältningsproblem medan din hund vänjer sig vid sin nya mat.

Övning

Portugisiska Podengos anses vara medelenergiska hundar, så de behöver daglig motion. Men en snabb promenad runt kvarteret och några minuters apport på gården borde räcka för att hålla din hund lugn och nöjd under resten av dagen.

Men det här är äventyrliga hundar, så de kan ta på sig en hel dag av vandring i skogen eller bada på stranden. Deras sinnen bör stimuleras lika mycket som deras kroppar, så det är en bra idé att introducera pusselleksaker i ditt hem som din hund kan njuta av under deras stillestånd i hemmet.

Portugisiska Podengo på hundutställning

Bildkredit: Canarian, Wikimedia Commons

Träning

Varje portugisisk Podengo bör delta i lydnadsträning så snart de är adopterade och förs hem till sin familj. Lydnadsträning kommer att lära din hund hur man beter sig i huset, runt andra människor och i offentliga utrymmen. Dessa hundar är ganska smidiga och kommer att klara sig bra i agilitytävlingar med rätt träning på plats. Agilityträning hjälper till att engagera din hunds intellekt och ge dem en plats att rikta sina byten och jakttendenser, så att de inte visas i hemmet.

Grooming✂️

Den portugisiska Podengo är vanligtvis lätt att ta hand om. De bör borstas en eller två gånger i veckan för att minimera avfall. De behöver vanligtvis inte badas om de inte blir särskilt smutsiga. Vissa ägare gillar att använda torrschampo på sin hunds päls för att hålla den fräsch och ren. Deras naglar växer snabbt och kan bli ganska vassa, så de bör klippas en gång i månaden eller så för att hålla dem släta och för att säkerställa att de inte fastnar på dina gardiner och möbler i ditt hem.

Hälsoförhållanden

Det finns bara ett fåtal hälsotillstånd som den portugisiska Podengo är naturligt benägen för, men dessa tillstånd är värda att lära sig om, så du vet vad du ska göra om din Podengo börjar visa tecken på problem när de åldras.

Mindre förhållanden
  • Ögonskador
Allvarliga förhållanden
  • Fot och tånagel
  • Muskelbristningar
  • Allmänna kroppsskador

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Det finns inga vetenskapliga bevis för att det finns några verkliga skillnader mellan manliga och kvinnliga portugisiska Podengos. Vissa ägare upplever att deras hanar är mer självständiga än sina honor, och vissa tror att flickor är svårare att potträna än pojkar. Men varje ägare har sina egna anekdotiska bevis om skillnaderna mellan män och kvinnor.

Om du inte är säker på vilket kön du ska adoptera, spendera tid med var och en på uppfödaren eller adoptionsanläggningen innan du bestämmer dig. Kom dock ihåg att alla hundar har sina egna unika personligheter, så besök med flera hundar av båda könen innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar:

Den portugisiska Podengo är en fin familjehund som älskar att umgås med människor och andra hundar. De är äventyrliga men inte för aktiva. De är självständiga nog att tillbringa tid ensamma hemma. De är lojala mot sina familjemedlemmar under hela livet. Dessa hundar förtjänar seriöst övervägande som ditt nästa husdjur. Vad tycker du om portugisiska Podengos? Har du haft möjlighet att umgås med en själv? Låt oss gärna veta vad du tycker i kommentarsfältet.

    Nyfiken på andra portugisiska hundraser? Lär dig om dem här!

Utvald bildkredit: APPMGC, Wikimedia

Innehåll