Pudel

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 15 tum och uppåt
Vikt: 40-70 pund
Livslängd: 10 – 18 år
Färger: Aprikos, svart, blå, brun, kräm, grå, röd, silver, vit
Lämplig för: Aktiva familjer, stora hem, hushåll med flera husdjur, förstagångshundägare
Temperament: Livlig, självsäker, glad, söt, väldigt smartPudeln är en av de mest kända hundarna i världen. Och oavsett var du bor, från staterna till Japan och nordpolen i söder, är det säkert att alla har hört talas om pudeln.

Om du inte är helt säker på vilken hund han är, är han killen med den bästa hundfrisyren. Men det finns mycket mer med den här killen än blå band och vackra pompongfrisyrer. Han är stark, atletisk och aktiv, och han är inte den typiska knähund som alla tror att han är.

Han är en populärfamiljens husdjur, och av goda skäl. Han är en rolig hund som älskar att gå ner och smutsa ner sig med sin familj. Han är flamboyant och älskar att vara i centrum för uppmärksamheten, och han är också söt och tillgiven.Men som med alla bra saker i livet, det finns ett men. Pudeln passar inte alla familjer, och det är därför vi har skapat rasguiden för pudel.

Från hans personlighet till hans grooming och träningsbehov, vi kommer att leda dig igenom allt du behöver veta. Och efter att ha läst detta kommer du att veta om ni är en match made in doggy heaven.

Avdelare 1Pudelvalpar – innan du köper...

Pudelvalp

Bildkredit: PCHT, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Det är värt att säga nu att denna rasguide är tillägnad pudeln i standardstorlek. Det stämmer, vi har fått mer än en typ av pudel! Det finns också pudlar i leksaksstorlek och pudlar i miniatyrstorlek. Det är tre att välja mellan, och även om de alla är av samma hundras, har de subtila personlighetsskillnader och behov.

Pudeln i standardstorlek är den största av de tre, och han anses vara en stor hund. Det gör att han behöver en större bostad med tillgång till en gård. Smålägenhetsägare och trånga stadsbor är inte den idealiska livssituationen för den här killen. Han är mer av en countrygent i hjärtat.

Han är inte heller den vackra knähund som de flesta tror att han är. Han kan vara en stilig kille, men han är inte alls fåfäng. Han är glad över att få sina tassar leriga, och han är mer intresserad av att ha det bra och hamna i bus än att sitta vacker. Om du vill ha en lugn hund som du kan sitta och stryka under större delen av dagen, vill du inte ha en pudel, det är säkert.

Även om pudeln anses vara en allergivänlig hund, är han mycket underhållsfri när det kommer till hans skötselschema. Han kanske inte fäller i närheten av lika mycket som de flesta andra hundar, men hans hår är ungefär som vårt hår. Han behöver trimmas regelbundet eftersom det växer snabbt, och hans lockar behöver borstas dagligen för att säkerställa att de inte trasslar ihop sig. Du måste vara säker på att du har tid att ägna dig åt hans lås.

Vad är priset på pudelvalpar?

Det genomsnittliga priset för en pudelvalp från en välrenommerad uppfödare kommer att kosta dig mellan 000 och 500. Men du kan förvänta dig att betala mot 000 för en från en prisbelönt utställningslinje eller en trendig ansedd uppfödare om det är det du letar efter.

Vissa uppfödare kommer att prissätta sina valpar baserat på deras utseende och vilka färger som verkar vara trendiga vid försäljningstillfället. Detta ändras varje år och kan påverkas av vilken färg Pudel den senaste kändisen har.

Även om vissa kommer att vilja ha en pudel i en viss färg, är det viktigare att fokusera på valpens hälsa. Många välrenommerade uppfödare kommer att para ihop en familj med en specifik valp baserat på deras personlighetsdrag och hur aktiva de verkar. Efter år av uppfödning av pudlar kommer många välrenommerade uppfödare att få det rätt.

Pudeln är en populär hund, och tyvärr, valpkvarnar dra nytta av vår kärlek till dem. De pumpar ut så många pudelvalpar som möjligt, utan hänsyn till deras hälsa eller olycka. Vanligtvis lockar de kunder med lägre priser eller ockerpriser, och hävdar att deras valpar är sällsynta. Fall inte för det, och se till att du gör din forskning.

Det bästa sättet att skilja dem åt är att välrenommerade uppfödare kommer att insistera på att träffa dig. De kommer också att tillåta dig att träffa valparna, deras föräldrar och se deras livsvillkor. De kommer också att lära känna dig, se till att du är redo för ett liv med en intensiv pudel och ge hälsotillstånd. Professionella webbplatser och kundrekommendationer är en annan bra insikt för att skilja dem åt.

Avdelare 83 föga kända fakta om pudlar

1.Pudeln är tysk, inte fransk.

Trots att han är Frankrikes nationalhund och potentiellt är mer populär i Frankrike kommer han från Tyskland. Ordet pudel kommer från det tyska ordet 'pudelin', som betyder att plaska i vattnet, vilket är vad pudeln gör.

två.Pudelkappan är inte bara för att se.

Pudelns berömda pompongrock (obs, inte pompom som hejarklackarna) är inte för dekorativa ändamål eller för att få honom att se vacker ut. De rundade tofsarna finns på hans leder och vitala organ, och håret hölls tjockt och buskigt för att hålla honom varm i det iskalla vattnet. Andra områden, som hans ben, nacke och svans, rakades för att han skulle kunna simma lättare i vattnet.

3.Pudeln har en hög bytesdrift.

Pudeln är en traditionell ankjägare, och han har en naturlig instinkt att jaga och döda dem. Inte alla pudlar kommer att ha en benägenhet att göra det, men de flesta av dem kommer att göra det. Så om du unnar honom ett plask i den lokala sjön, se till att det inte finns några ankor i närheten först.

vanlig pudel springer genom skogen

Bildkredit: Teemu Tretjakov, Shutterstock

Avdelare 3

Pudelns temperament och intelligens

Pudeln är en söt och kärleksfull hund som älskar att gosa med sin familj. Han är tillgiven, och trots att han är en stor hund kommer han fortfarande att hoppa i soffan för att gosa med dig. Den här killen gillar inte att ligga vid dina fötter - han föredrar att sitta med sina människor. Och även om han är energisk, kommer han att behöva en lugn timme eller två för att fylla på sitt mysfix.

Han är dock inte lika tillgiven mot främlingar. Han är inte överdrivet beskyddande, men han är försiktig med nya människor som han aldrig har träffat, och han kommer att stå vid sina människor för att se till att de inte är i någon fara. Tack och lov tar det inte för lång tid för honom att värma upp till nybörjare, så om du har en vanlig förlossningskille, kan han promenera över för att gnugga magen.

Vissa ägare hävdar att han är mer avslappnad än de andra pudelstorlekarna. Många mindre hundar lider av något som kallas 'lilla hundens syndrom', men tack och lov är den här killen inte överbeskyddande som sina mindre syskon.

Pudeln beskrivs ofta som en kunglig pooch, och det är hans stolta uppträdande som gör att många människor blir kära i honom. Men samtidigt är han också en fjant som älskar att spela spel och agera dumt med sin familj. Han är jättekul och en fantastisk källa till underhållning för barnen.

Pudeln är känd för sin överlägsna intelligens. En ledande psykolog och hundexpert, Stanley Coren, drog slutsatsen i sin forskning att pudeln är den näst mest intelligenta hundrasen efter Border Collien. Detta är den främsta anledningen till att pudeln ofta väljs ut som hundartister på cirkusar eftersom de snabbt tar upp kommandon och trick.

Om du letar efter en lydig hund, leta inte längre än till pudeln. Pudeln i standardstorlek är fortfarande uppfödd för att vara en brukshund. Jämfört med miniatyren och leksakstora hundar producerades för att vara mindre och lämpade för stadsbor som söker en hund för sällskap. Hans mindre syskon sägs vara lite mindre lydiga.

Är dessa hundar bra för familjer?

Pudeln är ett fantastiskt familjedjur, men han behöver hem hos rätt familj. Rätt familj måste vara aktiv och kunna ge honom den motion han behöver. De behöver också tillbringa det mesta av sin tid med honom och inte lämna honom ensam hemma under större delen av dagen.

Utan fysisk och mental stimulans kommer han att bli uttråkad och destruktiv, vilket kommer att orsaka en olycklig familjemiljö för alla. Och om han inte känner att han får den uppmärksamhet och kärlek som han förtjänar, kommer han att sura och bli en divahund.

Men om du kan förse honom med allt han behöver, kommer han att ge dig och din familj allt du kan önska dig av en hund. Hans kärlek och mys är oändliga, han är jättekul och en komisk fjant, och han är väldigt stilig också!

Trots sin större storlek är han ett fantastiskt hundsyskon för yngre barn. Ja, han är energisk och bullrig, men han vet att han är lugn i hemmet. Han är tolerant mot upphetsade händer, och han njuter av de mindre människornas sällskap när hans vuxna mästare är för upptagna med sysslor. Precis som du skulle göra med vilken hund som helst, övervaka honom alltid när det finns barn i närheten.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Ja, pudeln kommer bra överens med andra husdjur. Såvida du inte har ankor eller andra fåglar, och då kommer han förmodligen inte att göra det. Men när det kommer till andra hundar, katter och de flesta andra husdjur kommer han att trivas bra med dem. Så mycket att han kommer att uppskatta hundsällskapet när du inte kan hålla honom sällskap själv.

Han kommer bara att komma bra överens med andra husdjur om han är tillräckligt socialiserades som valp . Detta är ytterligare en anledning att arbeta med en välrenommerad uppfödare eftersom de kommer att se till att de börjar socialiseringsprocessen med sina kullkamrater från day dot.

Vi kommer att diskutera hans träning i ett annat avsnitt, men du måste anstränga dig med hans socialisering tidigt för att han ska komma bra överens med andra djur. Om du däremot bor på en ankfarm måste du förstå att ingen träning innebär att han kan leva med ankor.

tre pudlar som sitter sida vid sida

Bildkredit: Chendongshan, Shutterstock

Avdelare 4Saker att veta när du äger en pudel

Nu när du vet mer om pudeln och hans personlighet, intelligens och hans föredragna boendearrangemang, kommer vi nu att gå igenom hans dagliga behov. Från hans kostbehov till hans träningsbehov och hans intensiva skötselschema måste du vara uppmärksam.

Mat & Diet Krav

Pudeln kommer att konsumera ungefärtvå till tre koppar mat om dagen. Kom ihåg att detta är för en pudel i standardstorlek och inte en miniatyr- eller leksaksstorlek. Du bör alltid ge honom den bästa maten du har råd med, och näring är det enklaste sättet att hålla honom frisk.

Kibbles är ett bekvämt och säkert sätt att se till att han får all näring han behöver. En kibble av hög kvalitet kommer att ge honom en välbalanserad kost, inklusive protein, hälsosamma kolhydrater, fibrer, omega-fettsyror, vitaminer och mineraler.

Som en stor ras bör du alltid mata pudelfodret speciellt utformat för en stor hundras. Dessa dieter är utformade för att kontrollera den snabba bentillväxten som pudeln kommer att uppleva under valpen. Genom att ge honom denna specifika mat kan du minska risken för att utveckla ben- och skelettsjukdomar, så inget annat kommer att göra här.

Enligt MSD veterinärhandbok , en pudelvalp bör konsumera mat som ger honom minst 22 % protein. Och vuxna pudlar bör äta mat som ger honom minst 18 %. Leta efter högkvalitativt kött som anges som den första ingrediensen.

Pudeln är också mottaglig för att lida av magtorsion, som också är känd som uppblåsthet. Det är ett livshotande tillstånd som kräver omedelbar veterinärvård. Detta påverkar stora hundar som pudeln i standardstorlek mest. Ge honom aldrig mat direkt före eller efter träning eftersom det är då det är mer sannolikt att det inträffar.

Övning

Pudeln är en energisk hund, och han behöver minst 60 minuters intensiv träning varje dag. En promenad runt kvarteret räcker inte för en hund i standardstorlek. Det måste vara entusiastisk och aktiv för att han ska få ut sin jaktenergi.

Eftersom han är så intelligent måste du förvänta dig att han kommer att bli uttråkad av att göra samma sak om och om igen. Så du kommer att behöva bli kreativ och blanda ihop hans aktiviteter för att han ska förbli intresserad. Eftersom han är en före detta ankjägare är den här killen förtjust i vattnet. Han skulle verkligen uppskatta om du kunde inkludera en vattenbaserad aktivitet i hans regim en gång i veckan, om inte mer. Du kommer att behöva handdukar, och massor av dem!

Om det regnar eller sol, kommer han att vara superivrig att gå ut och leka. Om du är den typen av person som inte gillar att bli blöt eller lerig, är pudeln i standardstorlek inte valpen för dig. Du behöver gummistövlar, vattentäta jackor och hela hon-bang för att hålla jämna steg med den här äventyrliga killen. Kom ihåg att pudeln älskar att plaska runt.

tre pudlar vit svart brun

Bildkredit: Anna_Bondarenko, Shutterstock

Träning

Pudeln är en smart kaka som tar upp träningen och ger kommandon snabbt. Men han behöver fortfarande den nödvändiga socialiseringen och lydnadsträningen som valp för att han ska förvandlas till en artig pooch.

Att lära sig socialiseringsförmåga är avgörande för att hundar ska komma överens med andra hundar, djur och obekanta människor. Det kommer också att innebära att de blir bekväma och trygga i sina dagliga aktiviteter och omgivningar. Utan det kommer hundar att bli obehagliga och överbeskyddande.

Lydnadsträning är avgörande för att din pudel ska förstå vem som är chefen i familjens hem. Att lära honom att sitta och tafsa åtminstone om han vill ha något kommer att hjälpa honom att lära sig att han inte får något gratis.

Nyckeln till en lycklig familjemiljö är att få hela familjen med på träningen också. Se till att alla i familjen är konsekventa med sin träning och låt honom aldrig komma undan med oönskade beteenden. Se alltid till att använda samma kommandoord också. Annars riskerar du att förvirra honom.

Det är en bra idé att låda träna pudeln . Detta ger honom inte bara en fristad som han kan kalla sin egen, utan det ger dig också sinnesfrid att veta att han inte tuggar din favoritkuddar när du inte är hemma.

Tack och lov, eftersom han är så intelligent, borde du inte ha några problem med att träna den här killen. Det är därför han är lämplig för förstagångshundägare. Positiv förstärkningsträning är det bästa sättet att träna pudeln.

Grooming ✂️

Pudeln är en allergivänlig hund , vilket innebär att han passar de familjer med milda hundallergier. Det är en myt att vissa hundar är helt hypoallergena. Istället är de tolererbara för de med allergier.

Trots att han inte fäller så har han långt och lockigt hår som kräver mycket uppmärksamhet. Den växer snabbt, och som sådan behöver han professionell trimning var sjätte vecka eller så. Det varierar från pudel till pudel, och när han väl utvecklat sin vuxna päls kommer du snart att lära dig hur ofta han behöver den.

Om du bestämmer dig för att klippa hans rock själv, finns det gott om filmer på youtube om hur du klipper din pudel . Du behöver också en uppsättning rakapparater och saxar, beroende på vilken typ av skärning du väljer.

Några av de mer populära snitten är:
 • Engelsk sadelklämma (show style)
 • Kontinentalt klipp (showstil)
 • Valp klämma
 • Lammklämma
 • Teddybjörnklämma
 • Miami klipp
 • Kennelklämma
 • Stad och land klipp

Hans lockar kan också vara lösa vågor, eller så kan de vara hårt krullade och ser mer ut som ringlets än lockar. Mellan hans vanliga trimning kommer han att behöva borsta dagligen. Pudeln kommer att behöva en rad putsredskap. De två bästa verktygen är kammen för att släta ut tovor och den snyggare borsten för att plocka upp dött hår.

Bada din pudel en gång var tredje vecka. Använda en skonsamt doggy schampo gjord med lugnande och naturliga ingredienser som havregryn och kokosolja. När du har schamponerat honom , se till att du sköljer honom ordentligt för att undvika hudirritation. Konditionera honom sedan. Detta kommer att hålla honom snygg och förhindra trassel också.

Pudlar lider också av tårfärgning . Rengör hans ögon och området runt ögonen regelbundet för att förhindra ansamling av fläckar. Om du märker att hans ögon ofta tåras bör du ta honom till veterinären eftersom detta kan vara ett symptom på hälsoproblem eller som ett resultat av en allergi.

Pudelns skötselregim är en av de största anledningarna till att många människor och familjer blir avskräckta av honom. Helt enkelt på grund av den tid och ansträngning det kräver. En försummad pudelpäls kan resultera i smärta och dyra resor till veterinären.

Hälsa och villkor

Pudeln är en relativt frisk hund som har en lång livslängd på 10 till 18 år. 18 år är lång tid för en så stor hund, men du måste hålla jämna steg med regelbundna hälsokontroller och hålla honom frisk och frisk för att njuta av dessa år med honom.

Precis som alla renrasiga hundar har pudeln hälsoproblem som han är mer benägen att lida av jämfört med andra. Det betyder inte att de hälsoproblem som anges nedan är allt han kan lida av. Men som pudelförälder skulle det vara klokt att undersöka nedanstående tillstånd och göra dig medveten om deras associerade symtom.

Mindre förhållanden

 • Von Willebrands sjukdom
 • Hypotyreos
 • Sebaceös adenit
Allvarliga förhållanden
 • Höftdysplasi
 • Glaukom
 • Progressiv retinal atrofi
 • Addisons sjukdom

Avdelare 5Man vs. Kvinna

När det gäller manliga och kvinnliga pudlar är den enda signifikanta skillnaden deras längd och vikt. Hanar tenderar att vara större än sina kvinnliga motsvarigheter. Även om detta förmodligen inte är en väsentlig skillnad i din beslutsprocess.

Deras personlighet påverkas inte av deras kön. Istället kommer deras träning och familjemiljö att spela en betydande roll för att forma deras karaktär och lycka.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Pudeln är ett fantastiskt familjedjur som erbjuder hela valppaketet. Han kommer att förse dig med oändlig kärlek och tillgivenhet, klotterkyssar och sällskap. Han kommer också att tillhandahålla familjeunderhållning hela dagen också.

Han är en anpassningsbar hund som kan passa in i de flesta familjer. Bara så länge du kan ge honom sällskapet, kärleken och den motion han behöver, kommer han att vara den lyckligaste av hundar. Och du måste också vara säker på att du kan avsätta tid för hans dagliga skötselregim.

Om du inte är säker på om du kan tillhandahålla detta, bör du inte binda dig till pudeln. Men om du kan, vet att att bjuda in en till ditt liv bara kan vara det bästa beslutet du någonsin kommer att fatta.


Utvald bildkredit: Anna_Bondarenko, Shutterstock

Innehåll