Purina Pro Plan vs Purina ONE: Vad är skillnaden?

PURINA PRO VS. PURINA EN

Att äga en hund skulle vara mycket lättare om mattillverkarna bara var brutalt ärliga på sina förpackningar. Att säga något i stil med: Vår mat är inte så bra – prova den några hyllor ner skulle spara massor av tid och stress.bästa billiga hundfoder för valpar

Tyvärr är det inte så enkelt, och att ta reda på om en mat är bättre än en annan kan kännas som ett heltidsjobb.

Lyckligtvis för dig, att jämföra hundfoder är vårt heltidsarbete. Idag tittar vi på två Purina-märken:Pro PlanochPurina EN. Det här är två otroligt populära livsmedel, och vid första anblicken kan det vara svårt att skilja dem åt.

Efter att ha grävt en del, kom man dock ut som vinnare i den här tävlingen. Vilken var det? Du måste läsa vidare för att ta reda på det.

Avdelare 8En smygtitt på vinnaren: Purina Pro Plan

Purina Pro Planfick W i den här tävlingen, eftersom vi anser att de använder ingredienser av högre kvalitet än deras systermärke. Dessa livsmedel är väldigt lika när det gäller deras näringsinnehåll, och du kommer inte gå för långt fel med någon av dem.

Vinnaren av vår jämförelse:

Purina Pro Plan SAVOR strimlad blandning med probiotika

Kontrollera senaste pris

Några av våra favoritrecept för Pro Plan inkluderar:

 • Purina Pro Plan SAVOR strimlad blandning med probiotika
 • Purina Pro Plan FOCUS Känslig hud & mage
 • Purina Pro Plan SPORT Formula

Den här tävlingen är dock inte så tydlig som du kanske tror, ​​och Purina ONE hade verkligen ett försprång i några nyckelkategorier. Så varför fick den inte högre betyg? Mer om det nedan.

Om Purina Pro Plan

Purina Pro Planhar en mängd olika specialformler, var och en utformad för att lösa ett specifikt problem som din hund kan ha. Oavsett om de har ett känsligt sinne, eller om de behöver mer kognitivt stöd när de åldras, är chansen stor att det finns ett Pro Plan-recept som är perfekt för dem.

Pro Plan har mat för varje livsstadium

Oavsett om du precis tagit hem en valp eller om du försöker göra din hunds äldre år så glada som möjligt, finns det förmodligen ett dedikerat Pro Plan-recept för hennes åldersgrupp.

Detta är viktigt, eftersom hundar har olika näringsbehov i olika åldrar, och du vill inte ge din valp mat som inte är väl lämpad för deras livsstadium.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Purina (@purina)

Det finns över 80 formler i Pro Plan Line

Du behöver inte klaga på bristen på alternativ med detta märke, eftersom det finns över 80 recept att välja mellan.

Var och en är inriktad på ett specifikt behov eller problem som många hundar lider av, så du kan förmodligen hitta en skräddarsydd efter dina specifikationer.

Det kan vara svårt att bestämma sig för vad man ska fokusera på

Problem kan uppstå när ditt husdjur har mer än ett problem att ta itu med. Vad gör man om man har en åldrande hund som också behöver gå ner några kilo till exempel? Går du med deras recept för hjärnstöd eller deras viktkontrollalternativ?

Detta kan göra valet av rätt foder stressigt, även om du har bestämt dig för att ge din hund Pro Plan mat. Du kanske måste göra några svåra val på vägen också.

Vårt favoriterbjudande just nu ben

30 % RABATT på Chewy.com

+ GRATIS frakt på hundmat och tillbehör

Spara 30 % nu

Så här löser du in det här erbjudandet

Många formler använder tvivelaktiga ingredienser

Om inte receptet uttryckligen hävdar något annat, finns det en god chans att det innehåller billiga fyllmedel eller animaliska biprodukter, varav du sannolikt inte vill mata din hund.

Även om detta inte automatiskt bör diskvalificera ett foder, särskilt om det hjälper till att lindra ett annat av din hunds problem, är det inte något vi gillar att se.

Fördelar

 • Recept skräddarsydda för specifika frågor
 • Stort utbud av formler att välja mellan
 • Lämplig för hundar i alla livsstadier
Nackdelar
 • Valen kan vara överväldigande
 • Många formler använder tvivelaktiga ingredienser

Avdelare 2

Om Purina ONE

Purina ENhar också en lång produktlista, men den är inte riktigt lika överväldigande som Pro Plans. Deras mat tenderar att vara mer generaliserad, vilket kan spara dig en del stress, men på bekostnad av att potentiellt inte helt ta itu med din hunds problem.

Den första ingrediensen är riktigt kött

Vart och ett av deras recept bygger på en solid grund av protein, eftersom riktigt kött är den första ingrediensen i varje formel.

Purina ONE var märkets första premiummat

Denna linje startade 1986, och den var inriktad på ägare som var villiga att betala ett premiumpris för ett exklusivt hundfoder.

Det fastställde förvisso att det fanns en marknad för den här typen av småbitar, men den har sedan dess passerats av avancerade livsmedel som tar mer betalt och använder överlägsna ingredienser.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Purina (@purina)

Purina ONE är typiskt hög i protein

De flesta av deras livsmedel ligger i den högre delen av proteinspektrumet, och du kan hitta många i intervallet 28-30 %. Även om det verkligen finns mat som erbjuder mer, är de flesta av dem ganska mycket dyrare också.

Denna mat använder lika många tvivelaktiga ingredienser som Pro Plan

De flesta av deras recept använder billiga fyllmedel och animaliska biprodukter, samma som Pro Plan. Den senare tenderar dock att ha fler alternativ som gör att du kan kringgå dessa tvivelaktiga livsmedel.

Fördelar

 • Anger riktigt kött som första ingrediens
 • Farfar till premiumfoder för husdjur
 • Vanligtvis hög i protein
Nackdelar
 • Inte lika många alternativ som Pro Plan
 • Använder lika många tvivelaktiga ingredienser

Purina Pro Plan högprotein hundmat med...

3 mest populära Purina Pro Plan hundmatsrecept

1. Purina Pro Plan SAVOR Shredded Blend med probiotika

Purina Pro Plan Hund med känslig hud och mage... 10 198 recensioner Purina Pro Plan högprotein hundmat med...
 • En (1) 35 lb. påse - Purina Pro Plan högprotein hundmat med probiotika för hundar, strimlad blandning...
 • Hård kibble kombinerat med möra, strimlade bitar för smak och konsistens som hundar älskar
Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

En av de stora försäljningsargumenten förden här matenär all probiotika som de lagt till receptet. Detta ger din hund mycket matsmältningsstöd, vilket gör den till ett bra val för djur med känsliga magar.

Du hittar möra köttbitar blandade med den torra kibben, och det gör den attraktiv för de flesta hundar. Det är en del av varför denna linje kallas SAVOR: den är designad för att vara läcker och näringsrik.

Den är också full av omega-fettsyror, tack vare ingredienser som fiskolja, nötkötttalg och fiskmjöl. Det är bra för allt från hjärnans utveckling till immunstöd.

Tyvärr finns det en hel del fyllmedel här, mestadels i form av vete och majs. Det är ganska högt i salt också, så det kanske inte är en bra idé för överviktiga valpar.

Fördelar

 • Massor av tillsatta probiotika
 • Möra köttbitar blandas med kålbitar
 • Full av omega-fettsyror
Nackdelar
 • Förlitar sig mycket på billiga fyllmedel
 • Hög i salt

2. Purina Pro Plan FOCUS Känslig hud & mage

Purina Pro Plan Torr hund med högt kaloriinnehåll, högt protein... 13 210 recensioner Purina Pro Plan Hund med känslig hud och mage...
 • En (1) 30 lb. påse - Purina Pro Plan känslig hud och mage Hundfoder med probiotika för hundar,...
 • Havremjöl är lättsmält och skonsamt för matsmältningssystemet
Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

FOKUSär linjens hudförstärkande varumärke, och det är designat för att hålla din hunds päls och hud glödande långt in i hennes gyllene år.

Som ett resultat är den full av fisk, eftersom fisken har DHA och EPA som behövs för att hålla din valps exteriör i fint skick. Det inkluderar äkta lax, laxmjöl och fiskolja, som alla är sensationella för nästan varje del av din hunds kropp.

Det malda riset tillför en stärkelse som är skonsam mot magen, och de flesta hundar klarar det mycket bra. Det finns bara en genomsnittlig mängd protein här, men det är inte en stor sak med tanke på all annan näring den erbjuder.

Vårt största problem med det är införandet av animaliskt fett. Det är alltid ett dåligt tecken när de inte anger vad snäll av djur som de tog fettet ifrån, och det betyder vanligtvis att det är en klyfta av lågvärdig vävnad.

Sammantaget är detta dock ett utmärkt foder för känsliga valpar, eller alla hundar som behöver en stor boost av omega.

Fördelar

 • Fylld med DHA och EPA
 • Ris är skonsamt mot magen
 • Använder mycket frisk fisk
Nackdelar
 • Har bara en genomsnittlig mängd protein
 • Använder lågvärdigt animaliskt fett

3. Purina Pro Plan SPORT Formula

Avdelare 4 6 318 recensioner Purina Pro Plan Torr hund med högt kaloriinnehåll, högt protein...
 • En (1) 37,5 lb. påse - Purina Pro Plan högkalori, högprotein torrfoder för hundar, SPORT 30/20 kyckling...
 • Innehåller äkta kyckling som #1 ingrediens
Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

Om du har en aktiv hund,SPORT formelkan vara ett bra val för att säkerställa att hon får all näring hon behöver för att spela så hårt hon kan. Detta är deras högpresterande linje, och den har 30 % protein och 20 % fett för att ge din hund så mycket energi som möjligt.

Det är då konstigt att Purina skulle innehålla så många misstänkta ingredienser. Den använder massor av majs, och det finns massor av animaliska biprodukter här också. Vi antar att tanken är att aktiva hundar kan arbeta av underlägsen näring.

Naturligtvis är det underförstådda problemet med detta att din hund kommer att få en jäkla tid att bränna av dessa kalorier om hon är en soffpotatis. Det är viktigt att vara ärlig om din hunds aktivitetsnivå innan du ger henne en sådan här kaloririk mat.

Den har mycket glukosamin, så den kommer åtminstone att stödja ditt husdjurs leder när hon springer och hoppar överallt.

SPORT-linjen är ett anständigt val för oseriösa hundar, men det bör undvikas av hundar som föredrar att hänga på soffan hela dagen.

Fördelar

 • Designad för aktiva hundar
 • Mycket glukosamin
 • Höga nivåer av protein och fett
Nackdelar
 • Använder mycket majs
 • Fylld med animaliska biprodukter
 • Ej lämplig för stillasittande hundar

Purina ONE Naturligt torrfoder för hundar, SmartBlend Lamm &...

3 mest populära Purina ONE hundmatsrecept

1. Purina ONE SmartBlend Natural Adult

Purina ONE naturligt torrt valpfoder, SmartBlend... 6 044 recensioner Purina ONE Naturligt torrfoder för hundar, SmartBlend Lamm &...
 • 8 Lb. Väska - Purina One Smartblend Natural Lamm & Rice Formula Torrfoder för vuxna
 • Tillverkad med högkvalitativa proteinkällor, inklusive äkta lamm som #1 ingrediens
Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

Den här matenhar bitar av möra, köttiga bitar i sig, så hundar kommer att vara mer benägna att vilja sjala ner den än någon annan mat där ute. Den använder också lamm som en av sina primära ingredienser, och lamm innehåller mycket glukosamin, så det kan hjälpa din hund att hålla sig pigg och smidig i hög ålder.

Nötköttsfettet är en annan fin touch, eftersom det är fullt av omega-fettsyror och andra viktiga näringsämnen. Det finns också lite morötter och ärtor strödda i för extra näringsämnen.

Det finns dock en hel del ingredienser här som vi inte gillar. Majs, vete, kycklingbiprodukter, konstgjorda färger och smaker ... det är som en Who's Who av ansedda livsmedel. Vi vet inte varför en förment premiummat skulle ha alla dessa saker i sig, men vi är ledsna att se att det gör det.

Utöver det finns det mindre fibrer här än vi skulle vilja, men det bleknar i jämförelse med de negativa ingredienserna de använde för att göra denna formel.

Fördelar

 • Högt innehåll av glukosamin
 • Har strödda möra, köttiga bitar
 • Nötköttsfett tillför viktiga näringsämnen
Nackdelar
 • Använder nästan alla negativa ingredienser i boken
 • Inte mycket fiber inuti

2. Purina ONE SmartBlend Natural Puppy

Purina ONE högprotein naturligt torrfoder för hundar,... 11 298 recensioner Purina ONE naturligt torrt valpfoder, SmartBlend...
 • En (1) 16,5 lb. väska - Purina ONE Natural Dry Valpmat, SmartBlend Healthy Puppy Formula
 • Riktig kyckling är ingrediensen #1 i denna torrfoderbit med 28 % protein
Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

Devalpversion av detta foderär mycket lik den grundläggande formeln som granskats ovan, men de använde färre ingredienser av låg kvalitet och bytte till och med ut några mot bättre mat.

Det finns fiskolja tillsatt här, och det är ungefär så nära ett mirakelmat som du kan hitta. Det är bra för hjärnan, ögonen, immunförsvaret, huden och pälsen ... you name it. Valpar behöver alla de näringsämnen de kan få, och fiskolja är ett bra sätt att se att de får i sig dem.

Den använder ris och havregryn för att skära upp köttbiten, och dessa är vanligtvis mycket lätta för unga magar att smälta. Kibblen i sig är också tillräckligt liten för att små munnar inte ska ha några problem med att knäcka den.

engelsk bulldog blandat med pitbullvalpar

Tyvärr är den fortfarande full av majs och animaliska biprodukter. Det är inte lika kaloritätt som du kan förvänta dig av en valpformel, så du måste mata din hund mer av den, och vissa djur kanske inte orkar äta all den maten (och det kan ställa till dem för dåliga vanor senare om de lyckas äta upp allt).

Denna valpformel bör starta din nya bästa vän på en ganska bra tass, men det finns flera enkla lösningar som Purina kan göra för att ändra denna mat från bara ok till fantastisk.

Fördelar

 • Fiskolja tillför omega-fettsyror
 • Ris och havregryn är lättsmälta
 • Kibblet är litet
Nackdelar
 • Har fortfarande billiga fyllmedel och animaliska biprodukter
 • Inte så kalorität som du förväntar dig

3. Purina ONE SmartBlend True Instinct Natural

Avdelare 5 4 392 recensioner Purina ONE högprotein naturligt torrfoder för hundar,...
 • En (1) 27,5 lb. påse - Purina ONE Naturligt torrfoder med högt proteininnehåll, SmartBlend True Instinct med...
 • 30 % protein hjälper till att stödja starka muskler inklusive ett friskt hjärta
Kolla pris på Chewy Kontrollera pris på Amazon

Detta märkekallar sig naturligt eftersom det inte har några animaliska biprodukter, konstgjorda smakämnen eller konserveringsmedel - men det gör har konstgjorda färger i den. Så det är bara naturligt till en viss punkt.

Det är fortfarande packat med billiga spannmål som majs och vete, och detta har också sojamjöl i sig, vilket ger många hundar matsmältningsproblem. Det här är kanske ett bra tillfälle att nämna att bara för att en ingrediens är naturlig betyder det inte att det är naturligt för hundar att äta det.

Allt är dock inte dåligt. Det finns lax, tonfisk och fiskolja inuti, så det borde finnas massor av omega-fettsyror. Dessutom inkluderar de kycklingmåltid för att ge en fin boost av glukosamin.

Av alla produkter i Purina ONEs linje är det här den vi med största sannolikhet skulle rekommendera, men den har fortfarande en hel del arbete att göra för att tjäna något mer än ett ljummet rekommendation.

Fördelar

 • Inga konstgjorda smakämnen eller animaliska biprodukter
 • Mycket fisk inuti
 • Kycklingmjöl lägger till glukosamin
Nackdelar
 • Använder fortfarande billiga spannmål
 • Soja ger många hundar matsmältningsproblem

Kom ihåg historien om Purina Pro Plan och Purina ONE

Av de två är Pro Plan den enda med en nyligen återkallad incident, och den var relativt liten.

I mars 2016 återkallade Purina Pro Plan våtfoder (tillsammans med deras Beneful-linje) på grund av oro för att maten inte levde upp till näringsvärdet på etiketten. Maten var inte farlig och inga hundar kom till skada.

Så gott vi kan säga har det inte förekommit några återkallanden av Purina ONE under åtminstone de senaste tio åren.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Purina (@purina)

Jämförelse mellan Purina Pro Plan och Purina ONE

Även om vi har undersökt flera av varje märkes individuella livsmedel i detalj, är det dags att ta en bredare syn på båda linjerna. Nedan jämförde vi var och en i en mängd viktiga mått.

Smak

Båda använder vanliga ingredienser som kyckling, fisk och nötkött, och så är bådasannolikt omtyckt av de flesta hundar.

Eftersom Pro Plan har så många recept kommer du oundvikligen att hitta några konstiga parningar, medan ONE tenderar att hålla sig till klassikerna.

Dessutom lägger ONE ofta till köttiga bitar till kibblet, vilket gör det ännu mer attraktivt för hundar. Som ett resultat måste vi ge ONE fördelen här.

Näringsvärde

Detta är en svår kategori att rangordna, eftersom de har väldigt likartade näringsprofiler, men de når dit på olika sätt.

Vid första anblicken borde detta vara en vinst för ONE. Den har vanligtvis mer protein och liknande mängder fett och fibrer.

Men ONE:s recept är mycket mer benägna att vara packade med sämre ingredienser, så även om siffrorna kan vara liknande på sidan av förpackningen, är Pro Plan troligen den hälsosammare maten och vinnaren i denna kategori.

Pris

Detta kommer att variera beroende på vilka recept du jämför, men generellt sett är ONE det billigare märket.

En stor anledning är dock för att de använder mycket billigare fillers än Pro Plan gör, så även om vi måste ge ONE här, kommer den med en asterisk.

Urval

Pro Plan har en hel del fler recept än ETT gör, och vart och ett är inriktat på ett specifikt problem som din hund kan lida av.

Men allt det valet kan vara skrämmande, och det kan göra det svårare för dig att bestämma vilken kibble du ska mata din valp. Men om du vet exakt vad du letar efter bör Pro Plan vara det första stället du letar efter.

Övergripande

Det kan se ut som att det här borde vara oavgjort, med tanke på att varje mat vann två av kategorierna ovan, men vi känner att Pro Plan är den klara vinnaren här. Kategorierna som den förlorade var nära (och man kan hävda att den borde ha vunnit priskategorin), men den var klart överlägsen i de kategorier den vann.

Vårt favoriterbjudande just nu

30 % RABATT på Chewy.com

+ GRATIS frakt på hundmat och tillbehör

Spara 30 % nu

Så här löser du in det här erbjudandet

Slutsats

BådePurina Pro PlanochPurina ENär foder över genomsnittet, och de flesta hundar borde klara sig bra på dem. Om vi ​​var tvungna att välja bara en för att mata vår hund, skulle det dock vara Pro Plan, eftersom de har ett bättre urval av recept och vanligtvis använder ingredienser av högre kvalitet.

Purina ONE är dock mer budgetvänlig, och det kan tilltala vissa ägare, särskilt eftersom det inte är en dålig mat överlag.

Om din yttersta prioritet är din hunds hälsa, skulle vi dock rekommendera Pro Plan. Det är särskilt sant om din valp lider av ett hälsotillstånd, eftersom de har en mängd olika livsmedel utformade för att rikta in dem specifikt.

Innehåll