Samojed

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 19-24 tum
Vikt: 50-60 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Vit, grädde, kex
Lämplig för: Aktiva familjer, de som letar efter en hund med låg fällning
Temperament: Intelligent, social, aktiv och vänligSamojeden har fått sitt namn från det nomadiska samojedisk folk i Sibirien, som fött upp dem för att valla renar och dra slädar under några av de kallaste förhållandena på jorden. I ett land där temperaturer på -60 grader Fahrenheit är vanliga, bodde samojedikerna i tält och sov hopkurade med sina hundar för värme.

Samojeden är en medelstor hund med ett ansikte som ser ut som om den alltid ler. Rasen är mest känd för sin snövita päls, men de kan vara vita, grädde, kex eller en kombination av någon av dessa färger. De har ett vänligt sinne och älskar inget mer än att umgås med sina mänskliga familjer.

avdelare 10Samojedvalpar — innan du köper

samojedvalpar

Kredit: Zanna Pesnina, ShutterstockEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Som du kanske förväntar dig är samojedens tjocka, lyxiga päls något som kräver en betydande mängd omsorg och uppmärksamhet. Utan regelbunden borstning kommer deras pälsar snabbt att trassla och toviga, så innan du dyker in och köper en samojed bör du fundera på om du har tid att tillgodose deras skötselbehov.

Potentiella ägare bör också tänka på att samojeden inte gillar att lämnas ensam under långa perioder. De behöver sällskap av sin mänskliga familj, eftersom en samojed som lämnas ensam för länge snabbt blir destruktiv och kan också utveckla en problematisk ylande vana.

En annan viktig faktor är utrymmet. Även om samojeden inte är en stor hund, är de stora lurviga energiknippen. De älskar att springa omkring och leka, tendenser som kommer att fortsätta till deras höga ålder, och som sådana är de inte den bästa hunden att ha i en lägenhet. Du bör också komma ihåg att dessa hundar är uppfödda för kylan och klarar sig inte bra i varma eller tropiska klimat.

Vad är priset på samojedvalpar?

Priset på en samojedvalp kan variera mycket beroende på deras blodlinje. Valpar från prisbelönta blodlinjer kan kosta uppemot 000, medan valpar från mindre kända blodlinjer kan köpas för mellan 0 och 500.

Som med alla hundar är dock kostnaden för att köpa din valp bara början på dina utgifter, och under ditt husdjurs liv bör du räkna med att spendera många gånger detta belopp på mat, veterinäravgifter och andra föremål som de kräver för deras hälsa och välbefinnande.

Avdelare 83 föga kända fakta om samojed

1.Trots deras skötselkrav är samojeder fantastiska hundar för förstagångsägare

Samojeder bildar ett starkt band med sin familj och lär sig snabbt familjehierarkin. Till skillnad från vissa hundar är de inte alltför dominanta, och förutsatt att de är lämpligt tränade och socialiserade medan de är unga, följer de gärna instruktionerna för alla familjemedlemmar.

Även om samojeder inte älskar något mer än att umgås med sina familjer, är de inte den sortens hund som kräver konstant uppmärksamhet. De är glada nog att bara vara med dig och kommer att följa dig från rum till rum eller uppgift till uppgift under din dag.

två.Det är inte samojedens styrka som gjorde dem till bra slädhundar

När det kommer till ren dragkraft är hundar som Siberian Husky mycket bättre slädhundar än samojeder. Ändå, trots att de är svagare och oförmögna att dra lika mycket vikt, föredras samojeden ofta för sin överlägsna förmåga att navigera genom svåra och tuffa terränger som saktar ner andra hundar.

Det var av denna anledning som Roald Amundsen 1911 valde en samojed att leda sitt hundspann och blev därmed den första hunden att nå Sydpolen.

3.Samojeder är inte bra vakthundar

Trots sin lojalitet och hängivenhet till sin mänskliga familj är samojeden inte en särskilt bra vakthund. De är mycket mer benägna att hälsa på en inkräktare än att utmana dem på något sätt.

samojed

Kredit: Evgeniia Shikhaleeva, Shutterstock

Samojedens temperament och intelligens

Samojeden är en intelligent och extremt vänlig hund. De blir vänner med alla och litar nästan helt på människor. De är också livskraftiga och lekfulla hundar somha energiknippen och älskar utomhusträningoch lek, särskilt i det kalla vädret.

Är dessa hundar bra för familjer?

Ja, samojeden är en fantastisk hund för en familj. De kommer bra överens med alla familjemedlemmar och är bra med barn. Även om du kanske måste hålla ett öga på dem runt spädbarn och småbarn, eftersom de är ganska upphetsade hundar som älskar att gå runt och oavsiktligt kan välta eller skada ett litet barn.

Samojeder vill vara en del av allt du gör och är den sortens hund som gärna följer med dig till parken, följer med på barns sportmatcher eller till och med följer dig runt i huset medan du gör dina dagliga sysslor. De älskar verkligen sina familjer och kommer att vilja göra allt med dem.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Tyvärr finns det inget enkelt svar här. Samojeder har en ganska stark bytesdrift och tenderar som sådan att jaga efter andra djur, särskilt små husdjur, såsom katter, kaniner och hamstrar.

Om du umgås när du är ung och föds upp med andra husdjur är det osannolikt att du har för många problem. Helst när du överväger en vuxen hund bör du låta uppfödaren veta vilka andra husdjur du redan har och kolla med dem för att se om hunden är lämplig för den miljön.

samojed

Kredit: Zanna Pesnina, Shutterstock

Avdelare 4Saker att veta när du äger en samojed

För medelstora hundar har samojederna mycket energi. De älskar utomhuslek och träning och behöver komma ut och springa ordentligt varje dag.

Samojeder kommer vanligtvis att njuta av att sova inomhus nära sin familj men kan också sova ute förutsatt att de har någon varm och torr plats att krypa ihop. Tänk bara på att om de känner att de lämnas ensamma för länge kan de uttrycka sitt missnöje med ett gnälligt tjut eller skäll.

skällande kan bli ett verkligt problem medSamojeder, så det är viktigt att hitta en lösning tidigt, vilket också är anledningen till att du verkligen måste överväga om du har tillräckligt med tid att umgås med en samojed innan du skaffar en som husdjur.

  Relaterad läsning: Hundraser som liknar Huskies

Mat & Diet Krav

Hundar, precis som människor, är individer, och exakt hur mycket mat din samojed behöver äta beror på deras ålder, storlek och aktivitetsnivå. Även mycket aktiva raser som samojed kommer att variera från hund till hund i deras aktivitetsmängd och därmed mängden mat de behöver äta.

När det gäller att välja rätt foder för samojed rekommenderar vi att du väljer ett premiummärke av högkvalitativt torrfoder för hundar som kommer att ge ditt husdjur en näringsrik och välbalanserad måltid, helst innehållande en blandning av kött, spannmål, och grönsaker.

För en valp kanske du vill börja med ett hundfoder som Mat . Naturligtvis finns det många andra märken av livsmedel tillgängliga. Det är alltid tillrådligt att hitta en som tillhandahåller en rad olika foder för att möta din hunds näringsbehov, oavsett deras livsstadium.

Övning

Samojeder är mycket aktiva hundar som behöver mycket motion. Av denna anledning är de inte idealiska hundar för lägenhetsboende, utan de kommer att klara sig bäst i ett hem med en stor, säker trädgård där de kan springa runt och leka.

Samojeder är födda och uppvuxna för det kalla vädret, så bli inte förvånad över att veta att även de snöigaste vinterdagarna kommer din samojed att vilja gå ut och leka. De älskar kylan och att leka i snön.

Omvänt, om du bor i ett varmare klimat, kommer du sannolikt att upptäcka att din samojed bara vill gå ut och leka tidigt på morgonen eller sent på natten när dagen är som svalast. Samojeder kan leva ganska lyckligt i milda klimat men tycker inte om en varm eller tropisk miljö.

Åtminstone bör du gå din samojed dagligen och helst två gånger om dagen. När du är ute offentligt är det en bra idé att hålla din samojed i koppel, eftersom de har en ganska stark bytesdrift och kan vara benägna att jaga efter fåglar eller andra smådjur.

Träning

Att träna en samojed kan vara både roligt och givande, med din hund som verkligen njuter av tiden du spenderar med dem. Med sin historia som brukshundar är samojeder intelligenta och kommer att reagera bra på instruktioner. De kan dock tröttna på repetitiva uppgifter, så du bör anstränga dig för att hålla träningspasset fräscht och fullt av roliga och positiva förstärkningar.

Vi rekommenderar att börja med valpförskola när din hund är ca 8-12 veckor gammal. I det här skedet kommer din samojeds lektion bara att vara ganska grundläggande. Men de kommer att umgås med andra hundar, vilket är en viktig del av deras tidiga socialisering.

Vid ungefär 6 månaders ålder kan din samojed gå vidare till hundträning för ungdomar. Vid det här laget bör du och din hund ha bemästrat grundläggande lydnadsträning. Om du upptäcker att din hund verkligen tycker om sin träning, kanske du vill överväga att gå vidare till lydnad på högre nivå eller till och med agilityträning.

 • Kolla in några andra vita hundraser här!
samojed på nära håll

Utvald bildkredit: DantasticImages, Pixabay

Grooming ✂️

Samojedens tjocka, täta dubbelskiktade päls gör ett fantastiskt jobb med att hålla dem varma och torra även under de svåraste väderförhållandena. Men som med alla dubbelbelagda hundar, varje år i början av sommaren och igen i början av vintern, kommer en samojed att blåsa sin päls, en process där de byter från sin sommarpäls till sin vinterpäls och vice versa.

När en samojed blåser pälsen, tappar deras underpäls spektakulärt och kommer att kräva många timmars borstning med en avdragskam, eller hjälp av en professionell hundfrisör, för att ta bort den.

Under större delen av året räcker det dock med en snabb borste varje eller två dagar för att hålla en samojedens päls fri från trassel och se bra ut. Rasen behöver inte mycket bad och tenderar bara att lukta när de inte mår bra eller deras underull lämnas våt. Av denna anledning är det viktigt att se till att du torkar pälsen ordentligt när du badar dem.

Hälsa och villkor

Samojeder är tåliga och robusta hundar som fötts upp för att överleva i några av de tuffaste väderförhållandena på planeten. Endast de starkaste hundarna överlevde tillräckligt länge för att fortplanta sig, och som ett resultat lider samojederna inte av många av de vanliga ärftliga problem som ses hos andra nordliga hundraser.

Vissa ärftliga problem, såsom höftledsdysplasi, kan fortfarande vara problem; genom noggranna avelsprogram är det dock möjligt att minska förekomsten av dessa.

Som med alla hundar finns det ett antal hälsotillstånd som samojeder kan vara mottagliga för.

Mindre förhållanden

 • Ögoninfektioner
 • Öroninfektioner
 • Patellaluxation
 • Grå starr
 • Diabetes
Allvarliga förhållanden
 • Glaukom
 • Höftdysplasi
 • Ärftlig glomerulopati
 • Patellaluxation
 • Cancer
 • Hypotyreos
Avdelare 5

Man vs. Kvinna

Samojedhanar är både längre och tyngre än honor och tenderar att vara mer energiska och lekfulla. Av denna anledning kan familjer med små barn vara bättre av att skaffa en kvinnlig samojed. Däremot kan en samojedhane vara mer lämpad för äldre barns eller tonåringars tuffa livsstil.

Du kanske också upptäcker att en kvinnlig samojed är lättare att bryta och träna och kommer att knytas närmare till sina ägare. Men de kan också vara mer krävande och mindre kapabla att klara av tid ensam.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Samojeder är fantastiska hundar. Vänlig , utåtriktade, lekfulla och estetiskt vackra, de är fantastiska husdjur och utmärkta följeslagare för både familjer och individer. De kräver lite omsorg när det kommer till skötsel och träning, men förutom det är de detganska lätta hundar att ägaoch gör ett bra val för både erfarna och förstagångshundägare.

Om du tror att a Samojed kan vara rätt husdjur för dig rekommenderar vi att du tar kontakt med Samoyed Club of America . De kommer att kunna ge dig information om registrerade uppfödare i ditt område, tillgången på både valpar och vuxna hundar, och information om hundutställningar som du kan gå på för att se rasen och prata med uppfödare.

 • Läs om de många raserna som också börjar med bokstaven S

Utvald bildkredit: Grisha Bruev, Shutterstock

Innehåll