Shikoku

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 17-21 tum
Vikt: 35-55 pund
Livslängd: 10-12 år
Färger: Vanligast sesam (röd och svart), men ibland krämfärgad, svart och brun, ljus rödbrun eller ljus svartbrun, några vita tecken
Lämplig för: Aktiva individer, förorts- eller landsbygdsmiljöer, de som söker en dynamisk och energisk hund, de som är intresserade av att träna en driven och intelligent hund
Temperament: Agil, Modig, Nyfiken, Försiktig, Tuff, Lojal, Aktiv, Tyst, IntelligentÄr du trött på yappy knähundar och klumpiga jättar som bara vill slarva över allas ansikte? Då kanske du bara älskar den insiktsfulla och orubbliga Shikoku!

Där vissa hundar kommer att tigga om magen från nästan vem som helst, är Shikoku en mycket mer värdig ras. De är försiktiga och selektiva när de umgås, men när de väl ser dig som en vän är de några av de modigaste och mest lojala följeslagarna.

De är underbara husdjur för aktiva ägare, och om de är väl uppfostrade kan de göra kärleksfulla och skyddande familjehundar.Shikoku-hundar är relativt nya för resten av världen men är faktiskt en gammal ras.

En av endast sex hundraser från Japan, Shikoku har arbetat med människor i århundraden. De utvecklades på ön Shikoku, i Kochi-prefekturen, främst som vildsvin- och rådjursjägare i bergen.

Det finns tre sorters typer av Shikoku, uppkallade efter var de odlades i Kochi: Awa, Hata och Hongawa. Dessa regioner är robusta och bergiga och var länge inte lättillgängliga för besökare, vilket gjorde att Shikokus blodlinje förblev otroligt ren fram till mitten av 1900-talet.

Isoleringen av deras ursprungsö gör Shikoku till en mycket sällsynt ras, och den introducerades inte till andra länder förrän på 1960- och 1970-talen. Faktum är att dessa hundar inte ens erkändes av American Kennel Club förrän 2014!

Idag hålls de huvudsakligen som följeslagare och vakthundar, även om vissa fortfarande används för sitt ursprungliga syfte att jaga i Shikoku-bergen.

Avdelare 1

Shikoku-valpar – innan du köper...

shikoku valp

Kredit: Lichtflut, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Shikoku-valpar har glada ansikten, gulligt böjda svansar och en omtänksam attityd. De kan vara entusiastiska och omtumlande men tar ofta lite tid att lära känna främlingar. Om du låter en Shikoku-valp lära känna och gilla dig kommer du dock att ha en lojal kompis i många år framöver.

De flesta Shikoku lever i tonåren, så skynda dig inte in i beslutet att skaffa en ny valp. Du måste vara beredd att ta hand om en av dessa ljusa, medvetna hundar i sjukdom och hälsa resten av livet!

Eftersom en ras som är svår att hitta, kommer du förmodligen att vilja komma i kontakt med några uppfödare. För att få en uppfattning om vilka uppfödare som kan vara pålitliga, kolla in North American Shikoku Club.

Vad är priset på Shikoku-valpar?

Shikoku är fortfarande en otroligt sällsynt ras utanför sitt hemland Japan, och priserna på valpar kommer att spegla det.

Uppfödare kan vara utmanande att hitta i Nordamerika, men du bör vara beredd att betala minst 0. Många faktorer kan höja priset också, vissa Shikoku-hundar går till och med för så mycket som 00.

De främsta faktorerna som kommer att sänka eller höja din totala kostnad är om valparna kommer från en utställningsblodslinje samt var uppfödaren befinner sig. Glöm inte att ta hänsyn till resekostnader, eftersom du kanske måste resa över landet för att få en av dessa svåråtkomliga valpar!

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Shikoku

1.Shikoku dog nästan ut

Shikoku-hunden försvann nästan när Japan drabbades av svåra ekonomiska svårigheter 1926. Att äga en hund hade blivit en lyx, och i takt med att avelsprogram minskade, minskade också rasens antal.

Men dessa svårigheter och nästan utrotning sporrade skapandet av NIPPO-gruppen (Nihon Ken Hozonkai) 1928 som satte sig för att identifiera, skydda och bevara de inhemska japanska hundraserna. De återupplivade Shikoku-rasen 1937, och det var då de tre sorterna namngavs.

två.Shikoku ses sällan utanför Japan

Shikoku är en av de få hundraser som är hemmahörande i Japan och ses mycket sällan utanför landet. Det finns extremt få av dessa hundar i världen, på grund av deras avlägsna och mycket specifika ursprungsplats.

Rasen är så symbolisk för landet att kejsaren 1937 utnämnde den till ett levande naturmonument i Japan.

3.Det finns en viss debatt om klassificeringen av Shikoku

Kennelklubbar verkar inte vara överens om hur man ska klassificera den självsäkra, pigga Shikoku. Canadian Kennel Club placerar Shikoku i hundgruppen, men United Kennel Club klassificerar dem som brukshundar.

American Kennel Club erkände rasen helt nyligen och har rasen fortfarande i väntan på klassificering under Foundation Stock Service-etiketten.

shikoku

Kredit: Anastasiia Cherniavskaia, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens av Shikoku

Shikoku är en tuff, smidig hund som älskar att springa efter match i bergen och är jämn och tyst i hemmet. De är extremt lojala mot sina ägare och familj men kräver en viss respekt innan de räknar någon som en vän.

Även om de är kärleksfulla och lekfulla med familjen, är Shikoku också försiktiga med främlingar och selektiva om vilka de bestämmer sig för att bli vänner. En välsocialiserad Shikoku är artig mot främlingar, men om de bedöms och inte uppfyller denna hunds höga krav, kommer de ofta att ignoreras helt.

Denna lyhörda hund är också smart och lär sig snabbt. De kommer att blomstra med mycket utomhusträning, stimulerande aktiviteter och ett fast, men mildt ledarskap från sin familj.

Är dessa hundar bra för familjer?

Shikoku är extremt lojal mot sin familj eller ägare. Men de behöver en fast familjestruktur och tidig socialisering för att förhindra att aggressiva vanor bildas.

Denna hund kommer att klara sig bra med äldre barn och barn som den har vuxit upp med och utvecklat en relation med. Men yngre barn och barn som inte förstår hur man respekterar sin hundväns gränser bör inte ha oövervakad lek med Shikoku.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Även om det är fullt möjligt att socialisera din Shikoku med andra husdjur, betyder deras jaktarv att de kan bli aggressiva och dominerande mot andra djur. Denna hund kommer att behöva fostras upp med andra djur och tränas för att interagera med dem på lämpligt sätt.

Även om många Shikoku är godmodiga med andra hundar och katter, är det inte tillrådligt att låta denna vaksamma jägare interagera med små husdjur eller bytesdjur utan strikt övervakning.

shikoku

Kredit: anahtiris, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Shikoku

Att ta hand om en hund är ett stort ansvar. Så, för din övervägande, har vi lagt ut några viktiga rutiner och information om hur du håller din Shikoku frisk och glad.

Mat & Diet Krav

Liksom människor är hundar allätare som behöver näringsämnen från en mängd olika livsmedel. Och ofta a högkvalitativ kibble är ett av de bästa och bekvämaste sätten att ge din hund en välbalanserad kost.

Ett säkert tecken på kvalitet i ett hundfodermärke är användningen av överlägsna ingredienser. Leta efter näringstäta hela livsmedel som magert proteiner , grönsaker och frukt. Om du ser massor av ingredienser av vete, majs och biprodukter på etiketten, kör åt andra hållet!

Den energiska Shikoku kommer särskilt att dra nytta av massor av hälsosamma proteiner och fetter. Fettsyror som omega-3 och 6 stödja ledfunktion och hjärnans utveckling. Och proteiner som fisk, fågel och ägg är en utmärkt resurs för att bygga starka muskler.

Övning

Den kompakta Shikoku är en extremt atletisk hund. Uppfödd för smidighet och uthållighet när den jagar i sitt bergiga hemland, behöver denna hund flera träningstillfällen varje dag för att arbeta av sin energi .

Din hund kommer också att behöva regelbunden aktiv tid med dig och familjen. En Shikoku och kommer älska att gå på långa vandringar ,cykelturer, och njut av en uppsjö av spel.

Shikoku kommer också att uppskatta att springa och utforska på egen hand lika mycket som aktiviteter med sin familj, så vi rekommenderar en boendesituation med en inhägnad trädgård för din valp att leka i.

En inkapslad eller understimulerad Shikoku kommer sannolikt att bli uttråkad. Och, som med många andra smarta raser, leder tristess snart till dåligt beteende. Leksaker och vovvepussel är ett sätt att stimulera denna skarpsinnade hund mentalt och fysiskt.

shikoku

kredit: Anastasiia Cherniavskaia, Shutterstock

Träning

Det säkraste sättet att ta hand om din Shikokus mentala hälsa är att ge struktur i form av träning. Som hårt arbetande jägare längtar dessa hundar efter vägledning från sina ägare och kan agera ut om de inte får lära sig sin plats i familjens hierarki.

Som sagt, Shikoku är en exceptionellt ivrig och lätttränad hund. Även om de är något oberoende, är de inte envisa som vissa av deras japanska kusinraser. Fast, positiv träning rekommenderas eftersom Shikoku är en känslig hund som lär sig snabbt när den behandlas med respekt.

Grooming ✂️

Shikoku har en tjock, tät dubbel päls som fäller lite under hela året men kraftigt under en eller två fällsäsonger. Du kan hålla din valps päls frisk och välskött genom att borsta den en gång i veckan.Deras päls torkar superlångsamt, så reservera bad för riktigt röriga, leriga dagar!

Du bör också rutinmässigt kontrollera din hunds tånaglar, tänder och öron. Den aktiva Shikoku kommer förmodligen slipa ner sina naglar naturligt, men du kan behöva trimma dem ibland också.

Borsta din hunds tänder minst en gång i veckan för att stödja friskt tandkött. Och torka rena öronen från vax och smuts regelbundet för att motverka infektioner och parasiter.

Alla dessa skötselrutiner bör påbörjas tidigt i din valps liv så att den vänjer sig vid att bli hanterad och omhändertagen. Om du upprätthåller en konsekvent vårdregim kommer de att vara mycket mer benägna att låta dig ta hand om sår och skador om de skulle uppstå.

Hälsa och villkor

Dels på grund av noggrann rasodling, och dels på grund av allmän hårdhet, är Shikoku i allmänhet en frisk hund.

Ändå finns det fortfarande flera ärftliga problem att vara medveten om när det gäller din Shikokus hälsa.

Mindre förhållanden

  • Panosteit
  • Höftdysplasi
  • Allergier
  • Entropion
  • Luxating patella
  • Pyometra
  • Manlig infertilitet
Allvarliga förhållanden
  • Epilepsi

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Det finns få skillnader i Shikoku-hundar baserat på kön, och personlighet är alltid från fall till fall. Även om detta kan vara sant, kan du i allmänhet räkna med att honorna är mindre och något mer fogliga. Och män är vanligtvis större och mer benägna för beteenden som att markera territorium med urin och att stiga eller pucka.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Så är Shikoku denrätt hundrastill dig?

Om du har en stillasittande livsstil, eller helt enkelt inte har något intresse av att lära dig träna och skapa struktur för en stark, intelligent hund, så kanske inte.

Å andra sidan, om du är en friluftsliv och aktiv individ som söker en energisk men omtänksam hund att äventyra med, leta inte längre!


Utvald bildkredit: PardoY, Shutterstock

Innehåll