Sussex spaniel

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 15 tum
Vikt: 35-44 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Lever, guldlever
Lämplig för: Landsbygd, aktiv livsstil, jaktuppgifter
Temperament: Avslappnad, lättsam, mild, kräsen med obekanta husdjur och människorSussex Spaniel är inte en hund du ser varje dag, men de känns väldigt igen när du gör det. Dessa leverfärgade, clownaktiga hundar kommer från Sussex, England där de följde med människor på jakt. Inte mycket har förändrats under åren. The Sussex älskar fortfarande att vara utomhus, sniffa upp djur och umgås med sin besättning.

De har utsetts till en av desällsynta raseri dagens England – och är ännu sällsynta i USA. Att hitta en kanske inte är så lätt. Men om du undrar om den här rasen är rätt för dig, läs vidare för att ta reda på vad som skiljer dem från alla andra.
Avdelare 1

Sussex spanielvalpar – innan du köper...

Sussex Spaniel valpar

Kredit: rebeccaashworth, ShutterstockEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Sussex Spaniel-valpar?

Sussex spaniels är en sällsynt spanielras. Beroende på var du bor kan det vara lite av en utmaning att hitta en valp. Men hittar du en uppfödare nära dig bör du räkna med att betala mellan 1 500 till 2 500 $ .

De kan verka lite dyra, men kostnaden kommer inte att bli din största kamp. Uppfödare är få och långt emellan. Så det finns en mycket god chans att du kommer att behöva resa om du vill lägga till en av dessa valpar med diskettöron till ditt hem.

Den goda nyheten är att bakgårdsavel inte kommer att vara ett stort problem med denna ras. Så när du hittar någon som har Sussex Spaniel-valpar är de sannolikt autentiska. I vilket fall som helst, se alltid till att kontrollera uppfödarens rykte och föräldrarnas hälsa innan du bestämmer dig.

Du kan ha tur och hitta en Sussex i ett lokalt skydd eller räddning. Se till att ringa runt och kolla online för att se vad du kan hitta. De flesta hundar från dessa platser kommer att överlämnas - och troligen vuxna. Men du kommer att betala en bråkdel av priset med all granskning, kastrering eller kastrering, eller annan vård som redan är på plats.
Avdelare 8

3 föga kända fakta om Sussex Spaniels

1.Sussex spaniels är kända för kippering

Kippering är när hunden drar bakbenen efter sig medan den går med frambenen. Det är inget fel - det är bara ett av Sussex Spaniels konstiga beteenden.

två.Sussex spaniels har en unik rasspecifik färg

Förutom sina plymer av strånigt hår och långsträckta kroppar, har Sussex Spaniels en pälsfärg som varierar så lite i nyanser av gyllene lever. Vissa kan vara lite ljusare eller mörkare, men dessa varianter är i bästa fall milda.

3.Sussex spaniels stod inför utrotning efter andra världskriget

Sussex spanieln hade några borstmöten med rasutrotning, men ingen större än efter andra världskriget. Denna ras försvann nästan helt i England. De har aldrig riktigt återfått sitt en gång rikliga antal, förblir en extremt sällsynt ras över hela världen.

Sussex-Spaniel_rebeccaashworth_shutterstock

Bildkredit: Rebeccashworth, Shutterstock

Avdelare 2

Temperament och intelligens hos Sussex Spaniel

Sussex spaniels anses vara mjuka personligheter, vilket betyder att de är väldigt lättsamma, men de kan också vara envisa. Ju tidigare du tränar dessa hundar, desto mer mottagliga kommer de att vara för framtida lärande. De har verkligen ett blödande hjärta för sina människor, så deras vilja att snälla kan uppväga deras hårda huvuden då och då.

De älskar att umgås med sina familjer för att mysa, men om du vill få din Sussex att lära sig nya trick – så behöver de lite motivation. Positiv förstärkning, vanligtvis i form av en god behandling, är den bästa taktiken för att träna dem. En Sussex kommer aldrig att tacka nej till en god bit.

Denna ras har jagat i generationer. Det är något som är fast i deras DNA. På grund av detta kommer agility och fältträning väldigt naturligt för dem. De trivs i naturen, även när de inte jagar - så de blir fantastiska vandringskompisar också.

Är dessa hundar bra för familjer?

Sussex Spaniels är hängivna och lojala hundar till varje medlem i hushållet. De älskar sina familjer så mycket att de kan vara lite överdrivet beskyddande mot vem som kommer nära dem. Den här rasen är känd för att vara lite distanserad och kommer noggrant att titta på nykomlingar – redo att ingripa när som helst om de behöver.

Sussex spaniels älskar barn, men de kan klara sig bäst med äldre barn om de inte föds upp tillsammans från valpåldern. De är ganska avslappnade, så kaoset som de små kan komma med kan överväldiga dem lite. Alla hundar är olika, så din Sussex kan bli småbarn bättre än vissa andra. Övervaka alltid speltiden, oavsett vad som helst.

Denna ras är också den mest högljudda av alla andra spanielvarianter. Så om du bor nära andra, som i en lägenhet eller lägenhet, kanske dina grannar inte tar vänligt emot det överdrivna skället. Att framtvinga ett sunt skällande beteende kan fungera, men kom ihåg att detta helt enkelt är inarbetat i rasen.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Ju tidigare du kan exponera din Sussex för andra djur – desto bättre. De kan göra fantastiska följeslagare förandra hundaroch även katter. Men att umgås med din valp är det bästa sättet att säkerställa att den kommer att trivas med andra husdjur.

Sussex spaniels kan vara territoriella med okända hundar. Även om detta inte nödvändigtvis är vanligt spanielbeteende, är det mest sannolikt att denna ras agerar i aggression om de trorännu en hundinkräktar på deras härd och hem.

Dessutom, på grund av deras bytesdrift, bör du inte lita på dem ensamma med mindre husdjur - som fåglar eller gnagare. Instinktivt kan de agera utan att förstå att djuret är en vän, inte mat. Av samma anledning bör du alltid ha din Sussex på en säker gård eller i koppel – speciellt om du bor i staden eller förorter. De kan lätt distraheras av grannskapets djur och vandra iväg innan du inser. Men på landsbygden kan du antagligen lita på att den här hunden strövar omkring på sin egen fritid.

Sussex Spaniel valp

Kredit: rebeccaashworth, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Sussex Spaniel:

Mat & Diet Krav

Sussex spaniels har stark aptit och kommer att äta i stort sett när du tillåter dem att göra det. På grund av deras glupska matvanor behöver de en kontrollerad kost full av antioxidanter, protein och fettsyror.

Varje hund kommer att vara olika i struktur, vikt och aktivitetsnivå. Dessa hundar klarar sig bäst med en högkvalitativ torrfoderfoder för att möta deras dietbehov. Generellt sett kommer en fullvuxen Sussex att behöva ungefär 2 koppar torrt kött per dag – även om du alltid bör följa matningstabellen på baksidan av påsen.

Erbjud våtfoder som pålägg om du vill, men kom ihåg att dessa hundar är benägna att gå upp i vikt. Så, måttlighet är nyckeln för alla fuktiga rätter.

För mellanmål, erbjuda lågkalorimellanmål som nyttiga frukter, grönsaker och spannmål.

Träning

Sussex spaniels behöver en måttlig till låg mängd motion per dag. Ibland behöver de lite motivation för att komma igång - dessa hundar gillar tupplurar, mellanmål och att koppla av. Så att få ut dem ur huset låter dem bränna av lite energi och hålla en hälsosam vikt.

Eftersom dessa hundar älskar att vara ute i naturen behöver du inte locka ut dem medan de bråkar. Sussex spaniels älskar ett bra äventyr och följer gärna med dig på promenader, vandringar och utforskningar. De är också fantastiska simmare som kommer att vilja plaska i vattnet varje chans de får.

Totalt kräver Sussex Spaniels cirka 20 till 30 minuters aktivitet per dag.

Träning

Sussex spaniels är väldigt smarta, så de kan enkelt börja träna – om de är på humör. Dessa hundar kan vara ganska kräsna om var och när de vill lära sig, och hur mycket de kommer att behålla.

De reagerar inte på hårda straff eller misshandel – de kommer inte heller att glömma det. De har exceptionella minnen, så se till att du ger dem bra. Sussex gör sig bäst med repetitiv, konsekvent träning och belöning.

Att börja träna i de mycket tidiga valpdagarna skördar de bästa resultaten. Dessa hundar är jägare, så att få dem redo för den typen av kommandon runt sex månaders ålder hjälper till att forma deras förmågor bäst.

På grund av att deras kroppar utvecklas, bör agilityträning ske efter huvuddelen av deras växande avslut. Dessa hundar är långsamma att växa, och det kan göra mer ont än hjälpa att engagera sig i dessa handlingar för tidigt.

Sussex Spaniel träning

Kredit: Lois McCleary, Shutterstock

Grooming ✂️

Sussex Spaniels är kortbenta, långkroppade hundar med leverfärgad päls. De är måttliga dokumentförstörare som drar nytta av regelbunden borstning. Men de kräver ingen hårklippning eller omfattande pälsvård, så det borde gå smidigt på grooming-avdelningen.

Pälsar av kastrerade hanar ändras till en luddig, bomullsliknande konsistens, vilket kan göra kamningen en utmaning. För att förhindra mattning och knutar, borsta upp till tre gånger i veckan – eller vid behov.

Att trimma benen kan vara till hjälp så att de kan behålla greppet under fötterna. Ibland kan krusidullerna av hår på benen bli för långa och komma i vägen. Det finns ingen anledning att raka pälsen på en Sussex Spaniel. När du gör det växer pälsen tillbaka väldigt långsamt - så det är bäst att undvika det helt och hållet.

Hälsa och villkor

Sussex spaniels är generellt friska hundar utan några större genetiska problem. Det finns dock vissa problem som finns i rasen oftare än andra. Regelbundna veterinärkontroller gör att du kan komma före eventuella problem och ta itu med dem när de kommer.

Mindre förhållanden

  • Tandproblem
  • Svampande problem
Allvarliga förhållanden
  • Patent ductus arteriosus
  • Hypotyreos
    Tandproblem– den här hunden är mottaglig för tandlossning. Du kan undvika detta tillstånd med regelbunden borstning, erbjuda tuggleksaker och mata din Sussex torrfoder. Svampande problem— Den här rasen är mer sannolikt än vissa andra att ha problem med att föda valpar, vilket leder till ett kejsarsnitt för förlossning. Patent ductus arteriosus– det här är ett genetiskt hjärtproblem där fostrets blodkärl i hjärtat inte stängs helt. Om det lämnas obehandlat kan det orsaka plötslig hjärtsvikt. Hypotyreos– detta tillstånd inträffar när sköldkörteln i halsen producerar för lite av hormonet. Det leder till viktökning, håravfall och andra kroppsliga symtom.

Avdelare 5

Man vs. Kvinna

Både manliga och kvinnliga Sussex Spaniels är underbara sällskapsdjur med en levande personlighet. Denna avslappnade hund är mild, glad och kärleksfull – oavsett om den är hane eller hona. Det kommer dock att finnas mindre skillnader mellan manliga och kvinnliga Sussex Spaniels som är anmärkningsvärda.

Hanar tenderar att vara något större än honor. De har också en högre benägenhet att skälla om de hör ett ljud eller ser en förbipasserande – även om båda könen är mycket högljudda.

Honor är mindre än hanar. De tenderar att vara lite svårare att hushålla tåg, plocka upp konceptet något långsammare än sina manliga motsvarigheter. Honor kan också ha valpproblem, så om du planerar att avla, vet att det kan finnas högre veterinärkostnader i samband med graviditetsvård.

Naturligtvis bör ingen av dessa faktorer vara deal-breakers. Träffa alltid valparna för att komma åt din anslutning. En individuell personlighet är viktigare än kön.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Sammanfattningsvis, om du vill ha en avslappnad hund som också är skyddande - kan Sussex Spaniel vara en perfekt passform. Tänk på att dessa hundar är mycket högljudda och kommer att skälla när de känner att de behöver. Bortsett från sina egna höga tjut gillar de ett långsamt liv fritt från uppståndelse. Så om du är typen som tar en avslappnad inställning till livet, kommer de säkert att följa efter.

Låter Sussex som en själsfrände? Om de gör det, överväg att kolla lokala härbärgen för att ge en valp en andra chans innan du väljer en valp.


Utvald bildkredit: Vera Reva, Shutterstock

Innehåll