Svarta katter och Halloween: Myter, fakta och att skydda svarta katter

Välj Namnet På Husdjuretbombay svart katt porträttSom alla helgdagar firas Halloween på lite olika sätt beroende på våra personliga familjetraditioner. Men med tiden har vissa symboler blivit nära förknippade med Halloween oavsett vem du är. En av dessa symboler är svarta katter.På grund av deras koppling till Halloween är svarta katter också en källa till vidskepelse för många. Har du någonsin undrat hur svarta katter kom att vara släkt med Halloween eller ursprunget till de många vidskepelserna kring dessa varelser?

I den här artikeln kommer vi att prata om myterna och fakta kring svarta katter och Halloween samt hur denna förening har varit skadlig för dem.

hepper-katt-tass-avdelareSvarta katter, magi och häxor, Oh My!

Så långt bak som antika civilisationer, katter förknippades med magi, trolldom och det övernaturliga. I det antika Egypten ansågs katter vara symboler för det gudomliga. Grekisk mytologi skildrar en katt som husdjur och assistent till Hecate, gudinnan för häxkonst, magi och månen.

Kanske på grund av dessa associationer till vad den katolska kyrkan ansåg hedniska religioner, en 13thPåven förband svarta katter med Satan. Vid den här tiden började katter – och senare i synnerhet svarta katter – också förknippas med häxor och båda förföljdes som fiender till kyrkan.

Tidiga religiösa bosättare spred sin tro och rädsla om häxor och svarta katter till en ny kontinent när de började befolka Amerika.

en svart katt som stirrar

Bildkredit: ClaudiaWollesen, Pixabay

Hur svarta katter blev kopplade till Halloween

Halloween utvecklats från ett uråldrigt keltiskt firande som heter Samhain, natten då de dödas spöken återvände till jorden. Under många århundraden har andra traditioner och religiösa övertygelser smälts in i högtiden, men det har alltid förknippats med det övernaturliga.

I Amerika blev Halloween-firandet populärt i slutet av 1800-talet och inkluderade sådana traditioner som att klä ut sig, berätta spökhistorier och kusliga symboler. På grund av deras umgänge med häxor och djävulen fann sig svarta katter införlivade i Halloween-firande och dekorationer, en tradition som fortsätter till denna dag.

Vanliga myter och vidskepelser om svarta katter

Beroende på vilken kultur du växte upp i, kanske du tror eller har hört olika vidskepelser relaterade till svarta katter. Här är några vanliga myter och deras misstänkta ursprung.

Det är otur för en svart katt att korsa din väg

Denna vidskepelse är förmodligen relaterad till sambandet mellan häxor och svarta katter. På medeltiden trodde man allmänt att häxor och djävulen kunde ta formen av svarta katter. Om det var sant kan den svarta katten du snubblat över antingen vara djävulen själv eller en häxa som kommer för att förbanna dig. I båda fallen var det något att frukta att möta en svart katt.

Medan moderna människor kanske inte har samma övertygelse om att häxor eller djävulen förvandlas till djur, fortsätter vidskepelsen att svarta katter är otur.

svart japansk bobtail katt liggande

Bildkredit: NANCY AYUMI KUNIHIRO, Shutterstock

En svart katt på sängen till en sjuk person betyder döden

Denna myt relaterar förmodligen också till tron ​​att katter hade övernaturliga krafter och associationer. Det hjälpte inte att samma historiska period där svarta katter blev fast förknippade med häxor och djävulen också var när många människor dog av pesten.

Skulle den sjuke dö oavsett om den svarta katten tog en snooze på sin säng? Troligtvis föddes ändå vidskepelsen.

Svarta katter bringar lycka till!

Återigen, denna vidskepelse är beroende av den kultur du kommer ifrån. Vissa asiatiska kulturer anser att svarta katter lyckas. brittiska fiskare trodde att ta hand om en svart katt skulle ge dem bra väder till sjöss, medan deras fruar trodde att att ha en svart katt hemma skulle garantera deras mans säker återkomst.

En vidskepelse bland teaterfolk är att en svart katt i publiken på premiärkvällen förutspår en lyckad körning för pjäsen.

Black Cat rapar

Bildkredit: FellowNeko, Shutterstock

Är svarta katter i större fara på Halloween?

Denna oro är en modern myt som finns kvar bland djurälskare. Trots a brist på data för att stödja denna teori tror många att svarta katter adopteras i stort antal runt Halloween för att misshandlas eller skadas under djävulska ritualer.

Vissa härbärgen är försiktiga med att adoptera svarta katter under oktober, men det är inte för att de oroar sig för att de kommer att sluta upp som kattoffer. Snarare hoppas de undvika människor som adopterar svarta katter för att tjäna som levande Halloween-dekorationer och sedan överge dem igen så fort semestern är över.

Det verkliga hotet mot svarta katter

Trots alla myter och imaginära faror som är förknippade med svarta katter finns det ett verkligt hot mot dessa mörka kattdjur.

Varje år, fler katter än hundar hamnar i djurhem, och tyvärr är mer än hälften av alla hemlösa djur som avlivas varje år katter. Det är redan svårare att få katter adopterade än hundar, och svarta katter är en av de svåraste av alla att placera.

Tyvärr kan kvardröjande vidskepelser om svarta katter spela en roll för att göra potentiella ägare tveksamma till att adoptera dem. Återigen, på grund av deras association med djävulen och häxorna, porträtteras svarta katter ofta negativt i popkulturen, vilket också kan skrämma bort potentiella adoptanter.

En annan teori om svårigheten att adoptera svarta katter (och svarta hundar) är att de inte fotograferar lika bra eller ser lika unika ut som andra färger eller mönster.

Oavsett orsaken är att bli förbisedd i djurhem ett verkligt problem för många svarta katter.

svart katt sitter på hög med papper

Bildkredit: Nathan Riley, Unsplash

hepper enkelkatttassavdelare

Slutsats

Nästa gång du drar ut din Halloween dekorationer och välj den perfekta kostymen, kommer du att veta lite mer om en av de ikoniska symbolerna för Semester , den svarta katten. Viktigast av allt, du kommer att förstå mer om myterna ochvidskepelsesom finns och hur de påverkar livet för hemlösa svarta katter.

Om du eller någon du känner funderar på att adoptera en katt, överväg starkt att göra den till en svart kattunge om du hittar en du känner passar dig. Om inte, titta på att donera till ditt lokala härbärge eller till och med fråga om att sponsra en specifik svart katt tills de hittar ett bra hem.


Utvald bildkredit: Viktor Sergeevich, Shutterstock

Innehåll