TaxHöjd: 8-9 tum
Vikt: 11-32 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Svart, röd, grädde, brun, sobel, pied, brindle, grå, fawn
Lämplig för: Sällskap till singlar eller seniorer; familjer med äldre barn
Temperament: Feisty, egensinnig, vokal, alert

Taxen är en medlem av familjen dofthundar, uppfödd i Tyskland på 1500-talet. Dessa hundar beskrevs berömt av H. L. Mencken för att vara en halvhund hög och en och en halv hund lång. AKC rankar dem 12 i popularitet av 196 raser.

Taxen, uttalas DAKS hund , finns i två olika storlekar i Amerika: miniatyr och standard. Miniatyrerna väger 11 pund eller mindre som en vuxen hund. Standard taxar väger 16 till 32 pund. Om din valp är vuxen och väger mellan dessa två kallas de en Tweenie.

I andra delar av världen finns det olika standardstorlekar. Tyskland, taxens födelseplats, har tre accepterade storlekar, inklusive kanintax , miniatyr och standard. Alla dessa är baserade på att mäta valpens bröstkorg vid 15 månaders ålder.Taxar är söta hundar som älskar att vara i centrum för uppmärksamheten i vilken grupp som helst. De är en självsäker hund med bra intelligens. Kombinationen gör dem egensinniga, så de är inte den bästa hunden för en förstagångsägare.

De kallas också wienerhundar, Doxies, korvhundar, Teckels och mer.

Avdelare 1

Taxvalpar – innan du köper...

Duchshund valp

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på taxvalpar?

En taxvalp kostar vanligtvis mellan 0 och 500. Priset på tax varierar på grund av flera faktorer, inklusive utbud och efterfrågan. Det finns också så många olika alternativ när man väljer färg, pälsstruktur och storlek på en tax. Vissa av dem är markant mer populära än andra, och dessa kostar mycket mer.

Taxar kan ha korthåriga, långhåriga eller trådade pälsar. De mest populära färgerna och mönstren för deras rockar inkluderar:

tax färger

Ju mer populär pälsen och färgen är, desto dyrare blir hunden. De typiska färgmönstren inkluderar brindle, sobel och dapple.

Det finns också andra färger och mönster som du kan hitta hos taxar, som dubbla fläckar, piebald och brindle piebald. Var medveten om att vissa av dessa hundar lider av fler hälsoproblem, inklusive att födas med saknade ögon. Den man ska se upp med är dubbel fläck.

Den andra faktorn att tänka på med dessa hundar är att de är renrasiga, och hundar med bättre härstamning har ofta högre prislappar. Om du vill registrera din valp som en utställningshund, se till att kontrollera att deras storlek och färg berättigar dem att delta.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om taxar

1.Tax betyder på tyska grävlinghund.

Tyskarna födde ursprungligen upp taxen. De hade ett mål att skapa en hund som var liten och lång med en orädd ande. Även om de flesta taxar inte används för jakt idag har de behållit sin uthållighet.

Skogsbrukare och jägare var mest fokuserade på att lyckas med att föda upp en hund för att hantera grävlingar. De skulle skickas ner i en grävlingshåla för att döda den.

Detta är anledningen till att de har en benägenhet att gräva, och gör korta arbeten på alla hinder på vägen mot målet.

Efter att de hade dödat grävlingen skulle de skälla högt. Deras bark har hållit med dem till denna dag, den är djup och med hög volym. När spelmännen hörde detta, kom de och hjälpte till att dra ut hunden ur hålan tillsammans med grävlingen.

Det fanns en mängd olika hundar som brukadeföda upp taxen. De var en korsning mellan spaniels och terrier, med några franska Basset Hound, Braque och Pinscher. Tillsammans skapades taxen med långa kroppar, höga stämband, modiga andar och en hög bytesdrift.

två.Taxar har haft en komplicerad historia av uppgångar och nedgångar i popularitet.

Taxens tunga koppling till deras födelseort, Tyskland, innebar att de hade en tuff framtid. Det var på 1500-talet som hundarna ursprungligen föddes upp. Sedan, på 1800-talet, började de bli populära som husdjur, och därmed föddes miniatyrversionen.

De spreds över hela Europa när fler människor började flytta mellan länder och kungadömen. En sådan nation var England, där de växte till att bli drottning Victorias favorithusdjur. Hennes favoritism skapade en boom i deras allmänna popularitet.

Taxen fördes ursprungligen till Amerika 1870 för att jaga kaniner. Den registrerades först hos American Kennel Club 1885, bland några av de första raserna som erkändes efter klubbens bildande. Den tyska kennelklubben accepterade det först efter att AKC gjorde det, 1888.

Allt såg upp för denna ras tills första världskriget började. Allt som var förknippat med tyskarna föll snabbt i popularitet, och uppfödare slutade föda upp dessa hundar. Det skulle hålla i ett par decennier tills hunden började återfå fotfästet i amerikanska hushåll.

Men när det väl gjorde det och andra världskriget inträffade, hade taxen ett fast grepp i amerikanska hjärtan, och det gick inte igenom en lika stor kamp.

3.En taxs rygg måste skyddas så att den håller sig frisk så länge som möjligt.

Vem som helst kan se att en tax inte har samma form som är typisk för andra hundar. De är hållbara, magra och långa, men de behöver fortfarande ordentlig vård för att hjälpa dem att leva ett långt och hälsosamt liv.

Hälsoproblem som dessa valpar kan lida av är relaterade till deras rygg. Spinal- och vertebrala problem kan göra att de får ett tufft liv när de åldras. För att skydda deras rygg, se till att när du håller dem stödjer du deras baktassar. Att göra vad du kan för att hålla ryggen i rätt riktning innebär mer omsorg än det skulle göra för andra hundar.

Håll ett öga på deras vikt också. Taxar som inte får tillräckligt med motion lägger snabbt på sig kilon. Eftersom det mesta av detta fokuserar precis under mitten av ryggen, kan det orsaka extra belastning på dessa muskler och ben.

Taxar kan skada ryggen när de hoppar av eller upp på högre ytor. För att skydda dem på detta sätt, sätt vovvetrappor runt hemmet eller ramper. Gör träningspass för att lära dem att använda det. På så sätt böjer de sig inte eller floppar ner på ett sätt som skadar dem.

tax

Avdelare 3

Taxens temperament och intelligens

Taxar är en härlig rasmed ett avlångt ansikte, korta ben och vakna, vakande ögon. De knyter sig snabbt till sin familj från ung ålder. Delta i bindningsaktiviteter för att försöka skapa ett starkt band mellan dig och din tax.

Den övergripande attityden hos dessa hundar kan vara svår att fastställa. De kan ha ganska knäppa tendenser och korta säkringar. De kan också vara skygga, även om det tenderar att vara okarakteristiskt för dessa orädda, högljudda hundar.

Wirehaired tax har terrierraser i sina gamla blodlinjer. Den här förfadern gav dem ett problem att skapa problem och kan ha en personlighet som är krävande och envis. Långhåriga valpar har inte de svårare raserna i sin härstamning. De tenderar mot tystnad och lugn,bäst för att vara en sällskapshund, särskilt för seniorer. Smooths har en personlighet som ligger mellan de två.

När du väljer din valp, se upp för dem med ett nyfiket temperament, de som vill leka och de som gärna närmar sig människor och interagerar. Ett av de mer betydande problemen med denna ras är deras problem med främlingar.

Om du tenderar att ha många människor i ditt hem, försök att se till att din hund kommer att bete sig på rätt sätt. Att träffa sina föräldrar, särskilt mamman, kan hjälpa dig att inse rasens vuxna potential.

Är dessa hundar bra för familjer?

Dessa hundar är inte det bästa valet för familjer med små barn. Eftersom de inte tenderar att ha mycket tålamod och kan ha ett oförstående temperament, behöver de människor runt omkring dem som vet hur de ska behandla dem. Yngre barn bör inte hålla i dessa hundar eftersom det kan skada deras ryggar.

Om din familj har en högre ålder totalt sett kan dessa vara söta husdjur med mycket karaktär och intelligens. De är utmärkta följeslagare och kommer i allmänhet att välja en eller två personer att ha ett starkt band med i sitt hushåll.

De är också bra vakthundar för ett familjehem. Taxar är alltid pigga och redo att skälla på vad som helst. De har ovanligt stora lungor för sin storlek, vilket ger dem deras djupa bröstkorg och höga skällande. Med rätt utbildning vet de precis vad de ska göra när en inkräktare närmar sig ditt hem.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Taxar kan komma överens med andra husdjur om de har ett mer lättillgängligt temperament. De behöver socialiseras tidigare i livet och ofta. De kan vara aggressiva mot andra hundar om de inte har tränats ordentligt för att hantera nya djur.

tax

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en tax

Mat & Diet Krav

En tax behöver inte en stor mängd mat varje dag .Mata din tax mellan ½ till 1½ koppar mat om dagen.Håll vikten i schack och låt dem inte frigöra foder. Hitta hundfoder som är av hög kvalitet och har ökade ingredienser för att stödja led- och benstyrka.

Deras dagliga mat kraven dikteras av deras ålder, storlek, aktivitetsnivå och ämnesomsättning . Tänk på alla dessa och justera därefter när din hund går igenom olika livscykler och stadier . Prata med din veterinär för att säkerställa att de får rätt mängd mat och den bästa typen.

Övning

Eftersom taxar avlades för att springa och gräva är taxen en naturligt aktiv hund.De gillar att leka, så att ta dem till hundparken är ett bra sätt att umgås och bränna lite energi.

Bli inte förvånad om din tax har ett beteendeproblem kring grävning. Det kan vara svårt att träna det här ur dem, så vissa ägare väljer att behålla dem i huset eller endast under övervakade gårdsbesök. De klarar sig bra i små hem och lägenheter eftersom de är små, men ägaren måste se till att de får tillräckligt med motion.

Var uppmärksam under aktivitet och träning eftersom det kan vara svårt för dem att inse konsekvensen för ryggen. Låt dem inte hoppa av något eller klättra runt.

Taxar bör få ett par 30 minuters promenader om dagen.Går demett genomsnitt på 7 miles varje vecka bör vara tillräckligt för att hålla kilona av och deras ämnesomsättning hög.

Valp söta djur brun sommar tax

Fotokredit av: CC0, peakpx

Träning

Taxar är utmanande att träna för det mesta. De behöver en tränare med en fast hand och en gedigen förståelse för envisa, temperamentsfulla hundar.

Hemträning kan ibland vara ett problem. De verkar helt enkelt inte förstå varför det är ett problem att gå på toaletten inne i hemmet. Nyckeln till att träna dessa hundar är tålamod och konsekvens.

En annan aspekt av deras träningspass är riktig motivation. Dom ärintelligenta valparoch bara vill göra saker som de har ett intresse av. Om de blir uttråkade går de snabbt vidare till det som är mest imponerande.

Grooming ✂️

Oavsett vilken typ av päls din tax har, fäller de inte överdrivet mycket. Släta taxar behöver minsta möjliga vård eftersom deras päls blir kort och nära kroppen. Trådhåriga behöver regelbundna blåmärken, och en eller två gånger om året bör de tas av.

Den långhåriga varianten av denna ras behöver mest vård för att undvika trassel och mattor i pälsen. De borde få fler bad än de andra två, men fortfarande inte ofta, och fönas efteråt.

Förutom att behålla sin päls behöver de särskild uppmärksamhet när det kommer till deras öron. Taxar har hängande öron som är relativt nära marken, så de är grogrund för kvalster och svamp. Rensa ur dem för att bli av med dessa, samt bakterier.

Klipp naglarna ett par gånger i månaden för att hålla dem i gott skick, och borsta tänderna dagligen för maximal tandhygien.

Hälsa och villkor

Att ta med din tax för regelbundna veterinärbesök är viktigt för att upprätthålla rasens allmänna välbefinnande. De behöver ryggraden kontrolleras och regelbundna kontroller av deras ögon också.

Det är inte garanterat att alla taxar lider av de sjukdomar som är vanligast för dessa hundar. Men när de blir äldre, boka in fler veterinärbesök för att fånga upp allvarliga problem så snart som möjligt.

Mindre förhållanden
  • Intervertebral disksjukdom
  • Svälla
  • Progressiv retinal atrofi
Allvarliga förhållanden
  • Epilepsi
  • Dövhet
  • Diabetes
  • Cushings sjukdom

Avdelare 5

Man vs. Kvinna

Det finns inte många skillnader i personlighetsdragen hos taxen och hanen.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Dessa hundar är en ikonisk bild av vad det är att vara en renrasig valp . De verkar vara stolta över sitt arv, stå pigg och lång oavsett deras kroppsbyggnad.

När det kommer till en tax så finns det tillräckligt med färger och storlekar för allas önskemål . Deras upptåg och bus slutar aldrig att förvåna (och ibland irritera). Men när de vänder sina förtjusande ansikten mot dig,du kan inte låta bli att älska dem.

Taxen kanske inte är det rätta valet för alla eftersom de är svårare att träna än vissa. De är inte det bästa valet för familjer med små barn, men de är underbara husdjur för äldre familjer eller som en udda sällskapshund.

Om du är redo för en hund med enhäftig personlighetdet kan vara en otrolig vän, då borde taxen stå högst upp på din övervägandelista.

    Det finns 17 raser som börjar med bokstaven D.Hur många känner du?

Utvald bildkredit av: Shutterstock

Innehåll