Texas Heeler

texas heelerHöjd: 16-22 tum
Vikt: 25-50 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Tan, blå, svart, trefärgad
Lämplig för: Vallning, familjehundar, aktiva singlar, gårdshundar
Temperament: Tillgiven, energisk, alert, lojal

Texas Heelers är vackra, allmänt väluppfostrade hundar som också kan kallas Queensland Heeler eller Blue Heeler. Texas Heelers är födda till att vara vallhundar, vilket kan ses genom deras härkomst, när de korsas medaustralisk boskapshundoch denAustralian Shepherd. Dessa är två av de mest världsberömda vallningsraserna och har överfört denna starka genetik till Heeler.

Texas Heelers anses vara designerhundar även om de har en arbetsmoral som slår många andra raser. Egenskaper som ofta tillskrivs dessa hundar är intelligens, vakenhet, träningsförmåga och en energisk och mycket aktiv natur. De är också ganska kärleksfulla husdjur för medlemmar av sin familj och kämpar inte ofta för att träffa nya människor, vilket är bra med tanke på hur bedårande hunden är. De passar inte bra för personer som är relativt inaktiva eller som åtminstone inte har en stor, inhägnad bakgård.

Avdelare 1Texas Heeler-valpar – innan du köper... Avdelare 8

Energi
Träningsförmåga
Hälsa
Livslängd
Sällskaplighet

Vad är priset på Texas Heeler-valpar?

En Texas Heeler har blivit en ganska vanlig hund, särskilt i dess namne tillstånd. Detta gör hunden mer prisvärd. Det betyder också att om du funderar på att adoptera en, överväg att kolla in dina lokala härbärgen först, eftersom många behöver sitt eget eviga hem.

Om du är intresserad av att köpa från en uppfödare börjar priset vanligtvis på cirka 200 $ och kan sträcka sig till 400 $. Detta varierande pris beror mer på uppfödaren, såväl som vilken stamtavla föräldervalparna kan ha haft.

texas heeler

3 föga kända fakta om Texas Heeler

1. De flesta Texas Heelers har guppade svansar vid födseln.

Det finns några hund- och kattraser som har en naturlig bobtail. Detta betyder att svansen från födseln är mycket kort eller saknas helt. En naturligt guppad svans som denna orsakas normalt av en muterad gen som uttrycks före födseln. Inte alla Texas Heelers föds med denna bobtail, eftersom den australiska boskapshunden har en standardsvans, och australiska herdar har ofta guppade svansar. Det beror på styrkan hos den ena förälderns gener framför den andra.

2. Texas Heelers kan komma från flera blandningar av olika raser.

Vanligtvis har en hybridhund två specifika föräldrar för att få namnet på rasen. Till exempel är en Aussiedoodle alltid en blandning av en australisk herde och en pudel. Fallet skiljer sig något från Texas Heelers. De kan bestå av korsningar mellan fler än de två raserna och fortfarande få namnet på en Heeler. Den australiska boskapshunden är föräldern som kvalificerar den som en Heeler, medan den australiska herden kan byta ut mot en Border Collie av vissa uppfödare och fortfarande säljas som en Texas Heeler. Om den exakta aveln är viktig för dig, se till att kolla med uppfödaren.

3. De är uppfödda för vallningsändamål.

Denna hund är en kombination av superherdare. Både Australian Cattle Dog och Australian Shepherd är vallhundar. Australian Cattle Dog föddes upp i Australien av boskapsbönder som behövde hjälp med att valla sina kor på de stora rancherna. De var resultatet av reproduktion med mindre härdiga engelska hundar och den inhemska vildhunden, dingo. De slutade med en distinkt blå kappa och fick därmed namnet Blue Heeler, varav en del går ner till Texas Heeler.

Australian Shepherds är förvirrande nog inte australiensiska hundar alls. De är helt amerikanska, även uppfödda för att valla boskap, men i de västra rancherna i USA. Korsningen av dessa två hundar ger Texas Heeler vallningsdriften som är djupt rotad i dess genetik.

Avdelare 3

texasheeler

Temperament och intelligens hos Texas Heeler

Den främsta egenskapen som är inneboende hos en Texas Heeler är dess vallningsförmåga. Det kan till och med utöva dessa med små barn och andra husdjur i hemmet. Texas Heeler har en stor mängd intelligens, ärvt från båda sina föräldrar. Denna kvickhet manifesterar sig vanligtvis inte i en oönskad eller oregerlig klurighet, utan istället ett ensfokuserat tänkesätt för den aktuella uppgiften.

Hundarna har en hög träningsförmåga, speciellt med en tränare som övar en fast hand och konsekventa kommandon. Om de bor i ett hem med barn måste de tränas i att inte jaga och öva sin vallning. De skulle aldrig medvetet skada någon, men ibland kan de vara aggressiva i sin taktik.

Är dessa hundar bra för familjer?

Dessa hundraser kan passa bra för familjer, särskilt de med barn som är lite äldre. De behöver tränas i att inte jaga eller valla med småbarn, så att de inte slår omkull dem av misstag. De är en lojal ras, samtidigt som de är energiska. Denna kombination gör dem till den perfekta lekkamraten för barn.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Även om de i allmänhet kommer bra överens med barn och andra medlemmar i ett hushåll, kanske de inte hanterar andra djur också. En stor del av detta beror på om de socialiseras tidigt. Detta är viktigt i träningen av din Texas Heeler om du vill att de ska leva bra med andra djur i deras utrymme.

Avdelare 4

Avdelare 5

Saker att veta när du äger en Texas Heeler

Mat & Diet Krav🦴

Även med den höga mängd energi som en Texas Heeler lägger ut varje dag, är de bara en medelstor hund och tenderar inte att äta för mycket. En vuxen Texas Heeler behöver i allmänhet cirka tre koppar mat om dagen. För att stödja deras dagliga aktivitet bör maten de äter vara kalorität och full av nödvändiga näringsämnen för att hålla uppe sin muskelmassa och kroppssystem. Försök att hitta ett hundfoder speciellt framtaget för aktiva raser, som matchar det till deras medelstora växt och deras livsstadium.

Övning

Texas Heeler behöver mycket mer motion än din genomsnittliga hundras. De bör vandras i genomsnitt 14 mil i veckan om de inte har fri rörlighet på en gård eller ranch. Tänk på att eftersom detta är en intelligent hund, älskar de att ha jobb att utföra. Försök att införliva inlärningstrick och träningspass i träningstiden för att arbeta både hjärna och kropp.

Gå i 30 minuter två gånger om dagen, eller gå till ett område där de kan springa utan koppel. Att ta med en valp till en hundpark är ett bra sätt att arbeta med tidig socialisering. Texas Heelers är också bra vandringskompisar.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Murphy (@good.dog.murphy)

Träning

Dessa hundar är lätta att behaga, och deras förståelse och intelligens gör dem till en snabb studie för att lära sig nya saker. De är inte en särskilt envis ras,gör träningen ännu enklare. Precis som alla andra raser tål de inte negativ förstärkning eller grov behandling.

En av de mest framträdande aspekterna att fokusera på i träningen är om du vill att din Texas Heeler ska träna sina vallningstendenser. Om inte, måste du arbeta hårt för att träna detta ur hunden, speciellt om de ska vara runt små barn. Om du gör det är allt som krävs lite förfining för att dra nytta av denna otroligt användbara egenskap, och de kommer att tacka dig för att du har gett dem ett så roligt jobb.

Tidig socialisering är avgörande när man tränar en ung valp. Hundarna är lojala och tillgivna mot sina mästare, men utan tidig socialisering kan de ogillas att ha någon eller något annat i närheten.

Grooming✂️

Texas Heeler har vanligtvis en kort päls, vilket gör det till ett ganska enkelt jobb att hänga med i skötseln. Men de kunde ha det långa håret som en förälder Australian Shepherd. Om de har långt hår, försök att borsta ut dem minst en gång i veckan. En Texas Heeler kan vara känslig för beröring, så se upp för detta när du sköter dem. Att träna på en normaliserad rutin med grooming från en ung ålder hjälper dem att vänja sig vid regelbunden grooming.

En Texas Heeler behöver sina tänder borstas flera gånger i veckan för att skydda mot karies och förhindra dålig andedräkt. Om de inte får springa runt på grova ytor, klipp naglarna ofta. Om deras öron viker sig, håll dem rena och fria från fukt genom att kontrollera dem dagligen.

Hälsoförhållanden

Dessa valpar är relativt friska hundar, och även om det finns ett brett spektrum av hälsoproblem de kan lida av, tenderar de inte att förekomma ofta.

Mindre förhållanden
  • Dövhet
  • Epilepsi
  • Grå starr
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Distichiasis
  • Osteochondritis dissecans
  • Progressiv retinal atrofi
  • Collie öga anomali

Avdelare 3

Man vs Kvinna

Det finns inte många märkbara skillnader mellan manliga och kvinnliga Texas Heelers. Honor är i allmänhet något mindre än hanar, med en mindre muskulös byggnad. Ibland kan hanar likna mer av en Blue Heeler än honor.

Slutgiltiga tankar

Texas Heelers är en fantastisk hund för bönder, aktiva singlar och de med stora familjer och vidöppna ytor. De behöver mycket aktivitet för att hålla sig så friska som möjligt så länge som möjligt. Tänk på att de kräver tidig socialisering för att leva nöjda med andra djur och ibland även små barn.

Alla som är villiga att investera tid i underhåll och underhållning av denna hund kommer säkerligen att finna dem mycket trevliga, extremt lojala och tillgivna husdjur.


Utvald bild: Jones Stillshots, Shutterstock

Innehåll