Tornjak

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 23-30 tum
Vikt: 60-110 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Piebald, svart och vitt, vitt och choklad, rött och vitt
Lämplig för: Familjer med stort utrymme, de som letar efter en avslappnad vakthund
Temperament: Lugn, tuff, lättsam, beslutsam, envis, fridfull

En hund som är infödd i länderna Bosnien och Hercegovina och Kroatien, Tornjak är en stor fårhund som mycket väl kunde ha varit inspirationen för fårhunden från Looney Tunes . Dessa hundar har en switch inuti sig: kärleksfulla och fridfulla med sina familjer, sedan våldsamma väktare när rovdjur anländer.

Faktum är att det finns ett gammalt talesätt i deras hemland som säger: En tornjak som vaktar sin flock matchar två vargar. Det borde ge dig en uppfattning om vad dessa hundar är kapabla till när situationen kräver det.

De gör också fantastiska husdjur, men att adoptera ett skulle vara ett utmärkt beslut för många familjer. Men många människor vet inte ens att dessa hundar finns, så förhoppningsvis kommer den här guiden att ge dig bättre information om dessa underbara valpar.Avdelare 1

Tornjak-valpar – innan du köper...

Tornjak valp

Bildkredit: Adrijanna, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Tornjakvalpar är så luddiga att de ser ofokuserade ut. Dessa stora, bedårande floofs kommer säkerligen att smälta ditt hjärta från första minuten du ser dem, särskilt eftersom de är lika klumpiga som söta.

Medan många faktiskt aldrig möter Tornjak-valpar, blir de som gör det nästan alltid huvudförälskade från första ögonblicket de ser dem. Som ett resultat har det blivit många Tornjakvalpar som hämtats hem utan särskilt mycket eftertanke.

Lyckligtvis visar det sig sällan vara en katastrof. Dessa hundar är ganska lugna och underhållsfria, så att lägga till en i ditt hushåll kommer inte att ta över hela ditt liv.

Ändå bör du göra din due diligence innan du skaffar en Tornjak. Även om de är en lätt ras att äga, är de inte för alla. De kan bli ganska stora, och de behöver gott om utrymme för att sträcka ut benen, så lägenhetsbor kanske vill hitta en annan ras.

Återigen, om du någonsin ser en av dem som en valp, kanske du är villig att ge upp lägenheten bara för dem.

Vad är priset på Tornjak-valpar?

Det finns goda och dåliga nyheter när det kommer till att köpa en Tornjak-valp. Den dåliga nyheten är att dessa hundar är extremt svåra att spåra, eftersom uppfödare är få och långt emellan. Den goda nyheten är att trots deras brist är rasen inte särskilt efterfrågad, så deras pris bör inte vara orimligt.

De flesta Tornjak-valpar går för någonstans mellan 0 och 200, vilket inte är billigt, men det är mer rimligt än många andra sällsynta raser.

Svårigheten är inte så mycket att ha råd med en av dessa hundar som att hitta dem. Det finns inte många uppfödare i USA, så du kan behöva resa för att hämta din. Räkna med att spendera tid online på att spåra upp en ansedd uppfödare.

Medan du gör din forskning, ta reda på vad du kan om vilken uppfödare du än funderar på. Kontrollera deras referenser och se om det finns några recensioner där ute om deras hundar eller affärspraxis. Lyckligtvis, eftersom dessa hundar är så sällsynta, kommer du sannolikt inte att stöta på bakgårdsuppfödare.

Du kan försöka hitta en på ditt lokala pund eller genom räddningsgrupper, men det är osannolikt att du hittar en där. Du kommer nästan säkert att behöva gå via en uppfödare.

Tornjak

Bildkredit: Amir Bajric, Shutterstock

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Tornjaks

1.Detta är en gammal ras.

Dessa hundar går tillbaka till de gamla romarnas tid, som använde dessa hundar för jakt, i krig och för underhållning på gladiatorarenan.

Som ett resultat, även om de är sällsynta utanför sitt hemland, vet vi ganska mycket om Tornjaks, inklusive vad man kan förvänta sig av deras temperament och hälsa. Det här är inte en ras med många okända om den.

två.Tornjaks dog nästan ut på 1900-talet.

Dessa är brukshundar genomgående, men behovet av fårhundar minskade hastigt under de 20thårhundrade. Detta fick rasen att flirta med utrotning mot senare hälften av seklet.

Lyckligtvis gjorde flera bosniska och kroatiska uppfödare på 1970-talet gemensamma ansträngningar för att rädda rasen. De höll blodslinjerna rena, eftersom det fortfarande fanns tillräckligt många överlevande Tornjaker för att de inte behövde kasta in andra raser i mixen.

Idag, även om tornjaker inte är precis vanliga, är de inte heller på väg att dö ut.

3.De har distinkta markeringar - och det av goda skäl.

Tornjaks är flerfärgade, med vitt som bas. De har fläckar över hela kroppen, även om de vanligaste platserna är nacke, ben och huvud.

Anledningen till att de har dessa markeringar är för att skilja dem från vargar mitt under en attack. Det gör att herden kan öppna eld mot rovdjur utan att riskera att träffa hundarna i processen.

Givet Tornjaks hårda rykte för att hålla undan rovdjur är vi naturligtvis inte säkra på att de skulle behöva hjälp.

Tornjak

Bildkredit: F.S, Shutterstock

Avdelare 3

Tornjakens temperament och intelligens

Du kan förvänta dig att en hund som är kapabel att avvärja vargar och björnar är vildsinta och aggressiva, men det är inte fallet med Tornjaks. Dessa är avslappnade, kärleksfulla hundar, och det krävs en hel del ansträngning för att få dem upprörda.

De är känslomässigt behövande med sina familjer, och de hatar att lämnas ensamma, men de är ganska likgiltiga mot främlingar. Det här är inte en ras som sannolikt kommer att springa och hoppa på dig första gången du introduceras.

Tornjaks är smarta som piskor, vilket gör dem lätta att träna. De tar lätt upp nya kommandon, och deras personligheter som tilltalar människor ser till att du inte behöver spendera timmar på att försöka övertyga dem att göra något nytt.

Men de har långa minnen, så de kommer sannolikt inte att glömma någon misshandel. Som ett resultat är att erbjuda massor av positiv förstärkning alltid det rätta sättet att interagera med dem.

Sammantaget är Tornjaks extremt lätta att äga, och de är ett bra alternativ för nybörjare.

Är dessa hundar bra för familjer?

Tornjaks är fantastiska familjehusdjur, eftersom de är lättsamma och tålmodiga med barn. De är inte hårt ansträngda, men de kan köras i flera dagar om dina barn vill leka, vilket ger dig det bästa av två världar.

De är robusta djur, så barn kan springa in i dem och klättra över dem med liten rädsla för att skada dem. De är tillräckligt tålmodiga för att tillåta den typen av beteende, men du bör stävja det hela, eftersom du inte vill att de tappar humöret om ditt barn skadar dem av misstag.

De är inte utsatta för oprovocerad aggression, men de kan reagera våldsamt om de känner att deras familjer är i fara. Det gör dem till fantastiska vakthundar, men du kan behöva övervaka dem om dina barn ofta har vänner över som gillar att roughhouse.

De kommer naturligtvis att skydda mer än bara dina barn. De kommer att skydda dina saker också, och om du bor på en gård eller ranch kommer de att överväga det deras gård eller ranch. Det betyder att din boskap och andra redskap kommer att skyddas.

Du kommer att vilja ge dem gott om utrymme, så de är bäst lämpade för hus med stora gårdar eller landsbygdsområden där de kan ströva omkring. De kommer sannolikt att känna sig för trånga i en lägenhet för att trivas, även om de kanske inte gör sitt missnöje tydligt.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Generellt sett kommer tornjakarna bra överens med hundar och andra husdjur. De har inte en stark bytesdrift, så det är inte troligt att de jagar efter din katt, och de älskar att leka, vilket innebär att de välkomnar andra hundar i huset.

Men dessa hundar skyddar först och främst sina familjer. Det betyder att om något djur visar någon form av hot eller aggression mot sina människor, kommer en Tornjak att slå ner dem utan att tänka efter.

Som ett resultat borde de ha det helt bra med djur som de har vuxit upp med, men de kan behöva övervakas runt konstiga varelser. Du måste titta noga på dem i hundparken.

Lyckligtvis, även om de är intoleranta mot aggression mot sitt folk, är de inte i sig avundsjuka, så de kommer inte att attackera ett djur för att de söker din uppmärksamhet. Så länge det andra djuret håller sig på sitt bästa beteende, borde allt vara bra.

De är helt orädda när det gäller att göra sin plikt, så om du tar dem på en vandring och stöter på en björn, bli inte förvånad när din Tornjak vägrar att backa.

Tornjak

Bildkredit: Simun Ascic, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Tornjak

Tornjaks är lätta hundar att äga, men de har många egenheter som skiljer dem från andra hundar. Din erfarenhet av andra raser kan styra dig i fel riktning när du har att göra med en Tornjak, så det är bäst att göra din forskning innan du tar hem en.

Allt från deras kostbehov till deras träningsbehov kan vara kontraintuitivt, vilket gör dessa hundar svåra att räkna ut ibland.

Informationen nedan bör förhoppningsvis ta bort en del av mysteriet från Tornjaks ägande, och ge dig ett ben på ägare som tar tag i en av dessa pälsbollar som valpar under det felaktiga intrycket att en hund bara är en hund.

Naturligtvis är varje valp en individ, så även om denna information borde vara sann för de allra flesta Tornjaks, bli inte förvånad om just din hund kastar några kurvbollar till dig.

Det finns trots allt inget som skulle vara mer typiskt för en tornjak än att vara en atypisk tornjak.

Mat & Diet Krav

Vi rekommenderar nästan alltid proteinrika dieter för hundar, eftersom de ger lättillgänglig energi utan att orsaka överdriven viktökning. Tornjaks är dock en av få raser som sannolikt kommer att klara sig bättre på till låg -proteindiet .

Anledningen är att dessa hundar under hela sin historia tvingades överleva på proteinbegränsade dieter. De har vant sig vid det, och nu kommer att ge dem för mycket protein faktiskt leda till en mängd olika hälsoproblem.

Med det sagt, även om du bör begränsa mängden protein som du ger dem, är det fortfarande viktigt att mata dem med högkvalitativt kött. Det betyder att man letar efter magra kött- eller organbitar istället för animaliska biprodukter, som vanligtvis görs med rester som ingen annan vill ha.

Kontrollera ingrediensetiketten för att se till att den använder exceptionella frukter och grönsaker, som grönkål, spenat och broccoli. Undvik livsmedel som majs, vete och soja, eftersom dessa används av tillverkare för att hålla kostnaderna nere. Men de är fyllda med tomma kalorier och kan vara svåra för hundar att smälta.

Tornjaks är benägna att få fetma, så portionskontroll är ett måste. Låt dem inte äta fritt utan se till att de äter en begränsad kost och får mycket motion.

Övning

Under det första året eller så av deras liv är en Tornjaks träningsbehov minimala. Som valpar är de helt nöjda med att bara slappa - och du bör låta dem för du inte vill belasta deras leder som utvecklas för mycket.

Du vill också begränsa hur mycket de går i trappor under det första året av sitt liv. För mycket trappklättring kan förstöra deras leder, så om du har ett hus med flera nivåer måste du hitta ett sätt att hålla dem på bottenvåningen tills de mognar.

När de är äldre kommer de att kunna springa hela dagen - men det är de fortfarande innehåll till lata dig om det är vad du föredrar att göra . Det betyder att du kan ta med dem på en timmeslång vandring eller bara ta en kort promenad runt kvarteret, och de kommer att gå bra i alla fall.

Ändå bör du ge dem så mycket motion du kan, eftersom det är bra för deras mentala hälsa och förhindrar fetma. Dessa hundar är smarta, så lydnadstävlingar eller agilityträning kan vara bra för dem

De är dock inte så förtjusta i vatten, så simning kan vara ute. Det är synd eftersom det är ett fantastiskt sätt att ta bort en hund med låg effekt.

Tornjak

Bildkredit: Simun Ascic, Shutterstock

Träning

Att träna en Tornjak borde inte vara för svårt. Dessa hundar är intelligenta och ivriga att behaga, så de tar upp det du försöker göra nästan omedelbart. De är också villiga att göra samma sak om och om igen om det gör dig lycklig, och de är inte lika benägna att tristes som andra smarta raser.

Du behöver inte nödvändigtvis muta dem med godsaker för att övertyga dem att lyda dig heller. De är mycket glada över att följa order om allt det ger dem i gengäld är lite beröm och en klapp på huvudet.

Var dock försiktig så att du inte straffar dem om de beter sig illa. De svarar bäst på positiv förstärkning, och om du tappar deras förtroende kanske du aldrig återfår det. De har långa minnen, vilket kommer väl till pass under träningen men kan motverka dig om du hamnar på deras dåliga sida.

Socialisering är lika viktigt som träning och bör påbörjas lika tidigt. Du har ett begränsat fönster där du kan introducera dem till nya stimuli på ett positivt sätt, så försök att se till att de har många olika upplevelser innan du fyller 9 månader eller så.

Försök att introducera dem för nya människor och djur speciellt. Du vill inte att de ska vara nervösa eller misstänksamma mot främlingar, så att få dem att vänja sig vid nykomlingar är extremt viktigt.

Grooming✂️

Tornjak föddes upp för att tillbringa långa timmar utomhus och vakta över flockar. De är vana vid kallt väder och kryper gärna ihop sig i snön utan att bli kalla, eftersom de har långa, tjocka pälsar.

All den pälsen kräver dock underhåll, och dessa hundar fäller ofta. Det är särskilt illa om du håller dem i ett varmt klimat, men så länge du borstar dem regelbundet bör du kunna hålla saker under kontroll.

Ändå kanske du vill låta en professionell frisör klippa dem under sommaren, eftersom det kommer att hålla hunden mer bekväm och dina möbler mindre pälsbeklädda. De behöver inte bada ofta - varannan månad borde göra det - och de är vanligtvis inte förtjusta i vattnet, så förvänta dig att ha en rodeo på händerna.

Deras naglar ska klippas efter behov, men om de tillbringar mycket tid utomhus kan de arkivera dem på egen hand. Deras öron måste också rengöras regelbundet för att förhindra infektion.

Utöver det är allt de egentligen behöver vanlig tandborstning, så försumma inte det.

Hälsoförhållanden

De flesta storrashundar är benägna att drabbas av en mängd hälsotillstånd, men det verkar inte vara sant för Tornjaks. Dessa är vanligtvis friska hundar, förutsatt att de matas och vårdas på rätt sätt.

Du måste dock vara försiktig så att du inte belastar deras leder för mycket, så övermata dem inte och tvinga dem inte att hoppa mycket. De kan kämpa om deras kost är för hög i protein också.

Mindre förhållanden
  • Hud- och pälsproblem
Allvarliga förhållanden
  • Höft- och armbågsdysplasi
  • Fetma

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Hanar och honor av denna ras är vanligtvis lika, även om hanar kan bli ganska mycket större. Honor mognar snabbare, så de kan vara lättare att träna, särskilt under de första åren.

För det mesta gäller dock allt du behöver veta om Tornjaks lika för båda könen.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Även om Tornjaks kanske inte är den mest populära rasen på planeten, förtjänar de mer uppmärksamhet än de får. Dessa är friska, älskvärda hundar som är extremt lätta att äga, vilket gör dem till underbara följeslagare för ägare på alla nivåer.

De behöver dock en hel del utrymme och kan vara överbeskyddande om de inte socialiseras ordentligt. Du kommer att behöva lägga mycket tid på att introducera dem till en mängd olika stimuli som valpar.

Om du tar hand om dem ordentligt kommer du att få svårt att hitta en bättre hund än Tornjaken. Tyvärr, med tanke på deras sällsynthet, kommer du sannolikt att bli svårt att hitta en i första hand.


Utvald bildkredit: Ivan Kebe Photography, Shutterstock

Innehåll