Varför kastade min katt upp vitt skum? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjuret katt kräkningarAtt äga en katt innebär att ta itu med de goda tiderna och de dåliga tiderna, och de dåliga tiderna kan ofta involvera kroppsvätskor. Katter blir sjuka, precis som vi gör, vilket kan göra att de får diarré eller kräks. Men vad händer om din katt kräks upp vitt skum? Är detta ett allvarligt problem? Den främsta anledningen till att katter kastar upp vitt skum är att deras magar är tomma.Läs vidare för att lära dig om varför din katt kan kasta upp vitt skum.Varför kastar min katt upp vitt skum?

Anledningen till att din katt kastar upp vitt skum är pga en tom mage . Om din katt inte har ätit på ett tag men lyckas kräkas vitt skum beror det på vätskorna och slemmet i magen. Eftersom det inte finns någon mat att kräkas upp blir resultatet ett skummande, vitt skum.Att se din katt kräkas vitt skum är inte anledning till omedelbar åtgärd. Men ett symptom som kräkningar existerar vanligtvis inte isolerat. Kräkningar din katt efter mat eller lek? Är kräkningarna kroniska eller efter att du har tagit medicin? Läs vidare för att ta reda på några potentiella orsaker till hennes kräkningar och hur du och din veterinär kan samarbeta för att lösa problemet.

 en katt som mår illa och verkar kräkas

Bildkredit: chie hidaka, Shutterstock

De 6 vanligaste orsakerna till varför din katt kräks

Att se din katt kräkningar och att inte veta varför kan vara oroande. Några potentiella gärningsmän orsakar kattkräkningar, från hårbollar till något allvarligare, som cancer.

1. Äta saker hon inte borde

Om du har sett din katt äta mat som den inte borde (skräp, ruttnande kadaver, etc.) följt av att kräkas upp vitt skum, kan detta vara anledningen. Om katter äter något som inte håller med dem kan de uppleva kräkningar. Människomat, till exempel, kan störa deras matsmältningssystem, vilket är anledningen du bör undvika det i sin kost. Det är möjligt att din katt har utvecklat en allergi mot sin mat.

En annan vanlig orsak till att vara sjuk är att äta främmande föremål som snöre, gummiband, band eller giftiga ämnen i hushållet, som frostskyddsmedel, giftiga växter eller blommor, eller humanmediciner.

 katt leker med pappershandduk

Bildkredit: Pixel Cat Photo, Shutterstock


två. Konsumerar mjölk

Katter kan vara laktosintolerant , så det visar sig att det där söta filmperfekta ögonblicket där din katt dricker ur ett fat med mjölk kanske inte är så bra för henne. Liksom de flesta däggdjur dricker katter mjölk när de är unga.

När de är unga har de gott om enzymet laktas, som smälter laktos (ett mjölksocker), men när de växer producerar de mindre laktas, vilket innebär att din katt inte kan smälta mjölk som hon en gång kunde – särskilt mjölk från ett annat djur.

 mjölk i glas

Bildkredit: Färg, Pixabay


3. Tidpunkt för måltider

En vuxen katt matas vanligtvis en eller två gånger om dagen. Om du har skapat ett mönster genom att mata henne vid specifika tillfällen och du matar henne sent eller inte alls en dag, kan detta göra henne orolig i magen.

Innan katten äter förbereder sig kattens mage genom att frigöra magsaft, saltsyra och galla som används för att smälta måltiden. En timme efter hennes vanliga måltid, om hon inte har fått mat, kan syran irritera hennes mage, och hon kan kräkas för att befria kroppen från denna syrauppbyggnad.

 persisk katt som äter torrfoder

Bildkredit: Patrick Foto, Shutterstock


Fyra. Katten har ätit för fort

Detta är en av de vanligaste orsakerna till att en katt kräks. Tiden det tar för mat att gå från att den sväljs, att den går ner i matstrupen och in i magsäcken är cirka 10-20 sekunder. Om din katt är det äter väldigt snabbt , kan matstrupen fyllas upp innan maten hinner gå in i magsäcken, och så får den uppstötningar.

Naturligtvis betyder det inte att hon inte kommer att sluka sin mat. Om hon är upprymd eller känner att hon har konkurrens (det finns andra katter i närheten), kommer hon att äta snabbt. Du kan försöka hålla henne lugn efter måltiderna genom att begränsa lektiden eller ändra rutinen så att du matar henne med mindre portioner oftare under dagen.

 katt äter utomhus

Bildkredit: Natasha G, Pixabay


5. Det finns ett underliggande hälsotillstånd

Kroniska kräkningar kan vara ett symptom på något djupare. Exempel på dessa är:

 • Gastrointestinal infektion (bakteriell, parasitisk eller viral)
 • Problem med bukspottkörteln, njurarna eller levern
 • Diabetes, leverinsufficiens och hypertyreos
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Tarmcancer
 • Hjärtmask sjukdom
 • Hårbollar
 • Värmeslag
 • Hårbollshinder

Om du har uteslutit andra alternativ, kontakta din veterinär om vad som kan vara orsaken till att din katt blir sjuk så ofta.

 tabby katt liggande på en träplattform

Bildkredit: Anete Lusina, Peexels


6. Medicin

Om du har märkt att din katt kräks vitt skum efter medicinering, kan det bero på smak, stress eller 'torr pilling' (att svälja ett piller utan vätska), vilket gör att piller fastnar i en katts matstrupe. Kapslar är ännu farligare eftersom deras gelatinösa ytor kan få dem att fastna i matstrupen. För att lösa detta problem kan du följa p-piller med vätska eller en goding eller dölja p-piller i maten.

 Katt kräks

Bildkredit: Nils Jacobi, Shutterstock

Slutsats

När det kommer till att din katt kräks, var noga uppmärksam på vad som kan orsaka det. Det kan vara att det är något inom din kontroll. Om det är på grund av hårbollar kan du minska denna risk genom att regelbundet borsta hennes päls. Om det beror på att hon har ätit ett främmande föremål, prata med din veterinär om hur man ändrar detta beteende.

Ibland kan förebyggande åtgärder nu spara dig en hel del bekymmer senare; ha kvar skadlig människoföda och ämnen på säkra platser där en nyfiken eller uttråkad katt inte kan komma åt dem. Det kan vara oroande att försöka ta reda på vad som stör din katt. Om din katt lider av kroniska kräkningar, eller om du inte kan ta reda på vad som orsakar en ovanlig förekomst av kräkningar, prata med din veterinär för råd och trygghet.

+ Källor