Varför kastar min hund upp gul galla? 5 möjliga orsaker

Välj Namnet På Husdjuret  hundkräkningarIntermittenta fall av kräkningar hos hundar är standard, precis som de är hos människor. Hundratals relativt godartade skäl till att din hund kan kräkas ibland, men om din hund kräks regelbundet är detta ett tecken på ett mer betydande problem.Förekomsten av galla, en gulgrön substans, är en annan historia. Om din hund regelbundet kastar upp galla bör du omedelbart få ditt husdjur till veterinär, eftersom detta är ett tecken på ett allvarligare problem med din hunds matsmältning.Här är de fem vanligaste sjukdomarna som kan få din hund att kasta upp galla:

  Avdelare 8De fem bästa anledningarna till att hundar kastar upp gul galla:

1. Bilious Vomiting Syndrome

Galla produceras av levern och den lagrade gallblåsan. När mat intas släpps galla ut i tunntarmen för att hjälpa kroppen att smälta maten och använda den som energikälla för resten av kroppens funktioner.

Bilious vomiting syndrome är när galla läcker från tunntarmen in i magen; detta händer vanligtvis när en hund inte har ätit på ett tag eller har ätit onormalt stora mängder fet mat. Att äta mycket gräs eller dricka mycket vatten kan också göra att galla läcker ut i magen.

Patienter med bilious kräkningssyndrom drar i allmänhet fördel av en lättsmält, fettsnål och fiberrik kost. Mindre, mer frekventa måltider kan också hjälpa till med symtom på irritabel kräkning.

  Svart tamhund är böjd kropp och kräkslem

Bildkredit: Mumemories, Shutterstock


två. Gastrointestinala sjukdomar

När en hund kastar upp galla regelbundet är det ett tecken på att det är något fel med matsmältningssystemet. Detta kan vara en inflammatorisk sjukdom, sår, parasitangrepp, vissa cancerformer eller mindre problem som påverkar din hunds matsmältning.

Du måste få din hund utvärderad och diagnostiserad av en veterinär för att få korrekt behandling. Gallan är mycket sur och kan slita ner vävnaderna i matstrupen och magen, vilket leder till sårbildning om de inte kontrolleras.

Raser med känsliga magar som bulldoggar, leksaksraser, retriever och pudlar bör övervakas för tecken på gallläckage eftersom de är predisponerade för problem med magsår.

  närbild av fransk bulldog hund som hålls av veterinär läkare på veterinärkliniken

Bildkredit: Hryshchyshen Serhii, Shutterstock


3. Pankreatit

Pankreatit är en hormonell störning där bukspottkörteln inte kan producera tillräckligt med hormoner som används för att bryta ner sockerarter i blodomloppet till energi. Mycket fet och fet mat kan accelerera eller orsaka pankreatit hos hundar och människor, för den delen.

De vanligaste tecknen på pankreatit är kräkningar, buksmärtor och diarré. Pankreatit uppträder vanligtvis tre till fem dagar efter att en hund äter alltför fet mat men kan uppträda så tidigt som 24 timmar efter intag. Du kan se din hund kasta upp galla 24 till 48 timmar efter att ha ätit fet mat.

  hund kissade på mattan

Bildkredit: Olimpik, Shutterstock


Fyra. Tarmblockeringar

Leksaker , ben och andra tarmblockeringar kan göra att gallan från tunntarmen läcker in i magen och drivs ut genom kräkningar. Dessa är medicinska nödsituationer som kräver omedelbar läkarvård för att avlägsna blockeringen.

Vanligtvis kommer en tarmblockering att börja med att presenteras som regelbundna kräkningar som förvandlas till gul galla efter att hundens mage har tömts. Den är idealisk för att åtgärda blockeringen innan din hund börjar kasta upp galla, eftersom bitterhetens sura natur kan skada din hunds inre organ.

  Hundkräks i vardagsrummet på floor_cunaplus_shutterstock

Bildkredit: Cunaplus, Shutterstock


5. Allergier

Om din hund får i sig något den är allergisk mot kan kräkningar uppstå och galla kan finnas i kräkningarna när magen försöker smälta maten den var allergisk mot. Denna typ av kräkningar uppstår vanligtvis direkt efter att du byter till ett nytt foder som din hund är allergisk mot.

Hundars vanligaste foderallergier är nötkött, mejeriprodukter, vete, ägg, kyckling, majs, lamm, soja, fläsk, kanin och fisk. I vissa fall kan hundar bli allergiska mot något de har ätit regelbundet i flera år.

De flesta husdjur utvecklar matallergier inom 1 till 5 års ålder, men vissa kan utvecklas allergier eller intolerans senare i livet. Arbeta med en veterinär nutritionist för att hitta din hunds bästa diet!

  Närbild av vacker hund som äter från skålen

Bildkredit: dmytro Zinkevych, Shutterstock

  Avdelare 8

Slutgiltiga tankar

Det kan vara läskigt att se din hund kasta upp galla. Det är tänkt att det ska stanna i tunntarmen; det är vettigt att vara skrämmande att bevittna! Lyckligtvis kan tidig intervention hjälpa till att hantera tillstånden för att kasta upp galla. Prata med din veterinär för att skapa en plan för din hunds fortsatta hälsa och välbefinnande!

+ Källor