Varför kastar min hund upp osmält mat? 8 potentiella problem

 chihuahua kräkningar

 chihuahua kräkningarHundar kräks och rycker upp då och då, så det är ingen stor sak om det händer ibland. Men du läser förmodligen detta eftersom din hund fortsätter att kasta upp osmält mat. I så fall vill vi hjälpa dig att ta reda på vad som kan vara orsaken.

Innan vi börjar bör vi klargöra något. Om din hund kastar upp osmält mat är det faktiskt inte kräks – det är uppstötningar. Uppstötningar är när mat och vätska smyger sig runt i matstrupen (röret som förbinder munnen och magen) och passivt kommer upp igen. Det finns inget illamående eller kväljningar som vanligtvis ses vid kräkningar. Och som ni vet är mat osmält.

Så låt oss diskutera åtta potentiella orsaker till varför din hund kan uppleva uppstötningar.

 Avdelare 2Varför kastar min hund upp osmält mat?

1. Megaesofagus

Megaesofagus är när matstrupen expanderar och förlorar förmågan att flytta mat in i magsäcken. När detta händer har mat och vätska faktiskt svårare att flytta till magen eftersom halsmusklerna inte kan fungera ordentligt.

Av denna anledning är uppstötningar ett vanligt tecken på megaesofagus. Det finns några raser som är predisponerade för megaesofagus, till exempel:

 • Trådhårig Foxterrier
 • Dvärgschnauzer
 • Schäfer
 • grand danois
 • Newfoundland
 • Irländsk setter
 • Shar Pei
 • Labrador retriever
 • Vinthund
 schäferhund liggande på sand

Bildkredit: Christel SAGNIEZ, Pixabay

Hur man hjälper:
 • Vad som kan göras för att komma till rätta med detta beror på om din hund har associerad aspirationspneumoni eller inte. Vanligtvis kretsar behandlingen kring förebyggande av uppstötningar och att tillåta mat att passera genom matstrupen normalt.
 • Nasogastriska slangar är ett bra sätt att göra detta. Detta är en slang som går genom näsan ner i magen. Veterinärer kan manuellt ta bort uppstötningar och mata ett djur flytande foder på detta sätt.
 • Djur med megaesofagus behöver en kaloririk diet, och ibland kan detta ske genom flytande föda. Andra gånger behöver djur fast föda för att förhindra inandning i lungorna.
 • Ett annat alternativ för att hjälpa ditt husdjur är att använda en Bailey stol . Detta gör att ett husdjur kan sitta och äta i upprätt läge för att förhindra uppstötningar.

två. Äter för mycket

Du vet att smärtan i magen efter att ha ätit mycket mer än du borde ha? Du känner att du måste kräkas fast du precis ätit, och det kanske du faktiskt gör! När din hund äter för mycket händer samma sak. Överskottet av intag utsätter tryck, så din hund får helt enkelt upp maten.

 Hundbeagle äter konserverad mat från skål

Bildkredit: Przemek Iciak. Shutterstock

Hur man hjälper:
 • Detta kan vara en enkel lösning. Mata din hund små mängder mat vid olika tidpunkter. Du kan också prova matpussel för att förlänga måltiden. Var också försiktig med din hunds diet. Ta reda på hur många kalorier din hund behöver och gå lätt på godsakerna.

3. Äter för snabbt

Ibland, våra hundar äter alldeles för fort , och det är svårt för dem att svälja maten ordentligt. Detta kan leda till den obehagliga handlingen att din hund reagerar upp maten och äter den igen. Ofta, när en hund äter för fort, andas den in luft tillsammans med maten, vilket kan orsaka utvidgning i mag-tarmkanalen, vilket vi alla vet är en obehaglig känsla.

 hund äter från skål i köket

Bildkredit: Pixel-Shot, Shutterstock

Hur man hjälper:
 • Erbjud din hund små mängder mat åt gången. Matpussel som King's och ulliga snusmattor är bra sätt att öka längden på varje måltid och lägga till lite kul till måltiderna.

Fyra. Gastrisk reflux

Gastrisk refluxsjukdom GERD, är ett kroniskt tillstånd där magsyra flyttar in i matstrupen. Normalt förhindrar den lilla öppningen som förbinder matstrupen och magen (esofagusfinktern) syra från att komma in. Men med GERD är detta inte fallet. De magsyra irriterar halsen och orsakar svårigheter att svälja. Om din hund får mat regelbundet kan GERD vara en anledning.

 Närbild av vacker hund som äter från skålen

Bildkredit: dmytro Zinkevych, Shutterstock

Hur man hjälper:
 • GERD kan behandlas på olika sätt, allt från orala mediciner som ges regelbundet tillsammans med receptbelagd mat med låg fetthalt. Sammantaget har hundar en god prognos med GERD.

5. Främmande kropp

En främmande kropp är när din hund har något fast i kroppen som inte är tänkt att vara där. En Esophageal Foreign Body (EFB) är när föremålet sitter fast i halsen. Ben är den vanligaste EFB, men allt din hund äter har potential att bli en EFB.

EFB är vanligt hos hundar och har många biverkningar, inklusive uppstötningar. När kroppen känner av något i halsen försöker den svälja det och förbereda sig för matsmältningen.

 Hund som äter gräs

Bildkredit: RB Pet Photography, Shutterstock

Hur man hjälper:
 • Detta problem är vanligtvis en nödsituation och bör behandlas omedelbart. Men ibland är problemet inte lika uppenbart, och det är okej så länge ditt husdjur kan andas normalt. Sök i alla fall veterinärhjälp så snart som möjligt för att komma till roten till problemet.

6. Rabies

Eftersom de flesta hundar är vaccinerade mot rabies är det mycket osannolikt att detta kommer att vara orsaken till din hunds uppstötningar. Ändå rapporteras cirka 60–70 rabiata hundar varje år i USA. De första tecknen på rabies är vaga, som kräkningar, diarré och letargi. Men senare upplever din hund betydande neurologiska problem som påverkar sväljning och orsakar uppstötningar.

 hund kissade på mattan

Bildkredit: Olimpik, Shutterstock

Hur man hjälper:
 • Tyvärr finns det inget botemedel mot rabies. Om din hund nyligen varit i vilda djur och inte är vaccinerad mot rabies, bör du söka en veterinär så snart som möjligt för att få din hund vaccinerad.

7. Hiatal bråck

Ett bråck uppstår när ett organ (eller någon del av din kropp) sticker ut genom en lucka eller öppning. Många bråck uppstår i buken men kan uppstå var som helst i kroppen.

hiatala bråck bildas i matstrupen när magsäcken trycker genom diafragmans öppning in i magsäcken. Hiatal bråck verkar vara fosterskador hos många hundar men kan också uppstå från trauma.

Uppstötningar är ett av de vanligaste tecknen på ett hiatalbråck, liksom kräkningar, överskott av salivutsöndring och blod i kräken. Vissa hundar har svårt att andas genom att magsyran når lungorna.

 Svart tamhund är böjd kropp och kräkslem

Bildkredit: Mumemories, Shutterstock

Hur man hjälper:
 • Att behandla ett hiatalbråck beror på din hunds medicinska historia. Att hjälpa din hund så här är det bästa sättet att förhindra aspirationslunginflammation, som kan orsaka en allvarligare situation.

8. Esofagustumör

Vi hatar att lista cancer som en möjlighet eftersom det sista vi vill att du ska göra är panik. Men det är ibland orsaken till en hunds uppstötningar. Esofagus tumörer växer vanligtvis inom cellerna i den inre matstrupen och musklerna som omger matstrupen. Även om dessa utväxter kan vara godartade, är de vanligtvis maligna.

 hundkräkningar

Bildkredit: Mumemories, Shutterstock

Hur man hjälper:
 • Med cancer kommer du att se andra allvarliga symtom som åtföljer uppstötningar som aptitlöshet, viktminskning, letargi och anorexi. Eftersom alla typer av cancer behandlas olika, är det bästa sättet att ta ditt husdjur till en veterinär för att skapa en personlig plan.

 Avdelare 1

Andra symtom associerade med uppstötningar

Om din hund får uppstötningar och du inte är säker på varför, ta en titt om något av följande symtom finns:

 • Feber
 • Hosta
 • Viktminskning
 • Rinnande näsa
 • Letargi
 • Kräkningar
 • En glupande aptit
 • Nacken svullnad
 • Svårt att svälja
 • Dålig andedräkt
 • Ökade andningsljud

Om du märker något av dessa symtom tillsammans med din hunds uppstötningar, är det klokt att ringa din veterinär och låta din hund undersökas.

 Hundkräks i vardagsrummet på floor_cunaplus_shutterstock

Bildkredit: Cunaplus, Shutterstock

 Avdelare 2

Slutsats

Du kanske får panik när du läser det här inlägget, men oroa dig inte. Varje gång ditt husdjur uppger sitt sista mellanmål utgör inte nödvändigtvis en medicinsk nödsituation. Men om du märker det regelbundet, särskilt om det är förknippat med andra symtom som de som nämns ovan, är det bäst att ta din hund till veterinären för att hitta orsaken. Utan behandling är det en mycket obehaglig upplevelse för ditt husdjur och kan orsaka andra, mer allvarliga medicinska problem. Vi vill absolut inte ha det för ditt husdjur, och det vill inte du heller!

+ Källor