Varför kräks min katt efter att ha druckit vatten? 2 möjliga anledningar!

Välj Namnet På Husdjuret  katt kräkningar'Ack...aaaack...aaaaaaaccckkk...hurk!' Varje kattägare känner till ljudet av sin katts kväljningar och är på väg att kräkas över något de älskar. Ägare i hushåll med flera katter kanske till och med kan skilja sina katter isär genom ljudet av deras kväljningar! Men om din katt ofta kräks är detta ett enormt problem som deras veterinär måste åtgärda.Den vanligaste orsaken till att katter kräks efter att ha druckit vatten är att de drack för mycket, för fort, men de kan också uppleva kräkningar från andra källor. Här är de vanligaste orsakerna till att din katt kan kräkas efter att ha druckit vatten.De två bästa anledningarna till att katter kastar upp efter att ha druckit vatten:

1. De återuppstår

Detta går tillbaka till 'för mycket, för snabbt' skämt. Skillnaden mellan att kräkas och uppstötningar är att kräkningar är utdrivningen av innehållet i magen och tunntarmen. Däremot är regurgitation utstötningen av innehållet i matstrupen.När du kräks beror det på att något gick fel under matsmältningen. Kanske var du allergisk mot vad du åt eller åt något som inte stämde överens med din kryddtolerans. Uppstötningar är utstötningen av mat från matstrupen. När du blåser upp mat når den faktiskt aldrig din mage.

Vanligtvis, när du spyr upp mat, beror det på att du överäter. Din mage fylls och maten du fortsätter att äta backar upp i matstrupen. Din mage skickar sedan signaler till din hjärna som 'Hjälp! Jag är mätt, men den här dåren fortsätter att försöka fylla mig! Det måste gå! Allt av det!' Då får du upp din mat för att magen är för full.

Katter kommer att äta för mycket i fångenskap eftersom deras standardstruktur för måltider är 'fest kontra hungersnöd', och de är benägna att äta för mycket när de får möjligheten. Sedan är deras kroppar som, 'Hej! Jag behöver vatten!' och dricker precis tillräckligt för att överfylla deras magar och få uppstötningar.

Nyckeln mellan uppstötningar och kräkningar är att uppstötningar sker direkt efter att ha ätit. Kräkningar kan inträffa när som helst under matsmältningen.

  orange kattunge kräks på golvet

Bildkredit: ThamKC, Shutterstock


två. Hårbollar

Din katt kan också ha druckit vatten när han försökte passera en hårboll. Hårbollar uppstår när din katt får i sig hår medan den sköter sig själv. Medan katter har ätit hår sedan innan historien skrevs, har de aldrig utvecklats för att kunna smälta det. Vanligtvis kommer håret ut på baksidan utan problem, men beroende på längden på kattens päls, och hur ofta och kraftfullt den sköter sig själv, kan en ansamling av hår uppstå som inte säkert kan passera genom tarmarna.

När håruppbyggnaden är för stor för att passera genom tarmarna på ett säkert sätt, kommer katten att kasta upp hårbollen för att driva ut den från kroppen. När det når ditt golv (eller skor eller täcke) ser det förmodligen mer ut som ett rör med missfärgat slem, men det är sammansatt av hår, och vi kallar det ändå en hårboll.

Katter kan dricka vatten för att röra sig hårbollar genom matsmältningskanalen. Därför kommer din katt ibland att dricka vatten och kräkas upp hårbollen och vattnet när det inte blir som det hade hoppats.

  ung katt sitter på träbord med hårboll

Bildkredit: RJ22, Shutterstock


Hur mycket kräkningar är normalt hos katter?

Att förvänta sig att en katt aldrig ska kräkas i sitt liv är som att förvänta sig att en människa aldrig ska kräkas i sitt liv. Det kommer att hända så småningom. Katter bör dock inte kräkas regelbundet. Kräkningar som inträffar mer än en gång i månaden bör undersökas eftersom de kan vara ett tecken på att något allvarligare pågår med din katts matsmältningskanal.

Slutgiltiga tankar

Även om kräkningar då och då är ingen stor sak, kan det vara skrämmande att bevittna din katt kräkningar regelbundet. Om din katt kräks efter att ha druckit vatten, finns det förmodligen orsaken bakom det, och ytterligare undersökning av din katts vanor är för att säkerställa att din katt mår bra.

Om din katt kräks regelbundet rekommenderar vi att du tar med dem till veterinären omedelbart. Kräkningar kan betyda flera allvarliga sjukdomar, såsom g pankreatit och cancer. Din veterinär kommer att ha den mest holistiska synen på din katts typiska hälsa och beteende och kunna diagnostisera deras tillstånd bättre än internet.

Som alltid är det bättre att vara säker än ledsen när det gäller våra husdjurs hälsovård!