Varför skakar min franska bulldog? Vad du behöver veta!

Välj Namnet På Husdjuret  ansikte för fransk bulldogSkakning är en vanlig företeelse hos alla hundraser, men den Fransk bulldog Den lilla storleken och temperamentet gör den extra känslig. Anledningarna kan vara så enkla som att vara överlycklig över din ankomst eller så allvarliga som att gå i chock. Övervaka din fransmans symtom och läs vidare för att lära dig hur du skiljer mild skakning från en medicinsk nödsituation.  avdelare 9

Vanliga orsaker till att hundar skakar

Kallt väder

Se till att din fransman stannar varmt på vintern . Deras tunna päls ger inte mycket skydd mot kylan, och de behöver lite kläder på om de vill ta en promenad. Beroende på temperaturen i ditt hus och hur kallt det är ute, kan din Frenchie känna sig mer bekväm i en Tröja under de kallare månaderna. Kraftiga skakningar som inte avtar efter några minuter kan vara ett tecken på din hund hypotermi , vilket kan vara livshotande. Slå in din hund i en handduk och gnugga den för att försöka värma upp den och ring en veterinär om skakningen inte upphör inom några minuter eller om du märker några andra symtom som vidgade pupiller eller oregelbunden andning eller hjärtslag.  fransk bulldog klädd i tröja i skogen

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

Ångest

Det finns inget som din fransman älskar mer än ditt sällskap. Denna ras är väldigt social och kan känna din frånvaro ganska allvarligt. Det är viktigt att gradvis träna din hund så att den vet att deras låda är en säker plats och att den inte överges. Om du misstänker att din hund har dålig separationsångest, prata med din veterinär eller en beteendeterapeut för att se hur du kan hjälpa dem.Hypoglykemi

Lågt blodsocker är vanligare hos små valpar eller vuxna hundar med medicinska problem som diabetes eller insulinom. Se till att din fransman äter minst två balanserade måltider om dagen för att förhindra allvarliga nedgångar i blodsockernivån och håll dig uppdaterad om sitt blodarbete för att fånga upp eventuella hälsorisker tidigt.

Allmän spänning

Din fransman älskar att se dig gå genom dörren! Om de vickar lite, eller mycket, när du kommer hem från en lång dag på jobbet, är chansen stor att de bara är så glada över att se dig.

  Fransk bulldog

Bildkredit: ivanovgood, Pixabay

Limfärg

Denna sjukdom är osannolik om din fransman hade sina kärnvacciner som valp, men det är värt att nämna eftersom det är mycket smittsamt för andra hundar och kan vara dödligt. Separera din hund från alla andra hundar i huset och ta dem till din veterinär om deras skakning åtföljs av någon av dessa valpsymtom : hosta, nysningar, rinnande ögon, överdriven flytning från ögonen, feber, slöhet, ansträngd andning, kräkningar, diarré eller hudsår.

Förgiftning

Hushållsrengöringsmedel, dekorationer och vissa livsmedel och växter är mycket giftiga för hundar. Kräkningar, diarré och andnöd är några vanliga symtom förutom skakning. Om du tror att din hund kan ha fått i sig något giftigt, ring din veterinär eller läkare Pet Poison Hotline omedelbart.

Neurologiska problem

Skakningar kan associeras med neurologiska problem som epilepsi. Kronisk skakning kan vara ett tecken på neuromuskulära problem. Du bör boka tid hos din veterinär för en undersökning.

  fransk bulldog

Bildkredit: Lukas Maverick Greyson, Shutterstock

Addisons sjukdom

Denna sjukdom kallas hypoadrenokorticism , vilket i princip betyder att din hunds binjurar inte producerar tillräckligt med två hormoner som kallas aldosteron och kortisol. Tidig diagnos och behandling är avgörande, men ibland svårt att fastställa eftersom symtomen kan vara sporadiska och vaga. Prata med din veterinär om du märker att din Frenchie skakar tillsammans med slöhet, plötslig viktminskning och överdriven törst och urinering.

Gammal ålder

Som din hund åldrar , deras leder börjar slitas ner, musklerna kan bli svagare och nervsystemet degenererar. De kan börja vingla lite när de går eller ha ett ben som skakar ibland. Fråga din veterinär om råd om hur du kan hålla din hund aktiv på ålderdomen och för att se om sjukgymnastik kan rekommenderas i extrema fall.

Odiagnostiserad smärta eller infektion

Inspektera din hunds kropp för skärsår, brännskador eller andra fysiska skador. Lägg märke till om skakningen påverkar hela kroppen eller om de skakar ett specifikt område, till exempel huvudet. Till exempel, om din fransman bara skakar på huvudet eller öronen, kan de ha en öroninfektion. Få en tid hos din veterinär för att behandla eventuella problem som upptäcks.

  fransk bulldog

Bildkredit: Mylene2401, Pixabay

  Avdelare 3 Vad du ska göra om din fransman fortsätter att skaka

Om du märker att din Frenchie skakar utan någon uppenbar anledning, kontrollera kroppen för uppenbara tecken på ångest (skada, infektion, brännskada, etc.). Se till att din hund är varm , har något att äta och fortsätt att övervaka dem noga, notera några andra symtom. Om skakningarna fortsätter i mer än en timme, blir allvarligare eller åtföljs av andra tecken på obehag, ring din veterinär för att se vad du behöver göra härnäst.

  Avdelare 5

Slutsats

Att hålla ett öga på din hunds allmänna hälsa bör hjälpa dig att avgöra om din fransman behöver akut läkarvård eller kanske bara vill leka. Franska bulldoggar är spännande varelser med riktigt stora, känsliga hjärtan. De kan lätt bli extremt glada eller oroliga beroende på situationen och bör alltid behandlas med kärleksfull omsorg. Att notera några andra symtom tillsammans med skakningen kommer att hjälpa dig att begränsa vad som händer och kontakta din veterinär för hjälp.

+ Källor