Vizsla

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 21-23 tum
Vikt: 45-55 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Röd, fawn
Lämplig för: Jakt, familjer med äldre barn, aktiva familjer eller singlar
Temperament: Energisk, foglig, tillgivenVizsla är en mångsidig valp som ursprungligen kommer från Ungern. De föddes upp som pek- och släphundar och användes först i falkenjakt. Dessa hundar jagade med de tränade falkarna för att fånga små däggdjur på jakt. De kan också kallas den ungerska vizsla, ungerska pekare eller Drotszoru Magyar Vizsla.Vizsla är en muskulös hund, tänkt att vara en smidig och hårt arbetande ras under många år. De får ett elegant och ganska fantastiskt utseende med sin rostfärgade päls. Deras päls bildar bara ett enda lager och har ett slicked-back utseende. Vizslas är högenergihundar som behöver mycket uppmärksamhet och motion.

Avdelare 1

Vizsla valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av REYNA (@reyna_vizsla)Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Vizsla-valpar?

Vizsla-valpar har aldrig fallit ur modet och är fortfarande älskade. Även om de kanske inte är den vanligaste hundrasen är de fortfarande lätta att hitta. Du bör dock vara beredd på en ganska dyr valp, även utan en bra härstamning.

Desnittpris för en Vizslavalpen kostar 050. De kan vara dyrare, med vissa uppfödare som tar uppåt 000 för en väluppfödd hund med en bra härstamning.

Precis som med vilken hund som helst, bör du alltid försöka kolla in ditt lokala skydd innan du går till en uppfödare. Om du bestämmer dig för att gå med en uppfödare, se till att de använder bästa praxis när de föder upp och tar hand om alla sina hundar.

Ett av de bästa sätten att göra detta är att be om en rundtur runt deras uppfödningsanläggning. Alla uppfödare bör gärna göra det eftersom de bör vara stolta över hur de behandlar sina djur. De bör vara villiga att visa dig genom vilken del av anläggningen de tillåter sina hundar.

Håll utkik efter den friska naturen hos deras vuxna hundar och valpar medan du rör dig genom turen. Kontrollera om de säkerhetsåtgärder de har för sina hundar och de människor som bor och arbetar i anläggningen.

Innan du slutför adoptionen av din nya valp, be att få se föräldrarnas certifierings- och registreringspapper om de hävdar att de har dem. Dessa kan hjälpa dig att bekräfta din hunds arv och få en bättre uppfattning om deras historia.

Slutligen, när du har valt ut din valp och går vidare med adoptionen, be om en kopia av föräldrarnas veterinärjournaler. Dessa behöver inte nödvändigtvis göra eller gå sönder för att adoptionen ska gå framåt. Men de varnar dig om eventuella sjukdomar eller sjukdomar som kan vara ärftliga.

Du kan informera din veterinär om detta tidigt så att de kan hålla ett öga på eventuella specifika tecken på sjukdom när din valp blir äldre.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Vizsla

1.Vizslas var från början den jakthund som förknippades med magyarstammen från 1000-talet.

Magyarstammarna i Ungern var ursprungligen politiska och kulturella enheter för ungrare. De kom från Uralregionen inom vad vi nu tror är centrala Ryssland. Dessa stammar fortsatte att migrera över den östeuropeiska stäppen, eller så pekar våra historiska texter och spår fram till idag.

Dessa ungerska stammar erövrade Karpaternas ursprungsbefolkning i början av 900 e.Kr. och blandades med dem och bildade Magyar som historien känner dem idag.

Med dessa, erövringen av Karpaterna, bildades därefter furstendömet Ungern. De var ett storslaget och välorganiserat folk, så det borde inte komma som någon överraskning att Vizsla härstammar från hundar som de korsat och specifikt fött upp.

Vizslasna var tänkta att vara en brukshund och hjälpa till med många män för att främja var och en av de ungerska stammarnas gemenskap. Deras elegans, muskulösa växtlighet och intelligens talar alla för denna avel.

Idag tror historiker att den fantastiska Vizslas förfäder inkluderar Weimaraners förfader, en hundras vi fortfarande har idag. Den turkiska gula hunden och den transsylvaniska hunden troddes också ha varit inblandade, även om de för närvarande är utdöda raser.

två.Vizslas blev senare en elitistisk hund och utrotades praktiskt taget på grund av det.

Det ungerska samhället utvecklades och byggde på sig självt och växte både i storlek och komplexitet efter att ha etablerat furstendömet. Vizslas växte med dem och blev hunden för adelsmännen och det aristokratiska samhället i Ungern. De användes som jakthund och sällskap.

Under denna tid var Vizsla på höjden av sin lokala popularitet. De var inte tillgängliga för vanliga människor, men alla som betydde något i det aristokratiska samhället var tvungna att äga en av dessa hundar.

På grund av denna specifika koppling till Ungerns elit, var rasen nästan helt utplånad. Under andra världskriget invaderade den sovjetiska armén Ungern och hade för avsikt att slakta all ungersk adel. De dödade allt inom sina hushåll, inklusive hunden som representerade dessa elitklasser.

När ungrare började fly landet smugglade de med sig några av dessa hundar. Detta tapperhet hjälpte till att rädda rasen eftersom de inte hade spridit sig längre utanför Ungern tidigare till denna tidpunkt i historien.

Efter kriget började hundarna spridas och bli mer populära i europeiska länder. De importerades först till Amerika 1950. Hundarna erkändes som en mångårig hundras av AKC 1960.

En av de mest kända av alla Vizslas är Pete. Pete var en hund som utmärkte sig som en del av sök- och räddningsteamet i terrorattackerna i New York 2001.

3.Ungerska Vizslas är ofta smeknamnet kardborreband Vizsla.

De flesta jakthundar är kända för sin tillgivna natur. De behöver mycket träning för att fungera bra med sin jägaremotsvarighet och snabbt knyta band under denna tid.

Den ungerska Vizsla skiljer sig även i detta eftersom de är kända för att binda sig extremt snabbt. Denna egenskap har gett upphov till smeknamnet Velcro Vizsla eftersom de ständigt vill vara runt sina ägare. De verkar vara fästa vid dem och kommer att följa dem överallt.

Vizslas kan knyta an till hela sin familj men kommer vanligtvis att välja en person som ska knytas närmast.

vizsla spelar-pixabay

Bildkredit: Anna-f, Pixabay

Avdelare 3

Temperament & Intelligence of the Vizsla

Vi vet redan om Vizslas tendens att vara en kardborrehund, men vad mer kan du förvänta dig om du adopterar en av dessa unika hundar?

Vizslas är väldigt atletiska och är ganska aktiva. De verkar veta hur man kan skilja på lek och träning och tider för att behålla lugnet, som när de är i hemmet. Om de inte får tillräckligt med mental och fysisk stimulans kan beteendeproblem uppstå. De kan börja bita och repa möbler, dörrar eller skälla överdrivet.

Dessa hundar är lite av ett pussel. De är väldigt tillgivna och intelligenta, men runt främlingar kan de vara ganska blyga. De kan också vara väldigt envisa med någon som de ännu inte har lärt känna väl.

Socialisering är viktigt med denna hund eftersom de kommer att vara mycket mindre skygga och ostyriga kring främlingar om de vänjer sig vid att träffa nya människor när de är unga. De lär sig snabbt och kan anpassa sig särskilt snabbt som en yngre hund.

Är dessa hundar bra för familjer?

Vizslas kan vara utmärkta hundar för familjer, särskilt eftersom de är så tillgivna. På grund av deras höga mängder lite oregerlig energi, är de bäst att vara hemma med äldre barn. Även om de aldrig skulle betyda att orsaka skada, kan den medium och muskulösa byggnaden av en Vizsla slå barnen omkull som en fjäder.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Vizslas är inte typiskt aggressiva hundar när det kommer till andra hundraser. Eftersomde är jakthundar, bör de övervakas mycket noggrant runt mindre djur som katter eller kaniner.

Tidig socialisering är en av de mest kritiska faktorerna för dessa hundar. Om de inte socialiseras tidigt blir deras beteende mindre hanterbart när de träffar nya människor och djur.

vizsla hund står i en vit sandöken

Bildkredit: Barna Tanko, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Vizsla:

Mat & Diet Krav

Att bibehålla Vizslas muskulösa gestalt och ge dem tillräckligt med mat för deras arbete och aktivitet kräverganska stor mängd mat. De anses inte vara en storrashund, men vissa skulle säga att de kan äta som en.

Vizslas bör få mellan 3 och 4 koppar mat varje dag. Det är bäst att dela upp detta i två måltider för att stödja deras matsmältningssystem bättre. Ge dem hälften av sin dagliga tilldelning på morgonen och den andra hälften på kvällen.

När du väljer hundfoder till din Vizsla är det bäst att hitta något som är formulerat för en mycket aktiv hund. De behöver mer protein än andra hundraser. Vizslas kan tendera att äta för mycket om de ges möjlighet. När du tar in dem för deras veterinärbesök, kontrollera med din veterinär för att säkerställa att de inte är över- eller underviktiga.

Övning

Vizslas behöver mycket aktivitet varje dag. De anses vara en mycket energisk hund. Som nämnts tidigare, om de inte får den motion de behöver, kan de bli utomordentligt högljudda eller destruktiva.

Om du bor på landsbygden är det lättare att få din Vizsla träning eftersom de kan springa runt din fastighet. Vizslas tenderar inte att springa särskilt långt från var deras favoritmänniskor kommer att vara eftersom de inte vill gå vilse ifrån dem.

I stadsområden, ta med din hund på promenader eller spring varje dag. Du kan också ta dem till hundparken för att umgås med andra djur. De bör få cirka 90 minuters aktivitet varje dag, så var beredd på mycket rörelse.

Om du föredrar att vandra, springa eller promenera med din hund, sikta på 14 miles varje vecka för att säkerställa att de får den motion de behöver.

Vizsla-valp-ixabay

Kredit: henriethaan, Pixabay

Träning

Att träna en retrieverbrukar inte vara särskilt svårt när du väl har lyckats knyta an till dem. Dessa hundar är ivriga att tillfredsställa sina favoritmänniskor och älskar att göra saker som får dem upp och ut ur huset. De behöver också mycket mental stimulans.

Dela upp träningen i flera pass som är cirka 10 minuter varje dag om möjligt. Det är bäst att uteslutande använda positiv förstärkning under träningen eftersom de är känsliga för sin ägares känslor. Hårda ord kommer att få dem att stänga ner snabbt och ta fram sina envisa egenskaper.

Vizslas är folkorienterade och kommer gärna att hänga på vartenda ord du säger. Om de gör något fel, tillrättavisa dem inte. Belöna istället kontinuerligt allt de gör på rätt sätt, och du kommer att hitta framgång mycket snabbare.

Grooming ✂️

Att trimma din Vizsla är en av de mest hanterbara delarna av att äga dessa hundar. De är otroligt lättskötta eftersom de inte har en underull och därför tappar de minimalt. De behöver bara borstas en gång i veckan för att sprida ut oljorna från huden och behålla en frisk päls.

Eftersom Vizslas har en så tunn päls, om du bor i ett kallt område, var beredd att förse dem med en doggy jacka eller tröja.

Utöver att ta hand om pälsen, kontrollera och rengör öronen försiktigt varje vecka. Borsta tänderna minst en gång i veckan men gärna oftare. Deras naglar bör klippas ungefär en gång i månaden, men med tillräckligt med träning på hårda ytor kan de slitas av naturligt.

Hälsa och villkor

Vizslas är en gammal ras som tenderar att vara robust och frisk. Det finns vissa tillstånd som de är mer benägna för än vissa andra. Håll utkik efter dessa och kontrollera dem specifikt i deras föräldrars veterinärjournaler.

Mindre förhållanden

  • Epilepsi
  • Lymfosarkom
  • Progressiv retinal atrofi (PRA)
  • Trikuspidalklaffdysplasi
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Hypotyreos
  • Allergier

Avdelare 3

Man vs. Kvinna

Det finns inga signifikanta skillnader i karaktärerna hos hanar och honor i denna ras. Hanar kan vara ett par centimeter längre och upp till 15 pund tyngre än honor, men storleksskillnaden är inte särskilt märkbar.

Avdelare 5

Slutgiltiga tankar

Vizslas är viljestarka, mycket lojala och mycket tillgivna hundar. Även om de kan vara dyra att adoptera, är de värda det för alla som letar efter en hårt arbetande och hängiven följeslagare.


Utvald bildkredit: Shakarrigrafie, Shutterstock

Innehåll