6 typer av hundhalsband och deras skillnader

När du är redo att ta med din hund på en promenad eller helt enkelt behöver hålla fast din hund, vill du ha ett halsband som är bäst lämpat för deras ras och personlighet. När det används på rätt sätt kan det rätta halsbandet hjälpa till att träna din hund, samt göra att gå på promenad till en säkrare och roligare upplevelse.Ta ett steg in i en djuraffär och du kommer att hitta dig själv att sortera igenom en mängd olika halsbandsalternativ, från robusta selar till glidkedjor.Välj rätt halsband för din hundinnebär att ta hänsyn till flera faktorer, inklusive din hunds säkerhet, träningsförmåga och huvudform.

I den här artikeln har vi listat och beskrivit de sex vanligaste typerna av kragar som finns tillgängliga. Vi går igenom fördelarna med varje stil och deras föredragna användningsområden, samt förklarar vissa viktiga humana frågor och specifika nackdelar du bör tänka på.

Avdelare 8

De 6 typerna av hundhalsband

1.Platt hundhalsband

rottweiler bär hundhalsband

Bildkredit: Pixabay

Den vanligaste typen av krage, och kanske det som kanske kommer att tänka på först, är den platta kragen. Med sin enkla, grundläggande design går det platta halsbandet runt hundens hals och stängs med ett plastlås. Dessa kragar kommer vanligtvis med D-ringar för att fästa identifiering och viktiga taggar.Det platta halsbandet är bäst lämpat för väluppfostrade hundar som inte drar när de går. Kläm bara i kopplet och var på väg. De är skonsamma för vardagsbruk på en hunds hals, så länge den sitter ordentligt. Lyckligtvis finns de flesta platta kragar i en mängd olika storlekar och kan justeras efter behov.

Om din hund tenderar att dra, kommer det platta halsbandet att vara till liten hjälp. Var medveten om att denna krage kan gå sönder på två sätt. Antingen kvävs den och orsakar nackbelastning på din framåtdragande hund eller så kan din hund vända riktningen, glida ut ur halsbandet och göra en lätt flykt. Dessutom kan överdriven dragning med denna typ av halsband skapa tryck på din hunds ögon, vilket du vill undvika om din hund har glaukom eller en relaterad ögonsjukdom.

En sista anmärkning om säkerhet med platt halsband och hundar som är mycket upphetsade: I värsta fall har vissa hundar fastnat i munnen under ett platt halsband och kvävts. Av denna anledning är vissa platta kragar utformade som brytare för att förhindra sådana olyckor.


två.Huvudhundhalsband eller huvudgrimma

Halti huvudkrage

Bild: Amazon, Halti Head Collar

Halsband, även känd som huvudgrimmor, är särskilt användbara för att hålla din hund fokuserad på att gå rakt fram. Den glider över din hunds nos och fäster bakom öronen. Perfekt för att försiktigt träna din hund att gå utan att dra, den här halsbandsstilen omdirigerar din hunds uppmärksamhet, eftersom den i huvudsak pekar din hunds huvud i den riktning du vill gå. Av naturen, där huvudet går, följer kroppen med.

När du går kan du enkelt träna din hund att ett hånande koppel betyder stopp. Fördelen med ett halsband eller huvudgrimma är att din hund så småningom kommer att lära sig att gå med löst koppel och bli mindre distraherad. Som ett resultat kan denna typ av halsband ha en lugnande effekt på din hund.

Eftersom det här halsbandet fäster på nosen kan du till en början ha svårt att övertyga din hund att tillåta dig att sätta den på plats. Många ägare har framgång med att använda godsaker som ett incitament. När halsbandet väl är i bruk, tänk på att det tenderar att gnugga pälsen i din hunds ansikte, vilket kan orsaka irritation. Av denna anledning kan din hund försöka ta bort den genom att tafsa på den eller gnugga ansiktet mot marken.

En sista viktig övervägande med ett halsband: Se till att inte rycka hårt runt din hunds huvud. Om din hund plötsligt lyfter i full fart och kommer till slutet av det spända kopplet, kan uppsättningen av detta halsband orsaka allvarliga skador.


3.Hundsele

hundar med sele

Bild av Yama Zsuzsanna Márkus från Pixabay

Designad för att minska spänningen på din hunds nacke, en sele glider runt din hunds framben och snäpper till bakom den övre delen av din hunds rygg. Med lite träning kan din hund kliva in i selen direkt. Sedan knäpper du ihop det och klämmer fast kopplet till antingen en klämma som sitter på bröstet eller ryggen. Vissa selar kan ge dig båda alternativen.

Om du äger en ras med kort näsa, till exempel en mops eller en Bostonterrier, är en sele det bästa alternativet för återhållsamhet. Miniatyrpudlar, som tenderar att ha problem med luftstrupen, kan också ha stor nytta av att använda en sele över en halskrage.

Tänk på att utan nackspänning för att fungera avskräckande kan din hund dra och göra ett utfall kraftigare. Att fästa ditt koppel till en främre clipsele kan ge dig möjlighet att återta kontrollen genom att rikta din hunds uppmärksamhet mot dig. För ännu bättre kontroll, välj en sele med ett specialdesignat dubbla koppel som fästs på både fram- och bakklämmorna samtidigt.

Även om du kanske undviker skadlig nackspänning med en sele, är det inte utan säkerhetsproblem. Med frekvent dragning kan din hunds rygg bli ansträngd eller få en skada.


Fyra.Slipkrage eller chokekedja

vit hund med kedjekrage

Bild: Pxfuel

När din hund drar drar slipknotdesignen på en slipkrage eller chokekedja åt runt din hunds hals. Den sammandragande känslan börvarna din hund att sluta longera och dra. Som med alla halskragar, blir kvävning en fara, och gliddesignen skapar också möjlighet för nacke- och luftrörsskador. Men med professionell utbildning kan en slipkragehjälpa din hund att gå utan spänning i kopplet.

Halsband och choke-kedjor används oftast med starka, otränade hundar. Dessa halsband hindrar hundar som kan vara en fara för andra eller sig själva från att fly och hjälper dem att bli bättre kontrollerade.


5.Martingale hundhalsband

Bildkredit: Mary Swift, Shutterstock

En hybrid mellan en slipkrage och en traditionell platt krage,Martingalenlåter dig kontrollera din hund utan att orsaka kvävning. Den har två öglor som låter halsbandet vila löst på din hunds hals när det inte finns några spänningar. När din hund drar framåt dras halsbandet åt, men bara i viss utsträckning. När din hund väl slappnar av lossnar halsbandet.

Dessa säkrare, bekvämare halsband är designade för att fungera mest effektivt på raser med stora halsar och små huvuden, som whippets och vinthundar. Byggnaden av denna typ av ras gör att de lätt kan glida ur andra typer av halskragar. Layouten på Martingale-kragen löser dock detta problem.

Även med halsbandets smarta design kan en hund som ständigt sätter spänning på den genom att ständigt dra och utfalla bli mottaglig för nackskador.


6.Pinch eller Pinch Collar

brun hund med stryphalsband på

Bildkredit: PhotoRK, Shutterstock

Ett kontroversiellt val, denna variant av ett halsband kan antingen vara ett effektivt verktyg för att träna svåra hundar eller en kränkande design som kan orsaka din hund onödig smärta och nackskada. De spets eller nypkrage har metall- eller gummispetsar som gräver sig in i - eller i vissa versioner, nyper - din hunds hals i direkt relation till spänningen på halsbandet.

Som ett träningsverktyg är tanken att smärtan som är förknippad med det dåliga beteendet att dra kommer att få det önskade resultatet att avskräcka din hund. För att vara humant effektiv måste du vara särskilt noggrann med att köpa en som är ordentligt försedd med lämplig utsprångslängd och sitter högt på din hunds hals. Dessutom bör du aldrig rycka i detta halsband när din hund beter sig.

Det finns liknande halsband på marknaden, inklusive citronella-sprayhalsband, som avger en spray som din hund kan tycka är stötande, samt stötar eller e-halsband som ger en smärtsam chock. Var medveten om att inte alla hundar kommer att sluta dra genom att bara bära ett sådant halsband, och inte alla ägare är ordentligt utbildade för att använda dessa smärtframkallande halsband på rätt sätt. Humane Society har riktlinjer för korrekt användning och uppmanar ägare att antingen avstå från sådana halsband eller anlita en professionell tränare.

Avdelare 5

Slutsats

Att hitta rätt halsband för din hund kan ta tid och övervägande. I allmänhet kräver en vältränad hund bara ett platt halsband eller en sele. Gå för en huvudkrage elleren huvudgrimmaom din hund kräver lite mer kontroll när du går. Om du planerar att arbeta med en svår hund med hjälp av en professionell tränare, kan du välja ett sliphalsband eller i svåra fall, en spray, eller e-halsband.

Slutligen, se till att överväga din rass kroppsbyggnad och hälsoproblem. En sele kanske inte ger dig så mycket kontroll, men den eliminerar nackskador och undviker problem med ögontrycket. Ett Martingale-halsband kan vara det enda effektiva för din hunds unika byggnad.

Vi hoppas att du efter att ha läst om dessa olika typer av halsband kommer att kunna göra ett mer välgrundat val. Tillsammans med att känna till din hunds träningsnivå och speciella ras, kommer du att kunna bestämma vilket halsband som fungerar bäst för din hund.

Utvald bildkredit: Mitchell Orr, Unsplash

Innehåll