5 typer av hundselar och deras skillnader

Att gå en promenad med din hund bör vara en trevlig ansträngning för både dig och dem. Det hjälper att ha rätt utrustning för din hund, och rätt sele är ett bra ställe att börja.Hundselar kan vara det perfekta alternativet till traditionella halsband. Förutom att erbjuda din hund extra komfort och mindre belastning på nacken, kan en sele vara den bästa passformen för din hunds ras och kroppsform. Idealisk för mopsar, bulldoggar, vinthundar och whippets, selar fungerar också bra med hundar som har vissa hälsoproblem eller psykologiska problem.

Med så många varianter av selar tillgängliga att köpa, du kanske inte vet var du ska börja. Lyckligtvis har vi begränsat det till fem olika typer, och beskriver fördelarna och potentiella nackdelarna med varje stil. Från att kontrollera små hundar till att förhindra dragning, läs vidare för att hitta lämplig sele för din hund.

Avdelare 1

De 5 typerna av hundselar:

1.Back-Clip/Step-In-sele

Voyager Step-in plysch hundseleChansen är stor att du har sett dessa typer av selar med sina fashionabla färger, ljusa mönster och väststilar när du varit ute på promenader, såväl som på de främre hyllorna i djuraffärer. Ryggklipp, a.k.a.instegsselarinte bara ser tilltalande ut på din hund, utan de är också lätta att använda, ger ditt älskade husdjur extra komfort och är idealiska för små hundar, såväl som hundar med små halsar.

Denna sele glider upp på din hunds framben och klämmer fast i ryggen. En D-ring gör att du kan fästa kopplet. Med koppelfästet upphöjt på detta sätt riskerar du att färre ben trasslar in, vilket gör det till ett utmärkt val för att springa med din hund.

Du vill använda en back-clip sele med en relativt lugn hund . Dess övergripande design avskräcker inte från att dra, hoppa upp eller andra aggressiva beteenden. I vissa fall kan friheten i denna design uppmuntra din hund att dra.


två.Front-Clip Sele

Rottweiler med sele

Med en frontklämma sele , fäster du kopplet i mitten av din hunds bröst. När du ger den ett försiktigt ryck för att omdirigera din hund, kommer din hund att vända sig mot dig.

Till skillnad från back-clip-selen, där du har liten riktningskontroll, låter front-clip-selen dig bättre vägleda vart din hund ska. Även om det fungerar bra för att minska dragningen, är det fortfarande inte tillräckligt effektivt för att ta itu med allvarliga beteendeproblem. Dessutom, med kopplet fastsatt lägre till marken, kommer du att stöta på mer ben intrassling.


3.Dubbla clipsele

juxzh Truelove mjuk främre hundsele med 2 fästen

Som namnet antyder, klämmer selen med dubbla clips på två ställen, på baksidan och framsidan, och använder ett specialdesignat koppel. Fördelen med att klippa på två punkter på selen innebär större kontroll när du går ut med din hund.

I första hand ger den bakre klämman den starkaste kopplingen till kopplet, men i händelse av att din hund börjar göra utfall eller dra ur kurs ökar spänningen på den främre klämman, och du kan enkelt dirigera om din hund.

Tänk på att selar med dubbla clips tenderar att vara dyrare. Dessutom kan deras simhudsdesign orsaka överdriven gnuggning runt din hunds axlar.


Fyra.Åtdragningssele

husky med sele

Om din hund tenderar att dra för mycket, kanske du vill överväga en åtdragningssele , som utövar obehagligt tryck för att avskräcka detta oönskade beteende. Selen förblir välpassad tills din hund börjar dra. Vid den tidpunkten drar selen ihop sig, vilket signalerar att din hund ska sluta.

Det är extremt viktigt att endast använda den här typen av sele som ett träningsredskap och att köpa en med skonsam design. Du måste se till att selen inte dras åt för att undvika att skada din hund, vilket potentiellt kan uppmuntra aggressivt beteende.


5.Huvudgrimma sele

Halti huvudkrage

Till skillnad från de andra selarna på den här listan, som fäster runt din hunds bröst, ahuvudgrimmaremmar runt halsen, med en extra ledning ögla runt nosen. Kopplet fästs sedan i en D-ring under hakan.

Syftet med en huvudgrimsele är att styr din hunds uppmärksamhet framåt när du går , vilket i sin tur eliminerar distraherat beteende. När din hund börjar dra eller göra ett utfall omdirigerar spänningen i kopplet din hunds huvud nedåt och mot dig. Denna milda påminnelse ger dig större kontroll när du går.

En huvudgrimsele är inte en nos och inte heller designad för att framkalla smärta. Naturligtvis, för att det ska vara effektivt, kan din hunds ras inte ha deten inskjuten nos. De kommer också att behöva anpassa sig till att bära en sådan grej runt ansiktet. Om du lyckas placera grimman över din hunds nos, kan du fortfarande stöta på att din hund försöker ta bort den.

Slutligen, om du använder en huvudgrimma, var medveten om att du aldrig bör använda den med ett indragbart koppel och bör undvika att rycka i det med någon kraft för att förhindra smärta och skador på din hund.

Avdelare 2

Slutsats:

Att välja rätt typ av sele beror på din hunds ras och beteendenivå. Små hundar och vissa raser för vilka halsband är ineffektiva kan ha stor nytta av en ryggklämma sele. För hundar som drar ibland , kan du prova en front-clip sele. För starka avdragare kan en dubbelclips eller huvudgrimma vara ditt bästa val. Om du tränar din hund eller arbetar med en professionell tränare , kanske du vill köpa en åtdragningssele.

Vi hoppas att du efter att ha granskat de fem typerna av hundselar har hittat en som kan göra din nästa promenad till en rolig och njutbar upplevelse för dig och din hund.


Utvald bild: Masarik, Shutterstock

Innehåll