7 koreanska hundraser

Även om många förväntar sig att ett så vackert land som Korea har mycket att erbjuda, vet de flesta inte om dess unika hundraser.Sydkorea är ett litet land, totalt bara 38,691 kvadratkilometer till Amerikas 3,8 miljoner kvadratkilometer. Dess storlek och historia är ett par anledningar till att det inte finns så många unika koreanska hundraser, särskilt jämfört med Kina eller Japan.

Det gör dem dock inte mindre unika. Sju raser anses vara koreanska. De flesta av dem är inte kända utanför Koreas gränser. Flera av dem står inför utrotning, även när organisationer runt om i landet arbetar för att få tillbaka sina blodslinjer.

Även om de flesta av hundraserna i Korea från början inte var inhemska, tror många att den första av dessa kom över till landet på 1200-talet från Mongoliet. Vid denna tidpunkt anses de vara en del av Koreas nationella historia.

De flesta av dessa hundar har blodslinjer som har band till gemensamma förfäder till vilda hundar, såsom prärievargar och vargar. Så, vad är dessa Korea-specifika raser? De är den koreanska Jindo, den koreanska mastiffen eller Dosa-hunden, Sapsali, Nureongi-hunden, Pungsan-hunden, Donggyeongi-hunden och Jeju-hunden.Avdelare 1

De 7 koreanska hundraserna:

1.Koreansk Jindo

Jindo

Bildkredit: jamongcreator, Shutterstock

De Koreansk Jindo är den överlägset mest kända av de koreanska raserna. Berättelsen om Baekgu, en lojal hund som korsade 186 miles under sju månader för att hitta sin husse, lanserade dessa valpar till den globala scenen. Efter detta listade regeringen i Sydkorea dem som deras 53:e nationella monument, och skydd sattes upp för att förbättra rasen.

De är vanligtvis vita, bruna eller krämfärgade. Jindos är en spetsliknande ras som specialiserar sig på flockjakt, med eller utan en jägare i spetsen. De väger 40 till 55 pund och står högst 22 tum från axeln.

Med en koreansk Jindo kan du förvänta dig obotlig lojalitet, knyta an till en person i synnerhet. De är mycket aktiva valpar och behöver mycket motion för att förbli nöjda. De är milda hundar, snälla och tillgivna mot sina ägare. De har en hög bytesdrift och mår inte bra av att leva runt andra djur om de inte får socialisering av hög kvalitet och tidigt.


två.Den koreanska mastiffen (Dosa/Tosa Dog)

Koreansk mastiff

Bildkredit: Vera Zinkova, Shutterstock

De Dosa Dog är bland de sällsynta raserna i världen. De förblir okända av kennelklubbar i Amerika och Storbritannien av denna anledning. De är en hund av stor ras med egenskaper och en storlek som är typisk för andra mastiffer.

Dosa är inte en gammal hundras, med uppfödare som uppskattar att de spårar sitt ursprung tillbaka till tidigt 1900-tal.

Dosa-hunden har ett rynkigt ansikte och en söt natur. De är utmärkta sällskapshundar eftersom de naturligt beter sig bra runt andra djur och barn. De används ofta som utställningshund i Korea.

De Koreansk mastiff väger mellan 132 och 154 pund och är cirka 28 tum lång från axeln och ner. De har ett lika stort hjärta. Glöm inte dreglan!


3.Sapsali hund

två sapsali hundar

Bildkredit: ufokim, Shutterstock

De Sapsali är en lycklig koreansk charm som har skapat lycka sedan deras teoretiska början under det första århundradet e.Kr. Under krigstiden i Korea på 1900-talet nådde Sapsali gränsen till utrotning. Men de har nu blivit skyddade genom nationell monumentstatus.

Under antiken var Sapsali kungligheters hundar. De har ett lejonliknande utseende på grund av sin lurviga päls. Deras avslappnade temperament och godmodiga, komiska sätt håller dem till en favoritfamiljeras än i dag.

De behöver mycket motion och konsekvent skötsel för att hålla dem rena och fria från trassel.

Sapsali är en medelstor hund som väger mellan 40 och 55 pund. De står på cirka 20 tum, men deras ludd får dem att se mycket skrymmande ut.


Fyra.Nureongi hund

Nureongi hund

Bildkredit: JDMatt, Shutterstock

De Nureongi hund är en spetsliknande ras, något mindre än Jindo men liknande till utseendet.

Ingen vet det exakta ursprunget för dessa hundar, men vissa tror att de är en gammal koreansk lantras, förfäder till Jindos. De är atletiska och brukade användas som jakthundar på grund av sin smidighet och intelligens.

Nureongi-hunden väger 40 till 55 pund och är cirka 20 tum lång, liknande Sapsali. Däremot har de lågt underhåll, tät päls. Med spetsiga öron och ett alltid vänligt ansikte, vad är inte att älska?


5.Pungsan hund

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Sunhee's Farm & Kitchen (@sunhees95ferry)

En hund som liknar Jindo är Pungsan-hunden. De tenderar att vara lite fluffigare än sina motsvarigheter.

De Pungsan hund kom till Sydkorea genom en gåva från Nordkoreas ledare. I gengäld fick Nordkorea en gåva av Jindo. De är omtyckta i Nordkorea och har blivit en stapelvara med liknande ställning som Jindo.

Pungsan-hunden är alltid pigg och redo att gå. De är flockjägare och fungerar bra inom jaktförhållanden utan mänsklig hjälp. De är en underbar sällskapshund på grund av sin lojalitet och intelligens.

Även med allt detta, i kombination med ett jämnt temperament, är de sällsynta att se utanför de koreanska gränserna.

Pungsan-hundar är en annan spetsliknande ras, med en fyrkantig kropp och upprättstående öron. De är också en liknande storlek, väger mellan 40 och 55 pund och är cirka 20 tum långa. De har en muskulös och smidig form.


6.Donggyeongi hund

Donggyeongi hund

Bildkredit: KoreaKHW, Shutterstock

De Donggyeongi är en skyddad ras i Korea. Dessa hundar är kända för sina korta svansar. Deras historia innebär dock betydande vägspärrar, eftersom japanerna nästan förstörde dem under deras kolonialperiod i Korea. De är en gammal koreansk ras, men liknade för mycket Komainu i japanska figurer.

Eftersom ingen hundras gillar att vara utan ett syfte, är dessa hundar utmärkta på jakt. De har en liten men muskulös ram som ger dem stor smidighet. I en förpackning fungerar de sömlöst.

Donggyeongi-hunden väger mellan 40 och 55 pund men är lite högre än genomsnittet på cirka 22 tum. De kan vara bruna, svarta, gräddfärgade och ibland vita. Deras gamla blodslinje upprätthåller en vild strimma i dem som kan göra dem utmanande att träna i en hushållsmiljö.


7.Jeju hund

jeju hund

Bildkredit: Day of Dayoung, Shutterstock

Jeju är en av de större koreanska öarna, som ligger bortom dess södra spets. De Jeju hund är infödd på ön och är en extremt sällsynt ras även inom Korea.

De fördes praktiskt taget till utrotning på 1980-talet när endast tre fanns kvar som överlevande. Efter den perioden av krig, genererade den koreanska regeringen revitaliseringsansträngningar för att återställa blodlinjen. De har mött framgångar, eftersom det nu finns mer än 100 rena Jeju-hundar i landet.

De flesta av de hundraser som omfattas har varit liknande i storlek, men Jeju-hunden är en av de största infödda valparna. De är längre och muskulösa, väger cirka 55 pund och står högst 25 tum från axeln.

Dessa är en annan Spitz-liknande hund som liknar en vit eller grå varg. De är försiktiga med främlingar och alltid uppmärksamma på sin omgivning. Kombinationen gör dem till utmärkta vakthundar.

Korea är hem för några av världens mest exotiska och sällsynta hundraser. De har insett detta under de senaste 40 åren och har inrättat restaureringsgrupper för många av dem. Förhoppningsvis kommer dessa rena och gamla blodslinjer att fortsätta långt in i framtiden som ett tecken på deras historia.


Utvald bildkredit: jamongcreator, Shutterstock

Innehåll