Abessinier katt

Välj Namnet På Husdjuretabessinian katt blir solbränd av värmenHöjd: 8-10 tum
Vikt: 12-16 tum
Livslängd: 9-15 år
Färger: Ruddy, kanel, blå, fawn
Lämplig för: Flerkatthushåll, familjer, människor som letar efter en äventyrlig katt
Temperament: Social, nyfiken och nyfiken, intelligent, äventyrligAbessinier är en elegant katt som ofta jämförs med katter som ses i antika egyptiska konstverk. Det är oklart var de kommer ifrån, men de är uppkallade efter Abessinien, som är dagens Etiopien. Man tror att det är här katterna har sitt ursprung, men det är omdiskuterat. Det var inte förrän på 1800-talet som Abessinier tog sig till Europa . Vissa människor hävdar att den ursprungliga abessiniern som kom till Europa var en kattunge som hette Zula som fördes till Europa av en brittisk soldat.Oavsett deras ursprung är Abyssinian en populär kattras för sin önskvärda personlighet och nyfikna, sociala natur. De kan tränas i koppel och tycker ofta om att utforska naturen. De är skickliga klättrare och har tillgång till kattträd, riktiga träd, hyllor, bokhyllor, kattväggmöbler och andra höga platser. Om du letar efter en tillgiven katt som gärna kommer att utforska med dig, kan Abessinier vara rätt för dig.

Abessiniska kattungar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av ABYSSIN CATTERY (@adamas_aby)Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på abessiniska kattungar?

Om du funderar på att köpa en abessinisk kattunge,de kan vara exceptionellt dyra, säljer sällan för mindre än 900 USD och ofta över 1 500–2 000 USD. Det finns rasspecifika räddningar för abessiniska katter som kommer att ha använt katter och kattungar för en adoptionsavgift som vanligtvis är mellan –200. Vid sällsynta tillfällen kan du stöta på en abessinisk kattunge i ett djurhem, vilket vanligtvis kostar en adoptionsavgift på mellan 50–150 USD.

3 föga kända fakta om abessiniska katter

1.Du kanske inte inser att deras orange-bruna pälsfärg har ett specifikt namn

Abessinierna är lätta att identifiera på sin orange-bruna päls med svarta fästingar. Svansspetsen ska vara svart och magen ska matcha resten av kroppen. Denna brända-sienna-päls kallas rödröd, och det är den vanligaste pälsfärgen i denna ras. Kanel, blått och fawn är de enda andra färgerna som accepteras av Cat Fancier's Association, men de är mycket mindre vanliga än röda rockar.

två.De är väldigt tysta

Denna ras är känd för sin lugna natur. Du kommer sällan, om någonsin, att höra en abessinisk katt jama eller prata med dig. Även om de är väldigt tysta kattungar, betyder det inte att de är blyga. De är mycket sociala, aktiva och alltid redo för ett spel eller äventyr. Deras tysta natur kan gå ut genom fönstret om du har en intakt hona under säsong eller en intakt hane som letar efter en kompis. Intakta katter av båda könen är kända för att gråta högt, även i tystare raser.

3.De kanske är mer populära än du tror

Abyssinian är inte bara en av de mest populära kattraserna i USA, det är en väldigt populär ras. Abessinier rankas konsekvent bland de 10 mest populära kattraserna i landet, ofta efter mer välkända raser, som Persian, Maine Coon, Scottish Fold, Ragdoll och på senare tid Sphynxen.

Abessinierkatt väser

Bildkredit: Slava Dumchev, Shutterstock

Temperament och intelligens hos Abessinierkatten

Är dessa katter bra för familjer? 👪

Detta är en fantastisk kattras för familjer på grund av deras tendens att vara social och lekfull. De är inte kända för aggressivitet, även om grov lek kan leda till skador och bör undvikas, särskilt med små barn. Barn bör läras korrekt hantering och gränser runt vilken katt som helst för att förhindra beteendeproblem och skador på katten. Dessa katter är så sociala att de ofta är koppeltränade och tas med på utflykter som hundar.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Än en gång är deras sociala natur en bonus hos Abessinier. De är ett bra komplement till flerkatthem och kommer vanligtvis överens med andra katter. De verkar vanligtvis inte ha något emot hundar och kan till och med leka med dem. Korrekt, säkra introduktioner bör göras mellan katten och hunden för att säkerställa att alla kommer att trivas och att inga skador uppstår.

När det gäller små djur, fortsätt med försiktighet. Även om de inte är typiskt aggressiva, är Abessinierna fortfarande katter och har jaktinstinkter. Det är inte ovanligt att de skadar eller dödar ett litet husdjur i hemmet om de lämnas utan uppsikt tillsammans. Övernitisk lek kan också leda till skador med mindre djur, även om det inte var avsikten. Det är bäst att hålla katter borta från små djur i hemmet.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av ABYSSIN CATTERY (@adamas_aby)

Saker att veta när du äger en abessinisk katt:

Mat & Diet Krav

På grund av deras ökade risk att utveckla kardiomyopati är det viktigt att välja rätt kost. Dieter som saknar taurin och andra näringsämnen kan öka risken för att hjärtproblem utvecklas. Prata med din veterinär omlämplig matför din abessinier att se till att dess hjärta förblir friskt. Dessa katter är vanligtvis tillräckligt aktiva för att bränna igenom maten de äter, så gratis matning är ofta acceptabel för dem. Faktum är att många katter föredrar gratis mat istället för att få större måltider en eller två gånger dagligen. Din veterinär kommer att kunna vägleda dig om mängden mat din katt behöver på en dag, och sedan kan justeringar göras därifrån efter behov.

Övning 🐈

Denna ras är definitivt inte en knäkatt! Din Abessinier kommer att behöva mycket motion och lek varje dag för att förhindra tristess och beteendeproblem. Många områden där katten kan vara uppe från marken kommer att föredras av din katt. Teaser-leksaker, klirrbollar, falska möss och skrapstolpar är alla bra saker att ha till hands för att hålla din katt sysselsatt och underhållen. Övervakad utomhustid, koppelträning och catios kan alla lägga till möjligheter för din katt att få uppleva utomhus på ett sätt som är säkert för din katt och vilda djur. Utomhusaktiviteter kommer inte bara att träna din katts kropp, utan också stimulera deras hjärna.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Chloe 🤍 (@throuvaillx)

Träning 🧶

Ofta toppar listan över de flesta träningsbara katter, Abessinier är smart och nyfiken nog att delta i träningsövningar. Positiva förstärkningsträningstekniker kan användas för att lära din abessinier hur man går i koppel, hur man utför tricks och andra saker som ofta förknippas med hundträning. Dessa katter kan tränas för att utföra agilitykurser och labyrinter, hophoppning och pussellösning.

Grooming ✂️

Abessiniernas korta päls betyder att de har minimala skötselbehov. Veckovis eller mindre frekvent borstning är vanligtvis tillräckligt för denna ras. Om katten har problem med sin hud eller päls kan veterinären rekommendera att bada med vissa schampon regelbundet, men annars bör dessa katter inte behöva bada. Nagelklippning kan utföras om din katts naglar blir för långa, förtjockas eller fastnar i saker.

abessinian katt med sele

Bildkredit: Pixabay

Hälsa och villkor 🏥

Mindre förhållanden
 • Tandsjukdom
 • Urinvägsinfektion
 • Psykogen alopeci/övervård
 • Hud och pälssjukdomar
 • Hyperestesi
Allvarliga förhållanden
 • Pyruvatkinasbrist
 • Höftdysplasi
 • Patellar Luxation
 • Inflammatorisk tarmsjukdom
 • Progressiv retinal atrofi
 • Hypertyreos
 • Kardiomyopati
 • Feline aorta-tromboembolism
 • Njursjukdom
 • Amyloidos
 • Infektiös peritonit hos katt

Man vs Kvinna

Manliga abessinier är vanligtvis större än kvinnor, har en större ram och väger mer. Kvinnor tenderar att ha en smidigare figur och anses ofta vara mer graciösa och värdiga. Temperamentet varierar en del från katt till katt, men totalt sett finns det få temperamentsskillnader mellan hanar och honor av denna ras. Detta beror på deras tillgivna personligheter och önskan att tillbringa tid med att göra aktiviteter med sin familj. Hanar kan vara lite gosigare och mer personliga än kvinnor, men det är långt ifrån alltid fallet.

Relaterad läsning: 33 Siamese Cat Colors (med färgkarta)

Slutgiltiga tankar

Abessinier är vackra katter med ett distinkt utseende och personlighet. Deras intelligens och önskan om social interaktion gör dem perfekta för aktiva hem, familjer och flerkatthem. De kommer i allmänhet överens med andra djur och de är en av de mest träningsbara kattraserna. Deras förväntade livslängd är något lägre än många andra kattraser, men det betyder inte att de inte är ett åtagande. Abessinier lever vanligtvis till att vara minst 9 år gamla och rutinmässigt överstiger de 15 år. De är ett dagligt engagemang på grund av deras tränings- och lekkrav, och de passar inte bra för hem där de kan vara kvar flera timmar varje dag.


Utvald bildkredit: Irina Grib, Shutterstock

Innehåll