Birman Cat vs Balinese Cat: Bilder, skillnader och vilka man ska väljaAtt hitta en ny katt till ditt hushåll är ett viktigt beslut. Katter kan vara med dig så länge som 15 till 20 år, och du vill att din katts temperament ska vara en bra match för din familj. De burmesiska och den balinesiska är två olika men underbara katter som kan vara ett fantastiskt tillskott till de flesta familjer. Dessa två raser är inte lika vanliga som andra men bör stå högst upp på din lista när du funderar på att skaffa en katt.

Så om du har försökt välja mellan dessa två raser kommer vi att gå igenom deras skillnader och likheter i den här artikeln, som vi hoppas kommer att göra ditt beslut lite lättare. Vi kommer att titta närmare på deras personligheter, egenskaper och utseenden, så om du är intresserad av att lära dig mer om dessa katter, läs gärna vidare.

hepper katttassavdelare

Visuella skillnader

Birmankatt vs balinesisk katt

Bildkredit: Vänster: Birmankatt: Daydream Photographie, Shutterstock | Till höger: Balinesisk katt: Fazlyeva Kamilla, ShutterstockEn överblick

burmesisk katt
  • Ursprung: Myanmar (Burma)
  • Storlek: 12 pund
  • Livslängd: Upp till 15+ år
  • Temperament: Tillgiven, mild, knäkatt
Balinesisk katt
  • Ursprung: Förenta staterna
  • Storlek: 5–12 pund
  • Livslängd: Upp till 15+ år
  • Temperament: Tillgiven, utåtriktad, nyfiken

hepper enkelkatttassavdelare

Birman Cat Översikt

Birmanen har en mystisk och härlig historia som omger dess ursprung. Denna mytologiska berättelse som har gett dem namnet på de heliga katterna i Burma berättar om Sinh, en vacker vit katt med gyllene ögon. Han stod vakt över en döende Kittah-präst i templet Lao-Tsun i det antika Burma (nu Myanmar).

Vid den här tiden placerade Sinh sina tassar på sin herre och mötte gudinnan Tsun Kyan-Kse. Kattens päls blev till guld, hans ögon till safir och hans tassar till vita, som matchade gudinnans utseende.

sealpoint birman katt utomhus

Bildkredit: Patrik Slezak, Shutterstock

Sinh var en av cirka 100 tempelkatter som alla så småningom ändrade utseende. Man tror fortfarande att när en av tempelkatterna dör, följer en av Kittah-prästernas själ med kattens själ på dess resa till paradiset.

Denna legend är ett vackert sätt som berättar historien om Birmanen, men vad vi säkert vet är att någon gång på 1920-talet anlände denna ras till Frankrike och fick namnet Birmanie (förkortat Birman), vilket översätts till 'Burma ' på franska.

Men vid slutet av andra världskriget fanns det bara två Birmaner i hela Europa. Dessa två katter korsades med andra raser, främst perser, och utvecklades så småningom till de birmaer som vi är bekanta med idag.

Egenskaper & Utseende

Birmaner är medelstora till stora katter som alla har underbar lång, silkeslen päls och blå ögon. De är kända för de blå ögonen såväl som sina vita, mitted tassar och en heltäckande gyllene nyans.

Birmaner finns i alla spetsiga färger - kanel, choklad, grädde, lila, röd, blå, säl, frost, fawn och fawn, vilket betyder att de har bleka kroppar och mörkare svansar, fötter, ansikten och öron.

Birmankattungar föds helt vita och utvecklar inte sina spetsiga färger förrän de har mognat helt.

Birma katt liggande

Bildkredit: Piqsels

Temperament

Birmakatter kan vara kända som heliga, men de är också kända som kardborrekatter eftersom de tenderar att hålla sig vid din sida så mycket de kan. De är väldigt milda och avslappnade katter och tenderar att vara ganska anpassningsbara till olika situationer och människor.

Birmaner är också mycket frågvisa och intelligenta katter som trivs med tillgivenhet och uppmärksamhet och älskar att vara i ditt knä och hållas. De klarar sig bra i singelhushåll och med stora barnfamiljer.

De tycker om att spela lika mycket som att sova i ditt knä och tycker verkligen om att vara i centrum för uppmärksamheten. De kommer också överens med alla typer av kattvänliga husdjur. Deras anpassningsförmåga, såväl som deras nyfikenhet, gör dem till fantastiska katter för de flesta hushåll.

Birma katt på golvet

Bildkredit: Daydream Photographie, Shutterstock

hepper enkelkatttassavdelare

Balinesisk kattöversikt

Om du har en förkärlek för den siamesiska katten kommer du förmodligen att älska balinesen. Denna ras är i huvudsak en långhårig version av siamesen och är medlem i siamesergruppen (som dessutom inkluderar orientaliska korthåriga och långhåriga).

Balinesisk Katt Sitter På Ett Körsbärsträd

Bildkredit: Fazlyeva Kamilla, Shutterstock

Även om man tror att en långhårig siames har funnits så långt tillbaka som på 1800-talet, börjar balinesernas historia egentligen på 1950-talet med två siamesiska uppfödare. Marion Dorsey från Kalifornien och Helen Smith från New York upptäckte båda långhåriga kattungar i sina siamesiska kattkullar och bestämde sig för att fortsätta utveckla denna ras.

Helen Smith kom på namnet balinesisk baserat på den eleganta gracialiteten hos dessa katter, vilket påminde henne om de vackra balinesiska dansarna i Indonesien.

Egenskaper & Utseende

Balinesens utseende är i huvudsak en långhårig siames. Detta betyder naturligtvis att de kommer i en mängd spetsiga färger - blått, choklad, fawn, kanel, grädde, rött och tätningspunkter. De kan också komma i tabby-poäng (känd som lynx-poäng), tortie-poäng och silver/rökpoäng.

Balinesen kan vara liten till medelstor, och pälsen är strålig men med en vacker, plymig svans och lurvigare underpäls. Som alla siameser är de blåögda med kilformade huvuden och stora öron.

balinesisk katt i grå bakgrund

Bildkredit: Pasiaflora, Shutterstock

Temperament

Återigen, som alla siameser, är balineserna ganska pratsamma. Förvänta dig mycket samtal med denna ras eftersom de kommer att hålla dig sällskap genom att följa dig runt i huset och kommer att göra det njut av att berätta allt om deras dag.

De är mycket intelligenta och är mycket godmodiga och energiska katter. De älskar sina familjer, är väldigt tillgivna och är väldigt sociala och nyfikna. Balineserna kräver uppmärksamhet och kan bli ganska stygga om de lämnas ensamma eller ignoreras under långa perioder.

balinesisk katt sitter på vägen i parken

Bildkredit: SJ Duran, Shutterstock

hepper enkelkatttassavdelare

Vad är skillnaderna mellan birman och balinesisk?

Det finns en likhet i utseende mellan dessa två raser. De är båda spetsiga i sin färg, har längre päls och är blåögda. Skillnaderna är att Birman tenderar att vara något större, både i storlek och tjockare byggnad, och de har de vita vantarna och en gyllene nyans.

Birmanens päls är något tjockare än den balinesiska, så den kräver lite mer underhåll, men ärligt talat, inte mycket mer. Veckovård för båda raserna räcker.

Balineserna är kända för att vara en av de längre levande katterna än de flesta andra raser och har levt mer än 20 år. Båda raserna är friska, men balineserna kan vara känsliga för anestesi, vilket din veterinär måste vara medveten om.

Det finns också definitivt likheter i temperament, men vi ska gå igenom skillnaderna. Balineserna är en mer aktiv och energisk ras jämfört med Birma. De är båda lekfulla, men balineserna kommer att njuta av längre och mer intensiva lektider.

Dessutom är Birman mer av en tyst knäkatt. Balineserna är tillgivna och älskar uppmärksamhet men är mycket energiska och älskar att hitta höga sittpinnar för att hålla ett öga på allt. Balineserna är också lätta att träna på grund av all den energin och intelligensen.

Slutligen är Birmanen en tystare och snällare katt överallt än balinesen. Birmanen pratar inte lika ofta, och när den gör det är den med en tyst, mjuk röst.

hepper katttassavdelare

Vilken ras passar dig?

Nu när du har lärt dig mer om balinesen och birmaen har du förhoppningsvis också kommit på vilken ras som passar bäst för din familj.

Om du letar efter en snällare och tystare katt som föredrar att hänga i ditt knä så ofta som möjligt, så ska du definitivt satsa på Birman.

Men om du vill ha en tillgiven katt som kommer att spendera massor av energi på att leka, springa och hoppa, och om du är intresserad av att träna din katt, kommer balinesen att vara det bättre valet.

Både birma och balineser är underbara och kärleksfulla katter, och du kan verkligen inte gå fel med någon av raserna.


Utvald bildkredit: Vänster: Birmankatt: Piqsels | Till höger: Balinesisk katt: SJ Duran, Shutterstock

Innehåll