Cairn Terrier

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 8-10 tum
Vikt: 12-14 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Svart, brindle, creme, grå, röd, silver
Lämplig för: Lägenhetsbor, barnfamiljer, förstagångshundägare, alla som söker en aktiv hundras
Temperament: Alert, Oberoende, Vänlig, Nyfiken, Uppmärksamhetssökande

Kommer från Skottland men populär över hela världen, du har förmodligen redan sett en Cairn Terrier utan att ens veta om det. Terry the Cairn Terrier, känd för sin roll i Trollkarlen från Oz , tog denna historiska hundras in i den amerikanska allmänhetens ögon som Toto – Dorothys bedårande och ihärdigt hjälpsamma följeslagare .

Nyfiken och oberoende, denna ras är alltid alert och redo att utforska. Mycket aktiva och energiska, de är underbara följeslagare för alla personer eller familjer som har mycket kärlek att ge. Men som en mycket kompakt ras är de lika väl lämpade att bo i mindre lägenheter eller lägenheter, vilket gör dem till ett mångsidigt och anpassningsbart sällskapsdjur.

Om du funderar på att ta med en av dessa hundar i ditt hem, läs vidare för att ta reda på mer om Cairn Terriers historia, beteenden och hälsa.Avdelare 1

Cairn Terrier-valpar – innan du köper...

cairn terrier valpar

Kredit: Rybin, Shutterstock

Att lägga till en hund i ditt hem är ett stort, flerårigt engagemang av din tid, energi och ekonomi – det är därför det är klokt att överväga om Cairn Terrier kommer att passa perfekt in i ditt liv. För att hjälpa dig informera ditt beslut innan du köper eller adopterar en Cairn Terrier, kan du titta på rasens historia och ursprung ge dig en fingervisning om vad du kan förvänta dig av en i ditt hem.

Cairn terrier är en av de äldsta terrierraserna, uppfödd i det skotska höglandet som en brukshund som ansvarar för att jaga ohyra. De har sitt ursprung på Isle of Skye och var en gång en del av en större klassificering av raser som helt enkelt kallas Scotch Terriers.

Ströset i denna rass namn hänvisar till stenhögarna som ibland används som markörer i det skotska höglandet, där dessa terrier jagade och jagade skadedjur som störde bönder. Eftersom ohyra ofta gömmer sig i klipporna, utvecklade dessa hundar speciellt vadderade framtassar som är perfekta för att gräva ut dem.

Detta jakt- och jagarv kan ses på full visning i Cairn Terriers beteende även idag. Mycket energiska och alltid redo för handling, de är en exceptionellt intelligent hundras som kan vara lätt att träna eller envis och egensinnig, beroende på humör. Med tanke på möjligheten att jaga ett litet djur, kommer de att släppa allt annat de gör för att fortsätta sitt spel.

Cairn Terriers kan träna mycket utan en trädgård och har blivit det favoritdjur för många lägenhetsbor i stora städer. Som sagt, denna särskilt lekfulla hund kan kräva nästan dubbelt så mycket träning av större raser; var beredd att spendera mycket tid på att ta promenader och spela spel med dem.

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Cairn Terrier-valpar?

En lite populär utställningshund, Cairn Terriers finns till ett brett utbud av priser beroende på deras härstamning. En genomsnittlig cairn terrier kan kosta runt 0 till 0, medan utställningskvalitetshundar kan variera från 200 till 000 eller mer. Eftersom de inte är en sällsynt hundras, kanske du också kan hitta en för adoption; kostnaderna för adoption brukar ligga på mellan 100 och 300 USD totalt.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Cairn Terrier

1.Trollkarlen från Oz's Toto fick en rejäl lön

Terry, den berömda Cairn Terrier känd för sin roll som Toto, fick 125 USD per vecka för sitt skådespeleri i filmen – ungefär motsvarande 2 300 USD per vecka i dagens dollar. Intressant nog kan skådespelarna som spelar Munchkins ha fått lön på bara till 0 per vecka.

två.Cairn Terriers är vanligtvis vänsterhänta

Precis som människor tenderar de flesta hundraser att vara högerhänta. Inte så med Cairn Terrier, vars vänsterhandsdominerande beteende är en anomali i hundvärlden. Dessutom är deras framtassar större och bättre vadderade än baktassarna – vilket gör dem till naturligt skickliga grävare och en skräck för trädgårdar överallt.

3.Toto är inte den enda berömda Cairn Terrier

Sedan dess framträdande i Trollkarlen från Oz , denna ras har njutit av Hollywoods ljus många gånger om. Syns även i I Love Lucy, Dennis the Menace, EastEnders, George Lopez, Portrait of A Lady, Kingsman: The Secret Service, och till och med anime-serien Drak boll , Cairn Terriers är kända för sina redo-för-skärmen attityder och träningsförmåga.

Vit Cairn Terrier

Temperament och intelligens hos Cairn Terrier

Cairnterriern har en fascinerande kombination av egenskaper: exceptionellt smart och vänlig men samtidigt envis och egensinnig. Deras karaktäristiska Cairnishness ger dem personlighet i spader.

Är dessa hundar bra för familjer?

Välkända för sin vänliga och behagliga natur samt sina höga aktivitetskrav, är Cairn Terriers en naturlig passform för familjer av alla storlekar. De trivs med tillgivenhet och uppmärksamhet och är tillräckligt robust byggda för att kunna ta hand om barn utan att oroa sig för att bli skadade.

Starkt skyddande av sina ägare skulle det vara svårt att hitta en bättre liten hundras som en del av din familj. Som med alla hundraser bör du aldrig lämna Cairn Terrier utan uppsikt med små barn, oavsett hur bra de verkar komma överens, på grund av risken för olyckor.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Liten men häftig, Cairn Terrier klarar sig bra med andra hundar av alla former och storlekar såväl som de flesta katter. På grund av deras arv som ohyra-jakthundar bör de dock inte hållas med bytesdjur som kaniner eller råttor.

Tidig socialisering är nyckeln till att se till att din Cairn Terrier kommer bra överens med andra hundar. När Cairn Terrier introduceras för hundar och katter som valp kommer den att vänja sig vid livet runt andra djur. Om detta var frånvarande i ditt husdjurs tidiga liv, kanske du märker att de blir territoriella och aggressiva kring andra hundar, särskilt större raser.

Golden Cairn Terrier springer

Bild: Peakpx

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Cairn Terrier:

Gör detälskvärd och personligCairn Terrier låter som att det kan vara rätt husdjur att lägga till i ditt hem? Om så är fallet är det klokt att överväga om deras diet- och träningsbehov stämmer överens med vad du kan ge. När det gäller Cairn Terriers kan det vara ganska skadligt för hälsan i ditt hem och dina möbler att lämna dem ensamma utan tillräckligt med motion!

Mat & Diet Krav

Petite som de är, kräver Cairn Terriers inte en stor mängd mat för att hålla dem vid utmärkt hälsa. En halv till två tredjedelar av en kopp torrfoder av hög kvalitet, fördelat på två till tre måltider, är tillräckligt för de flesta Cairns, med växande hundar som kräver mer och äldre hundar behöver ofta mindre. Eftersom Cairn Terriers är något benägna att gå upp i vikt och fetma, övervaka deras födointag noggrant och använd endast godsaker som träningshjälp sparsamt.

Övning

På grund av deras höga energinivåer och lekfullhet behöver Cairnterrier tränas längre och oftare än många andra hundraser. Även om de klarar sig på en timmes måttlig till intensiv träning per dag, är två timmar bättre för deras mentala hälsa. Detta kan komma från en kombination av att ta promenader, spela spel, delta i lydnadsträning och till och med träna för hundagilitykurser.

När de inte tränas tillräckligt kommer Cairns ofta att visa destruktiva beteenden somtugga upp möbleroch skrapa på mattor och mattor. Även lydnadsträning kommer sannolikt inte att lösa detta problem, eftersom deras ständigt aktiva natur kräver ett energiskt utlopp.

cairn terrier i gräs blommor

Kredit: Olga Ovcharenko, Shutterstock

Träning

Cairnterriers smarta och kvicka kan ta nya trick snabbare än många andra hundraser. Att få dem att konsekvent utföra dessa trick kan dock vara en annan historia. Cairns tenderar att testa sina gränser och kan envist insistera på att ha sitt eget sätt.

Lydnadsträning kommer att gå långt för att göra Cairn Terrier till en trevlig följeslagare. Liksom många hundraser trivs Cairn Terrier på ett konsekvent schema med positiv förstärkning. Det är klokt att behålla matbelöningar som en tillfällig njutning på grund av Cairns naturliga tendens att gå upp i vikt, men klickerträning och verbal uppmuntran är starkt rekommenderade träningsmetoder.

Även med konsekvent träning är det dock aldrig garanterat att din Cairn Terrier kommer att vara helt lydig. Många glada ägare säger att det helt enkelt är en förtjusande egenskap hos rasens skotska arv. Om din Cairn Terrier inte beter sig är det dock viktigt att du inte tar till negativ förstärkning som hårda ord eller skäll, eftersom den här känsliga rasens känslor lätt skadas.

Grooming ✂️

Cairn Terriers kräver lite mer än en veckoborstning och kamning för att hålla pälsen frisk och i bra form. Tack vare en halvvattentät päls är de inte benägna att utveckla lukter ellersamlar smuts och smuts.

Planerar att klippa naglarna regelbundet, eftersom alltför långa naglar kommer att orsaka mycket obehag för denna grävande hundras. Med lite erfarenhet är detta enkelt nog att göra hemma och bör utföras varje vecka eller varannan vecka. Om du inte har klippt en hunds naglar tidigare, överväg att boka ett möte med din veterinär där du kan observera processen närmare.

Hälsa och villkor

Även om de är allmänt friska och långlivade, är Cairn Terriers benägna att drabbas av vissa hälsotillstånd precis som alla renrasiga hundar. Några av villkoren att vara medveten om inkluderar:

Mindre förhållanden

  • Hypotyreos
  • Astigmatism
  • Kryptorkidism
  • Patellaluxation
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Von Willebrands sjukdom
  • Kraniomandibulär osteopati

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Både hanar och honor av Cairnterrier uppvisar många av samma Cairnish-egenskaper som rasen är välkänd för, och inget av könet är märkbart unikt. Honor av cairn terrier kan generellt vara mer benägna att gå upp i vikt när de åldras och hanar har ibland en högre energinivå, även om båda egenskaperna mildras om ditt husdjur kastreras eller kastreras.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Om du aldrig har träffat en Cairn Terrier personligen, finns det mycket att vinna på att se hur deras unika personligheter kommer överens med din egen. Intelligent, energisk, nyfiken och vänlig , de är många ägares drömhusdjur – så länge du inte har något emot deras förkärlek för att springa efter ekorrar när du är ute på promenad.

För alla som funderar på att inkludera en Cairn Terrier i sitt liv är det värt att kolla in Cairn Terrier Club of America . Förutom resurser och evenemang relaterade till denna underbara ras har de länkar till både uppfödare och räddningar där du kan köpa eller adoptera en Cairn Terrier. Om dessa listor inte leder till några Cairn Terriers i ditt område, överväg att använda AdoptAPets sökfunktion för att hitta en Cairn Terrier nära dig.


Utvald bildkredit: everydoghasastory, Shutterstock

Innehåll