Doberman PinscherHöjd: 24-28 tum
Vikt: 60-100 pund
Livslängd: 10 – 12 år
Färger: Svart, Blå, Brun, Fawn, Röd
Lämplig för: Erfarna barnfamiljer, par, aktiva individer
Temperament: Lojal och kärleksfull, aktiv, mycket träningsbar, skyddande

Doberman Pinscher är elegant, stoisk och robust, en naturlig idrottare som är både en gosig följeslagare och en hängiven väktare. Känd som Dobies för folket som älskar dem, är Doberman Pinschers mycket hyllade för sin extrema uthållighet och har fungerat som den officiella hunden för U.S. Marine Corps sedan andra världskriget.

Trots sitt rykte som en grym vakthund (vilket säkert kan vara sant!), är Doberman Pinschern också otroligt mild och kan vara bra med barn.

bilder på olika typer av bulldoggar

Om du funderar på att ta hem en Doberman Pinscher-valp, här är allt du behöver veta om denna legendariska ras. Doberman Pinscher valpDoberman Pinscher-valpar – innan du köper...

doberman pinscher valp

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Doberman Pinscher är en vandrande motsägelse. Trots hans rykte som en olycksbådande ras, hyllar hängivna Dobie-fans över hans engagemang och förmåga att utveckla starka band med hela familjen.

Hans dåliga rep är dock inte helt oförtjänt. Doberman Pinschers är kända för att lida av både hälso- och beteendeproblem på grund av bakgårdsavel. Det är därför det är så viktigt att du köper en Dobie-valp från en ansedd och kvalitetsuppfödare, inte från en valpfabrik eller skumma Internetannons.

Här är några steg du kan vidta för att säkerställa att du får en frisk och lycklig valp från en pålitlig uppfödare:

  Be om remisser från yrkesverksamma inom husdjursvård: Fråga proffs inom djurvårdsbranschen om en remiss. Dessa kan inkludera veterinärer, hundtränare, groomers, hundvandrare och även betrodda vänner och familjemedlemmar. Besök en lokal hundutställning: Besök en hundutställning i ditt område eller kontakta lokala rasklubbar för att få remisser till högkvalitativa uppfödare nära dig. Du kan också besöka American Kennel Club (AKC) för att hitta uppfödarreferenser för alla raser de känner igen.

När du har hittat en uppfödare bör de:

 • Tillåt dig att besöka deras anläggning och ge dig en rundtur
 • Var extremt kunnig om Doberman Pinschers och svara gärna på alla dina frågor
 • Ge dig inte valpen förrän den är minst åtta veckor gammal
 • Kunna förse dig med dokumentation om valpen, inklusive registrering och fullständig medicinsk historia, inklusive hans preliminära vaccinationer
 • Ge dig grundlig information om valpens nuvarande dagliga rutin och kost
 • Har ett gediget samarbete med en välrenommerad veterinär
 • Var där för hunden under hela hans liv

Där det är lagligt kommer många Dobie-valpar att ha sina svansar dockade mellan tre och fem dagar gamla. Innan de fyller nio veckor kommer deras öron att beskäras. Även om detta verkar som en grym strävan, är detta en historisk praxis som härrör från att Dobie är en vakthund för att skapa mindre 'handtag så att angriparen inte enkelt kan avvärja honom.'

Vad är priset på Doberman Pinschers-valpar?

tre doberman pinchers

Bildkredit: Jens Lanckman, Pixabay

cavalier king charles spaniel havanais mix

Den genomsnittliga Doberman Pinschers pooch kommer att ge dig mellan 000 och $ 2,500. Men att föda upp en valp kommer med mycket mer mindre som du kanske inte ens är medveten om.

Att ta in en Dobie i ditt hem är en seriös investering av tid och pengar. Andra utgifter som din nya bedårande valp kan komma med inkluderar:

 • Valptillbehör, inklusive tandringar och tuggleksaker
 • En låda och sängkläder
 • Koppel och krage
 • Inledande veterinärkontroller
 • Mikroflisning
 • Mat, vitaminer och kosttillskott
 • Kastrerings- eller kastreringskostnader

Och det är bara kostnaden för en valp. När din valp växer upp kommer det att finnas årliga kostnader på upp till 300 . Detta inkluderar saker som grooming, rutinmässiga veterinärbesök, mat, förebyggande mediciner (mot loppor och fästingar), träningsklasser och hundpensionat eller promenader. Doberman Pinscher hundras info

3 föga kända fakta om Doberman Pinscher

1.Dobies föddes först upp av skatteindrivare

Doberman Pinschers föddes först upp av en man vid namn Herr Karl Louis Dobermann. Han var en man som bar många hattar: han var hundfångare, polis och skatteindrivare. På grund av att hans karriär fick honom att släpa runt på stora summor pengar behövde Dobermann en hundlivvakt för att hålla honom säker. Därmed föddes Doberman Pinscher.

två.Dobies är krigshjältar

En Doberman vid namn Kurt var den allra första hundoffer långt tillbaka under andra världskriget under slaget vid Guam. Han var en av 25 hundar som begravdes på United States Marine Corps War Dog Cemetery.

3.De hade borrteam

Doberman Drill Teams har funnits sedan 1959. Dessa grupper lyfter fram rasens smidighet och intelligens och har uppträtt på massor av sportevenemang och andra storskaliga sammankomster.

Doberman Pinschers temperament och intelligens

Även om Doberman Pinschern är notoriskt fruktad som en stel och raffinerad best i årtionden, kan den faktiskt vara en total älskling. Om de socialiseras på rätt sätt från en ung ålder, kan dessa människocentrerade valpar vara bra barnvakter för dina barn och vara en lojal, kärleksfull medlem av familjen. Din Dobie kan dock vara försiktig med nya människor.

Doberman Pinschers är mycket intelligenta hundar som trivs med mental stimulans. Detta gör dem lätta att träna. Men kom ihåg att en uttråkad och rastlös Dobie kommer att ta till oönskat beteende, som överdrivet skällande eller tugga. Det är därför det är viktigt att ge dem mycket fysisk och mental träning dagligen.

Är dessa hundar bra för familjer?

Doberman Pinschers är utmärkta familjehundar, även i hushåll med små barn. Men lydnadsträning och socialisering från ung ålder är avgörande för dessa hundar.

De gör underbara familjehusdjur när de är helt integrerade med alla i hushållet. Ibland kan en Doberman Pinscher utveckla ett djupt, tvångsmässigt band med en medlem av familjen. Detta kan leda till aggressiva och possessiva tendenser och till och med separationsångest när hans person är borta.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Om den socialiserades ordentligt från en valp kommer din Dobie att komma överens med sina andra fyrbenta huskamrater, till och med familjens katt.

schäfer St. bernard mix

Bildkredit: SasaStock, Shutterstock

Saker att veta när du äger en Doberman Pinscher

Nu när du vet mer om en Dobies personlighet, låt oss ta en titt på andra överväganden innan du tar steget att köpa en.

Mat & Diet Krav

Du bör mata din Doberman upp till tre koppartorr hundmatvarje dag som är uppdelad i två måltider. Den exakta mängden matbitar beror mycket på din hunds storlek, ålder och aktivitetsnivå. Att dela upp sin mat i två mindre portioner kan hjälpa till att bekämpa gastric dilation volvulus (GDV), eller uppblåsthet. Detta är ett matsmältningsproblem som förekommer mycket hos hundar med djupt bröst och kan vara dödligt.

De månatliga kostnaderna för din Doberman Pinschers mat kan kosta dig mellan till , eller ,50 till ,80 per dag.

Dobermans trivs med högkvalitativt, spannmålsfritt och proteinrikt hundfoder som är lättsmält. Den allra första ingrediensen som du bör leta efter på etiketten bör vara nötkött, kyckling eller lamm. Detta bör följas av friska, tåliga fullkorn inklusive sötpotatis eller brunt ris. Undvik mat som innehåller spannmål, fyllmedel eller andra animaliska biprodukter.

Relaterad läsning: Bästa maten för Doberman Pinschers

Övning

Doberman Pinschers är livewire-hundar som behöver cirka 90 minuters aktivitet varje dag. På grund av sin atletiska förmåga bör din Dobie njuta av snabba löpturer eller gå dagligen för att hålla sig i toppskick. Under dina promenader är det bäst att hålla honom kopplad eftersom Doberman Pinschers kan bli aggressiva mot okända hundar. Det är därför tidig socialisering med människor och hörntänder är viktigt.

Dessutom älskar Doberman Pinschers att få uppgifter att göra. Detta kommer att hålla både hans kropp och sinne stimulerade. Några sätt att underhålla honom är:

 • Lär honom nya knep
 • Skapa en hinderbana hemma
 • Lär honom namnen på hans leksaker
 • Utmanar honom med ett vovvepusselspel
 • Att låta honom arbeta för sin måltid

Träning

En av de mest kritiska komponenterna för att äga en Dobie är att träna honom ordentligt. Denna unika ras presterar bäst med positiv förstärkningsträning. Eftersom de är extremt i samklang med känslorna hos sina mänskliga följeslagare, kommer din Dobie lätt att fånga upp dina känslor. Det är därför det är viktigt att förbli lugn men ändå stadig under träningsprocessen.

bästa maten för australiska nötkreaturshundar

För att motivera din Dobie, använd läckra godsaker, mycket beröm och undvik hårda korrigeringar. Doberman Pinschers svarar otroligt bra på klickerträning och visuella signaler då de naturligt studerar sin ägares fysiska uttryck och handlingar.

Fotokredit: 1790316, Pixabay

Grooming ✂️

Behåll din Doberman Pinscherser i toppskickär en bris. Du kan borsta honom med en snyggare borste en gång i veckan. Dessa hundarmåttligt fälldunder vår- och sommarmånaderna, så öka din skötsel till ett par gånger i veckan för att ta bort mjäll och död päls.

Klipp hans naglar varje vecka och borsta tänderna med några dagars mellanrum för att säkerställa god munhälsa och hygien.

Hälsa och villkor

Mindre förhållanden

 • Ögonproblem
 • Hepatit
Allvarliga förhållanden
 • Svälla
 • Kardiomyopati
 • Von Williebrands sjukdom

Om du får din Doberman Pinscher från en högkvalitativ uppfödare är det mycket mindre troligt att han utvecklar hälsoproblem. Detta beror på att AKC håller en mycket hög hälsostandard när det kommer till uppfödare på deras registreringslista. Denna ras kan dock vara mottaglig för följande hälsotillstånd:

  Kardiomyopati: Denna sjukdom påverkar hjärtat, vilket gör att det blir stort och inte kan fungera korrekt. Von Willebrands sjukdom: Denna sjukdom gör att blodplättar, eller blodkroppar, inte koagulerar som de borde.

För att din Dobie ska kunna leva sitt bästa liv under hela sitt liv är rutinmässiga veterinärbesök av största vikt.

Man vs. Kvinna

Medan manliga och kvinnliga Dobies båda är fantastiska familjekompisar, finns det några stora skillnader mellan de två könen. Att bestämma sig för om man ska skaffa en pojke eller en flicka Doberman Pinscher valp är viktigt när man väljer rätt hund för ditt hushåll.

Manliga Doberman Pinschers är betydligt större än sina kvinnliga motsvarigheter och kan väga upp till 20 pund mer och stå upp till fyra tum längre. Dessutom är män byggda med mer muskelmassa, vilket gör dem mycket starkare än damerna.

Dobiehonor mognar snabbare än hanar och är lättare att träna när de är unga. De är också mer självständiga och kräver mycket mindre uppmärksamhet från sina mänskliga familjemedlemmar. Medan den är skonsamare mot små barn, kan den kvinnliga dobermanpinschern vara mycket försiktigare mot nya människor och djur.

Även om båda gör utmärkta val, är kvinnliga Doberman Pinschers lugnare, mindre, men ändå mer blyga mot främlingar än manliga Dobies är.

Slutgiltiga tankar

Kärleksfull men ändå skrämmande,DobermanPinscher är det en fantastisk hund och tillgodose familjer som vill ha en vänlig mys-bugg till individer som söker en hundlivvakt.

alaskan malamute schäferblandning valpar

Det är viktigt att få din Doberman Pinscher från en välrenommerad uppfödare för att undvika beteende- och hälsoproblem. Om den tränas och socialiseras tidigt, kan Doberman Pinscher vara en fantastisk hund runt människor i alla åldrar, såväl som andra husdjur.

Kvinnliga Doberman Pinschers är mer avslappnade och lättare att träna i yngre ålder än hanar. Men de tenderar att vara blyga för främlingar.

SammantagetDobermanPinscher är en fantastisk hund som gör det bra med aktiva familjer som är villiga att lägga ner tid och ansträngning för att låta honom frodas.


Utvald bild: patstatic, Pixabay

Innehåll