grand danois

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 26-34 tum
Vikt: 110-200 pund
Livslängd: 7-10 år
Färger: Fawn, blå, brindle, svart, harlekin, mantel, merle, vit
Lämplig för: Familjer med gott om utrymme och tid för en hund av massiv statur
Temperament: Intelligent, mild, väktare, vänlig, modig, pigg, söt, ädelÄven om de ursprungligen föddes upp från hundar av mastiff-typ, har Grand Danois blivit mycket mer raffinerad än någon annan modern mastiff-ättling. De har fortfarande behållit sin enorma storlek, men den här rasen var en gång grym. Idag är de några av de mildaste hundarna du kommer att möta, trots att de väger upp till 200 pund och står nästan tre fot höga vid axlarna.

Stora danskarna har en mycket intressant historia. De har funnits så länge att det till och med finns konst som visar daneliknande hundar från det forntida Egypten, även om rasen har genomgått några stora förändringar sedan dess. Än idag är de några av de största hundarna på planeten. Faktum är att den högsta hunden på rekordet var en Grand Danois vid namn Zeus som var 44 tum lång vid manken.

En av de saker som gör Grand Danois så attraktiv är hur olika de är från andra jätteraser. Dessa hundar är kända för sina ömma egenskaper och är sällan aggressiva. De är inte heller lika energiska som många andra stora raser, vilket innebär att de inte behöver en stor trädgård och massor av motion varje dag för att förbli friska. Ändå är de inte väl lämpade för lägenhetsboende enbart baserat på deras storlek.Avdelare 1

Danoisvalpar – innan du köper...

Grand Danois valp_Guy Sagi_shutterstock

Kredit: Guy J. Sagi, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Grand Danois-valpar?

Enligt AKC är Great Danes den 16:e mest populära hundrasen i Amerika. De används för hundutställningar och sporter som agility och är en del av brukshundsgruppen. På grund av dessa faktorer och den otroliga storleken på Grand Danois kan deras valpar vara oöverkomligt dyra. Men mycket beror på vad du letar efter.

Om du bara vill ha en grundläggande danskvalp från en välrenommerad uppfödare och du tänker behålla den som ett sällskapsdjur, kommer du inte att leta efter stamtavlor och mästerskapsblodslinjer. I ett sådant fall kan du spendera så lite som 0-00 för ett friskt exemplar.

Å andra sidan, om du letar efter en Grand Danois av showkvalitet med papper och en beprövad blodlinje, kommer du att skjuta ut flera gånger mer. Det är inte ovanligt att dessa hundar kostar 000 och mer i ett sådant tillstånd.

Naturligtvis täcker dessa priser endast kostnaden för valpen. Att ta med en ny valp hem medför ytterligare utgifter som du också måste planera för, såsom en kennel, mat, veterinärbesök, hälsovård och mer.

Eftersom de är så populära är Grand Danois ganska vanliga också. Det betyder att det finns en billigare väg att hitta en Danois-valp om du är villig att göra lite mer arbete. Du kan hitta en av dessa hundar tillgänglig för adoption på ett lokalt skydd eller klinik. Adoption kostar i allmänhet mellan 0-0, vilket gör det till ett mycket mer ekonomiskt val än att köpa från en uppfödare. Ännu bättre, du kommer att erbjuda en lycklig Grand Danois-valp en andra chans till ett fantastiskt och kärleksfullt liv med en ny mänsklig partner; du.

harlekin grand danois

Bildkredit: David Pegzlz, Shutterstock

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Grand Danois

1.De är inte danskar.

Med ett namn som Grand Danois kan du förvänta dig att rasen har sitt ursprung i Danmark, men namnet är en felaktig benämning. Grand Danois är faktiskt en gammal ras. Det finns bevis på liknande hundar i babyloniska tempel från 2000 f.Kr., egyptiska artefakter från så långt tillbaka som 3000 f.Kr., antika Tibet och till och med kinesisk litteratur från 1121 f.Kr. nämner dem.

Medan alla dessa hundar var förfäder till Grand Danois, spred sig rasen och korsades med andra stora raser i olika delar av världen. Man tror att assyrierna tog med dem på sina resor och bytte dem till romarna och grekerna som troligen blandade dem med engelska mastifer, irländska varghundar och liknande.

Som massiva hundar användes dessa bestar en gång för att jaga galtar, vilket gav dem namnet Boar Hounds. Men på 1500-talet ändrades deras vanliga namn till engelska Dogges. Snart höll adelsmän i Tyskland de mest spektakulära exemplaren som husdjur i sina hem, och de fick namnet Kammarhundar eller Kammerhunde på tyska. Dessa valpar levde bortskämda liv i lyx och hjälpte rasen att bli mycket populär i Tyskland.

Strax efter noterade en fransk naturforskare vid namn Buffon en smalare, smalare version av Boar Hound i Danmark, som delade likheter med Greyhounds. Utropade att det danska klimatet hade hjälpt till att förvandla vinthundar till en Grand Danois. Detta namn på Great Danish Dog antogs snart, även om de största exemplaren kallades Danish Mastiffs.

Även om tyska uppfödare är krediterade för att ha hjälpt till att förfina vildsvinshunden till rasen av milda jättar vi känner idag, fastnade det danska namnet för rasen. I Tyskland kom de att kalla dem Deutsche Dogges, men länder som talar engelska slog sig fast på namnet Great Dane, trots att rasens ursprung inte hade något med Danmark att göra.

två.Danoisar borde inte jogga som valpar.

Om du aldrig har ägt en så stor hund tidigare, kanske du inte är medveten om hur mycket speciell omsorg som krävs för sådana stora djur. Medan de flesta valpar kan springa, hoppa, brottas och i allmänhet agera som valpar, har Grand Danois-valpar olika regler att följa.

Eftersom deras ben tar väldigt lång tid att sluta växa och stabilisera sig fullt ut, måste Grand Danois-valpar vara mycket försiktiga. De bör inte hoppa, eftersom det lätt kan skada deras instabila ben innan de är helt vuxna. Dessutom bör de aldrig jogga som valpar. Tills din Grand Danois är minst 18 månader gammal bör de inte jogga eller hoppa.

Deras storlek kommer också att kräva några andra speciella överväganden. De är inte lämpade för att bo i lägenheter, till exempel. Veterinärbesök kommer att kosta mer, och du behöver till och med ett stort fordon bara för att transportera din Grand Danois runt stan! Se till att du förstår alla skyldigheter som följer med att äga en så stor hund innan du lägger till en till din familj.

3.De var inte alltid så milda.

Idag är Grand Danois kända som otroligt milda hundar som till och med är fantastiska med barn. Det var dock inte alltid fallet för denna stora ras. När de var kända som Boar Hounds, hade dessa bestar ett helt annat temperament.

Galtar är gigantiska varelser i sin egen rätt, med muskulösa ramar och stora betar som lätt kan lemlästa. Dessa djur är snabba och elaka; en hård kamp för vilken varelse som helst. Men Boar Hounds var sådana monster att de kunde jaga ner dessa stora galtar och fånga dem tills jägaren kunde komma för att ge det dödande slaget.

Du kan föreställa dig vilken typ av hund som krävs för att jaga och fånga en sådan grym varelse som en jättegalt. Det är förmodligen inte den typ av hund du vill spendera tid ensam med ditt barn! Men Grand Danois idag har gått igenom massor av selektiv avel för att sålla bort allt aggressivt beteende som rasen kan ha haft tidigare. Nu är de precis de milda jättarna som folk tror att de är, vilket är en del av deras otroliga och långlivade popularitet.

grand danois

Bildkreditering av; BIGANDT.COM, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos den store dansken

Det finns en anledning till varför Grand Danois är kända som hundvärldens milda jättar; de är massiva och otroligt milda och kärleksfulla. I stort sett alla som har varit runt en Grand Danois kommer att gå därifrån med samma tro. Dessa hundar är mjukhjärtade älskare som vill ha tillgivenhet och uppmärksamhet så mycket som de vill ge den.

Mer än bara jävla odjur, stordanoerna är ganska intelligenta. De har också en stark önskan att tillfredsställa sina ägare, vilket bidrar till att göra dem till så perfekta familjehundar. Naturligtvis måste du ha gott om plats för en Grand Danois. Även om de inte behöver en gigantisk bakgård eftersom de inte är den mest energiska rasen som finns, behöver de fortfarande tillräckligt med utrymme för att sträcka på benen, vilket kan ta upp en hel del utrymme när du är i den storleken.

Är dessa hundar bra för familjer?

Om du har utrymmet och resurserna att ta hand om ett så överdimensionerat husdjur, då gör Great Danesbra följeslagare för familjer. Grand Danois har mycket kärlek att ge och de vill ta emot lika mycket. Att ha flera människor runt omkring för att ge kärlek och tillgivenhet är den perfekta miljön för en Grand Danois.

Dessa hundar är också känd för att ha det bra med barn . Trots sin stora storlek är dessa hundar kända för att vara väldigt försiktiga med de som är mindre än dem. Du kan hitta många bilder på små barn uppkrupen på sina Grand Danois-skydd. Dessa hundar är trots allt otroligt lojala.

Även om de inte är aggressiva under några normala omständigheter, vill du inte att en Grand Danois ska tro att du är någon typ av hot mot deras familj. Du kommer sannolikt att se en annan och mycket mer skrämmande sida av rasen.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Precis som de kommer bra överens med barn, kommer Grand Danois också överens med andra djur. Detta är en ras med en låg bytesdrift, även om de har en historia av att vara jägare. Till skillnad från många raser var stordanoerna dock jägare av gigantiska bestar, inget litet. Och idag, med sitt milda sinne, är Grand Danois den typ av ras som verkar komma överens med alla; hundar, katter, barn. Förvänta dig bara inte att de inte tror att din hamster är någon slags leksak!

store danois i skogen

Bildkredit: belu gheorghe, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Grand Danois:

Mat & Diet Krav

Grand Danois har specifika kostkrav som måste följas. Underlåtenhet att göra det kan resultera i ortopediska problem på grund av rasens enorma storlek. Du måste skräddarsy din Grand Danois diet efter deras storlek i varje skede av livet. Ändå bör du förvänta dig att en Grand Danois äter mycket mer än de flesta andra raser. I själva verket kommer vuxna hanar att äta så mycket som 10 koppar torr hundmat av hög kvalitet varje dag.

Även som valp är det viktigt att du matar din Grand Danois högkvalitativt foder som är speciellt framtaget för stora raser. Du vill se till att du inte övermatar protein eller kalcium eftersom dessa kan orsaka problem för din hund. Dessa foder innehåller ofta tillsatta ingredienser för att hjälpa din hunds ledhälsa, men ytterligare tillskott kan också vara en bra idé eftersom Grand Danois är mottagliga för ledproblem.

En annan sak att vara medveten om är placeringen av en Grand Danois matskål. För de flesta hundar är det bra att hålla sin matskål på golvet, men detta kommer att vara ett problem för en Grand Danois vars huvud är tre fot från golvet. Dessa hundar behöver maten vara i axelhöjd för att begränsa matsmältningsproblem.

Övning

Med de flesta raser är mängden motion de behöver direkt proportionell mot hundens storlek. Det är inte fallet med Great Danes. Även om dessa hundar är enorma, så tunga som 200 pund, kräver de inte lika mycket motion som andra stora raser. Som sådana behöver de inte så mycket bostadsyta. Du kan enkelt komma undan med att hålla en Grand Danois i ett mindre hem med en medelstor trädgård. Det behöver inte vara något stort.

Ändå är det viktigt att din Grand Danois får en chans varje dag att springa runt och sträcka på benen. Det är viktigt för deras hälsa; speciellt deras leder och muskler. Du vill ge din Grand Danois minst 30 minuters träning varje dag. Detta kan vara två korta promenader eller en trevlig lek med apport. Kom bara ihåg att inte låta en Grand Danois under 18 månader jogga eller hoppa eftersom det kan skada deras växande ben och leder.

Träning

Grand Danois är ganska intelligenta hundar. Ännu viktigare, de har en stark önskan att behaga sina ägare. När de kombineras gör dessa egenskaper rasen ganska lätt att träna. Träning är också ett bra sätt att öka ditt band med din Grand Danois, vilket gör det till en dubbel aktivitet.

Denna ras utmärker sig i såväl grundläggande träning som mer avancerad lydnadsträning. De kan också tränas för olika hundsporter, och de klarar sig vanligtvis mycket bra i agilitytävlingar.

Precis som med många raser svarar Grand Danois bäst på positiv förstärkning och klarar sig inte bra med negativitet, skrik eller andra liknande träningsmetoder. Faktum är att med en Grand Danois kommer dessa typer av metoder sannolikt att få hunden att bete sig tvärtom mot hur du har tänkt dig, så håll dig till positiv förstärkning när du tränar denna ras.

merle danois

Bildkredit: velora, Shutterstock

Grooming✂️

Tack och lov är Grand Danois en ras med låg lukt och relativt lite underhåll som inte tar upp mycket av din tid på att sköta. Bad bör hållas till ett minimum eftersom det kan ta bort eteriska oljor från din hunds päls och hud. Utsöndringen är måttlig om inte din hund lider av någon typ av hälsoproblem. Som sagt, du kommer att ha mycket löst hår runt huset med en Grand Danois än andra raser, helt enkelt på grund av hundens större storlek.

För denna ras, en snabb gång med en borste varje dag är en bra idé . Det kommer att hålla röran som fälls till ett minimum och det är all skötsel som din Grand Danois päls verkligen behöver. Det bästa av allt är att du kan använda en billig gummicurryborste; du behöver ingen dyr borste för en Grand Danois korta päls.

Eftersom de dreglar, vill du ibland torka av slabben som bildas efter måltider eller dricka. Ögon kan också bygga slem som du vill torka bort. Öronen bör rengöras en gång i veckan för att förhindra infektioner. Precis som andra raser vill du också hålla din Grand Danois' naglar trimmade och tänderna rena. Bortsett från dessa borde du inte behöva utföra något speciellt underhåll för din Grand Danois.

Hälsa och villkor

Grand Danois är inte känd som den hälsosammaste rasen. För att vara rättvis har de flesta stora raser flera vanliga hälsotillstånd att brottas med. Great Danes lever inte de längsta liven; i allmänhet mindre än 10 år. Något av följande tillstånd kan förkorta livslängden ännu mer, så du vill veta exakt vilka tecken och symtom du ska se upp med.

Utvecklingsfrågor

På grund av deras storlek måste stor försiktighet tas med Grand Danois när de växer. Utvecklingsproblem kan uppstå som ett resultat av skador från något så enkelt som att hoppa eller jogga innan benen och lederna är helt utväxta.

Höftdysplasi

Detta är ett relativt vanligt hälsoproblem hos hundar; särskilt hos stora raser som Grand Danois. Det är när höften och lårbenet bildas felaktigt och lårbenet skaver på höftbenet, snarare än att sitta i höftskålen som det ska. Detta orsakar obehag, smärta och begränsad rörelse. Även om höftledsdysplasi kan hanteras, kommer den i allmänhet att öka i svårighetsgrad under hundens liv.

Svälla

Magdilatation-volvulus-komplex, mer känt som uppblåsthet, är ett tillstånd som kan innebära döden för den drabbade hunden. Det är när hundens mage fylls med luft, vilket skapar tryck tills blodet från bakbenen och magen inte längre kan cirkulera till hjärtat. Detta kommer att resultera i chock. Magen kan till och med vända på sig själv, dra bukspottkörteln och mjälten med sig, vilket ytterligare stoppar blodflödet, vilket kan orsaka omedelbar död.

Ben cancer

Stora raser som Grand Danois är mycket mottagliga för skelettcancer. Detta kan resultera i hälta, slöhet, smärta, aptitlöshet med mera.

Hjärtsjukdom

Flera typer av hjärtsjukdomar kan drabba Grand Danois, inklusive subaortastenos, kardiomyopati, mitralisklaffdefekter och mer. Om det lämnas ohanterat kan detta resultera i hjärtsvikt .

Mindre förhållandenAllvarliga förhållanden

Avdelare 5

Slutgiltiga tankar

Kärleksfull, mild och bra med barn och andra husdjur, Grand Danois är en idealisk familjehund under vissa omständigheter. Även om deras ljuva sinnelag kommer att göra dem omtyckta för nästan vem som helst, är att ta hand om en så stor hund ett stort ansvar som inte bör tas lätt på.

Innan du lägger till ett av dessa majestätiska monster till din familj, se till att du förstår vad som krävs för att ta hand om något så stort. Du måste ge mycket mat samtidigt som du fortfarande följer specifika kostråd. Lika viktigt är att du behöver mycket utrymme för en hund i denna storlek. Och glöm inte de ökade kostnaderna för veterinärbesök och allt annat i samband med att uppfostra din hund. Om du kan hantera alla dessa extra utgifter och ansvar, är Grand Danois några av de bästa hundarna du någonsin kan bli kär i.


Utvald bildkredit: Al_Er, Shutterstock

Innehåll