Hur du disciplinerar din katt (6 beprövade metoder)

Välj Namnet På HusdjuretToyger kattKatter kan ibland vara bråkstakar, och de tenderar att vara envisa oftare än inte. De har ett eget sinne, vilket kan resultera i dåliga vanor som vi ägare helt enkelt inte vill hantera varje dag. Oavsett om det är att klämma fast möblerna, leka för grovt med barnen eller jama hela natten, finns det saker du kan göra för att effektivt disciplinera din katt och få dem att sluta göra saker som du inte godkänner. Men innan vi går in på effektiva disciplinalternativ bör vi diskutera vilken typ av disciplin som inte är effektiv och aldrig bör användas.hepper katttassavdelareFysisk disciplin fungerar inte och bör inte användas

Fysisk disciplin bör aldrig användas när du försöker korrigera din katts beteende. Fysisk disciplin kan inte bara vara smärtsamt, utan det kan också resultera i oönskat beteende allt eftersom, såsom rädsla för människor, ångest och extrem blyghet. Fysisk disciplin kommer sannolikt inte att hindra din katt från att göra de beteenden som du disciplinerar när allt är sagt och gjort. Därför är det bäst att undvika fysisk disciplin och istället överväga ett mer effektivt disciplinalternativ.

1. Använd dina ord

skotsk vikkatt inomhus

Bildkredit: Gundula Vogel, PixabayAtt använda din röst kan vara allt som krävs för att få din katt att sluta med ett beteende som du inte godkänner. Välj ett specifikt ord att säga, till exempel tyst eller stanna, varje gång din katt gör något som du inte vill att den ska göra. När du upptäcker oönskat beteende, säg ditt valda ord med en sträng röst samtidigt som du riktar all din uppmärksamhet mot din katt.

Detta bör stoppa din katt i deras spår medan den försöker ta reda på vad som pågår. De kommer sannolikt att omdirigera sin uppmärksamhet till något annat och sluta göra vad det än är som du inte vill att de ska göra. Det är viktigt att använda samma ord och samma ton varje gång du disciplinerar din katt så att den kan se skillnaden mellan disciplin och allmän interaktion.


2. Gör ljud

Amerikansk lockkatt liggande

Bildkredit: Scink, Shutterstock

Att göra ett slags häpnadsväckande ljud är ett bra sätt att få din katts uppmärksamhet och hindra dem från att fortsätta beteendet du ogillar. Den här metoden kan fungera för katter som inte reagerar på dina röstkommandon när de försöker få dem att sluta med ett visst beteende. Sätt som du kan göra oväsen för att få din katts uppmärksamhet och stoppa dem från att göra oönskat beteende inkluderar:

  • Klappa händerna tillsammans
  • Visslande
  • Stampar en fot i golvet
  • Knacka på en kruka med en träslev

Prova olika ljud för att se vilket som fungerar bäst för din katt. När du har hittat en eller två som fungerar, håll dig till de bullriga teknikerna för att skapa och bibehålla konsistens.


3. Omdirigera uppmärksamhet

Hexbug Robotic kattleksak

Bildkredit; Hexbug, Chewy

En annan disciplinteknik att prova när du har att göra med din kisse är omdirigering. Närhelst du fångar din katt som bråkar med gardinerna eller gör något annat som du föredrar att den inte gör, ta en av deras leksaker eller något flashigt för att få deras uppmärksamhet. När deras uppmärksamhet har fångats, ägna tid åt att leka med dem eller dirigera dem till deras leksaker och andra föremål som de får interagera med. Förhoppningsvis kommer omdirigeringen att få din katt att glömma allt om det oönskade beteende som de visade från första början.


4. Engagera dig i Play Time

svart katt leker med kvinnans hand och bitande finger

Bildkredit: dashtik, Shutterstock

Att leka med din katt i minst 20 minuter varje dag är ett bra sätt att se till att den får den träning och sinnesstimulering som de behöver för att undvika att bli uttråkad och destruktiv. Om din katts sinne och kropp är nöjda, kommer de att vara mindre benägna att bli destruktiva och nyfikna, vilket är saker som kan få dem i problem med sina mänskliga familjemedlemmar.

Du kan lägga tid på att kasta bollar som din katt kan jaga, arbetar med träning , spelar en omgång jakt eller kurragömma, eller på väg ute på promenad i koppel . Tanken är att helt enkelt få igång din katts kropp och hjärna så att de blir nöjda från sin dag och slutar försöka förstöra dina tillhörigheter eller orsaka problem i hushållet.


5. Ställ in fällor

calico cat_user32212_Pixabay

Bildkredit: user32212, Pixabay

För att hålla din katt borta från skåpen och andra platser där du inte vill att din katt snokar runt, kan du sätta en fälla för dem som kommer att skrämma dem och skjuta iväg dem. En fälla kan helt enkelt vara ett par burkar som knyts ihop med ett snöre och sedan hängs upp framför skåpdörren eller annat utrymme där du inte vill att din katt ska komma in i.

När de försöker infiltrera utrymmet kommer burkarna att klirra ihop, och din katt kommer sannolikt att gå åt andra hållet och undvika området. Efter en eller två av att springa i fällan är chansen stor att din katt inte har något intresse av att gå nära området. Du kan sedan ta ner fällorna utan att oroa dig för att din katt ska arbeta sig tillbaka till det begränsade området.


6. Uppmuntra till gott uppförande

mata skinka till en huskatt

Bildkredit: lonsdale_007, Shutterstock

Att uppmuntra din katts goda beteende är ett annat effektivt sätt att minska de oönskade beteenden som de visar med tiden. Belöna din katt med godsaker när de gör något som du godkänner och disciplinering av dem när de gör något du inte godkänner kommer att skapa ett mönster som din katt kommer att känna igen och reagera på.

De skulle hellre få en godis än en smutskastning, så de kommer att ägna mer av sin tid åt att försöka behaga dig för att få din uppmuntran snarare än att göra dig upprörd. Godis är inte det enda sättet att uppmuntra din katt att bete sig bra. En klappningssession, en puss på näsan och en knämys är andra alternativ som du kan prova. Gå med det din katt älskar mest för att få bästa resultat.

hepper katttassavdelare

Slutgiltiga tankar

Katter kan vara bråkmakare ibland, men de erbjuder så mycket mer för sina familjemedlemmar att njuta av. De är nyfikna, lekfulla, gosiga och fulla av personlighet. Även om det finns tider att disciplinera din katt, är det viktigt att komma ihåg att vi inte kan kontrollera varje rörelse. Din katt förtjänar möjligheten att visa sin unika personlighet. Använd inte disciplin för att ändra din katts övergripande handlingar. Reservera den för när din katt gör något som äventyrar sig själv eller någon eller något annat i ditt hushåll. Vad tycker du om att disciplinera katter? Vi vill veta dina tankar!


Utvald bildkredit: Kutikova Ekaterina, Shutterstock

Innehåll