Hur ofta ska jag bada min katt? Vad du behöver veta

Välj Namnet På Husdjuretkvinna som badar en kattOm du någonsin har försökt vet du förmodligen att det inte är en lätt uppgift att bada en katt för det mesta. De agerar praktiskt taget som om du är den värsta personen på jorden varje gång du tvinga ner dem i vattnet – Varför mänskligt? Men de flesta kattägare håller med om att ju tidigare du vänjer dem, desto bättre.Så, hur ofta ska du bada din katt? Det beror ärligt talat på några faktorer, men varje 6 veckor är genomsnittet . Vi kan gå igenom ett grundläggande schema som du kan överväga baserat på din katts pälstyp och boendearrangemang.

hepper enkelkatttassavdelare

Ska du bada din katt?

Även om du kanske tror att att bada din katt kommer att vara en oändlig uppgift, behöver den faktiskt inte bada så ofta. Din katt är bra på att hålla jämna steg med grundläggande hygien. De utstrålar egenvård som ingen annan, villigtlata sig renaflera gånger om dagen.Om du märker, de flesta gånger din katt slappar, badar de förmodligen själva. Att vara prim och ordentlig är bara något som kommer naturligt för en katt. Så den goda nyheten är att ditt arbete i bästa fall är minimalt.

Även om du skaffar dig en fullvuxen katt kan du introducera den i baden. Det skulle dock hjälpa om du vände dig till dem så snart som möjligt för att hjälpa dem komma in i rutinen – kom ihåg att ju tidigare desto bättre.

Informationen i denna artikel är generell; du bör alltid följa din veterinärs råd om hur ofta du kan bada din katt, särskilt om den har några specifika hälsotillstånd. Frekvensen kan också i hög grad bero på ett par faktorer såsom pälslängd, oljeproduktion och livssituation.

Perserkatt badar

Bildkredit: 135 pixlar, Shutterstock

Hur ofta ska man bada en katt?

Även om den ultimata avgörande faktorn för hur ofta du ska bada med din katt är individen, är en allmän tumregel att vänta minst sex veckor mellan baden . Katter är riktiga badproffs själva. Deras tungorna är grova , vilket hjälper dem att ta bort löst hår och skräp från pälsen.

De har alla naturliga förmågor att hålla jämna steg med hygienen, men ibland behöver de lite hjälp. Så var uppmärksam på alla tecken på orenhet, som fethet, flingor eller mjäll, missfärgning och smutsiga pälsar.

Vilka typer av katter behöver ofta bad?

Hur lång tid du bör vänta mellan baden beror mycket på din kattunge. Här är några faktorer som kan spela en roll för hur ofta du bör löddra upp ditt kattdjur.

kattbad

Bildkredit: Irina Kozorog, Shutterstock

Kapplängd

Långhåriga katter kan behöva bada ofta framför sina korthåriga motsvarigheter. Långt hår drar till sig mer skräp, trassel – och är ibland svårare att hålla rent. På grund av det kanske de klarar sig bäst med mer regelbundna bad och borstning.

Hud typ

Vissa katters hud kan vara relativt torr, medan andra har en högre oljeproduktion. Om du märker att din katt känns fet, kanske du vill bada den oftare.

Men om du märker att din katts hår är flagnande och uppvisar symtom på mjäll, kanske du vill ta bort baden. Dessutom, om du har enhårlös ras, kommer bad att behövas mycket oftare för att hålla dem rena. För både pälsfria och långlåsta katter är det också viktigt att hålla sig hydrerad för en bra täckpäls.

Miljö

Om din katt tillbringar all sin tid inomhus, kommer den definitivt inte att hitta så mycket smuts och smuts att komma in i. Men om du har en ute- eller inne-/utekatt kan den behöva sköljas ordentligt oftare. Undersök din katt för att avgöra om pälsen kan behöva en bra tvätt.

hepper katttassavdelare

Schampon för katter

När du löddrar din katt, se till att schampot är speciellt utformat för kattdjur. Tillverkare formulerar schampo som fungerar för en katts kroppsliga pH.

Det finns massor av alternativ online, men kom ihåg - ju färre ingredienser desto bättre. Ofta finns det onödiga doftämnen och andra potentiellt allergiframkallande medel i formler.

Ju mer naturligt och ekologiskt schampot är, desto mindre sannolikt kommer din katt att utveckla hot spots och andra allergier.

Flickan tvättar katten i badet

Bildkredit: Olleg, Shutterstock

Efter badvård

När du är klar med ett bad vill du också följa upp med andra skötselbehov. Det är en bra tid att skämma bort din kattunge - lämna dem fräscha och rena.

Borstning

Antalet gånger du borsta din katt kommer att bero mycket på deras tolerans och pälslängd. För långhåriga katter kan de behöva borstas dagligen. Däremot bör du kunna utrymme för att borsta korthåriga katter en gång i veckan.

Öronrengöring

Dina katter måste hålla sina öron rena och snygga för att förhindra infektion. Det är absolut nödvändigt att se till att öronen är väldigt torra efter bad för att undvika fukt – varma, fuktiga platser kan orsaka uppbyggnad som kan vara en grogrund för bakterier.

Nagelklipp

Om du är erfaren och känner dig säker kan du ge din katt en nagelklippning. Du måste vara mycket försiktig, eftersom att klippa naglarna för korta kan orsaka smärta och blödning.

Katt i en frisör på en veterinärklinik som klipper naglar

Bildkredit: 135 pixlar, Shutterstock

Nagelskydd

Som ett alternativ till nagelklipp, väljer många ägare nagelskydd istället. Dessa små bitar passar över din katts naglar för att förhindra repor av möbler och andra oönskade hushållsföremål.

Skydda dig själv vid bad

Vissa katter kan bli lite pigga under badtid, så att vidta försiktighetsåtgärder bör stå på din att-göra-lista. Se till att du håller din hud täckt för att förhindra klor. Du kan också överväga tjocka gummihandskar eller badhandskar för att hålla ett stadigt lager mellan er två.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Så nu vet du att du i slutändan ska använda ditt omdöme för att bada katter. Vissa katter behöver en bra skrubbning oftare än andra. En bra tumregel är att vänta minst 6 veckor mellan baden för alla kattdjur.

Men beroende på pälstyp kan varaktigheten variera något. Om du har några badproblem, kontakta din veterinär för ytterligare råd.


Utvald bildkredit: 135 pixlar, Shutterstock

Innehåll