Hur ska jag presentera min valp för en dominerande hund?

Välj Namnet På Husdjuretbe en veterinär introducera valp för dominerande hund

Dominant eller rädd?

En aggressiv hundFör det första bör vi ta upp vad du menar med dominant. Teorin att hundar äraggressivt dominerandeochvill bli alfahar fallit i onåd. De beteenden vi brukade kalla dominanta (som resursbevakning) har visat sig vara baserade på rädsla. Så om du menar att den andra hunden är dominant för att han inte tillåter andra hundar att närma sig hans mat, hans soffa eller hans människa - han är mer sannolikt vara rädd och försvara sina favoritsaker.RSPCA säger : Det är nu allmänt erkänt av djurbeteendespecialister att hundar som använder aggression mot människor eller andra hundar försöker inte vara 'dominerande'. Snarare är aggressionen vanligtvis resultatet av social förvirring, frustration, rädsla, ångest eller lärande.Kan du skjuta upp mötet?

För det andra måste du bestämma om detta möte har att hända. Om den vuxna hunden bara är en bekant kan det vara bäst att lämna mötet tills duveta mer om din nya valpoch har gett dem några bra, positiva erfarenheter med andra hundar – om det här mötet blir fel, vill du inte skjuta upp dem att träffa nya hundar i framtiden. Naturligtvis kan det vara så att den vuxna hunden redan tillhör dig, eller en huskamrat eller familjemedlem, i så fall kan mötet inte skjutas upp.

Var ska de träffas?

Det brukar vara en bra idé att ha mötet utanför hemmet. Den äldre hunden är van vid att ha huset för sig själv, och om han är benägen att vara lite defensiv mot sina resurser, är det bäst att ta honom ur den miljön så att han inte ser din valp som ett sådant hot. Tänk på ett säkert, slutet, neutralt utrymme – som en väns trädgård. Kom ihåg att kontrollera vaccinationsstatusen för din nya valp innan du tar honom någonstans!    Relaterad läsning: Valp Socialization Checklista

Två hundar träffas för första gången

Hur man introducerar en valp för en vuxen hund

Helst vill du att båda hundarna ska vara nära varandra, men faktiskt inte uppmärksamma varandra. Mat eller leksaker kan användas, och avståndet måste vara tillräckligt stort för att den vuxna hunden accepterar valpens närvaro utan att känna sig hotad eller behöva skydda sina saker. Om båda hundarna är helt avslappnade kan du prova att flytta dem lite närmare och fortsätta distraktionen. Om den vuxna hunden fortfarande är avslappnad med situationen och ni kommer inom några meter från varandra, kan du försöka låta dem nosa.

Båda hundarna ska vara kopplade så att du kan separera dem vid behov, men ledningarna ska inte hållas hårt, eftersom det kan försämra hundens beteende. Hundar kommunicerar med sina kroppar, och om vi dikterar hur lätt de kan röra sig, kan detta resultera i missförstånd. En lång släplina som du kan ta tag i vid behov fungerar bra. Tillåt båda hundarna att närma sig i sin egen tid, ge positiv uppmuntran om det inte finns några tecken på problem. Kom ihåg att valpar kan vara irriterande och behöver fortfarande lära sig sociala färdigheter, så om den vuxna hunden agerar för att berätta för din valp behöver du inte alltid störa. Min egen hund lärde sig snabbt att det var en no-go-zon att närma sig min mammas hunds säng, och de trivs bra överallt annars i huset. För det mesta måste hundarna lösa detta sinsemellan. Om allt verkar gå bra, tycker jag att en promenad tillsammans hjälper till att befästa vänskapen – men återigen, kom ihåg att kontrollera om din valp är säker att gå ut.

Tecken på att ett möte inte går bra

Det är viktigt att lära sig att tolka hundens kroppsspråk så att du kan se att ett möte blir surt innan det sker en skada eller innan din valp blir rädd för andra hundar.

Om den vuxna hunden är intresserad och accepterar, kommer de sannolikt att ha det öronen framåt , svansen upprätt och sakta viftande, och de kommer att ha en avslappnad hållning. Din valp kan spegla detta, men de är naturligtvis lite undergivna för äldre hundar i den här åldern och kan krypa fram på magen, ha svansen mellan benen, stanna lågt till marken eller till och med kissa (en annan bra anledning att ha mötet utanför).

Om den vuxna hunden inte är nöjd med mötet kan du upptäcka tecken som öron bakåt, hopkrupen hållning, stel i kroppen, svans mellan benen (eller upprätt och stel), lyft av läppen eller morrande. Om något av dessa inträffar är det en bra idé att flytta bort valpen omedelbart igen för att ge den vuxna hunden lite mer utrymme. Överväg att ringa en beteendevetare för råd om det är absolut nödvändigt att dessa hundar går vidare.

Lycka till!

Det verkar skrämmande, men kom ihåg attde allra flesta hund-hund möten är bra, särskilt om du är detpresentera en valpoch en vuxen hund som vanligtvis inte är aggressiv mot andra hundar. Kom ihåg att du alltid kanhitta en hundtränareeller beteendevetare tillhjälpa allt att gå smidigt. Vi rekommenderar hitta en med tvångsfri och positiva förstärkningstekniker.


Utvald bildkredit: Eddy Van 3000, Flickr

Innehåll