Husky vs Golden Retriever: Vilken ras passar dig?

Välj Namnet På HusdjuretHuskies och golden retrievers hade olika början, och de ser ut, agerar och utför olika uppgifter också. Om du har koll på dessa raser men inte är riktigt bekant med någon av dem, bör du känna till grunderna så att du kan välja den bästa möjliga rasen för dig. husky vs golden retrieverVisuella skillnader

avdelare 9En snabb översikt

Hes
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 20-23 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 35-60 pund
 • Livslängd : 12-15 år
 • Träning : Hög energi, behöver utomhus
 • Grooming behov : Hög
 • Familjevänlig : Ibland
 • Hundvänlig : Ibland
 • Träningsförmåga : Svårt, men smart
Golden Retriever
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 21-24 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 55-75 pund
 • Livslängd: 10-12 år
 • Träning : Höga behov
 • Grooming behov : Måttlig
 • Familjevänlig : Ja, väldigt social
 • Hundvänlig : Ja
 • Träningsförmåga: Utmärkt, mycket intelligent

siberian husky lyckligt liggande på gräs

Lär dig om varje rass ursprung

Siberian husky

golden retriever

Bildkredit: Maria Ortega, Pixabay

Som namnet antyder kommer Siberian Husky från Sibirien, Ryssland. De är en medlem av familjen Spitz. De har otroligt distinkta markeringar och konstruktioner. Till en början höll de tjuktjerna sällskap.

1909 tog sig rasen till Alaska för att delta i slädlopp. Sedan dess har de tagit sig genom USA in i många hem i många klimat. American Kennel Club erkände dem officiellt 1930, den 87thhäckar på listorna.Husky är mångsidig i utseende. De har utvecklat distinkta markeringar som skiljer dem från andra spetsraser. De har över 13 färgvariationer och har ibland blå ögon.

Golden Retriever

Alaskan Husky

Bildkredit: Shutterstock

Golden retrievers föddes upp i Skottland till och med 19thårhundrade. Ursprungligen följde de med jägare för att hämta sjöfåglar och annat småvilt. Deras vattenavvisande päls var perfekt för att hålla elementen borta när du var ute och gick.

De blev officiellt en erkänd ras av American Kennel Club 1925. De var framgångsrika i fältförsök och lydnadsträning.

De varierar något i färg mellan länderna. Engelska golden retrievers tenderar att vara mycket ljusa i färgen, från ljusgul till nästan vit. Amerikanska och kanadensiska golden retrievers är lite mörkare och kan till och med vara ungefär röda.


Förstå Huskys personlighet

Golden Retriever som bär hörlurar och lyssnar på music_chendongshan_shutterstock

Bildkredit: Valmedia, Shutterstock

Husky är kända vida omkring för sin vokala natur. De gör olika udda ljud som de flesta inte är bekanta med, vilket kan uppfattas som aggressivitet eller defensivitet. Även om Huskies kan vara något territoriella, beroende på den individuella hunden, är det mycket mer troligt att de bara kommunicerar med dig. De kan också ofta yla, som deras vargförfäder.

De älskar sitt folk, men de kanske bara flyr ändå. Att ha ett säkert hölje för din Husky är ett måste. De har en kärlek till äventyr och en djup känsla av vandringslust. Så om de ser en ekorre eller om en annan frestelse slår dem, kan de vara igång och springa innan du hinner stoppa dem.

Socialisering är ett måste. Även om de verkar vänliga överlag, kommer de att behöva lära sig korrekt sätt och gränser med besökare. På grund av sin höga energi kan de vara okontrollerbart studsiga när andra är i närheten, vilket får dem att hoppa på människor eller bara vara överlägsna i det personliga rummet.

Med en fast hand under träningen bör det vara lätt att lära dem artighet. De är väldigt intelligenta hundar som älskar att lära sig. Å andra sidan är de dock envisa. Eftersom de har packmentalitet är det viktigt att de uppfattar dig som alfa i situationen och aldrig blandar ihop sina roller.

Förstå Golden Retrieverens personlighet

golden retriever ananashuvud

Bildkredit: Chendongshan, Shutterstock

Golden retrievers är en otroligt vänlig, familjär ras. De älskar att umgås med människor, särskilt medlemmar i deras hushåll. De tenderar att vara intuitiva, snälla och intelligenta.

Goldens visar inte aggressivitet eller avståndstagande. De är inte distanserade eller ovälkomna mot husgäster. De kanske ger ett skäll när någon är vid din ytterdörr, men de kommer att stå där med svansen viftande. De är tålmodiga och kärleksfull mot barn , vilket gör dem till underbara husdjur för växande familjer.

Även om socialisering rekommenderas för alla hundar, tar dessa hundar vanligtvis väl emot andra djur oavsett. De kan ha en drivkraft att jaga en katt eller ett mindre djur, men det är vanligtvis roligt och inte hotfullt.

Goldens svarar inte bra på hård behandling. De är känslomässigt känsliga och kommer att ta över-the-top straff till hjärtat. Detta kan orsaka depression eller nervositet, eftersom de klarar sig mycket bättre med positiva träningsmetoder och tar snabbt ikapp.


Livslängd och hälsoproblem för Husky

Bildkredit: Widerstroem, Pixabay

För sin storlek har Huskies en imponerande livslängd på 12 till 15 år. De tenderar att vara tåliga och friska djur med minimala hälsoproblem. Men de är benägna att drabbas av vissa åkommor som grå starr, progressiv retinal atrofi, höftledsdysplasi och hypotyreos.

På senare år är den vanligaste dödsorsaken olika cancermöjligheter. De har ofta basalcellstumörer, hemangiopericytom och talgkörteltumörer.

Livslängd och hälsoproblem för Golden Retriever

Hes

Bildkredit: Kseniya Resphoto, Shutterstock

I genomsnitt lever golden retrievers 10-12 år. Tyvärr har golden retrievers inte den bästa turen när det kommer till deras hälsa. De kan ha många åkommor som drastiskt kan förkorta deras livslängd. Även om de kan ha problem som inte är lika allvarliga, som fetma, lider de också av mer komplicerade ledproblem, hudproblem och aggressiv cancer.

När det gäller cancer är det olyckligt att rapportera det över 60% av gyllene kommer att dö i någon form av cancer som seniorer.


Miljöpreferenser för Huskies

Golden Retriever arbetshundar

Bildkredit: Konstantin Zaykov, Shutterstock

Vissa hundar kräver lager av skydd för att hålla dem varma under kallare månader. Huskyn njuter av snön och kommer inte att ha några betänkligheter över kyligt väder. Din kanske älskar att leka och till och med försöka gräva i det. Ursprungligen slädhundar, de har inte tappat sina rotinstinkter.

Även om dessa hundar kan klara sig bra i snön, hanterar de inte värme på samma sätt. Husky har dubbla pälsar som skyddar dem från extremt hårda vintertemperaturer. Detta kan orsaka överhettning vid höga temperaturer, vilket kan vara ganska farligt för dem. Om du tänker ha din hund utomhus under långa perioder och leva i höghetta klimat, är säkerhetsåtgärder absolut nödvändiga.

Huskies trivs bra inomhus. Men de är en ras med intensivt hög energi. Eftersom de skapades för att fungera, utan att något stimulerande pågår omkring dem, kommer de att skapa sina egna spel. Detta kan inkludera att riva sönder möbler, tugga upp dina tillhörigheter eller förstöra din linoleum eller trim. Detta dåliga beteende är en produkt av att man inte har tillräckligt med fysisk träning eller lämplig mental stimuli.

När det kommer till andra husdjur, kanske det inte fungerar till din fördel att ha en mindre art runt omkring. Huskies är otroligt bytesdrivna, vilket är en egenskap som inte kan strykas ut - även med omfattande träning. De är dock vanligtvis bra med andra hundar och utvecklar en stark flockmentalitet - när du är familj är du familj.

Miljöpreferenser för Golden Retrievers

Siberian husky

Bildkredit: Shutterstock

På grund av deras tillbedjan för människor kommer dessa hundar att vara precis vid din sida. De trivs både utomhus och inomhus. Men de skulle inte vara glada att vara ute konstant utan uppmärksamhet och kärlek. De är alldeles för sociala för att vara utan sällskap en längre tid.

Om du vill att en vakthund eller vakthund ska hålla ditt hushåll fritt från fara kan de svika dig på denna avdelning. De kanske berättar för dig när en främling är i närheten men annars kommer de inte att göra så mycket. Att tilldela en sådan roll kommer att leda till besvikelse. De skulle mycket hellre leka på gården eller spela en omgång fångst .

På grund av sin avslappnade, lättsamma natur gör de fina lägenhetshundar. Men de är benägna att bli fetma, så det är ett måste att se till att de får tillräcklig motion och inte äter för mycket mat. Dessutom, om de bor i ett litet utrymme, kan de bli destruktiva tuggare för att underhålla sig själva, särskilt i sina yngre dagar.


Grooming behov för Huskies

Golden Retriever bär skämskonen efter operationen

Bildkredit: BARBARA808, Pixabay

Husky är dubbelbelagd, vilket innebär att de kommer att fälla hela sin päls en till två gånger per år. Om du någonsin har sett en Husky med skabbliknande hårpuffar, är det troligen därför. Det är en naturlig process som hjälper dem att minska håret i ett varmare klimat för att bibehålla rätt kroppstemperatur.

Det kan tyckas att deras rockar gör dem högt underhållet, men det är inte nödvändigtvis sant. De har nytta av en bra borste minst en gång i veckan. Om du känner behov kan du konditionera eller olja dem ordentligt under badtiden för att hålla pälsen mjuk och hanterbar.

Se alltid till att ta bort hårklumpar för att undvika att det mattas. När pälsen börjar matta , det kan vara svårt att ångra och kan till och med behöva klippas ut. Om du håller ett öga på saker och ting, bör deras övergripande hårvård vara smidigt.

Grooming behov för Golden Retrievers

Bildkredit: Kyla Metzker, Shutterstock

Liksom Huskies är Golden Retriever en dubbelbelagd ras. Under deras långa, flytande ytterpäls finns ett flummigt lager av skyddande päls. Detta lager skyddar dem från hårt solljus, kalla temperaturer och nederbörd.

Det rekommenderas inte att raka din Golden , även om du tror att det kommer att kyla ner dem. Håll dem bara borstade för att undvika att de mattas eller faller. Eftersom de är så tillgivna kan detta vara ett utmärkt tillfälle att knyta an till dem och utveckla förtroende tidigt.

Goldens tenderar att få öroninfektioner, så se till att ansa håret runt öronen. Du bör också använda en öronrengörare varje vecka. Kontrollera dock alltid med din veterinär innan du använder några nya produkter på din hund.

En närmare titt

Det var en stor mängd information att smälta, så låt oss dela upp saker och ting för att se vilket magnifikt husdjur du kanske vill välja.

Likheter

 • Båda har dubbla lager som behöver borstas regelbundet.
 • Båda är lojala mot sina familjer.
Skillnader
 • Huskies är mer energiska och kommer sannolikt att ge sig av på egen hand.
 • Goldens gör bra med människor i alla åldrar.
 • Huskies kan vara mer skyddande för sina människor och egendom.
 • Goldens lider av fler hälsoproblem.
 • Husky har längre livslängder.
 • Huskies älskar att vara utomhus, medan Goldens föredrar att vara med sina människor.
 • Goldens klarar sig bra med andra husdjur, medan Huskies har höga bytesdrifter.
 • Goldens är mer avslappnade och avslappnade, medan Huskies är mer högtravande.

Vilken är den perfekta passformen?

Dessa hundar skiljer sig drastiskt från varandra. Som du kan se i uppdelningen varierar de vad gäller kroppsstruktur, markeringar, personlighet och energi. Varje ras är spektakulär på sitt eget sätt och kommer att ge lycka till rätt familj.

Kom alltid ihåg att köpa från en välrenommerad uppfödare med en beprövad härstamning för att undvika hälsoproblem orsakade av oansvarig avel. Om du inte behöver en valp, kom ihåg att skyddsrum och räddningar är fulla av djur som väntar på kärleksfulla hem.


Utvald bildkredit: lornadandy, Pixabay

Innehåll