Munchkin katt

munchkin katt spelarHöjd 6-9 tum
Vikt 6-9 lbs
Livslängd 12-15 år
Färger Kan vara vilken färg som helst
Lämplig för Vänlig runt andra husdjur och barn
Temperament Mycket anpassningsbar, söt, vänlig

Det är svårt att inte känna igen en Munchkin-katt när du ser den, med tanke på att dess mest utmärkande drag är de stubbiga benen. Detta är en egenskap som är det direkta resultatet av genetisk mutation, och anledningen till att många hänvisar till den som Corgi-katten.

Som en kattälskare har du säkert hört kontroversen kring denna ras. Vissa människor tycker att de inte borde behandlas annorlunda, medan andra hävdar att eftersom deras genetiska mutation fungerar som en predisponerande faktor för olika hälsokomplikationer, borde de det.

Hur som helst, om du har funderat på att ta med dig en Munchkin-katt hem, är följande några av de saker du borde veta:

hepper katttassavdelareMunchkin-kattens historia

munchkin katt promenader utomhus

Bildkredit: otsphoto, ShutterstockInte mycket har dokumenterats om just denna ras under perioden fram till andra världskriget. Om du går igenom de befintliga posterna kommer du att se att det finns några artiklar som nämner en passant en konstigt utseende kortbent ras, men det är bara det. De pratar inte riktigt om de utmärkande egenskaperna, eller ens hur de var.

Enligt dessa artiklar var den kortbenta katten också känd som kängurukatten vid den tiden, som bara hittades i en liten stad i Storbritannien. Det var på 1930- och 1940-talen, en period som definierades av den stora depressionen.

Efter det försvann den kortbenta katten och dök sedan upp igen nästan ett decennium senare i Stalingrad, Ryssland. Det finns återigen ingenting dokumenterat förrän 1983, då en rädd och dräktig katt hittades under en lastbil i Rayville, Louisiana. Förutsatt att hon var hemlös, beslutade lastbilsägaren att adoptera henne och döpte henne sedan till Blackberry.

För en katt som förmodligen var hemlös hela sitt liv var Blackberry förvånansvärt mycket frisk. Och kattungarna som hon levererade var bedårande och blandade. Vissa av dem hade korta ben precis som sin mamma, medan andra hade långa ben.

Snabbspola fram till 1990, och världen introducerades äntligen för kattungarna. Dr Solveig Pflueger, en genetiker som specialiserat sig på kattuppfödning, började studera dem. Och det är genom honom som de hittade till ett amerikanskt tv-program som hade den högsta tittarsiffran vid den tiden.

Det var där Blackberrys ägare ombads av producenterna av showen att ge katten ett rasnamn, eftersom ingen visste vilken ras de tillhör. Det behöver inte sägas att hon valde 'Munchkin'. När hon blev tillfrågad varför det namnet, sa hon att de var hennes favoritkaraktärer i Trollkarlen från Oz.

Blackberry födde en katt som senare fick namnet Tolouce, och han är den andra katten som vi alla borde tacka för att han gav allt för att säkerställa att det nya avelsprogrammet blev en framgång.

Munchkin Cat – Innan du köper...

munchkin kattungar

Bildkredit: SV_zt, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

När folk börjar prata om hälsotillståndet Munchkin katt , kommer de att fortsätta använda ord som förmodligen eller troligt, som alla är ord av osäkerhet. Ja, Munchkin-katten har kämpat med hälsotillstånd orsakade av dess genetiska mutation, men det är inte alla som gör det. De flesta av dem växer för att se sina solnedgångsår – som förresten är i åldrarna 12 till 15 år.

När det gäller träningsförmåga har vi aldrig mött någon ras som är lättare att träna. De kommer att ge dig lite attityd då och då, men vilken katt gör inte det? Och vi vet att familjen snabbt kommer att bli kär i den personligheten eftersom det är den typen du vill ha runt dig om du har en dålig dag.

Är de mest energiska? Hmmm... det beror på deras individuella egenskaper. Vissa är det, men vissa är det inte. Låt oss bara säga att de hamnar någonstans i mitten av den metriska skalan.

Vad är priset på Munchkin-kattungar?

Även om deras efterfrågan är relativt hög, är Munchkin-katten är inte lika dyrt som andra raser . De kommer sannolikt att sätta tillbaka 0 till 500, men kan fortfarande gå så långt som 500, om det är en utställningskatt. Andra faktorer som påverkar prissättningen inkluderar kön, pälstyp och färg.

Vissa Munchkins har unik färg, och du kan se bara genom att titta på dem. De tillsammans med de som kommer med löjligt fluffiga kappor kommer att kosta dig mer. Men inte mer än 2 500 dollar.

Utseende

Genetta munchkin katt

Bildkredit: SV_zt, Shutterstock

Munchkin-katten är inte den minsta katten i världen, men den är fortfarande relativt liten. Vi fick dock nyligen veta att några av dem kunde växa upp till medelstora katter, tack vare korsning. Allt i beaktande kommer hanen alltid att verka större än honorna, men de väger alla någonstans mellan 6 till 9 pund.

Deras päls kan antingen vara silkeslen eller plysch, beroende på de egenskaper som ärvts från föräldraraserna. Du kommer också att inse att deras pälsmönster och färger varierar mycket.

Munchkin-kattungen sticker alltid ut i vilken kull som helst, på grund av att de föds med korta och stumpiga ben. Det har faktiskt bevisats att dessa ben är anledningen till att deras kroppar ser oproportionerligt långsträckta ut. Alltså ger dem smeknamnet Korvkattungar.

Du kanske inte ser det direkt, men frambenen är något kortare än bakbenen. De kommer också att vara lätt böjda – aldrig överdrivet mycket, och du kommer aldrig att hitta en som är kohockad.

Dessa ben är resultatet av Munchkin-genen, som är en autosomal gen som betecknas med ett 'M'. Det faktum att det finns en heterozygot och homozygot genotyp för denna gen, är all bekräftelse du behöver för att säkert svara på frågan om en uppfödare helt kan bli av med den. Även om du bestämmer dig för att korsa med en långbent katt kommer den långbenta kattungen fortfarande att ha genen undangömd någonstans i sina celler.

3 föga kända fakta om Munchkin-katter

1.Vissa kullar har Munchkins och långbenta kattungar

Folk är alltid snabba att anta att Munchkin bara föder Munchkin-kattungar, men det är inte sant. Ja, de föder kattungen, men de kan också föda långa ben. Kattungarna som visar sig vara Munchkins är de som är heterozygota för genen. De som är homozygota kommer fortfarande att ha genen, men deras ben kommer att se 'normala' ut.

två.'Adam' & 'Eve' till Munchkin Cats är Blackberry & Tolouce

Vi har redan pratat om detta. Den första Munchkin som spelades in i modern tid är Blackberry. Vi har läst berättelser om katter med konstiga ben tidigare, men den första Munchkin någonsin som man pratade om i detalj var Blackberry. Och med hjälp av Tolouce har vi hjälpt denna ras att blomstra.

3.Munchkin har skatantendenser

Denna vana är bedårande och irriterande i lika mån. Det är gulligt om du kan upptäcka att det försöker dölja dina smycken, men irriterande om du kommer för sent till en fest eller en viktig händelse och du inte kan hitta några smycken som kompletterar din outfit. Vi älskar dem fortfarande oavsett.

munchkin katt inomhus

Bildkredit: SV_zt, Shutterstock

hepper singel katt tassavdelare

Munchkin-kattens temperament

Vem är bäst lämpad att skaffa en Munchkin-katt? Alla som har husdjur eller barn. Den här rasen är förmodligen den vänligaste rasen du någonsin kommer att träffa, med tanke på att de är kända för att komma överens med olika barnpersonligheter och till och med husdjur.

Om du letar efter bevis på hur bra de är, lägg dem bara i ett rum som har en snoka . Vi garanterar att du kommer att skratta i flera dagar.

De flesta katter tappar ofta sin kattungeaktiga attityd när de blir äldre, men inte Munchkin-katten. Naturligtvis kommer de så småningom, men inte innan de når de där solnedgångsåren. De är roliga katter som älskar att hoppa, klättra och springa runt i huset om de inte myser med någon.

Det enda problemet med denna extroverta katt är det faktum att den är för pålitlig. Alla älskar en socialt säker katt som är bekväm med människor, men det betyder också att du hela tiden måste vara på jakt efter människor eller djur som inte gillar katter så mycket.

Och som du har hört har de hamstringstendenser. Så om det är något som har saknats ett bra tag, och du aldrig har tagit med en skata hem, bör du sätta dig ner med din Munchkin och fråga artigt. De kommer säkert inte att ge det tillbaka, men du har åtminstone försökt.

munchkin katt

Bildkredit: Den här vägen är min, Shutterstock

Saker att veta när du äger en Munchkin-katt

Mat- och kostkrav 🐡

Låt inte allt det bedårande lura dig. Munchkin-katten är fortfarande en avlägsen kusin till planetens häftigaste kattdjur, Lejonet. Och som sådan måste den matas på samma sätt som en ras av dess storlek. Matar denmjölk, morötter , sallad eller till och med frukter , är som att mata ett jaguargräs. Fullkomligt löjligt, om du frågar oss.

Vi har hört och till och med sett kattägare mata sina Munchkins med den här typen av saker och sedan undrar varför deras katter ser så undernärda ut. För att göra saken värre blir de alltid förvånade över att få veta att mycket av den mat som vi människor konsumerar är farliga för kattdjur – en tydlig indikation på att de aldrig gjorde sina läxor innan de adopterade eller fick en från en uppfödare.

Munchkins är mycket strikta med sin näring. Du kan inte bara mata den vad som helst som du gör din hund och komma undan med det. Deras kroppar har designats för att fungera korrekt med kött i magen. Och mycket av det. Det är det enda sättet de kommer att kunna få i sig den nödvändiga mängden fett och protein som behövs för att hålla sig och se friska ut.

Bara för att sätta saker i perspektiv, det här är vad vi menar: Om människor skulle matas på samma sätt som munchkins ska matas, skulle vi alla gå vidare innan vi når tjugoårsåldern. Och obduktionsrapporten skulle indikera dödsorsaken som hjärtsvikt, orsakat av hjärtsjukdom. Så bara för att de är familj betyder det inte att ni alla ska äta samma saker.

En annan sak som vi ofta ser vissa människor göra, är att mata deras Munchkins hundmat. Detta kan vara en nyhet för dig, men hundfoder saknar det näringsvärde som krävs för att stimulera tillväxt och utveckling hos katter. Den är vanligtvis full av kolhydrater, och den dietkomponenten är farlig för denna ras. Genom vetenskapen lärde vi oss att deras kroppar inte har förmågan att smälta kolhydrater helt.

Kolhydrater är anledningen till att vissa Munchkin-katter brottas med fetma. Och om de inte kontrolleras riskerar de att drabbas av diabetes eller andra hjärtsjukdomar.

Övning 🐈

Träning är viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Det är därför du måste hitta sätt att se till att din Munchkin förblir aktiv. Vi rekommenderar a kattträd som kommer med flera nivåer, sittpinnar, skraplotter och de där dinglande bollarna. Köp det, och de kommer aldrig att störa dig när du är upptagen med jobb.

munchkin katt

Bildkredit: Phannasit, Shutterstock

Träning 🎾

Vi menade det när vi sa att det är lättare att träna en Munchkin-katt än någon annan ras. Jo, så länge du börjar träna i ung ålder. Att lära en gammal hund nya trick kommer att bli lite svårare jämfört med en yngre. Arbeta också med den positiva förstärkningsmetoden. Att straffa katten för att inte förstå dina röstkommandon kan traumatisera dem för livet.

Grooming ✂️

Vi är säkra på att du vet att katter är väldigt noggranna med hur de vill bli trimmade, och det är därför de oftast sköter sig själv. Munchkinrasen är inte annorlunda, förutom det faktum att han eller hon ibland kan behöva din hjälp. Att ha korta ben brukar framstå som en nackdel när det kommer till självvård.

En Munchkin-katt kan vara korthårig eller långhårig. De är ofta uppfödda med flera andra domesticerade kattdjur, därav de olika egenskaperna. Poängen är att om din är en långhårig katt, måste du borsta den ofta – att borsta den en gång i veckan kommer inte att klippa den. Veckoborstar är endast lämpliga för korthåriga katter, eftersom de sällan utvecklar tovigt hår eller hårbollar.

Hur är det med naglarna? Naturligtvis, de borde trimmas . Målet är att de ska se snygga och snygga ut. Åh, och glöm inte att kontrollera dess munhygien. Experter rekommenderar att du borstar ditt husdjurs tänder några gånger i veckan, men vi tycker att två gånger är lagom.

Vad många av oss inte inser är att överdriven borstning vanligtvis gör att tandköttet drar sig tillbaka. Även om dina avsikter inte är att skada katten, vad du kommer att göra är att exponera cementet - en mineraliserad vävnad som är avsedd att skydda rötterna. Försök också att göra rörelserna mindre aggressiva och leta efter en borste som inte har slipande borst. Vi vill inte slita ner emaljen också.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Munchkin Cats (@munchkincats)

Hälsoproblem 🏥

Mindre förhållanden
  • Fetma
Allvarliga förhållanden
  • Lordosis
  • Bröstutgrävningar

Lordosis

Om detta hälsotillstånd låter bekant för dig, beror det på att det är samma medicinska problem som ofta drabbar människor. Och det är inte bara specifikt för Munchkin-katter, som du kommer att lära dig. Lordosis är en överdriven inåtvänd ryggradskurva som ibland kallas 'Swayback'.

Den riktar sig normalt mot två ryggpunkter: Det finns nackregionen och området närmast svanskotan. Om veterinären berättar att katten har Lordosis mot halsregionen, kommer han eller hon att prata om Cervical Lordosis. Men om det är mot området som är närmast svanskotan, så kallar vi det Lumbar Lordosis.

Kyphos är en sällsynt typ av Lordos där ryggraden kröker sig utåt istället för att kröka sig inåt. Detta tillstånd påverkar mestadels övre delen av ryggen och mittområdet och anses vara ett stort hälsoproblem.

Det är viktigt att vara medveten om det faktum att Munchkins kropp har förmågan att naturligt skydda sig själv genom att utveckla Lordosis. Om den känner att det finns någon form av obalans i hur kroppen rör sig, kommer det så småningom att utlösa en reaktion som kulminerar i Lordosis.

Milda fall kräver ingen veterinäringripande, men allvarliga fall gör det. Det beror enbart på att milda fall ofta orsakas av hanterbara tillstånd som fetma, som kan hanteras genom regelbunden fysisk aktivitet och en bra kost.

I situationer där problemet är mer avancerat, kommer operation att vara den enda utvägen. Det är genom processen som veterinären kommer att använda metallstavar för att räta ut benen som stöder ryggraden.

bedårande munchkin katt

Bildkredit: MDavidova, Shutterstock

Bröstutgrävningar

Detta är den medicinska termen som veterinärer använder för att hänvisa till 'trattkista.' Ett tillstånd som vanligtvis kallas bröstbensdeformitet.

Förutsatt att din Munchkin-kattunge har Pectus Excavatum kommer dess bröstben (även känt som bröstbenet) och revbenen att utvecklas på ett onormalt sätt. Röntgenbilderna kommer alltid tillbaka med ett konkavt eller nedsänkt utseende.

Vi skulle säga att den definitiva manifestationen av detta tillstånd är det sjunkna utseendet. Och det är också ett annat stort hälsoproblem eftersom det hämmar den normala funktionen hos inte bara lungorna, utan också hjärtat. Katten kommer för det mesta att få svårt att andas, vilket gör det svårare att röra sig.

Ingen vet riktigt vad som exakt orsakar Pectus Excavatum, men teorier kastas ut där. En av dem är den genetiska predispositionens tankeskola, som hävdar att detta tillstånd är resultatet av en genmutation, inte begränsad till någon enskild ras. De har vid ett flertal tillfällen hävdat att genen påverkar utvecklingen av dessa kustbrosk, vilket får dem att växa på ett konstigt sätt.

De som motsätter sig den logiken tror att Pectus Excavatum är kopplat till underliggande tillstånd, såsom Marfans syndrom.

Ärligt talat, vi vet inte vem som har rätt eller vem som har fel. Allt vi med säkerhet vet är att det är ett allvarligt hälsotillstånd som kräver omedelbar medicinsk intervention. Vissa veterinärer tror att behandling kan hoppas över om situationen är mild, men vi säger att det inte finns något som heter mild när det kommer till något som påverkar blodflödet till hjärtat och blockerar luftvägarna till lungorna.

Den enda utvägen är att prata med din söta Munchkin och försöka övertyga dem att gå under kniven. Det är ett vanligt förfarande, med en hög framgångsfrekvens. Allt de behöver göra är att sy något som kallas glasfiber runt bröstbenet. Det kommer att dra bort benet från kattens hjärta och lungor och på så sätt lindra situationen.

Alternativt kan den skära av de drabbade benen och ersätta dessa delar med transplantat.

munchkin katt

Bildkredit: Piqsels

Feline fetma

Om kattens vikt är 20 procent över den som anses vara idealisk för kattens kroppsvikt, är den fet. Och något måste göras så snart som möjligt, eftersom det finns en lång lista med hälsokomplikationer förknippade med fetma.

Finns det predisponerande faktorer för fetma? Ja det finns. Vi kom att lära oss att genetik spelar en roll, liksom kön. Generellt sett är det mer sannolikt att honorna drabbas av sjukdomen. Och om vi pratar om gener, så beror det på om förälderraserna kämpade med fetma.

Några icke-medicinska faktorer som orsakar fetma inkluderar hög ålder, stillasittande livsstil och dålig kost. Med det sagt bör du definitivt kontrollera antalet kalorier som katten förbrukar.

Att hantera fetma är lätt. Se bara till att katten tränar mer och bara konsumerar lågkalorigodis.

hepper katttassavdelareSlutgiltiga tankar

Munchkin-katten skulle vara den perfekta rasen för alla som vill lägga till ytterligare ett husdjur i ett hushåll med barn. Den är väldigt vänlig, tillgiven och söt till kärnan. Deras stumpiga ben kan göra det svårt för dem att sköta sig själv ibland, men det borde inte vara en affär. Precis som vi människor borde husdjur inte vara perfekta.

Bör du vara orolig för deras hälsotillstånd? Definitivt. På samma sätt som om du hade ett annat husdjur. Se till att den är ordentligt vaccinerad mot parasiter och väl matad. Det är viktigt att komma ihåg att en hälsosam kost är det som hjälper den att skapa en kropp som är resistent mot olika sjukdomar. Allt som har för många kalorier är ett nej-nej.

Och med det har vi kommit till slutet av dagens stycke. Om du känner att det saknas en viktig del av information, tveka inte att höra av dig.


Utvald bildkredit: SV_zt, Shutterstock

Innehåll