Schapendoes

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 16-20 tum
Vikt: 26-55 pund
Livslängd: 12-15 år
Färger: Svart, vit, pied
Lämplig för: Aktiva familjer med gott om plats
Temperament: Lojal och kärleksfull, intelligent, lätt att träna, vänlig, kommer överens med andra husdjurSchapendoes är en medelstor fårhund som är en nära släkting till Old English Sheepdog, Bearded Collie, Old German Sheepdog och andra små vallhundar av bergstyp. Rasen kommer ursprungligen från Nederländerna och tros vara så långt som till 1870-talet, även om de först erkändes som en självständig ras 1952.

Schapendoes har lång tjock päls på kroppen, benen, svansen och ansiktet, och de är vänliga, tillgivna och högmodiga hundar. Även om rasen kan hittas i hela Nordamerika och i vissa andra delar av världen, är de huvudsakligen i Nederländerna.

Avdelare 1Schapendoes valpar — innan du köper

Schapendoes Puppy_Vanitytheone_shutterstock

Kredit: Vanitytheone, ShutterstockEnergi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Schapendoes-valpar?

Schapendoes är relativt sällsynta utanförNederländerna. Medan de är uppfödda i både USA och Kanada, kommer alla potentiella köpare troligen behöva anmäla sitt intresse hos en uppfödare och vänta tills det finns valpar tillgängliga.

Det exakta priset som du bör förvänta dig att betala för en Schapendoes-valp kommer att variera beroende på flera faktorer, inklusive tillgänglighet i ditt område, stamtavla för hundens föräldrar och om hunden anses vara utställningskvalitet. Men som en grov guide kommer en Schapendoes-valp av icke-showkvalitet troligen att kosta någonstans mellan 000 och 500.

Som med alla hundraser, om du är intresserad av att köpa en Schapendoes-valp rekommenderar vi starkt att du lägger tid på att undersöka rasen och att du träffar din utvalda uppfödare och deras hundar innan du går med på att köpa en valp från dem. Du kommer sannolikt att upptäcka att många välrenommerade hundraser kommer att vara ovilliga att sälja en valp till en okänd ägare tills de har träffat dem och bedömt deras lämplighet och förmåga att tillhandahålla ett säkert och lämpligt hem för en valp.

Avdelare 82 föga kända fakta om Schapendoes

1.Rasen dog nästan ut under andra världskriget

Många europeiska brukshundraser led avsevärda förluster under andra världskriget. Detta beror till stor del på att mycket av jordbruksmarken i Västeuropa var ett slagfält. Många bönder och markägare tvingades bort från sina fastigheter och många fick lämna sina husdjur bakom sig.

Efter kriget räddades rasen tack vare en samlad insats av bönder och fans av Schapendoes, som lyckades föda upp tillräckligt många hundar från det begränsade antalet kvar för att återuppliva rasen.

två.Bortsett från deras långa vågiga päls är Schapendoes svans deras mest anmärkningsvärda fysiska egenskap

Schapendoes har en ganska lång svans som liksom sin kropp är täckt av lång och tjock päls. Mest anmärkningsvärt, när Schapendoes är i vila, kommer deras svans att hänga lågt, men när de springer flyger deras svans rakt ut bakom dem.

schapendoes svart

Bildkredit: PublicDomainPictures, Pixabay

Temperament & Intelligence of the Schapendoes

Schapendoes är kända för sina varma och vänliga personligheter. Dekomma överens med människor i alla åldrar, de älskar barn, och förutsatt att de har socialiserats kommer de sannolikt också att komma överens med dina andra husdjur.

Även om den inte anses vara en av de smartaste raserna, är Schapendoes fortfarande en intelligent hund som både kan tänka på egen hand och ta riktning bra. De utvecklar vanligtvis ett nära band med sina ägare, och eftersom de alltid är ivriga att behaga, är de en relativt lätt ras att träna.

Är dessa hundar bra för familjer?

Schapendoes är en fantastisk hund för en familj. De är ganska aktiva och naturligt nyfikna hundar som älskar att umgås med sina ägare. De är utmärkta med barn, är inte aggressiva och lär sig snabbt.

Schapendoes behöver dock ett hem med en säkert inhägnad trädgård och är inte väl lämpade för att lämnas ensamma under långa perioder. Dessa hundar behöver mänskligt sällskap, och utan det kan du upptäcka att din hund blir ganska destruktiv,utvecklar en grävvana, eller blir en störande skällande.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Schapendoes kommer ganska bra överens med de flesta andra djur, förutsatt att de är tillräckligt socialiserade från en ung ålder. Viss försiktighet bör dock iakttas kring små husdjur som kaniner och marsvin, eftersom Schapendoes är brukshundar har en ganska stark bytesdrift och kan jaga efter små djur.

Avdelare 4Saker att veta när du äger en Schapendoes

Mat & Diet Krav

Att ge din hund en hälsosam och näringsrikt välbalanserad kost är det enskilt största du kan göra för att påverka ditt husdjurs hälsa och välbefinnande på lång sikt.

schapendoes vita

Bildkredit: PublicDomainPictures, Pixabay

Det finns många alternativ när det kommer till hundmat, och det kan vara svårt att välja ett märke och typ av mat att ge ditt husdjur. Det bästa rådet som vi kan ge dig här är att, åtminstone initialt, vägledas av vad din uppfödare säger till dig. Om de har matat din valp med ett visst märke och typ av mat, är det en bra idé att fortsätta att mata din hund med detta hundfoder tills åtminstone ett par månader efter att ditt husdjur flyttat in. Att flytta till sitt för alltid hem kan vara en stressande tid för en valp, och om de kan få den mat de är vana vid, är det en sak mindre som kommer att verka främmande för dem i detta viktiga skede i livet.

Senare kan du välja ett annat märke eller typ av foder om du vill och sakta övergå ditt husdjur till detta.

Även om vi inte rekommenderar något specifikt fodermärke för din Schapendoes, föreslår vi att du väljer ett torrfoder av högsta kvalitet som har formulerats för en medelstor hund och som är åldersspecifik. Det vill säga, medan ditt husdjur är en valp, kommer de att dra nytta av hundfoder som har formulerats för att ge allt som en växande hund behöver, och när din hund blir äldre, bör du övergå till ett vuxenhundmat och sedan senare i deras liv, till ett foder formulerat för en äldre hund.

Träning

Schapendoes är en energisk hund och kommer att behöva en måttlig mängd daglig motion. Detta bör bestå av minst en 40-minuters promenad varje dag och en måttlig lektid på gården. Om din hund hålls inne hela dagen och inte har en trädgård där de kan leka, kanske du upptäcker att din lokala hundpark också är ett bra ställe att gå på. En välsocialiserad Schapendoes ska inte ha några problem att blanda och leka med andra hundar, och att springa runt utan koppel med andra hundar kommer snabbt att bli en av din hunds favoritaktiviteter.

Schapendoes kommer att plocka upp hundspel ganska snabbt och kommer sannolikt att njuta av andra aktiviteter, som frisbee och agilityträning, som båda kommer att träna deras sinne och kroppar.

Träning

Som intelligenta brukshundar är Schapendoes relativt att träna. Vi rekommenderar att du börjar träna medan din hund är ung, och det bästa sättet att göra detta är att anmäla dig till en lokal valpskola. Idén med valpskola handlar mindre om formell träning och mer om en möjlighet att börja socialisera din nya valp genom att vänja den vid att vara runt andra hundar och främmande människor.

Precis som med socialisering är det också en bra idé att börja din valps lydnadsträning medan de är unga. Det är dock viktigt att komma ihåg att valpar, precis som barn, har en märkbart kort uppmärksamhet, så du måste hålla dessa tidiga träningspass korta och ganska enkla. Helst bör du sikta på att göra ett par korta pass varje dag, eftersom en hund som får konstant träning kommer att ta upp saker mycket snabbare än en som bara får ett formellt halvtimmespass en gång i veckan med en tränare.

Kom ihåg att valpar också är ganska känsliga, så det är särskilt viktigt att använda positiv förstärkning för att belöna din hund när de mår bra och att inte förmana eller skälla ut ditt husdjur om de gör något fel.

När ditt husdjur behärskar grunderna kan du upptäcka att de kommer att njuta av mer avancerad träning, såsom agilityträning. Du kanske till och med vill överväga att låta ditt husdjur delta i tävlingsinriktade hundsporter, vilket kan vara ett bra sätt att tillbringa tid med ditt husdjur och för dem att få mycket motion och mental stimulans.

schapendoes

Bildkredit: PublicDomainPictures, Pixabay

Grooming ✂️

Trots att de har en lång päls behöver Schapendoes inte mycket skötsel. Under större delen av året behöver en Schapendoes lite mer än en borste en gång i veckan och ett udda bad här eller där.

Men de är tunga fällande hundar, och som sådana kommer de sannolikt att lämna päls vart de än går i hela ditt hem. Eftersom de inte är allergivänliga betyder det att de kanske inte är en bra hund för någon som lider av hundallergier. Du bör också vara medveten om att de kommer att smälta säsongsvis, en eller två gånger om året, och vid dessa tillfällen kommer de att behöva borstas nästan dagligen.

Hälsa och villkor

Schapendoes är en ganska frisk ras och har en liten historia av rasspecifika hälsoproblem. Förutsatt att du matar ditt husdjur med en näringsrik och välbalanserad kost och ser till att de får mycket motion och mental stimulans, med undantag för oförutsedda olyckor, finns det alla chanser att dina Schapendoes kommer att leva ett lyckligt och hälsosamt liv långt upp i åldern.

Som med alla hundar är det viktigt att träffa din veterinär regelbundet för förebyggande kontroller och för att hålla koll på din hunds vaccinationer och parasitförebyggande medicin. Du bör också se till att ditt husdjurs ögon och öron hålls rena eftersom dessa lätt kan förbises eftersom de är täckta av lång päls.

Mindre förhållanden

  • Öroninfektioner
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Progressiv retinal atrofi

Avdelare 5Man vs. Kvinna

När det kommer till val av valp är det många som hänger sig ganska mycket på om de är bättre av att skaffa en han- eller honhund. Enligt vår åsikt är det i fallet med Schapendoes liten skillnad i storlek och temperament mellan könen.

Så om du inte planerar att föda upp från ditt husdjur eller om du har en speciell preferens för det ena eller det andra könet, kan du därför vara mycket bättre att välja en valp baserat på deras energinivå och personlighet. Det bästa sättet att göra detta är att umgås med din utvalda uppfödare och prata med dem om vad du letar efter hos en hund. Baserat på din livsstil, boendearrangemang och önskemål, kommer din uppfödare att vara bäst lämpad att föreslå en valp som med största sannolikhet kommer att växa och utvecklas till en hund som passar din situation.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Även om den är ganska sällsynt i USA, är Schapendoes en fantastisk hund och en väl lämpad för livet som antingen familjens husdjur eller sällskap. De är relativt lätta att föda upp och sköta och de svarar bra på träning.

Som sådana är de en hund som skulle kunna passa bra för en förstagångshundägare. Men om du inte har någon tidigare erfarenhet av att äga en hund, kan du ha svårt att övertyga en uppfödare att sälja en såvida du inte kan visa att du är engagerad och beredd att lära dig allt du behöver veta.

Relaterad läsning:


Utvald bildkredit: Kobus-van-Leather, Pixabay

Innehåll