Siberian husky

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 20-23,5 tum
Vikt: 35-60 pund
Livslängd: 12 – 14 år
Färger: Svart och vitt, kopparrött och vitt, rent vitt, grått och vitt och agouti
Lämplig för: En mycket aktiv individ eller familj som älskar att tillbringa tid med att träna och utforska naturen.
Temperament: Kärleksfull, busig, utåtriktad, frisinnad och mycket energisk

Siberian Husky är en omåttligt populär medelstor hund med en gammal härstamning som går tillbaka 4 000 år eller mer. Även om alla vet att de kommer från Sibirien, är det som inte är allmänt känt att rasen vi känner idag utvecklades under hundratals generationer av ursprungsbefolkningen tjuktjer (som levde i den arktiska kustregionen i norra Sibirien) som en kvick slädhund som kan att dra lätta laster över extremt långa avstånd under några av världens tuffaste förhållanden.

Rasen importerades till Alaska av handlare någon gång i slutet av 1800-talet och fångade först allmänhetens ögon i början av 1920-talet, när de började vinna stora Alaskan slädlopp. Det var dock Leonhard Seppalas ansträngningar – som 1925 ledde en relä av Siberian Husky-team 658 miles på bara fem och en halv dag för att leverera livräddande difteriserum till Nome – som gav rasen stor hyllning.

Idag finns det mycket färre Siberian Huskies som arbetar som slädhundar än de som lever sina liv som familjens husdjur och följeslagare. Ändå är instinkten att springa fortfarande stark i rasen och att hålla jämna steg med deras behov av fysisk träning är bara en av de många intressanta utmaningarna med att äga en Siberian Husky.avdelare 10Siberian Husky-valpar - Innan du köper...

valp husky

Bildkredit: albertlsy7101, Pixabay

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Siberian Huskies är fantastiska hundar, de är utmärkta med barn och de kan bli fantastiska familjedjur. Men att äga en Siberian Husky kan vara lite av en utmaning. Så innan du hoppar in är du skyldig dig själv och hunden som du funderar på att ta in i din familj för att korrekt bedöma om du kan ge en Husky det liv de förtjänar.

För att hjälpa dig göra denna bedömning rekommenderar vi att du ställer dig själv följande frågor.

Kommer en Siberian Husky att passa min livsstil?

För att vara en bra ägare måste du kunna träna och socialisera din hund, samt förse den med daglig uppmärksamhet och kärlek, en trygg och säker plats att bo på och ett utlopp för dess nästan oändliga energi.

Siberian Huskies klarar sig inte bra i hushåll med andra djur eller de där deras ägare arbetar långa timmar eller är borta hela dagen av andra skäl. Dessa hundar behöver mycket sällskap, gott om utrymme på en säker gård och någon som är beredd att ge dem daglig motion. Dessa är inte den sortens hundar som klarar sig på en rask promenad runt kvarteret varje dag. Du måste vara uppe för långa dagliga promenader och löpturer, och med dagligen menar vi varje dag, oavsett om det regnar, soligt, blåsigt eller snöar, och du måste kunna hålla det uppe åtminstone nästa 12 år.

Vad är priset på Siberian Husky-valpar?

Att äga en Husky är inte billigt. Till att börja med kan de vara ganska dyra hundar att köpa, och du bör räkna med att betala allt från 0 till över 000 för en Siberian Husky-valp från en ansvarig uppfödare. Du måste också ha råd med rutinmässig veterinärvård, vanliga lopp- och maskmediciner och massor av högkvalitativt hundmat.

Har jag råd med kostnaderna för att äga en Siberian Husky?

Under loppet av din hunds liv kommer dessa utgifter att uppgå till ett betydande belopp, och glöm inte att ta hänsyn till eventuella inackorderingskostnader som du kan ha från tid till annan, priset för alla husdjursförsäkringar som du kanske vill ha. att ta ut, och utgifter för akutvård i det olyckliga fallet att din hund skadas eller mår dåligt.

Vill alla i min familj ha en hund?

Detta är en särskilt viktig fråga och en som många människor inte överväger tillräckligt. Att ta med en Siberian Husky till din familj kommer att ha en betydande inverkan på alla i ditt hushåll. Du måste överväga inte bara din nuvarande situation utan också hur ditt liv och livet för alla i huset kan förändras under de kommande 12-14 åren.

Kom ihåg att Huskies är upphetsande hundar som oavsiktligt kan välta och skada ett barn eller äldre person, vilket är något du kanske vill överväga om du planerar en familj eller om det finns en chans att dina äldre släktingar kan behöva flytta in hos dig i de kommande åren.

En annan viktig och ofta förbisedd övervägande är om någon i huset lider av allergier eller hälsotillstånd. Siberian Huskies är en dubbelbelagd hund som fäller ofta och blåser sin tjocka innerpäls minst en gång om året, så du bör räkna med att du kommer att ha hundmjäll i ditt hus hela tiden. Detta är något som kommer att vara ganska besvärande för alla med hundallergier och kan också påverka dem som lider av luftvägssjukdomar som astma.

vit husky

Bildkredit: tranmautritam, Pixabay

Vill jag ha en valp eller en äldre hund?

Valpar är söta, ochSiberian Husky valpar är helt underbara, men att ha en i ditt hus innebär några utmaningar som inte alla vill ha. Till att börja med är valpar som stygga små barn: de kommer in i allt du äger, de kommer att skapa en röra överallt och de kommer att kräva konstant vägledning och ett stort tålamod. De kommer också att behöva hemmaträning, socialisering och massor av lydnadsträning.

Om du inte är redo för allt detta, kanske du vill överväga att skaffa en vuxen räddningshund. Det är ett olyckligt faktum att många Siberian Huskies hamnar i skydd utan egen förskyllan. Ofta köpt som valpar av välmenande ägare som inte förstod utmaningarna med att äga dem, dessa hundar behöver ofta bara ett bra hem med en ägare som är beredd att lägga tid på dem.

Ett varningens ord, dock: många räddningshundar kommer att ha beteendeproblem. Vissa av dessa kan vara lätta att ta itu med med träning, men andra kan göra en Siberian Husky farlig. Som sådan är det viktigt att träffa alla potentiella räddningshundar personligen, och om möjligt överväga att fostra dem ett tag för att säkerställa att de passar dig och din familj.

  Relaterad läsning: Ska jag adoptera en valp eller en vuxen hund?

Avdelare 83 föga kända fakta om Siberian Huskies

1.Siberian Husky är nu praktiskt taget utrotad i sitt hemland.

I början av 1900-talet störtades den ryska monarkin och ersattes av den kommunistiska regim som skulle bli Sovjetunionen. Som en del av denna process lovade kommunisterna att befria nationen från alla elitaspekter av det ryska livet och gå över till den kommunistiska modellen för kollektivisering.

På 1930-talet hade kommunismens krafter nått det arktiska norr, där tack vare deras hundars popularitet hade många av de främsta uppfödarna av Chukchi-hundarna (nu känd som Siberian Husky) intagit ledarpositioner och en viss grad av rikedom.

Ansågs av kommunisterna vara ett hinder för förändring, de flesta av dessa samhällsledare fängslades eller dödades och deras ägodelar togs över av den kommunistiska staten. Som ett resultat, inom några år, försvann deras hundar nästan från Sibirien The Crazy Pet Guy .

två.Siberian Husky är inte längre den pulkemästare de en gång var.

På ungefär samma sätt som Chukchi-folket selektivt födde upp de ursprungliga Siberian Husky-hundarna för att vara de bästa hundarna för att dra lätta laster över långa avstånd, har moderna hundspannsåkare fortsatt att utveckla hundar för att möta behoven i deras sport.

Snabbhet var aldrig en viktig ingrediens i ett framgångsrikt hundspann för tjuktjerna. Därför var det inte en egenskap som Siberian Husky avlades för. Det är dock en viktig del av att vinna kälkelopp, och som sådan har nya raser utvecklats som kan överträffa Siberian Husky. Den nya mästarhunden när det gäller slädkapplöparna är denAlaskan Husky, en hund uppfödd från Siberian Husky och Alaskan Malamute och sedan korsade med flera olika racingraser.

3.TV-serien Game of Thrones hade en dålig effekt på Siberian Husky.

Efter sju säsonger av att titta på fruktansvärda vargar, maskoterna från House of Stark på Game of Thrones, har fans av TV-serien Game of Thrones utvecklat ett känslomässigt band till dessa mytiska vargliknande hundar. Som ett resultat har många fans dragits till Siberian Husky på grund av deras vargliknande egenskaper och har börjat köpa dem som husdjur.

Även om deras ökning i popularitet normalt skulle vara en positiv sak, har tyvärr många av dessa fans funderat lite över vad som är involverat i att föda upp och äga en Siberian Husky. Som ett resultat har antalet Huskies som har dykt upp på räddningshem med Game of Thrones-inspirerade namn ökat avsevärt under de senaste åren.

Trenden har också uppmuntrat mindre än etiska avelsmetoder, och flera valpfabriker är kända för att ha inrättats specifikt för att tillgodose Game of Thrones-fans.

ganska husky

Bildkredit: GuillauxDesenderPeggy, Pixabay

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos Siberian Husky

Siberian Husky har ett vänligt och tillgiven temperament och med rätt träning kan den bli ett enastående husdjur och följeslagare.

Till skillnad från vissa arbetsraser bildar Siberian Huskies inte särskilt starka band med bara en ägare. Snarare är de vanligtvis trevliga med människor i alla åldrar och visar tillgivenhet till alla medlemmar i deras familj.

Siberian Huskies är inte bra vakthundar, och om inte en potentiell tjuv skräms av bara sitt utseende, är det osannolikt att de kommer att vara till någon hjälp för att bevaka sin ägares egendom. Men de har en stark rovdriftsinstinkt. De är snabba, listiga och tålmodiga jägare, vilket betyder att de inte kan lita på små djur som katter, kaniner eller marsvin.

  Relaterad läsning: Hundraser som liknar Huskies

Är dessa hundar bra för familjer?

Siberian Husky är i allmänhet en godmodig och väluppfostrad hund. Ändå kommer deras framgång eller på annat sätt med en familj till stor del att bero på hur väl de har tränats och socialiserats. De har vanligtvis inga problem med barn, och även om de är försiktiga med främlingar är det inte troligt att de blir aggressiva.

Det enda undantaget från detta är med en alltför blyg eller orolig hund. När de behandlas illa eller inte socialiseras, Siberian Huskies kan utveckla ett ångestproblem . Med det kan de bli knäppa och bita utan provokation. Även om det är mycket mer sannolikt att det är ett problem hos räddningshundar än en hund du själv har fött upp från en valp, är det något att se upp med, eftersom ångestbitare kan vara ganska farliga.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Det enkla svaret på denna fråga är nej. Siberian Huskies kommer vanligtvis inte överens med andra husdjur.

På grund av deras högt utvecklade bytesdrift är de inte alls lämpliga att hållas med katter, kaniner eller något annat litet djur, eftersom de kommer att se ditt husdjur som ett byte och något att jaga, och det kommer sannolikt inte att sluta bra för din andra husdjur när din Husky kommer ikapp dem.

Ungefär det enda undantaget från regeln är att skaffa en annan medelstor till stor aktiv hund. Huskies har arbetat nära andra hundar i århundraden och har vanligtvis inga större problem med dem. Men om du skaffar en annan hund är det alltid bäst att skaffa dem samtidigt som du köper din Husky-valp eftersom på så sätt kan deVäx upptillsammans, och du kommer sannolikt inte att ha några problem med att de kommer överens.

leende husky

Bildkredit: GuillauxDesenderPeggy, Pixabay

Avdelare 4Saker att veta när du äger en Siberian Husky

Mat- och dietkrav

Vad du väljer attmata din Siberian Huskykommer att ha en direkt inverkan på deras allmänna hälsa och livslängd. Det är därför mycket viktigt att du väljer ett hundfoder som ger en komplett och näringsmässigt balanserad kost för din hund.

Lyckligtvis, i USA och de flesta andra utvecklade länder, är kommersiellt tillverkad hundmat lättillgänglig och tillverkas enligt krävande standarder som är resultatet av många års forskning om hundnäring.

Det är viktigt att du undersöker de olika hundfoder som finns tillgängliga och väljer ett som specifikt anger att det ger en komplett och balanserad kost för hundar. Det finns många olika märken och typer av mat på marknaden. Det är bäst att välja ett torrfoder för hundar av högsta kvalitet som är speciellt framtaget för aktiva medelstora hundar.

Övning

Att säga att Siberian Huskies är en mycket aktiv ras som behöver daglig träning är nästan en underdrift. Det kanske bästa sättet att överväga detta är att titta på deras historia.

Siberian Husky utvecklades av Chukchi-folket i Sibirien för att dra slädar över långa sträckor, en uppgift de gjorde välkända bra i hundratals år. Men i praktiska termer, vad detta betyder för ägare av Siberian Huskies är att i århundraden har denna ras förfinats för att drivas. Därför bör det inte komma som någon överraskning att löpningen är ingrodd i en Siberian Huskys undermedvetna; det är helt enkelt en medfödd del av vem de är.

Som ett resultat, om en Siberian Husky inte får den dagliga träningen som de behöver, kommer de att göra allt i sin makt för att ta sig ut på en löprunda. Detta inkluderar klättring av staket, maskar sig igenom de minsta luckorna för att fly och till och med gräva sig ut. När de väl är ute ska de göra det de är bäst på: springa.

Varje år hamnar många Huskies i skyddsrum eftersom ägare inte kan hindra dem från att fly från sin till synes rymningssäkra trädgård och fly. Ibland, tyvärr, resulterar flykt och spring i att Siberian Huskies blir påkörda av bilar eller jagar och dödar små djur på en grannes trädgård. Vid andra tillfällen resulterar det i att människor tappar sina hundar, eftersom Siberian Huskies ofta tänker lite på var de är eller hur de ska ta sig hem när de springer fritt.

Det finns bara en lösning på detta problem, och det är träning och en hel del av det.

Känn din hund och deras behov

Även med Siberian Huskies, varje hund kommer att vara annorlunda och kommer att ha individuella träningsbehov. Vissa kan ha det bra med en lång promenad varje dag och en eller två timmars lek med sin ägare på sin trädgård. Däremot kommer andra att vilja att du tar dem på en 5-mils löprunda varje morgon och sedan backar upp det ytterligare en 5-mils promenad på kvällen.

Om du föder upp din hund från en valp, kommer du att ha den största input för att bestämma vad din hund förväntar sig varje dag genom att ställa in deras rutin. Detta betyder inte att du helt enkelt kan ställa in en rutin som inte involverar att gå ut alls, utan snarare kan du skräddarsy den något för att säkerställa att du kan hänga med din hund. Till exempel, om du inte är en löpare och aldrig kan ta din hund för en 5-mils löprunda, är det osannolikt att din hund kommer att ha konditionen att springa så långt nonstop heller. Så istället kan du vänja din hund vid att träna i rask gång.

Det är också viktigt att komma ihåg att din hunds motionskrav kommer att förändras över tiden. Även om en Siberian Husky sannolikt aldrig kommer att bli en soffpotatis, kommer deras lust att springa och behovet av träning att avta något när de går mot hög ålder.

Myten om en stor gård

Det är viktigt att ha en stor och säker trädgård där din Siberian Husky kan springa omkring och leka. Ändå är det ingen ersättning för en lång promenad eller löpning.

Din Husky kommer att slita runt på gården, bära spår i din dyra gräsmatta och tillbringa timmar med att gräva månstora kratrar överallt, men ingen av dessa saker kommer tillräckligt att tillgodose din hunds dagliga behov av motion. Det kommer inte heller att ge samma mentala stimulans som de kan få av att gå ut i den vidare världen, där det finns alla nya syner, ljud och lukter för att träna deras sinne.

Din Siberian Husky behöver båda dessa saker för att hålla sig glad och frisk, och nyckeln är att få ut din hund från sin trädgård varje dag för att träna sin kropp och sitt sinne. Dessutom kommer du sannolikt att träffa andra människor och hundar på din väg, och detta är ett bra sätt att förstärka deras socialiseringsträning.

Sätt alltid säkerheten först

Siberian Huskies bör aldrig gå utan koppel i allmänna utrymmen. Med deras benägenhet att springa och deras höga bytesdrift, skulle det vara att flirta med fara att gå utan koppel. Det skulle bara krävas en blick på en ekorre, katt eller ett annat litet djur för att de skulle lyfta efter den, utan att tänka på om de är på väg att springa ut i trafiken eller någon annans trädgård.

Oavsett hur vältränad din hund är eller hur den agerar kring andra djur du känner så är det helt enkelt inte värt risken. Tyvärr betyder detta att om de inte är helt säkra och instängda, bör löpning fritt i offentliga områden utan koppel också undvikas med en Siberian Husky. Därmed inte sagt att du inte kan investera i ett långt koppel och ge din hund mer frihet att röra sig och leka med andra hundar, bara att du behöver göra det på ett sätt som säkerställer att de inte kan springa iväg.

hes

Bildkredit: monicore, Pixabay

Träning

Att träna och umgås med din hund är en särskilt viktig del av att äga en Siberian Husky. Men på grund av den självständiga naturen kan det också vara en ganska utmaning, och det är här ditt tålamod och uthållighet som en ansvarsfull hundägare kommer att behöva komma in.

Det första du behöver veta är att grundläggande hundträning inte handlar om att lära din hund att göra trick. Det handlar om att se till att din hund kan leva lyckligt och harmoniskt som en medlem av din familj och om att lära dem hur de ska bete sig för att säkerställa att de inte blir ett problem för dig och ditt lokala samhälle.

Huvudmålet med din hunds grundläggande träning är att uppmuntra önskade beteenden och undertrycka alla oönskade. Det är till exempel viktigt att din hund lär sig att gå i koppel utan att longera mot andra hundar, eller morra på folk som cyklar förbi och att de lär sig att inte hoppa upp på besökare.

Socialisering

Det är viktigt att du startar din Siberian Husky på vägen mot gott uppförande tidigt i livet, och det bästa sättet att göra det är genom att ta dem till valpsocialisationsklasser, även känd som valpskola. Dessa klasser är ofta samhällsbaserade men anordnas ibland av en lokal veterinärklinik eller hundträningsskola. Beroende på vart du åker kan det tillkomma en liten avgift för att delta, men det är lika troligt att du hittar en som är gratis för boende i ditt närområde.

leende husky

Bildkredit: monicore, Pixabay

Medan du och din hund kommer att få en introduktion till några grundläggande tränings- och disciplintekniker vid dessa klasser, är målet inte att lära hunden lydnad, utan snarare att visa dig grundläggande hantering och husträningsmetoder och låta din hund blandas med andra människor och hundar i en obekant miljö.

Denna tidiga introduktion till interaktion med andra hundar är oerhört viktig för en ung Siberian Husky, liksom att lära sig hur man agerar när man är i närheten av främmande människor. Framför allt kommer valpskolan att ingjuta en känsla av självförtroende hos din hund och skapa en positiv inställning till träning.

Lydnadsträning

Tyvärr är det alldeles för många som slutar med sin hundträning efter bara några pass och förlitar sig efter det på vad som är allmänt känt som hoppets skola. Naturligtvis innebär detta vanligtvis inget annat än att hoppas att din valp så småningom kommer att växa ur alla sina dåliga vanor och börja lyssna på dig av sig själv. Chanserna att ha någon riktig framgång är praktiskt taget obefintliga, men tyvärr hindrar det inte människor från att lämna sin hunds träning till lyckan.

En mycket bättre metod är att ha ett strukturerat träningsprogram som börjar med grunderna, sedan förstärker och uppmuntrar till ett gott beteende och bygger på din hunds framgång. Det överlägset enklaste sättet att uppnå detta är att anlita en professionell hundtränare. Detta kan vara antingen i privata eller gruppträningsklasser, men både du och din hund kommer förmodligen att få ut mer av gruppträningspass än att en tränare kommer till dig för en privatlektion.

Gruppträning är att föredra eftersom du får strukturen av en organiserad klass och program och din hund kommer att ha nytta av att umgås med de andra hundarna i klassen. Det kan till och med finnas tid för lite fri lek på en säker gård efter att lektionen är över.

Konsekvens är nyckeln

En eller två formella gruppträningspass varje vecka under ett par månader är vanligtvis tillräckligt för att ge en Siberian Husky den grundläggande lydnadsträning som de behöver. Men den verkliga nyckeln till framgång är att ständigt förstärka det som lärs i klassen hemma.

Det är ingen idé att ha den bästuppfostrade hunden i klassen om de tror att det de har lärt sig inte gäller hemma. Det enda sättet att få dem att bete sig på det sätt som du vill att de ska göra är genom att öva och förstärka inlärningen hemma.

Utanför den strukturerade klassmiljön är det inte ovanligt att en hund är mindre intresserad av träning. Det är trots allt en annan miljö, och hemma finns det välbekanta distraktioner. Därför är det nödvändigt att hitta ett sätt att hålla din hund intresserad, särskilt när du utför förstärkningsträning. Detta kan vara genom att belöna dem med godsaker eller en snabb apport eller till och med en god klapp. Oavsett vilken metod du väljer, pressa inte din hund för hårt i början. Regelbunden, konsekvent förstärkning kommer att ge mycket bättre resultat än ett litet antal långa sessioner.

siberian husky liggande på gräs

Bildkredit: Rob Wee, Pixabay

Grooming ✂️

Siberian Huskies har tjocka dubbla pälsar som tjänar till att hålla dem varma och torra även under de svåraste väderförhållandena. Det betyder att de har en tjock ullig underpäls, genom vilken en hårdare ytterpäls växer.

Huskies kommer att fälla sig kontinuerligt under hela året och kommer att blåsa hela underullen en gång varje år om de är manliga och två gånger om året om de är honor. Utsöndring kommer också att bli värre om du bor i en varm, fuktig miljö, eftersom din hund inte behöver den fulla värmen från sin underull.

Under större delen av året behöver en Husky bara en snabb veckoborste för att pälsen ska se bäst ut. Men när det är dags för dem att blåsa sin underull, kommer borstning med en stiftborste att krävas dagligen i cirka 6 veckor. Alternativt kan du anlita en professionell hundfrisör som kan avmolta din Husky på en gång.

Hälsa och villkor

Att ta hand om ditt husdjurs hälsa är den viktigaste aspekten av att äga en Siberian Husky eller vilken hund som helst, för den delen.

Våra husdjur litar på oss för alla aspekter av deras hälsa, från att se till att de äter bra till att få rätt mängd motion och mental stimulans och till och med se till att de är lämpligt socialiserade och får den nödvändiga träningen för att leva harmoniskt med oss ​​och våra familjer . Men det finns en annan mycket viktig aspekt av att hålla din Husky frisk som ofta förbises: att se till att din hund får en regelbunden kontroll med sin veterinär.

Varför är regelbundna kontroller viktiga?

Veterinärbesök kan vara dyra, så många tar bara med sina hundar till veterinären när de är skadade eller mår dåligt, men det kan bli ett kostsamt misstag - både ekonomiskt och för din hunds hälsa.

Regelbundna besök hos veterinären är avgörande för både förebyggande och tidig upptäckt av sjukdomar och andra hälsoproblem. Kom ihåg att hundar åldras mycket snabbare än människor, och även med ett annars friskt djur är det viktigt att hålla koll på frågor som om de inte upptäcks kan påverka deras välbefinnande. Helst vill du att din Siberian Huskys veterinär ska lära känna din hunds individuella problem och egenskaper, vilket kommer att göra upptäckten mycket lättare om ett problem börjar utvecklas.

Vaccinationer

Valpar kommer vanligtvis att få sina första vaccinationer innan de är 2 månader gamla, vilket är ytterligare en anledning till att det är viktigt att köpa din Siberian Husky-valp från en ansedd uppfödare.

Dessa första vaccinationer är vanligtvis för valpsjuka, adenovirus/hepatit och parvovirus och kommer att utföras när din valp är cirka 6-8 veckor gammal, med uppföljningsskott som behövs mellan 10-12 veckor, enligt ett schema som din veterinär rekommenderar. . Vid 14-16 veckor kommer din valp att behöva ytterligare uppföljningsskott och sin första rabiesvaccination. Booster rabiesskott kommer att krävas vart 1-3 år, beroende på i vilket tillstånd du bor.

Det är viktigt att hålla ett register över din Siberian Huskys vaccinationer och se till att du håller dem uppdaterade enligt din veterinärs råd. Du hittar både ytterligare information om hundvaccinationer på PetMD webbplats .

Parasiter

Parasiter som maskar, loppor, fästingar och löss kan vara extremt problematiska med hundar, särskilt friluftsälskande raser som Siberian Husky.

Förebyggande mediciner för de flesta vanliga parasiter som drabbar hundar är lätt tillgängliga, och ett schema för framtida doser är något som du bör diskutera med din valps uppfödare och din veterinär under ditt första besök. Det är lätt att bli självbelåten över dessa mediciner, särskilt på vintern, när det är mindre troligt att loppor och fästingar är ett problem. Din Huskys vanliga förebyggande medicin krävs dock året runt för att säkerställa att de förblir fria från parasiter.

Du kan hitta ytterligare information om vanliga parasiter och deras bekämpning på Companion Animal Parasite Control's Webbplats för husdjur och parasiter eller från din hunds veterinär.

Bildkredit: Widerstroem, Pixabay

Vanliga hälsoproblem

Siberian Huskies är en extremt tålig ras och kan leva i de tuffaste miljöerna på växten. Ändå kommer även de friskaste hundarna att ha några sjukdomar någon gång i livet. De flesta kommer inte att vara mer allvarliga för din hund än en vanlig förkylning är för människor, men eftersom din Siberian Husky inte kommer att kunna berätta för dig att de inte mår bra, är det viktigt att förstå vanliga symtom som kan tyda på att din hund mår dåligt.

Enligt WebMDs Fetch-webbplats , det finns 10 tecken att se upp för som kan tyda på att din hund mår dåligt. Dessa inkluderar:

 • Kräkningar
 • Diarre
 • Ingen aptit
 • Minskad aktivitet
 • Kissar mer eller mindre
 • Hosta
 • Håravfall
 • Kliande hud
 • Stelhet/halta
 • Svårigheter att stiga

Rasavvikelser

Även om ingen ras är helt fri från genetiska defekter eller abnormiteter, är det få som har ett så bra hälsoregister som Siberian Huskies. Som en av de äldsta hundraserna har Siberian Huskies en relativ brist på genetiska problem. Icke desto mindre har rasens nationalklubb, den Siberian Husky Club of America (SHCA) , håller ett vakande öga ut efter potentiella problem.

Sedan 1965 har SHCA haft en kommitté för att övervaka uppkomsten av eventuella genetiska problem i rasen. Hittills har endast två stora defekter upptäckts på detta sätt: höftledsdysplasi från hund och tre typer av ärftlig ögonsjukdom

Vid varje tillfälle utvecklade och distribuerade SHCAs styrelse riktlinjer för att hjälpa uppfödare att minska spridningen.

Mindre förhållanden
 • Ärftlig eller juvenil grå starr
Allvarliga förhållanden
 • Höftdysplasi
 • Korneal dystrofi
 • Progressiv retinal atrofi

Avdelare 5Man vs Kvinna

Med Siberian Huskies beror den största skillnaden mellan de två könen på deras storlek. Manliga Siberian Huskies är vanligtvis mellan 21 och 23,5 tum långa och väger mellan 45 och 60 pund. Honor, å andra sidan, kommer vanligtvis att vara mellan 20 och 22 tum långa och väga mellan 35 och 50 pund.

Som medelstora hundar är det ingen jätteskillnad mellan storleken på de två könen, men det räcker för att märkas.

Om du vill behålla din hund hel för avelsändamål, finns det också några skillnader i temperament mellan han- och honhuskyar. Hela honor kommer sannolikt att vara mer territoriella när de är brunstiga än hanhundar och kan också vara mer tillgivna. Hela hanar kommer att ha en mycket större lust att ströva omkring än honor, vilket, med tanke på rasens benägenhet att springa långa sträckor, kan göra livet lite mer utmanande om din Siberian Husky hane hittar ett sätt att fly från sin trädgård.

Naturligtvis kan många av dessa reproduktiva beteenden nästan helt elimineras genom att kastrera eller kastrera din hund, en enkel och rutinmässig procedur som också kommer att eliminera alla risker för oönskade graviditeter.

En annan skillnad mellan manliga och kvinnliga Siberian Huskies är hastigheten med vilken de blåser sina underull. Hanar Huskies kommer vanligtvis bara att blåsa, eller fälla, sin tjocka underull en gång om året, medan honor kommer att blåsa sin underull två gånger varje år. Som ett resultat kommer kvinnliga Siberian Huskies att kräva mer grooming än hanar.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Siberian Husky är en vacker hund som kan vara ett bra familjedjur och sällskap. Ändå är de inte en lätt hund att äga, och de är inte heller lämpliga för alla.

Vi uppmuntrar starkt alla som funderar på att köpa eller rädda en av dessa hundar att göra sina läxor först och att spendera så mycket tid som möjligt med en uppfödare eller annan ägare av dessa hundar för att se på egen hand om en Siberian Husky är rätt hund för dem .


Utvald bildkredit: albertlsy7101, Pixabay

Innehåll