Svensk Vallhund vs Corgi: Vilken ras passar dig?

Välj Namnet På HusdjuretDessa två stora raser är båda vallhundar och ungefär samma storlek och vikt, även om Vallhunden anses vara en medelhög ras medan Corgi är en liten ras. Corgi brukar kosta mer att köpa och trots deras likheter finns det flera skillnader mellan de två raserna.Så, vilket är lämpligt för dig och din familj? Nedan tittar vi på varje ras för att hjälpa dig att avgöra vilken som är bättre för din situation och dina krav. Svenska Vallhund och Corgi visuella skillnaderVisuella skillnader

avdelare 9

Bildkredit: Vänster – Olga Aniven, Shutterstock | Höger – Michel_van_der_Vegt, Pixabay

En snabb översikt

Svensk Vallhund
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 11-12 tum
 • Medelvikt (vuxen) : 22-35 pund
 • Livslängd : 12-15 år
 • Övning : 2+ timmar/dag
 • Grooming behov : Låg
 • Familjevänlig : Ja
 • Hundvänlig : Ofta
 • Träningsförmåga: Utmärkt, mycket intelligent
Corgi
 • Genomsnittlig höjd (vuxen) : 10-12 tum
 • Medelvikt (vuxen) : Upp till 30 pund
 • Livslängd : 12-14 år
 • Övning : 1+ timmar/dag
 • Grooming behov : Låg
 • Familjevänlig : Ja
 • Hundvänlig : Ofta
 • Träningsförmåga : Utmärkt, mycket intelligent

svenskvallhund och Friend Pointy Ears

Svensk Vallhund Översikt

Svensk Vallhund

Bildkredit av: wild.life.of.kobe, instagram

DeSvensk Vallhundär en vallhund som är populär i hemlandet Sverige, men mindre populär i andra länder. Enligt svensk legend härstammar de från vikingarnas hundar, och de har använts för vallning i århundraden. De kan också hålla nere nivåerna av ohyra och gnagare på gårdar och kommer att varna besättningsägaren för eventuella hot genom att skälla.Den svenska Vallhunden är en lekfull hund, och han kommer att bli mycket lättare att hantera om du förser honom med lekar och underhållning för att hålla honom mentalt och fysiskt sysselsatt.

Du bör räkna med att betala runt 0 för en Vallhund-valp. Kostnaden för denna ras är låg eftersom han inte är populär utanför Sverige, så han är sällsyntare än många andra raser. Du kanske måste leta hårt efter en Vallhundsuppfödare.

Personlighet

Vallhunden är en vallhund och även om du inte kommer att arbeta med honom på fälten kommer din hund att behålla många av de vanor som detta kräver. Han kan bo i vilken bostad eller lägenhet som helst, så länge han får tillräckligt med motion och får vistas utomhus. Han tycker om spel och är kapabel att lära sig. Detta, i kombination med hans fysiska egenskaper, gör honom lämplig för hundagility och andra fysiska klasser. Han kommer också att njuta av att följa med dig på promenader och vandringar.

Den här rasen kan vara ganska vokal, vilket betyder att du kommer att vilja träna honom för att begränsa hans vokalisering medan han är ung. Detta kommer inte bara att glädja dig utan även dina grannar.

Allmänt vänlig mot alla människor är Vallhunden bra med barn, men han kommer att behöva träning för att säkerställa att han inte är för fysisk eller grov med barn. Han kan komma överens med andra hundar, men man bör vara försiktig med att introducera honom för katter och eventuella mindre djur.

Träning

Tidig socialisering kommer att hjälpa till att säkerställa att rasen inte är skygg, vilket kan hända om den inte utsätts för nya syner, ljud och upplevelser när han är en valp.

Även om Vallhunden är intelligent är han också ganska självständig. Han kan vara svår att träna, föredrar ofta att försöka träna själv och utveckla sina egna vanor. Men träning är viktigt, särskilt för att förhindra hans tendens att nappa på föremål som rör sig snabbt. Detta är inte ett aggressivt drag från Vallhundens sida utan istället instinkt, tack vare hans vallningshistoria.

Du måste visa dominans och vara bestämd i träningen. Du måste också vara konsekvent, annars kommer Vallhunden snabbt att ta upp dåliga vanor. Försök att förvandla träning till lite av en lek, och den lekfulla Vallhunden kommer att vara mer benägna att ta upp nya kommandon och visa det temperament du vill ha.

Vallhunden anses inte vara en idealisk hund för nya ägare eftersom han inte är den lättaste att träna för nybörjare.

Avdelare 2

Bildkredit: Marcel van den Bos, Shutterstock

Hälsa och Omsorg

Mata din Vallhund ungefär 1,5 koppar mat av god kvalitet per dag. Detta bör utfodras över två måltider, och justera din utfodringsmängd efter din hunds aktivitetsnivå.

Med sin dubbla päls klarar Vallhunden kallt väder men brukar inte klara sig bra med extrem värme. Han kommer att behöva en bra borstning minst en gång i veckan, potentiellt mer under fällningssäsongen, men han kräver ingen speciell trimning eller skärning. Du kommer också att behöva borsta hans tänder två eller tre gånger i veckan och klippa hans naglar minst varje månad, beroende på hur ofta han går på slitande och hårda ytor.

Han anses allmänt vara en frisk ras, vilket gör att veterinärbesök inte bör vara för frekventa.

Lämplig för: Anpassningsbar, vänlig och personlig, Vallhunden kan bli ett bra familjedjur. Hans benägenhet att skälla, hans potential för envishet och hans tendens att nappa i hälarna på barn och andra djur gör dock att denna ras inte är bäst lämpad för förstagångsägare.

kofta welsh corgi i trädgården

Corgi översikt

corgi i blommor

Bildkredit: Nicky Shearman, Pixabay

Corgi kommer från Wales och hans popularitet har spridit sig över hela världen. Han föddes upp som vallhund och brukade valla nötkreatur, får och till och med hästar. De skulle också ha använts för att utföra andra uppgifter på gården, inklusive jakt och avlivning av råttor. De kan fortfarande ha ett bytesdrift och behöver verkligen mycket motion, men de är intelligenta och ivriga att tillfredsställa sin ägare. De kan vara utmärkta husdjur och de anses vara bra hundar för nybörjare. Det finns två raser av Corgi, denKofta Welshoch den Pembroke walesiska . ( Ta reda på deras skillnader här )

En Corgi-valp kommer vanligtvis att kosta runt 500. Eftersom detta är en renrasig ras är det osannolikt att du hittar dem i skyddsrum, även om rasens höga energikrav gör att vissa ägare ger upp dem.

Personlighet

Corgi är en mycket anpassningsbar ras. Även om han skulle föredra ett hus med gott om gårdsutrymme, kommer han lätt att anpassa sig till att bo i en lägenhet. Han tenderar dock att uttrycka sina känslor. Det här kan vara förtjusande när han hälsar dig från jobbet, men det kan vara besvärande om han skäller för varje ljud och varje skugga som passerar dörren. Det kommer också att irritera grannarna, så du kommer att vilja träna honom att begränsa hans skällande medan han fortfarande är en valp.

Corgi är kärleksfull med alla familjemedlemmar. Han brukar komma överens med barn, men de bör respektera att han behöver sitt utrymme och att han inte vill bli petad och manad. Hans bytesdrift innebär att han kommer att jaga efter praktiskt taget alla föremål som rör sig snabbt, oavsett om det är hans leksaker, eller ditt barns leksaker, din katt eller till och med grannens lilla hund. Att se till att han får mycket motion kommer att minimera denna tendens, men den kommer alltid att finnas så var uppmärksam när han är avkopplad och när han är i närheten av små och aktiva barn.

Träning

Intelligent och ivrig att behaga, Corgi anses vara lätt att träna och är lämplig för nybörjare såväl som erfarna förare. Han skäller och han behåller viss bytesdrift, men detta är inte lika uttalat som det är hos andra liknande raser. Han tenderar inte heller att nappa fötterna på barn, vilket är ett problem med Vallhunden.

Tidig socialisering rekommenderas med alla hundar och alla raser. Det hjälper till att lära hunden att nya möten, nya människor och nya hundar inte är att frukta och att nya situationer bör välkomnas. Detta gäller även för Corgi-rasen.

Hans lekfullhet gör att Corgi kan tränas lika effektivt med spel som med mat och godsaker. Han kommer att ta bra till agilityklasser. Låt inte hans korta ben lura dig, han har ett seriöst tempo när han känner för det.

Avdelare 5

Bildkredit: Kristina Holovach, Shutterstock

Hälsa och Omsorg

Din Corgis päls är medellång och lätt att borsta. Han kräver ingen speciell trimning eller skärning, men han kommer att behöva att du borstar hans tänder två eller tre gånger i veckan och hans naglar en eller två gånger i månaden. Om din Corgi går på betong eller andra nötande ytor behöver han kanske inte klippa naglarna lika ofta.

Även om Corgi i allmänhet anses vara en frisk hund, bör du se efter tecken på höftledsdysplasi, grå starr, retinal dysplasi och Von Willebrands sjukdom, och få honom undersökt av sin veterinär om han visar symtom på något av dessa besvär.

Lämplig för: Trots sin relativt lilla kroppsbyggnad är Corgi en aktiv och energisk hund. Han har överraskande snabbhet för en med så små ben, men han är lätt att träna och hans bytesdrift är inte lika markerad som hos andra vallhundar. Han kommer att njuta av sin tid med alla familjemedlemmar, kommer överens med andra husbesökare och kommer särskilt att njuta av promenader och vandringar.

Vilken ras är rätt för dig?

Det finns många likheter mellan dessa två raser. De ser likadana ut, även om Vallhunden tenderar att ha mörkare fläckar än Corgi. De är båda vallhundar och behåller några av de vanor som krävs för detta arbete – de är livliga, högljudda och tenderar att jaga smådjur.

Corgi anses dock vara lättare att träna och är mindre benägen att tävla efter andra djur. Han är också mindre benägen att nappa vid fötter och byxben och anses vara ett bättre val för förstagångsägare såväl som ägare som har familjer.

Corgi är dyrare än Vallhund, vanligtvis, eftersom han är mer efterfrågad. Detta betyder dock också att det är lättare att hitta Corgiuppfödare än att hitta Vallhundsuppfödare. Även om båda raserna anses vara ganska friska, är Corgi benägen att få fler genetiska hälsoproblem än den svenska vallhunden.

Innehåll