Vinthund

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 24-30 tum
Vikt: 40-70 pund
Livslängd: 10-14 år
Färger: Grå, svart, röd, silver, kräm, fawn, blå, vit
Lämplig för: Stillasittande familjer, de som letar efter ett avslappnat, avslappnat husdjur
Temperament: Reserv, foglig, lugn, lat, tillgivenDet finns få hundraser så välkända som den legendariska vinthunden. Kända för att vara den snabbaste av alla hundraser, är dessa magra, seniga varelser också utmärkta husdjur (även om de kanske inte är som någon annan hund du har ägt tidigare).

Tyvärr misshandlas många tävlingsvinthundar både under och efter sina karriärer, så det har nyligen varit fokus på att adoptera dessa hundar och ge dem ett kärleksfullt hem för deras gyllene år.

Om du inte är en hundkapplöpningsentusiast kanske du inte är bekant med allt som denna underbara ras har att erbjuda. I den här guiden fyller vi i allt du behöver veta om vinthundar - och vi lovar att vara snabba med det.Avdelare 1Vinthundvalpar - Innan du köper...

Grå söt vinthundvalp

Bildkredit: Utekhina Anna, Shutterstock

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vinthundar är något unika bland hundraser genom att fler människor tenderar att adoptera vuxna hundar än valpar. Faktum är att många människor aldrig spenderar tid med Greyhound-valpar alls.

Det är synd eftersom de är underbara som bebisar. De är dock inte alls lika graciösa som de är när de är fullvuxna idrottare, så förvänta dig att de snubblar över sina egna fötter medan de spelar.

Vuxna vinthundar är kända för att vara lugna för det mesta, men valpar verkar inte ha en av-knapp. De leker och springer runt oavbrutet under ungefär de första 18 månaderna av sitt liv, så adoptera inte en om du hoppas kunna ta det lugnt.

Du kommer att behöva spendera en hel del av dessa 18 månader på att träna och umgås med dessa hundar, eftersom vinthundar tenderar att sätta sig i deras sätt när de åldras. Allt dåligt beteende som du tolererar hos din valp är något som du förmodligen kommer att behöva ta itu med när hunden är fullvuxen.

Greyhound valpar är också notoriskt destruktiva , så du måste hålla dina värdesaker utom räckhåll. Du bör försöka ge dem massor av motion så att de får ett oförstörande utlopp för sin överskottsenergi, men vet att när du går in i förhållandet att du kommer att behöva ta itu med skadade värdesaker någon gång.

Vad är priset på vinthundsvalpar?

Priset på en vinthundsvalp beror på några saker. Om du letar efter en hund som du kan tävla om eller visa, då vill du hitta en med premiumblodslinjer - och du kan förvänta dig att betala en premie för dessa blodlinjer också.

Elite Greyhound-valpar kan sälja för 500 eller mer, även om du kan tjäna pengarna tillbaka om hunden visar sig vara ett hundsekretariat. Du kan också förlora alla de pengarna, naturligtvis, men ingen sa att spel var lätt!

Vill man bara ha hunden som husdjur bör priserna sjunka en hel del. Den genomsnittliga Greyhound-valpen säljs för cirka 1 000 $ eller så.

Tyvärr är vinthundar kända för att vara föremål för övergrepp, så du måste göra mycket forskning för att sålla bort uppfödare och valpbruk innan du köper. Läs recensioner, kontrollera referenser och besök anläggningarna personligen innan du ger någon uppfödare dina surt förvärvade pengar.

Naturligtvis, eftersom många racing vinthundar har så hårda liv, kan du rädda en vuxen från en tragisk situation om du är villig att avstå från att ha en bedårande valp i huset. Du kan också kontrollera ditt lokala pund eller någon Greyhound-specifik räddningsgrupp i ditt område.

Avdelare 83 föga kända fakta om vinthundar

1.De har ögon i bakhuvudet.

Tja, inte bokstavligen, men de do har extremt bra perifert seende på grund av sina tunna huvuden och vidsträckta ögon. Detta ger dem 270°-seende, vilket gör att de kan se en del av vad som händer bakom dem (människor har under tiden en ynka 180°-seende).

Detta kom verkligen till nytta för vinthundar när de gjorde sina ursprungliga jobb, som jagade kaniner. Kaniner är kända för sin förmåga att stanna och ändra riktning på en krona, så om du kör över ditt byte, kan du se vart det tog vägen att du kan hålla jakten vid liv när andra hundar skulle ha tvingats sluta.

två.Vinthundar gillar inte att sitta.

Nej, det är inte för att de är för hyperaktiva för att sitta ner (faktiskt långt därifrån). Dessa hundar är små hårt bundna muskelkulor, och det är faktiskt ganska obehagligt för dem att sitta på det sätt som många andra raser gör.

När de do sitta har de vanligtvis rumpan svävande några centimeter över marken istället för att vila på golvet. Om du tränar hunden att sitta, straffa den inte för detta – inse att de gör sitt bästa.

Istället för att sitta, spenderar de flesta vinthundar en del av sin tid på att stå och det mesta av sin tid med att lägga sig.

3.De är snabba - riktigt snabba.

Vi har redan tagit upp det faktum att de är den snabbaste av alla hundraser, men de är faktiskt det andra snabba landdjuret - bara geparden är snabbare.

Vinthundar kan rutinmässigt nå hastigheter över 45 mph, vilket kan ge dem en hastighetsböter i många stadsdelar. Men de är naturliga sprinters, så de är inte kapabla att täcka långa avstånd lika bra som vissa andra hundraser.

Vinthund

Bildkredit: herbert2512, Pixabay

En kort historia om vinthunden

Många experter tror att vinthunden är den äldsta renrasiga hunden som fortfarande finns, eftersom deras ursprung går till åtminstone de egyptiska faraonernas tid för cirka 8 000 år sedan. I Egypten gjorde deras eleganta utseende och skicklighet som jägare att de blev vördade som gudar, och endast kungligheter fick äga dem.

Den vördnaden skulle fortsätta under ganska lång tid och över flera kulturer. Vinthundar är den enda hundras som nämns vid namn i Bibeln, och de gjorde också uppträdanden i både grekisk och romersk mytologi. Faktiskt i The Odyssey , Odysseus vinthund, Argus, är den ende som känner igen honom när han återvänder hem efter sin långa resa.

De behöll sin popularitet – bland de härskande klasserna i alla fall – under hela medeltiden. Återigen gjorde deras skicklighet som jägare dem användbara, och att äga en vinthund sågs som ett tecken på adel.

Den populariteten sjönk något när coursing började falla i unåde bland eliten. Jägare använde vapen istället för hundar för att jaga kaniner, och vilka jakthundar som användes valdes för deras förmåga att spola ut och hämta vilt istället för att köra ner det.

Vinthundens exceptionella hastighet gjorde dem ändå till en värdefull vara, och de började användas som tävlingsdjur snarare än jaktkamrater. Idag är hundkapplöpning fortfarande en populär sport över hela världen, och vinthundar fortsätter att vara den mest använda tävlingshunden. De gör också fantastiska husdjur, eftersom fler och fler vanliga medborgare lär sig varje år.

Avdelare 7Greyhound Racing: Barbaric eller Good Clean Fun?

Även om det inte är lika vanligt som hästkapplöpning, är hundkapplöpning fortfarande en populär sport över hela världen. Med tanke på dess relativa spridning skulle man kunna tro att det var en sport som är lika rolig för hundarna som för åskådarna.

Sanningen är dock en annan. Många tävlingsvinthundar misshandlas och försummas, och när de inte tävlar kan de vara instängda i små lådor i upp till 23 timmar per dag. De flesta racerbanor är lika barbariska som valpkvarnar på det här sättet.

Deras dieter är inte precis av hög kvalitet, eftersom de ofta utfodras med härsken kött snarare än premiumsnitt. Som ett resultat uppstår salmonellaförgiftning med skrämmande regelbundenhet.

När de väl kommit till banan förändras deras förmögenheter inte ofta till det bättre. Allvarliga skador är vanliga, och eftersom det primära målet för deras ägare är att maximera vinsten, avlivas många hundar snarare än får dyr medicinsk behandling.

Det räknar inte ens hundarna som utrotas för det enkla brottet att förlora heller. Tusentals vinthundar dör varje år som ett resultat av hundkapplöpning, och nästan alla dessa dödsfall kunde undvikas. Är allt det värt för lite underhållning?

Vinthund

Bildkredit: AkikoCampbell, Pixabay

Ska du adoptera en pensionerad vinthund?

Med tanke på hur hemskt en racing Greyhounds liv kan vara, kan det vara frestande att rädda en före detta tävlingshund för att ge dem ett bortskämt liv i sina äldre år.

Det är utan tvekan en anmärkningsvärd känsla - men det är också ett beslut som inte bör fattas lättvindigt. Faktum är att pensionerade tävlingsvinthundar har utmaningar som en valp inte kommer att ha.

Dels har man ingen aning om vilken typ av behandling hunden har fått tidigare. Du kan trigga dem av misstag och få dem att slå ut, eller så kan du behöva ta itu med beteendeproblem på grund av deras brist på ordentlig kärlek och socialisering som valpar.

Dessutom, eftersom de flesta racing vinthundar aldrig gavs möjlighet att leka och utvecklas som valpar, kan de få en andra tonårstid om de ges chansen. Många pensionerade tävlingshundar uppvisar beteenden som är vanligare hos unga valpar, som destruktivitet, överdriven lekfullhet och napp.

Slutligen har de flesta tävlingsvinthundar tillbringat hela sitt liv omgivna av dussintals andra hundar. De kanske inte är känslomässigt utrustade för att hantera att vara den enda hunden i huset eller lämnas ensamma i timmar i taget. Du kan behöva adoptera flera på en gång om du inte redan har andra hundar hemma, och få människor är beredda att göra så stora uppoffringar för en ny hunds räkning.

Avdelare 2

Vinthundens temperament och intelligens

Av naturen är vinthundar vänliga och fogliga, med liten tendens till aggressivitet. Men de kan vara långsamma att värma upp till främlingar, så förvänta dig inte att de ska vara lika varma och utåtriktade som en labrador eller golden retriever.

Det bör också noteras att om du adopterar en före detta tävlingshund, finns det en anständig chans att den har blivit utsatt för misshandel. Som ett resultat bör du introducera dem till din familj och nya situationer långsamt, snarare än att kasta dem mitt i en fullsatt välkomstvagn.

De kan vara otroligt intelligenta men de är också envisa och självständiga. Dessa är alla viktiga egenskaper för en jakthund att ha, eftersom en vinthund måste kunna fatta beslut i farten utan att förlita sig på konstant input från sina ägare.

Det kan dock göra att träna dem till en kamp, ​​eftersom de ofta kommer att vara övertygade om att de vet bättre än du. Som ett resultat är vinthundar kanske inte den bästa rasen för en förstagångshundägare.

Lyckligtvis tenderar deras dåliga vanor att vägra följa order eller förstöra värdesaker, inte attackera människor, så även om din träning inte är helt framgångsrik bör du inte ha en farlig hund i händerna.

Är dessa hundar bra för familjer?

När de väl når vuxen ålder tenderar vinthundar att vara lugna, mogna hundar. De kommer vanligtvis att tolerera små barn utan problem, men de är inte nödvändigtvis förälskade av deras närvaro heller.

Men de är inte benägna att knäppa eller slå ut; istället väljer de ofta att bara ta bort sig själva från situationer som gör dem obekväma.

Ändå är dessa hundar bäst lämpade för familjer med äldre barn eller inga alls. Om du tar med dig en med små barn är det viktigt att lära barnen hur de ska bete sig så att de inte provocerar hunden på något sätt.

Vinthundar är bland de mest avslappnade hundarna på planeten, förutsatt att de har tränats ordentligt. Det gör dem till ett bra val för både lägenhetsinnehavare och husägare, och eftersom de inte är särskilt högljudda behöver du inte oroa dig för att de ska väcka grannarna.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa hundar är sprinters, inte uthållighetsidrottare, så de har inte några skrämmande träningsbehov. Du behöver bara ge dem tillräckligt med utrymme för att få ut sina zoomar varje dag, så även seniorer och de med rörelsehinder kan äga vinthundar.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Vinthundar kommer bra överens med andra hundar, men de känner inte för att leka dygnet runt. Om du har en energisk hund som ständigt trakasserar vinthunden för lek, kan din vinthund snabbt tröttna på arrangemanget.

Lyckligtvis slutar det sällan i aggression. Vinthunden är mycket mer sannolikt att bara undvika den andra hunden snarare än att försöka slåss, men situationen kan vara frustrerande för båda djuren, så det är bäst att vara försiktig.

De kan drabbas av katter och andra små husdjur. Många vinthundar kommer vackert överens med små varelser, eftersom hundarna föredrar att vila i soffan istället för att jaga något runt huset.

Det finns dock en kraftfull bytesdrift som lurar inuti dessa hundar, och den kan inte alltid stängas av. Om du tar hem en vinthund som omedelbart lyfter efter din katt, kommer du nästan säkert att behöva hem ett av dina husdjur.

Denna situation kan vara särskilt problematisk, eftersom alla djur som springer från en vinthund helt enkelt kommer att uppmuntra dem. Faktum är att även en vinthund som aldrig har visat någon aggression mot små husdjur kan tappa kontrollen om de ser det där djuret springa runt, så du kanske vill gömma kattmyntan.

vinthundssida

Bildkredit: AkikoCampbell, Pixabay

Avdelare 4Saker att veta när du äger en vinthund

Trots att de är en av de äldsta hundraserna på jorden, är vinthundar ganska missförstådda varelser. Många tror att de älskar att springa konstant eller att de är tanklösa jaktmaskiner.

Även om de verkligen älskar att sträcka ut sina ben och jaga saker, finns det så mycket mer med dessa hundar än du kanske tror. Men de har också brister som gör dem lite av en utmaning att äga, så det är bäst att du vet vad du ger dig in på innan du lägger till en i ditt menageri.

För att hjälpa dig att få övergången till att äga en vinthund att gå så smidigt som möjligt för både dig och hunden, har vi satt ihop en guide som täcker allt du behöver veta om att äga dessa fantastiska valpar.

Mat & Diet Krav

Vinthundar är idrottare och deras dieter bör återspegla det. De måste få mat av hög kvalitet som kan stödja dem när de når maximal hastighet.

Enligt vår åsikt innebär det en högproteinkubb fylld med förstklassiga köttkällor som kyckling, kalkon eller nötkött. Du bör också leta efter en som har kvalitetsfrukter och grönsaker inuti, som blåbär, spenat och broccoli.

Undvik allt som använder fyllmedel av låg kvalitet som vete, majs, soja eller animaliska biprodukter. Dessa ingår av tillverkare för att hålla kostnaderna nere, men de hjälper inte din Greyhound att prestera på en högre nivå (eller göra något för deras hälsa).

Du kanske också vill lägga till bitar av magert kött till din hunds matbit, speciellt om den är kräsen. Detta kommer att ge dem en läcker behandling förutom extra protein, samt säkerställa att de får i sig alla viktiga aminosyror som finns i animaliska proteiner.

Vinthundar kan vara ganska stillasittande djur, så var försiktig så att du inte övermatar dem. Fetma är fruktansvärt för dessa hundar, eftersom det belastar deras smala skelett och ökar risken för alla möjliga sjukdomar. Som ett resultat bör du inte låta din Greyhound fritt matas utan istället erbjuda dem vettigt portionerade måltider med jämna mellanrum.

Övning

Trots att de är otroligt atletiska har vinthundar inte överdrivna träningsbehov. Du behöver inte spendera timmar på bakgården med att kasta en tennisboll eller ta med dem på milslånga vandringar för att ta bort dem.

De är sprinters,inte distanslöpare, så de kommer att vara mer benägna att springa i toppfart i några minuter och sedan gå och ta en tupplur i stället för att springa runt hela dagen. Detta gör det åtminstone ganska effektivt att utöva dem.

Generellt sett kan du dock komma undan med att bara ta din vinthund på en lång, lugn promenad runt grannskapet en eller två gånger om dagen. Detta ger vanligtvis all fysisk och mental stimulans som de behöver, speciellt om du låter dem snusa runt lite medan de är där ute.

De kan vara väderkänsliga, så du kan behöva ta på dem en tröja i kylan eller ge dem gott om pauser när kvicksilvret stiger. Se till att de också har mycket vatten till hands, oavsett hur vädret är.

Dessa hundar kan vara benägna att bli uppblåst, en potentiellt dödlig vridning av tarmarna, så låt dem inte springa för hårt direkt efter att ha ätit. Låt dem istället vila minst en timme innan de börjar slita runt.

Träning

Att träna en vinthund kan vara en frustrerande upplevelse, eftersom de är både envisa och intelligenta. De kan göra det svårt för dig om de känner för det, så det är bäst om du har erfarenhet av att träna hundar.

Du måste hålla deras uppmärksamhet, vilket kan vara svårt om du är utanför, eftersom dessa sikthundar kan bli distraherade av nästan allt som händer i deras synfält. Det betyder att du kan behöva variera träningspassen, eftersom de snabbt kommer att vänja sig vid samma gamla saker.

Deras bakgrund som jakt på djur har gjort dem extremt oberoende, så de kommer inte att göra något bara för att du sa åt dem. De måste övertygas - och om du inte kan vara tillräckligt övertygande är det inte troligt att du lyckas.

De är känsliga djur, så någon form av bestraffande träningsstil kommer sannolikt att slå tillbaka. Istället måste du använda mycket beröm och positiv förstärkning för att övertyga dem att göra det du ber om.

Var dock försiktig så att du inte överdriver när du använder godsaker som belöning. Du vill inte att din vinthund ska bli grumlig, och de kan vara experter på att pressa ut godsaker.

två eleganta vinthundar

Bildkredit: pfluegler-photo, Shutterstock

Grooming ✂️

Vinthundar har korta, borstiga pälsar, så du kanske inte tror att du behöver borsta dem särskilt ofta. Du skulle dock missta dig, eftersom dessa hundar är tunga som fäller, så förvänta dig att ta en snyggare borste till dem regelbundet.

De lider ofta av tandsjukdomar, särskilt senare i livet, så att ta väl hand om sina tänder är av största vikt. Borsta dem dagligen, och du kanske vill ge dem ben eller leksaker som är utformade för att hålla tänderna rena också.

Med tanke på deras höjd och benägenhet att lida av svullnad kanske du vill ställa deras mat- och vattenskålar på förhöjda ytor så att de inte behöver böja sig för att komma åt dem. Detta hindrar dem också från att behöva utöva en ohälsosam kroppsställning, och det kan löna sig för hälsan längre fram.

Du måste också vara särskilt uppmärksam på deras fötter. De kommer förmodligen att behöva bära tossor om du tar dem utomhus under extremt varma eller kalla dagar, och du måste klippa naglarna regelbundet för att förhindra skador.

Du kan komma undan med att bara bada dem när de är synligt smutsiga, men du bör rengöra öronen en gång i veckan eller så med en fuktig trasa eller bomullstuss.

Hälsa och villkor

Vinthundar är ganska friska hundar, eftersom de inte är utsatta för många medfödda medicinska problem. Om du matar och tränar dem ordentligt kan du kanske fortsätta hela livet utan att stöta på några allvarliga hälsokomplikationer.

Du behöver dock göra några eftergifter till deras kroppstyp. Överväg att höja deras matskålar och ge dem en mjuk plats att sova på. Om de sover på hårda ytor kan de utveckla hudsår, så se till att köpa en säng till dem (eller dela din egen).

De har ett känsligt immunförsvar och kan vara känsliga för insekticider. Det betyder att du inte bara ska vara försiktig med vad du sprejar på din trädgård, utan du bör också kontrollera vilka lopp- och fästingbehandlingar du använder. Lyckligtvis verkar många stora behandlingar som Advantage och Frontline tolereras väl.

Dessa hundar är inte byggda som många andra raser, och som ett resultat kan det vara svårt att bedöva dem. Om din hund behöver en större operation, vill du hitta en veterinär som har erfarenhet av att bedöva vinthundar eller liknande hundar.

Men en av de bra sakerna med deras hälsa är att de har fler röda blodkroppar och färre blodplättar än många andra raser. Som ett resultat används vinthundar ofta som universella blodgivare för andra hundar.

Mindre förhållanden

  • Hypertyreos
  • Hudsår
  • Liktornar på tassdynor
Allvarliga förhållanden
  • Svälla
  • Esophageal achalasia
  • Osteosarkom
  • Alabama ruttna

Avdelare 5Man vs. Kvinna

Man och kvinnaVinthundarär lika på de flesta sätt, även om pojkarna tenderar att vara fysiskt större än sina feminina motsvarigheter.

Det finns några temperamentsskillnader också. Honor tenderar att vara mer självständiga och envisa (drag som redan är problematiska inom rasen), medan hanar är mer benägna att vara tillgivna och klängiga.

Dessa skillnader är dock ganska små och bör inte informera ditt köpbeslut för mycket. Om du har ditt hjärta inställt på en av dessa hundar - och du är beredd att hantera dem - så spelar det ingen roll om du tar hem en flicka eller en pojke.

Avdelare 3Slutgiltiga tankar

Medan många kanske tänker på Vinthundar helt enkelt som tävlings- eller jakthundar , kan de göra fantastiska husdjur också. De är lojala och älskvärda, och de har relativt låga träningsbehov. De flesta dagar kommer de att vara helt nöjda med att tillbringa hela eftermiddagen uppkrupen bredvid dig i soffan.

De är dock inte utan sina brister. De kan vara egensinniga och svåra att träna, och deras kraftfulla bytesdrift kan göra dem till ett farligt tillskott till ett hem med katter eller andra små husdjur.

Om du är säker på din förmåga att utnyttja deras egensinnighet kan du dock ha en fånig, atletisk hund att dela ditt liv med.


Utvald bildkredit: Zita Ile, Shutterstock

Innehåll