Yorkshire terrier

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 7-8 tum
Vikt: 4-7 pund
Livslängd: 11-15 år
Färger: Blå, guld, brun, svart, brun
Lämplig för: Stadsbor, lägenhetsbor, människor som tar med sig sin hund överallt
Temperament: Alert, vaksam, självsäker, modig, pigg, pigg, anpassningsbarOfta, när du ser en uppfälld hund med en lyxig päls bäras runt av en stadsbor i dyra märkeskläder, är den hunden en Yorkshireterrier. Mer vanligt kallade Yorkies, dessa hundar är kungligheterna i hundvärlden, en statussymbol för aristokrater i den viktorianska eran och en topputmanare i hundutställningar idag. Enligt AKC är de en av de femton mest populära raserna i Amerika ett , och det är inte svårt att förstå varför.

Bortsett från deras eleganta, bedårande utseende, har dessa hundar gigantiska personligheter instoppade i sina små leksakskroppar, och det är den verkliga anledningen till att alla älskar dem. Dessa är djärva hundar, modiga och modiga, självsäker till slutet, med en spunky eld som gör dem lika underhållande som de är älskvärda.

Avdelare 1Yorkshire terriervalpar – innan du köper...

yorkshire terrier valp

Bildkredit: Pixabay

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Dessa är några små hundar som aldrig väger 7 pund enligt rasstandarden. De är bara sju till åtta tum höga, men deras personligheter gör det klart att de är helt omedvetna om sin lilla kroppsbyggnad. Men denna lilla storlek har vissa fördelar för Yorkie-ägare. Dessa hundar är extremt anpassningsbara och kan vara glada i många boendearrangemang, inklusive små lägenheter och hem utan gårdar.

Vad är priset på Yorkshire Terrier-valpar?

Eftersom Yorkies är en ren ras som ofta används för hundutställningar, kan de nå några astronomiska priser. Men det betyder inte att du behöver spendera en förmögenhet för att lägga till en av dessa bedårande valpar till ditt hushåll.

Om du bara letar efter en Yorkie som ett sällskapsdjur och du inte har någon lust att skaffa en pappersklädd hund för utställning, kommer du sannolikt att kunna hitta en uppfödare med valpar för under 1 000 $. Tänk på att det här är bakgårdsuppfödare och inte ansedda AKC-uppfödare. Men det betyder inte att du inte kan få en bra hund från en av dessa uppfödare; det betyder bara att du måste vara försiktig. Du kommer att vilja forska om uppfödaren, se dig omkring i anläggningarna och till och med träffa föräldrarna till din potentiella valp om du kan.

För en av dessa hundvalpar från en bakgårdsuppfödare kan du spendera så lite som 0 eller så mycket som 000. Allt beror på uppfödaren och hundarna de föder upp. Du kommer sannolikt att kunna pruta priserna med dessa uppfödare lite också, vilket gör det mer överkomligt.

För en valp från en registrerad AKC-uppfödare kommer du att spendera lite mer. Naturligtvis har dessa hundar papper och hålls i allmänhet under bättre förhållanden. Dessa uppfödare arbetar också för att rensa bort svagheter och fel i rasen, inklusive kända hälsoproblem, så att du kanske får ett friskare djur.

Det genomsnittliga priset för en pappersad Yorkie från en AKC-registrerad uppfödare är 00-00. Naturligtvis kan de bli mycket dyrare. För en Yorkie med beprövade mästerskapsblodslinjer som skulle vara värda avel, är priser så höga som 000 inte ovanliga.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Yorkshire Terrier

1.Deras rockar liknar människohår.

Om du någonsin har sett en Yorkie göras upp för en hundutställning, är det ganska svårt att missa de långa, läckra hårlocken som faller ner till golvet. Titta tillräckligt nära och du kommer att börja märka att deras hår ser ganska likt vårt eget. Det beror på att deras päls faktiskt är närmare människohår än djurpäls. Detta gör det mycket lågallergen, bra för människor som vanligtvis är mottagliga för hundrelaterade allergier. Det betyder också att de inte fäller mycket, även om de kommer att behöva trimmas och skötas regelbundet för att förhindra att deras rockar blir ostyriga.

två.De föddes upp för att jaga råttor i underjordiska tunnlar.

Även om de flesta Yorkies idag lever bortskämda i hemmen hos rika stadsbor, är rasens början mycket ödmjukare. Kom ihåg att terrier är det jakthundar , och Yorkshire Terrier är inget undantag. Ursprungligen användes dessa envisa små hörntänder i underjordiska tunnlar för att fånga råttor och annan ohyra. Du kommer fortfarande att märka bytesdriften hos dessa hundar idag. Dra bara fram en uppstoppad mus och se hur din Yorkie blir galen när den sliter isär den. Idag kan dessa hundar utföra AKC Earthdog-tester , vilket gör att de kan prova på att jaga underjordiska gnagare.

3.En Yorkie räddade soldaternas liv under andra världskriget.

Under andra världskriget räddade en osannolik hjälte livet på många soldater. Den hjälten var en liten Yorkie som hette Smoky. Den här hunden släpade en kommunikationskabel genom en dräneringstrumma som var totalt 60 fot lång och bara åtta tum bred. Efter händelsen gick Smoky runt på sjukhusen och besökte skadade soldater, vilket med all sannolikhet gjorde Smoky till den allra första terapihunden. Smokys berättelse har förevigats i boken Yorkie Doodle Dandy , och genom sju minnesmärken som hedrar hans arv, inklusive en i Australien och en i AKC:s Museum of the Dog.

Yorkshire terrier

Bildkredit: Nel Botha, Pixabay

Avdelare 3

Temperament & Intelligens av Yorkshire Terrier

Yorkshireterrier är hundar som symboliserar den stora hunden som är instängd i en liten kroppssyndrom. De verkar inte ha någon aning om sin lilla storlek, och de gör detta tydligt med sina stora, djärva personligheter. Dessa hundar är modiga och ihärdiga, sällan rädda för någonting. Detta är en del av det som gör dem till fantastiska stadshundar. Alla ljud och oväntade liv i staden stör dem inte.

Å andra sidan kan denna egenskap också få dessa små hundar i mycket problem. Om tillfälle ges kommer Yorkies att välja slagsmål med hundar som är många gånger så stora! Du måste hålla ett öga på din Yorkie för att säkerställa att detta inte händer. De har en tendens att vara påstridiga och ibland till och med aggressiva mot andra husdjur.

Dessa är pigga hundar som älskar att leka. De är också otroligt kärleksfulla, och många av dem är glada över att tillbringa dagen ihopkrupen i ditt knä. Men de kan också vara väldigt nyfikna och leta efter sätt att hålla sina sinnen engagerade och lindra tristess.

På grund av detta är många Yorkies ganska busiga. Det är inte ovanligt att dessa hundar hamnar i problem. De gillar inte heller alltid att lyssna på grund av den envisa, självständiga streak de är kända för att ha.

Yorkies är väldigt smarta hundar och kan lätt fatta saker. På grund av detta måste du vara försiktig med hur din Yorkie uppfattar dina handlingar. Om du är för överbeskyddande mot din Yorkie, kan de förlora det naturliga mod och bli neurotiska istället.

Är dessa hundar bra för familjer?

Yorkies anses allmänt vara stora familjehusdjur. De kan bilda nära band med varje familjemedlem, och de älskar uppmärksamheten från flera personer. Dessa hundar vill ha mycket uppmärksamhet och tillgivenhet, så ju mer desto roligare är generellt regeln med dessa små terrier.

Yorkies kommer också mycket bra överens med barn, även om de i allmänhet klarar sig bättre med barn som är lite äldre istället för små barn. Yngre barn kommer ofta att vara högljudda eller något aggressiva med en liten hund som en Yorkie, och detta kan vara mer än vad hunden kan hantera.

Men dessa hundar klarar sig bra med äldre barn som förstår hur man beter sig med en hund. Så länge barnen inte är för grova och de inte är alltför upphetsade, borde de klara sig bra med en Yorkie.

    Relaterad läsning: Pomeranian vs. Yorkie: Vilken hund är rätt för dig?

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Om du vill att din Yorkie ska komma bra överens med andra husdjur kommer socialisering att vara nyckeln. Tänk på att dessa hundar ursprungligen föddes upp och användes som jakthundar. Den där starka bytesdriften som gjorde dem till stora gnagarjägare finns fortfarande i rasen idag. På grund av detta måste du vara försiktig när du introducerar din Yorkie för andra små husdjur.

Med större husdjur kan Yorkies ofta visa sina för stora personligheter och agera assertivt eller aggressivt. Detta kan få dem till problem, men det kan också botas med regelbunden socialisering som börjar när valpen är ung.

Så länge du introducerar din Yorkie för många olika människor och husdjur ofta, borde de lära sig att komma överens med alla.

söt liten Yorkshire terrier valp

Bildkredit: Margarita Zhuravleva, Shutterstock

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Yorkshire Terrier:

Mat & Diet Krav

Yorkshireterrier är små hundar som väger bara sju pund eller mindre. Som sådana behöver de inte mycket mat. Du måstevar noga uppmärksam på hur mycket du matar din Yorkieför att undvika att övermata dem, vilket är mycket lättare att göra än du kanske föreställer dig.

På grund av deras lilla storlek är det lätt för Yorkies att äta för mycket, vilket kommer att leda till viktökning ganska snabbt. När detta väl börjar är det en svår cykel att stoppa och din Yorkie kan bli överviktig och till och med överviktiga ganska snabbt.

Dessa hundar klarar sig bäst på en hundfoderblandning för småraser. Du kommer att vilja hitta en som är av hög kvalitet och gjord med hälsosamma, helmatsingredienser som kommer att erbjuda din Yorkie de näringsämnen den behöver för att leva ett långt och hälsosamt liv.

Se även: Bästa hundfoder för Yorkie-valpar

Träning

Yorkies är ganska underhållsrika när det kommer till deras utseende, men de behöver inte mycket när det gäller fysisk aktivitet. Faktum är att du kanske inte behöver erbjuda din Yorkie mycket alls i form av träning. Att ta med din Yorkshire Terrier på en eller två korta promenader om dagen är mycket träning för denna ras. De flesta av dem kan till och med få tillräckligt med motion från ett enkelt lekpass inuti.

Bildkredit: shymar27, Shutterstock

Träning

För Yorkies är träning viktigt. De kan dock vara envisa när det gäller träning, så du måste vara lugn, självsäker och bestämd när du tränar en Yorkie. Lyckligtvis vill de tillfredsställa sin ägare, så med rätt beröring och lite positiv förstärkning borde det inte vara så svårt att få din Yorkie att följa dina kommandon.

Tack och lov är Yorkies smarta hundar, så de kan lätt förstå vad du frågar om och hur man utför den begärda åtgärden. De briljerar till och med på hundsporter och utställningar, där det är nödvändigt att följa kommandon perfekt.

Grooming✂️

Det är här Yorkies kommer att kräva lite tid och uppmärksamhet. Deras päls är närmare människohår än djurpäls, och de växer ständigt. Du måste trimma deras päls regelbundet för att säkerställa att den inte bara fortsätter att växa tills den hindrar deras förmåga att röra sig.

Men trimning är inte allt som denna päls kräver. Du måste också borsta den dagligen. Ju längre hår, desto mer borstning kommer att krävas. De långa locken trasslar och mattas väldigt lätt, så du måste ta bort de lösa och döda hårstråna dagligen samtidigt som du ser till att håret förblir trasselfritt.

Även om du håller din Yorkies päls kort, behöver du fortfarande borsta den dagligen, annars blir den smutsig och tovig.

Yorkies är också benägna att få tandproblem som många andra små raser. De bildar mycket tandsten och kan till och med tappa tänderna i unga år. För att undvika detta, se till att du borstar din Yorkies tänder regelbundet och hålla dem rena. Få också en professionell rengöring av din Yorkies tänder av veterinären minst en gång om året.

Hälsoförhållanden

Ett av de största problemen med renrasiga hundar är att de är mottagliga för en mängd olika hälsoproblem. Tyvärr är Yorkshire Terrier inget undantag. Om du ska föda upp en av dessa hundar, bör du hålla utkik efter följande tillstånd.

Mindre förhållanden
  • Fetma: Fetma är ett stort problem för människor, men det påverkar våra husdjur mer och mer också. Hundar anses vara överviktiga när de är 20 % eller mer över sin ideala kroppsvikt. När en hund är överviktig förkortas livslängden med minst 6-12 månader, kanske till och med så mycket som två år. Överviktiga hundar är också mer mottagliga för sjukdomar som cancer, diabetes, högt blodtryck, blåssten, artros, hjärtsjukdomar och mer.
  • Progressiv retinal atrofi: Denna sjukdom, som kallas PRA för kort, är ett slöseri med fotoreceptorcellerna i din hunds öga. Tillståndet orsakar inte smärta, varför det ofta går obemärkt förbi. Det första symtomet du sannolikt kommer att se hos din hund är blindhet på natten, vilket gör dem nervösa eller får dem att stöta på saker i mörkret. När fotoreceptorcellerna fortsätter att atrofieras, kommer din hunds syn att fortsätta att bli sämre tills de är helt blinda.
  • Hypoglykemi: Detta är den medicinska termen för att ha farligt låga nivåer av blodsocker. Lågt blodsocker går ofta hand i hand med diabetes, även om andra problem också kan orsaka hypoglykemi. Symtomen att hålla utkik efter inkluderar ökad hunger, minskad hunger, desorientering, rastlöshet, frossa, hjärtklappning, svaghet, energiförlust.
  • Omvänd nysning: Vetenskapligt känd som paroxysmal andning, omvänd nysning in när en hund i huvudsak nyser bakåt genom att dra luft in genom näsan, vilket orsakar ett konstigt fnysande ljud som verkar som om hunden försöker nysa och andas in samtidigt. Det är en intressant syn att skåda, men inte anledning till oro eftersom det inte finns några negativa effekter av det och det är inte ett farligt tillstånd.
Allvarliga förhållanden
  • Patellar Luxation: Det är när knäskålen är ur led och kan röra sig ur sin plats. Det är en av de vanligaste orsakerna till hälta hos hundar. Det första tecknet du sannolikt kommer att se på en luxating patella är att din hund hoppar över steg eller springer på tre ben tillfälligt innan han byter tillbaka till alla fyra.
  • Portosystemisk shunt: En portosystemisk shunt är när blod passerar levern på grund av en onormal koppling mellan portvenen och en annan ven. De vanligaste tecknen på detta är dålig muskelutveckling, hämmad tillväxt, konstiga beteenden, anfall och att stirra ut i rymden. Du kanske också ser din hund använda badrummet mer än normalt eller så kan den ha diarré eller kräks.
  • Kollapsade luftstrupe: Detta är en blockering av din hunds luftrör som uppstår när broskringarna som utgör luftstrupen börjar kollapsa. Det är ganska vanligt och du kommer att kunna diagnostisera det genom den hårda, tutande hosta din hund kommer att ha. Du kanske också märker att din hund andas hårdare än normalt och har svårt att träna. Blått tandkött kan också vara en indikator.

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Många tror att kvinnliga Yorkies är sötare och mer tillgivna än män, men det är långt ifrån sanningen. I verkligheten är män lika kärleksfulla, uppmärksamma och tillgivna som sina kvinnliga motsvarigheter. Hanar kan dock vänta på att du ska ge din uppmärksamhet till dem medan kvinnor är mer benägna att kräva din uppmärksamhet när de vill ha det.

Hanar kan försöka göra sig själva till ledare i flocken oftare än kvinnor. Honor är dock ofta mer territoriella än män. Kvinnor är ofta mer självständiga också.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar:

Även om de kan ha börjat jaga ohyra i underjordiska tunnlar, lever de flesta Yorkies idag bortskämda liv som älskade sällskapsdjur. Dessa hundar är älskvärda, tillgivna, djärva och är utmärkta partners. Helt omedvetna om sin lilla storlek kommer dessa modiga hundar sannolikt att slåss med större hundar om de får chansen.

Inte överraskande har Yorkies lite av en självständig serie som du måste träna ut. Lyckligtvis är de smarta hundar som kan lära sig snabbt, så med lite uthållighet och positiv förstärkning borde du kunna träna din Yorkie att bli en väluppfostrad hund som kan följa med dig överallt; en fördel med deras lilla kroppsbyggnad.


Utvald bildkredit: Mr. SUTTIPON YAKHAM, Shutterstock

Innehåll