21 medelstora kattraser

3 Ragdoll kattungar i rad på blå bakgrundOm du letar efter en stor katt som har en älskvärd personlighet och ett märkbart utseende, behöver du inte leta längre än till de medelstora kattraser som har några av de bästa egenskaperna en kattras har att erbjuda.

Medelstora kattraser är vanligtvis inte större än 8 till 11 tum i storlek och väger mellan 10 till 15 pund. Detta gör dem idealiska för familjer som bor i lägenheter och vill ha en attraktiv och sällskaplig katt som kan passa in i en mängd olika miljöer.

Några av de vanligaste kattraserna är medelstora och harmest tillgivna egenskapersom kattägare älskar. Med detta i åtanke har vi skapat en lista över några av de mest populära mellanstora kattraserna för att hjälpa dig att avgöra vilken ras som är rätt för dig.

De 21 medelstora kattraserna:

1.Ragdoll

ragdoll och kattungar

Bildkredit: Tatyana Vyc, ShutterstockLivslängd: 13-18 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 9-11 tum
Vikt: 8-15 pund

Ragdoll kattrasen kommer från Kalifornien och är uppfödd för sitt slående utseende. Denna kattras har en silkeslen päls som fluffar upp runt kroppen. Dess ögon är en djupblå , och pälsen är halvlång med den mest populära färgen som kräm och brun. Ragdoll är mycket intelligent och tillgiven med en nyfiken natur. De tycker om att spendera tid med sin ägare och utforska dess miljö.

Ragdoll är bra för barnfamiljer och älskar uppmärksamheten de är väl vana vid. De har få hälsoproblem och kräver en familj som kan ge dem en lugn och berikande miljö samtidigt som de ger dem mänsklig interaktion i form av mys och skönhet.


två.Sphynx

sphynxkatter

Bildkredit: lukinIgor, Pixabay

Livslängd: 9-15 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 8-10 tum
Vikt: 6-14 pund

Rasen naken sphynx är från Kanada och har ett pälslöst utseende. De är rosa eller mönstrade till utseendet. Även om denna kattras först inte verkar ha någon päls, är deras kropp täckt av fint hår som kan beskrivas som ludd. Deras pälslösa utseende gör att de ser mindre ut än andra kattraser och deras nyfikna och fogliga natur är tilltalande. Detta utseende är resultatet av en genetisk mutation som utvecklades genom selektiv avel på 1960-talet. De är aktiva och roliga katter som älskar att klättra och får uppmärksamhet från sina ägare. Deras känsliga kropp behöver extra uppmärksamhet och minimal vård.


3.Exotiskt korthår

exotisk korthårig katt sitter på gräs

Bildkredit: Ewa Studio, Shutterstock

Livslängd: 8-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 10-12 tum
Vikt: 10-12 pund

Den exotiska korthåriga kattrasen utvecklades först som en korthårig version av persern. De kommer från Europa där de fötts upp för att fånga möss och råttor på last. Deras stubbiga nos och platta nos gör dem till en form av rasen brachycephalic katter. Det exotiska korthåret är som persernas temperament och exteriör. De beskrivs som tillgivna och lekfulla katter som är bra med barn och äldre ägare som kan ge dem daglig uppmärksamhet och leksaker för att hålla dem berikade.


Fyra.Scottish Fold

skotsk vikkatt som vilar i en kartong

Bildkredit: Tanya Dol, Shutterstock

Livslängd: 12-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 8-10 tum
Vikt: 7-13 pund

Den skotska vecken kommer från Skottland och Storbritannien. Det här är en lekfull och lat kattras som tycker om att ligga i solen i timmar i sträck eller få välbehövliga kramar och husdjur av sin ägare. Som namnet antyder har det skotska vecket tillplattade öron som omger en platt nos och stora, nyfikna ögon. Deras unika utseende har gett dem ett permanent chockat eller argt utseende som många ägare tycker är roligt. Sammantaget är den skotska fållan social och lugn vilket gör dem idealiska för familjer som letar efter en lättsam kattras.


5.Siamesiska

Bildkredit: BearFotos, Shutterstock

Livslängd: 14-18 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 8-12 tum
Vikt: 8-15 pund

Siamesiska katter är smidiga och smala, med en kort päls som finns i en mängd olika önskvärda färger. Denna kattras kommer från Thailand och har ett elegant utseende. De är sociala och tillgivna katter som älskar att utforska sin omgivning och tillbringa några timmar under dagen med att leka med sina ägare. Siamesen kan vara lång; dock anses de fortfarande vara medelstora katter och långheten kommer främst från deras långa ben och smala hals.


6.Abessinier

abessinian katt blir solbränd av värmen

Bildkredit: Irina Grib, Shutterstock

Livslängd: 10-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 8-10 tum
Vikt: 8-12 pund

Abessinier är en ras av inhemska korthåriga katter som har en tickad tabby päls vilket innebär att varje hårstrå är bandat med olika färger. De tros ha sitt ursprung från Abessinien. De är aktiva katter som verkar vara överallt på en gång. De rör sig snabbt med snabbhet och smidighet och tycker om att utforska hemmet och klättra på möbler. Abessiniern föredrar att sova på höga ytor, så det är en bra idé att placera sin säng ovanpå ett bord eller en hylla i ett trångt utrymme.

Denna kattras kan vara skygg och föredrar tysta hushåll med endast äldre barn. De kan bli tillgivna mot personen som matar dem och kommer att ses gnugga sig mot ägarens ben och kräva uppmärksamhet.


7.burmesiska

Brun burmesisk katt i trädgården

Bildkredit: jojosmb, Shutterstock

Livslängd: 18-25 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 9-12 tum
Vikt: 8-15 pund

Burmeser är tillgivna katter som är på den blygare änden. De njuter av sin lugn och avskildhet och är en fantastisk kattras för äldre ägare eller familjer med barn. De är kända för att vara fogliga och sociala mot människor och andra katter, men de sover vanligtvis oftare än de kommer att leka. Denna kattras kommer från en kanadensisk uppfödare på 1960-talet. Den burmesiska kattrasen är exceptionellt intelligent och lika attraktiv med en brun päls och stora gröna ögon.


8.rysk blå

rysk blå katt som sitter nära fönstret

Bildkredit: Beate Felten-Leidel, Pixabay

Livslängd: 15-20 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 9-11 tum
Vikt: 7-12 pund

Den ryska blå kattrasen är mycket intelligent och attraktiv. De har en gråblå päls med vänliga ögon. Denna kattras kommer från nordryska. Det är en naturligt förekommande ras som är reserverade och milda katter. De är vanligtvis försiktiga med en främling men tycker om att bli klappad av människor de känner sig bekväma med. De kräver en mängd olika interaktiva leksaker att leka med för att hålla sinnet stimulerat och berikat. Rysk blues är alltid pigg och nyfiken på konstiga ljud och ljud.


9.burmesiska

birman kattungar

Bildkredit: Borkin Vadim, Shutterstock

Livslängd: 14-17 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 8-10 tum
Vikt: 10-12 pund

Birmankatten är mjuk och fluffig med små spetsiga öron och sammanpressade ansiktsdrag. Denna kattras är bra för både barn och vuxna. De har en foglig natur och verkar vara sociala med andra kattraser. Birmaner ligger mer på latsidan och föredrar att ta en tupplur framför att utforska eller leka. Birmanernas låga energi och avslappnade temperament gör dem perfekta för familjer som är fridfulla och föredrar ett lugnt liv med minimala störningar i hushållet.


10.Amerikanskt korthår

amerikansk korthårig katt

Bildkredit: Lalandrew, Shutterstock

Livslängd: 15-20 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 8-10 tum
Vikt: 10-15 pund

Det amerikanska korthåret är djärvt och kärleksfullt med ett nyfiket öga och utforskande temperament. Denna kattras är bra med äldre barn och det lugna livet för seniorer. Amerikanska korthår kan vara ganska mattiggare och kommer sällan att missa en möjlighet till en läcker behandling. De har en lång livslängd och liten växtlighet vilket gör dem till en tilltalande medelstor kattras för familjer som vill ha en lekfull och intelligent katt.


elva.Ocicat

ocicat

Bildkredit: dien, Shutterstock

Livslängd: 15-18 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 9-11 tum
Vikt: 6-13 pund

Ocicat är en domesticerad kattras som liknar vildtypen men har inget vild DNA i sin genpool. Den har ett ovanligt prickigt utseende med en smal kropp och stora spetsiga öron. Ocicat är en lekfull ras som älskar att leka med stimulerande leksaker för att fånga deras intresse. Att klättra är en begåvad förmåga för denna kattras, och de kan ses klättra upp på höga skåp och in i tättslutande platser. Ocicats är intelligenta och kommer att uppskatta en familj som kan tillgodose dess lekfulla och utforskande behov.


12.Tonkinese

två tonkinesiska katter

Bildkredit: Georgy Dzyura, Shutterstock

Livslängd: 10-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 7-10 tum
Vikt: 6-12 pund

Tonkinesen är en blandras mellan siameser och burmeser. De är livliga och lekfulla med ett spetsigt mönster som finns i en mängd olika färger. Tonkinesen kommer från Thailand, Kanada och delar av USA. Denna attraktiva katt har ett typiskt krämfärgat och brunt utseende med rundade ögon som är antingen gröna eller ljusblå. Denna kattras är vacker och unik med ett socialt temperament som gör dem till bra familjeorienterade husdjur.


13.Manx

manx katt

Bildkredit: Seattle Cat Photo, Shutterstock

Livslängd: 9-13 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 7-11 tum
Vikt: 8-12 pund

Denna kattras kommer från Isle of Man där den har tämjts och selektivt avlats upp genom åren för att producera några slående pälsfärger. Manx är anpassningsbar och liten till utseendet med mörka svarta linjer som konturerar kroppen. De är inte alltför aktiva men tycker om att jaga och interagera med olika kattleksaker eller utforska huset. Dessa katter är hängivna sina familjer och älskar speciellt matningstid där de jamar och sakta rör på svansen för att signalera att de väntar på sin måltid.


14.Selkirk Rex

Selkirk rex katt sitter på disken_

Bildkredit: athree23, Pixabay

Livslängd: 12-16 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 9-11 tum
Vikt: 6-15 pund

Den här gosiga kattrasen kommer från USA där de föddes upp och distribuerades för sitt känsliga och teddybjörnsutseende. Selkirk rex har lockig päls över ryggen och magen, med halvlång päls på huvudet och svansen. De är lika gosiga och tillgivna som de ser ut, med en lekfull och mild personlighet som gör dem idealiska för hushåll med barn.


femton.somaliska

en blå somalisk katt i vit bakgrund

Bildkredit: Nataliya Kuznetsova, Shutterstock

Livslängd: 12-16 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 7-11 tum
Vikt: 6-10 pund

Denna kattras är social och utforskande. Somalien kommer från USA och har en distinkt silkeslen päls som är lång till utseendet. Pälsen är det som drar många ägare till denna medelstora kattras och den är mjuk och glänsande både för det mänskliga ögat och beröring. De tycker om att utforska sin miljö men kommer också att spendera det mesta av sin tid med att sova på en varm och solig plats under dagen. Somalien tycker om mänsklig interaktion och att mysa med en ägare som föredrar en katts kosmetiska utseende som kräver mycket skötsel.


16.Lykoi

Lykoi katt

Bildkredit: Eric Isselee, Shutterstock

Livslängd: 12-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 8-10 tum
Vikt: 6-12 pund

Denna kattras har en ovanligt smal kroppsbyggnad med en tjock tofsig päls. Deras färg är vanligtvis mörkbrun med olikformiga mönster genomgående. Lykoi upptäcktes först i en vildkoloni i USA och den domesticerade rasen utvecklades vidare 2011 för att bli en sällsynt kattras som vi idag känner som Lykoi. De är fogliga mot människor och längtar efter interaktion. Dessa är smarta katter med mycket energi och smidighet som gör att de kan klättra och hoppa med lätthet.


17.mumbai

bombay katt sitter på grå bakgrund

Bildkredit: Oleksandr Volchanskyi, Shutterstock

Livslängd: 12-16 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 11-13 tum
Vikt: 8-15 pund

Bombay kattrasen är muskulös och lång, men de anses fortfarande vara en medelstor kattras. De är tillgivna och lekfulla med ett nyfiket öga med förhöjda sinnen som gör dem pigga och smarta. Bombay kan framstå som oberoende, men de har fortfarande regelbundna interaktioner med sina ägare. Denna kattras är idealisk för familjer med äldre barn. Bombay är vanligtvis en svart eller mörkbrun färg med slående gula ögon.


18.Chartreux

chartreux cat brown_LucasBouillon_Pixabay

Bildkredit: LucasBouillon, Pixabay

Livslängd: 12-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 9-11 tum
Vikt: 6-12 pund

Kattrasen Chartreux kommer från Frankrike och Syrien där de erkändes av flera register runt om i världen. De är sociala och aktiva och idealiska för hushåll med barn och andra husdjur som katter eller små hundar. Denna kattras har ett blågrått utseende med gula ögon. Deras utseende ser ganska likt den ryska blå, men Chartreux är tjockare och större i jämförelse.


19.Korat

Korat ligger på soffan

Bildkredit: Gino Santa Maria, Shutterstock

Livslängd: 10-15 år
Hypoallergena: Nej
Höjd: 9-12 tum
Vikt: 6-10 pund

Koraten har en silkesblå päls med lång svans och elegant kroppsbyggnad. Dessa katter är mycket intelligenta och aktiva med jakt- och leklust. Koraten är perfekt för familjer som vill ha en aktiv katt som kommer att njuta av att leka med sina ägare och få kram efteråt. De verkar inte ha något emot att leva med små barn och anses vara milda nog att leva med en äldre ägare.


tjugo.Khoa Manee

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Mnee (@mnee_siamesecat)

Livslängd: 10-12 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 10-12 tum
Vikt: 8-10 pund

En mer sällsynt kattras är Khoa Manee som kommer från Bangkok i Thailand. Detta är en relativt ny ras av en domesticerad katt som sticker ut bland andra raser med sin korta vita päls och stora spetsiga öron. De är nyfikna och lekfulla, men den här kattrasen kan vara lat och tillbringa större delen av dagen med att sträcka ut sig på en solig plats. De är idealiska för familjer med små barn och kan till och med klara sig bra i flera katthem om det finns tillräckligt med kattlådor att gå runt.


tjugoett.American Wirehair

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Super Gatunos® (@supergatunos)

Livslängd: 12-16 år
Hypoallergena: Ja
Höjd: 9-11 tum
Vikt: 8-12 pund

Det amerikanska trådhåret härstammar från delstaten New York där den första kattungen av denna ras hittades vandrade på gatorna 1966 med päls som liknade den populära hundrasen med trådhårig terrier. Sedan dess har det amerikanska trådhåret avlats och distribuerats över hela världen för sitt unika utseende och sällskapliga temperament. Det amerikanska trådhåret är idealiskt för familjer som är känsliga för den typiska kattens långa päls och ilska som den här kattrasens trådiga struktur saknar.

Slutsats

Sammantaget finns det så många medelstora kattraser att välja mellan. För att göra det enklare är det bäst att begränsa din lista över önskvärda raser genom att välja de som fungerar för dig och din familj. Vissa medelstora kattraser är det hypoallergena och kan ha mindre symtom förknippade med allergier mot kattpäls, medan vissa raser är lekfulla men ändå fogliga för att passa in i ett hushåll med barn eller seniorer.

Även om majoriteten av dessa raser anses vara medelstora, är det inte ovanligt att enskilda katter från rasen är större eller mindre beroende på deras genetik.


Utvald bildkredit: Linn Currie, Shutterstock

Innehåll