Airedale Terrier

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 20-24 tum
Vikt: 40-50 pund
Livslängd: 10 – 13 år
Färger: Svart, grå, kräm
Lämplig för: Aktiva familjer, de som letar efter en vänlig brukshund
Temperament: Lekfull, intelligent, vänlig, orädd, omogenMed sitt täta snår av trådigt hår och långa skägg är Airedale Terriers verkligen distinkta hundar. De är också energiska och lekfulla och älskar absolut att vara i centrum för uppmärksamheten.Först uppfödd som gårds- och jakthundar, Airedale Terrier älskar att ha ett jobb att göra runt huset, och de är mångsidiga nog att anpassa sig till allt du ber dem om. Trots deras lämplighet för ett brett utbud av uppgifter är dessa hundar inte särskilt populära.

Som ett resultat är många människor ganska okunniga om dessa underbara hundar. Om du vill lära dig mer om rasen kommer guiden nedan att fylla i alla viktiga detaljer.Avdelare 1

Airedale Terrier valpar — innan du köper

Airedale Terrier valp

Bildkredit: Three Dogs photography, Shutterstock

Du kan använda många ord för att beskriva Airedale Terrier-valpar, men blyg är inte en av dem.

Dessa små hundar älskar att leka, och de kommer att krypa över dig så fort du lägger dig på golvet med dem. De tror att ditt enda syfte i livet är att leka med dem, och vem kan säga att de har fel?

Även om det låter bedårande - och det är det - bör du veta att livet inte alltid är smidigt med Airedale-valpar. De kan vara ganska kvicka, särskilt när de börjar få barn, och deras förmåga att förstöra saker är ojämförlig.

Dessutom tar Airedales längre tid att mogna än många andra raser, så de kommer att stanna i sin valpfas ett bra tag. Kvinnor kommer vanligtvis tidigare än män, men oavsett ser du på en lång ungdomsperiod.

Allt detta är att säga att om du verkligen gillar valpar, så är en Airedale perfekt för dig. Annars kan det vara bättre att ta med en annan ras hem.

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Vad är priset på Airedale Terrier-valpar?

Om du går igenom en uppfödare, den priset på en Airedale-valp kommer att variera kraftigt. De viktigaste sakerna som påverkar priset är uppfödarens rykte och hundens härstamning.

Om du vill ha en blåblodig Airedale kan du behöva betala så mycket som 000 för en valp. Dessa exklusiva hundar är idealiska för utställning eller avel, men den genomsnittliga husdjursägaren har ingen användning för den typen av blodslinjer. En vanlig Airedale kommer sannolikt att vara i intervallet 000, ge eller ta några hundra dollar.

Var dock försiktig med att fynda en valp, eftersom det kan få dig i kontakt med valpfabriker eller andra ansedda uppfödare. Kontrollera alltid referenser och inspektera deras anläggningar personligen om du kan. Om platsen är äcklig eller hundarna är sura och tillbakadragna, har du förmodligen att göra med en dålig uppfödare.

Naturligtvis kan du spara ett paket genom att gå igenom en räddning eller kolla in ditt lokala pund. Renrasiga Airedales är svåra att hitta i pund, men det kan hända, och det är alltid bättre att rädda en hund istället för att köpa en.

Airedale Terrier

Bildkredit: daniel84hiw, Pixabay

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Airedale Terriers

1.De tjänade med utmärkelse under första världskriget

Airedales användes på en mängd olika sätt. De fick först i uppdrag att ta första hjälpen till skadade soldater på slagfältet, sedan användes de för att kurira meddelanden fram och tillbaka över det omtvistade territoriet. De fick till och med lära sig att bära gasmasker!

Airedales valdes ut för att de är otroligt målmedvetna när de får en uppgift. De kommer inte att låta något - inte ens ett världskrig - hindra dem från att uppnå sitt mål.

Detta gör dem till otroliga brukshundar, men den ensamheten kan vara mindre beundransvärd när det de är fast beslutna att göra är att gräva upp din bakgård.

två.Airedales föddes ursprungligen för att jaga råttor

På 1800-talet använde jägare ofta stora förpackningar av hundar för att spåra sitt stenbrott, med några terrier efter sig. När hundarna väl kunde fånga sitt byte, skulle terrierna skickas in för att avsluta jobbet.

I Airedale Valley i England var det ofta stora flodråttor i stenbrottet. Hundarna hittade ett hål på flodstranden och sedan släpptes en iller i hålet, vilket fick råttorna att fly. När de väl träffade vattnet hoppade Airedale in efter dem för att döda.

Det låter som en hel del arbete bara att sluta med en död råtta, men Airedales var definitivt bra på det, och de är fortfarande utmärkta råttdödare idag.

3.Presidenter älskar dem

Minst tre amerikanska presidenter - Theodore Roosevelt, Calvin Coolidge och Warren Harding - har ägt Airedales. Av rasen, sa Roosevelt, kan An Airedale göra allt som alla andra hundar kan göra och sedan slicka den andra hunden, om han måste.

President Harding blev så tagen av sin Airedale, Laddie Boy, att han lät snida en speciell stol så att Laddie Boy kunde sitta med på viktiga möten. Vi kan bara anta att Laddie Boy lobbat hårt för betydande ökningar av landets godisbudget.

Airedale Terrier

Bildkredit: jarobike, Shutterstock

Avdelare 3

Temperament och intelligens hos Airedale Terrier

Airedales är otroligt smarta hundar, och de kan tränas för att göra nästan vilken uppgift du kan begära av dem (inklusive spionage, tydligen).

Men det gör dem inte nödvändigtvis lätta att träna. De kan vara extremt egensinniga, och de är inte över att trotsa din auktoritet om de tror att de kan komma undan med det. De är också kända för att böja reglerna vid varje tillfälle.

För det mesta är de dock mer intresserade av att leka med dig än att inte respektera dig. Dessa hundar har en omättlig aptit på skoj och spel, speciellt när de är valpar.

Den lekfullheten kommer att försvinna så fort de får en uppgift att utföra. Dessa djur kommer inte att sluta förrän de har uppnått sitt mål, oavsett vad som står i vägen för dem.

De är i allmänhet vänliga och välkomnande mot främlingar, men om de bestämmer sig för att någon är ett hot kan de snabbt bli hotfulla själva. Det kan vara klokt att lita på deras omdöme, men du måste kunna avbryta dem om de väljer fel mål.

Är dessa hundar bra för familjer?

Airedales älskar i allmänhet barn, vilket inte är förvånande med tanke på hur mycket de älskar att leka. Du måste dock se till att de är ordentligt socialiserade, och du bör aldrig lämna dina barn utan tillsyn några hund, till och med en Airedale.

De kan dock bli lite medryckta när de grovhushåller, så var försiktig med att låta dem bråka med små barn. De kan lätt ta saker för långt utan att mena det.

Du kommer antagligen behöva värva hela familjen för att ta hand om dem, eftersom de har extremt höga energinivåer. De kommer sannolikt att kunna spela längre än du.

Dessa hundar är orädda och de kommer absolut att stå emot ett hot för att försvara sina familjer. Det spelar ingen roll hur stort motståndet är heller - Airedales kommer inte att backa.

Äldre familjer kanske inte vill ta itu med det krångel som att äga en Airedale innebär, men om de kan hålla jämna steg med dessa valpar, kommer de att ha en underbar följeslagare och en duktig vakthund i händerna.

airedale på stranden

Bildkredit: airedalelover, Pixabay

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Airedales avlades för att arbeta tillsammans med andra hundar; som ett resultat kommer de vanligtvis bra överens med andra valpar. Du måste dock se till att de är ordentligt socialiserade.

Mindre husdjur är mindre benägna att tolereras lika väl. Kom ihåg att Airedales designades för att jaga mindre djur som råttor och rävar, så de kanske inte förstår varför katten eller gerbilen plötsligt är förbjudna.

Du kanske kan stävja detta beteende med en bra mängd träning och socialisering, men det finns inga garantier. Det är förmodligen bättre att inte blanda de två djuren alls.

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Airedale Terrier

Att äga en Airedale kan verkligen vara givande, men det har också sin beskärda del av utmaningar. Det är viktigt att veta vad du ger dig in på innan du tar hem en.

Mat & Diet Krav

Airedales är extremt aktiva, så de måste äta en högkvalitativ kibble att hålla dem i drift på en lika hög nivå.

Vi rekommenderar ett livsmedel som är fullspäckat med protein — 25 % eller mer. Leta efter en som förlitar sig på premiumkött, snarare än animaliska biprodukter.

Försök att hitta en kibble som också har ett brett utbud av högkvalitativa frukter och grönsaker. Som en allmän regel, om det är bra för dig, kommer det förmodligen att vara bra för din Airedale. Se upp för ingredienser som vete, majs och soja, eftersom de är billiga substitut för hälsosammare livsmedel.

Gå lätt på godsaker och bordsrester också. Du kan använda dem för träning men det är inte nödvändigt. Överdriv bara inte, eftersom du inte vill att dessa hundar ska bli överviktiga.

Vi rekommenderar generellt att ge dem en eller två måltider om dagen och sedan plocka upp skålen, istället för att låta dem matas fritt. Men om du vill ge din Airedale en godbit, kan du förvara mat i huset och låta dem sätta sina terrierkunskaper i arbete för att hitta den (kom bara ihåg var du placerade den).

Övning

Motion är viktigt för Airedales, och det är osannolikt att du kan ge dem för mycket. En promenad runt grannskapet kommer inte att minska det (även om det fortfarande kommer att uppskattas).

Dessa hundar älskar särskilt att leka, så de kommer att jaga bollar eller barn hela dagen i din bakgård. De gillar att brottas också, så var inte rädd för att gå ner på golvet med dem.

De behöver mental stimulans lika mycket som fysisk. De trivs när de får ett jobb att göra, och du kan träna dem att göra precis vad som helst.

Airedale Terrier

Bild: Lumia Studio, Shutterstock

De klarar sig bra med agilityträning, eftersom det fungerar både deras kroppar och deras hjärnor. De är tillräckligt små för att kunna motstå all påverkan som agilityträning sätter på deras leder.

Om du inte ger dem tillräckligt med mental eller fysisk stimulans kommer de sannolikt att bli destruktiva. De älskar att tugga och gräva, och de kommer att göra båda där det passar dem, inte dig. Om du inte tar bort dem kommer din trädgård och möbler sannolikt att betala priset.

Träning

Airedales kan varatränadatt göra praktiskt taget vad som helst; det betyder dock inte att de gör det lätt. De kan vara envisa och samarbetsvilliga om de känner att de kan komma undan med det.

Det betyder att du måste ha en fast, säker hand när du tränar dem. Om du inte vet vad du gör, var inte rädd för att ta in en professionell.

Dessa hundar har höga bytesdrifter, så det är viktigt att du lär dem kommandon som att lämna den och stanna. Du vill inte att de lyfter efter varje djur de ser, och du måste kunna avbryta dem när de börjar jaga något.

Du måste socialisera dem från en ung ålder också. Dessa hundar kommer inte att backa från någonting, vilket ibland kan fungera till deras nackdel. Du måste lära dem att hela världen inte är ett hot och att diskretion ibland är den bästa delen av tapperhet.

Tänk på att dessa hundar inte mognar lika snabbt som vissa andra raser. Du kan ha lite svårt att få dem att fokusera och vara uppmärksamma tills de är lite äldre.

Grooming✂️

Airedales är hypoallergena , vilket gör dem till en av de största hundraserna att tjäna den utmärkelsen. De är bra för allergiker, och eftersom de inte fäller mycket, är de också bra för människor som inte tycker om att ha hela sitt hem belagt med hundhår.

Du måste borsta dem minst en gång i veckan med en snyggare borste , och du kommer förmodligen att vilja ha dem hår klippt varannan månad eller så. Om du låter deras päls bli för lång blir den tät och ohanterlig.

Många ägare väljer att ta av pälsen på hundens mage för hand varannan månad eller så. Detta håller löst hår till ett minimum, men vi rekommenderar att du lägger ut just det här jobbet till en professionell.

Utöver det är deras skötselbehov ganska grundläggande. De behöver sina öron och tänder rengöras regelbundet, och deras naglar ska trimmas efter behov. Den senare sysslan kanske inte dyker upp så ofta, eftersom dessa hundar är så aktiva att de ofta filar ner naglarna naturligt.

Hälsoförhållanden

Airedales är generellt friska hundar, men de är fortfarande benägna att få kroniska hälsoproblem. I synnerhet bör du vara uppmärksam på följande.

Mindre förhållanden
  • Dermatit
  • Sköldkörtelproblem
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi
  • Entropion
  • Hjärtproblem
  • Cerebellär abiotrofi
  • Svälla

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Manliga och kvinnliga Airedales är i allmänhet lika storleksmässigt, även om hanarna ofta kan vara lite större.

Honor mognar snabbare än hanar, även om de fortfarande tenderar att släpa efter andra raser. Båda könen kan skydda sina familjer, men kvinnor är något mer benägna att bli aggressiva, särskilt mot andra kvinnor.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Airedales kallas ibland för kungarna av terrier , och det är inte svårt att förstå varför. Dessa hundar är ganska stora och otroligt smarta och har en oändlig törst efter lek.

Det betyder dock inte att de är lätta att höja. Även om de kan läras att göra vad som helst, övertyga dem om att göra vad du vill att de ska göra kan ta mycket tid och ansträngning. De kräver också massor av motion, och de kommer att förstöra din gräsmatta eller hela din skosamling om de inte får nog.

För dem som är kapabla att ge dem all den stimulans de behöver, kommer Airedales att visa sig vara lojala, modiga följeslagare. Du kommer att ha det mest distinkta husdjuret på kvarteret - och förmodligen det smartaste och mest begåvade också.


Utvald bild: otsphoto, Shutterstock

Innehåll