Bodacion (Border Collie & Dalmatian Mix)

Välj Namnet På Husdjuret

Höjd: 15-22 tum
Vikt: 26-40 pund
Livslängd: 12-14 år
Färger: Svart, vit, brun
Lämplig för: Mycket aktiva ägare, erfarna hundägare, familjer med vuxna barn, husägare
Temperament: Hårt arbetande, lojal, energisk, fokuserad, kärleksfullBodacion är en blandning mellan en Border collie och a Dalmatiner , och färgmönstren denna ras ärver från sina föräldrar gör dem till vackra och slående hundar. De är medelstora hundar som kan ha kort till medellång päls, och de ärver ofta en blandning av pälsfärger och mönster från sina föräldrar, inklusive de omedelbart igenkännliga dalmatiska fläckarna.

Dessa hundar är mycket aktiva och energiska, men de är också kärleksfulla och lojala, så de kommer att vara lyckligast när de får ägna tid åt att träna och leka med dig och din familj. Om de får sin nödvändiga motion varje dag, kan de vara tillgivna under deras stillestånd.

Bodacions är underbara hundar för ägare som har energi, disciplin och utrymme att uppfostra dem ordentligt, och de kommer att bli utmärkta följeslagare. Vi går igenom allt du behöver veta om denna underbara blandras så att du kan avgöra om de är rätt för ditt hem!Avdelare 1

Bodacion-valpar – innan du köper...

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Kace Pines (@effervescenthoopla)

Energi Träningsförmåga Hälsa Livslängd Sällskaplighet

Det största du behöver vara beredd på när du överväger en Bodacion-valp är energibehovet som dessa hundar har. De ärver en hög energinivå från båda föräldraraserna, så du måste vara beredd på att avsätta mellan en och en halv timme och två timmars träningstid varje dag. Att förbinda sig till en Bodacion när du inte kan ge den här typen av tid för att få ut sin energi kommer att resultera i oönskat och destruktivt beteende.

Bodacions är också mycket träningsbara och mycket lydiga, men bara för rätt ägare! De ärver en stark tendens att vara envisa som valpar från sin dalmatiska föräldraras, så du måste kunna lägga ner mycket tid och ansträngning på korrekt lydnadsträning från ung ålder. Dessa valpar är bedårande, men du måste stå stark och ha en stel träningsrutin om du vill att de ska växa upp och bli de bästa versionerna av sig själva de kan vara.

Slutligen kan Bodacions vara medelstora hundar, men de har ofta aptiten av en stor ras med tanke på deras höga aktivitetsnivå. En Bodacion-valp kan vara överkomlig, men du måste också överväga kostnaden för mat. Med i genomsnitt cirka tre koppar torrfoder om dagen kan kostnaderna öka! Det är viktigt att vara medveten om återkommande kostnader när du köper en valp, och inte bara förskottskostnaden för hunden.

Vad är priset på Bodacion-valpar?

Även om det verkar som om de växer i popularitet är Bodacions fortfarande ganska ovanliga, så du kan ha lite svårt att hitta en uppfödare som erbjuder dem. Om du kan hitta en till salu kan du räkna med att betala cirka 500 USD för din valp. Tyvärr förbinder sig många ägare till Bodacion utan att förstå deras energi- och träningsbehov, så de hamnar ofta i härbärgen. Att adoptera kan vara ett alternativ om du inte kan hitta en uppfödare.

Med mindre vanliga raser som Bodacion är det oerhört viktigt att göra riklig forskning om vilken uppfödare du väljer innan du köper en valp från dem. Du kan bli lättad över att hitta en uppfödare som har en kommande Bodacion-kull, men du bör prata med och besöka dem innan köpet för att se till att de föder upp och föder upp sina valpar under hälsosamma förhållanden.

Avdelare 8

3 föga kända fakta om Bodacions

1.Deras föräldraraser är kända

Både Border Collie och Dalmatiner har haft sin tid i rampljuset under de senaste decennierna. Border Collies hade roller i tv-program som Lilla huset på prärien och filmer som t.ex Djur Farm . Dalmatinerna blev populära med sina huvudroller i eponymen Disney klassiker , 101 dalmatiner , samt de olika uppföljarna och spin-offs som följde.

två.De är extremt hårda arbetare

Bodacions föräldraraser var båda ursprungligen uppfödda för att vara brukshundar, så de ärver en oöverträffad arbetsmoral framför allt. Border Collies har sitt ursprung i Storbritannien där de föddes upp som vallhundar för får och nötkreatur. Dalmatiner tros ursprungligen ha fötts upp i dagens Kroatien (tidigare kallad Dalmatien) som vakthundar. De användes för att skydda vagnar och vagnar fulla med varor, så de är vana vid att springa långa sträckor vid sidan av last. De användes senare som brandhushundar för att springa tillsammans med brandbilar, som sedan var hästdragna, och röja en väg till arbetsplatser.

3.De kan vara tillgivna

Både Border Collien och Dalmatinern får lite dåligt rykte för att vara misstroende mot främlingar och för att ha en tendens att knäppa, särskilt mot barn. Många tror att Bodacion därför inte kommer att vara tillgiven, men så länge din Bodacion får ut sin energi kommer de mer än gärna att mysa med dig på kvällen efter en hård dag på jobbet.

Föräldrarna till Bodacion

Föräldrarna till Bodacion. Vänster: Border Collie (Källa: 825545, Pixabay), Höger: Dalmatiner (Källa: Freepics4you, Pixabay)

Avdelare 3

Temperament & Intelligence of the Bodacion

Bodacion är måttligt tillgiven, men deras kärlek och lojalitet är verkligen de egenskaper som gör dem till några av de bästa följeslagarna du kan hitta. De kommer att stå vid din sida oavsett vad och kommer med glädje att skydda dig, din familj och ditt hem från varje upplevd fara.

Bodacions är hårt arbetande, så de kan ibland verka lite avvisande om de är fokuserade på sitt arbete. De tycker om att ha ett jobb att göra, så de blir gladast och mest nöjda när de kan valla, vakta ditt hem eller delta i agilityträning.

Dessa hundar kan vara försiktiga med främlingar, vilket också ökar deras benägenhet att skydda, men de är i allmänhet vänliga och välkomnande mot alla familjemedlemmar.

Är dessa hundar bra för familjer?

Bodacions är inte för alla, men de kan göra utmärkta familjehundar för rätt familj. De skyddar gärna dig och din familj, och deras lojalitet är mer eller mindre oöverträffad i hundvärlden. De har mycket kärlek, och även om de inte är rikligt tillgivna, kommer sannolikt vem som helst i din familj att känna kärlek från din hund.

Bodacions brukar vara bra med barn, men de kan bli lite aggressiva om de avbryts under arbetet. De tycker om att fokusera intensivt på uppgiften, och om ett ovetande barn försöker distrahera dem, kan din Bodacion morra eller nappa. Denna ras rekommenderas därför för hem utan barn eller vuxna barn som förstår sin hund och deras arbetsmoral.

Dessa valpar har mycket energi, och du kommer troligen att tröttna innan de gör det. Bodacions kan springa till synes för evigt, så de klarar sig bra i hushåll med flera familjemedlemmar som var och en kan ta lite tid att springa och leka med din hund.

Slutligen är det bäst om varje medlem i din familj kan delta i träningen. Bodacions kan vara envisa som valpar, så ett hem där flera människor arbetar för att förstärka gott beteende och lydnad är den bästa miljön för dem.

Om dina familjemedlemmar är villiga att ägna tid och energi åt din Bodacion, kommer du förmodligen att upptäcka att de är ett underbart familjedjur.

Går den här rasen överens med andra husdjur?

Många människor oroar sig för att ta med en valp in i ett hem med andra hundar, och i fallet med en Bodacion kan du ha anledning till oro eller inte. Bodacions är ibland mycket vänliga mot andra hundar, men de kan också vara lite aggressiva mot dem. Det beror verkligen på din individuella hund och vilka egenskaper den ärver från varje förälder.

Med tidig socialisering kommer du förmodligen inte ha för många problem med att din Bodacion sambo med andra hundar, men tidig introduktion och frekvent interaktion är viktigt.

Katter, å andra sidan, är vanligtvis ett problem för Bodacions. De ärver en ganska hög bytesdrift från sina dalmatiska föräldrar samt en önskan att valla djur från sina Border Collie-föräldrar. Resultatet är en hund som med stor sannolikhet antingen jagar eller nappar på katter och andra smådjur som kaniner. Bodacions klarar sig bäst i hem utan katter eller andra små husdjur.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Indiana Jones Gunther (@indi.bodacion)

Avdelare 4

Saker att veta när du äger en Bodacion:

Mat & Diet Krav

Som vi sa tidigare är Bodacions medelstora hundar med stor aptit. De har en mycket hög energinivå, så deras kost kommer att behöva kompensera för det. Du kan förvänta dig att mata din Bodacion cirka tre koppar torr hundmat varje dag, och detta bör delas upp i två eller tre måltider för att hjälpa till att bibehålla deras energinivåer.

Högenergihundar behöver en diet med mycket protein från flera källor. Du bör välja ett kommersiellt hundfoder av hög kvalitet som inte innehåller mycket fyllmedel, har ett högt proteininnehåll och är formulerat för raser med hög energi.

Övning

Bodacions kommer från en lång rad hårt arbetande hundar som tränar i timmar i sträck. Som sådan bör du planera att ägna mellan en och en halv timme och två timmar varje dag för att träna din Bodacion. Detta uppnås ofta bäst med kraftfull träning som raska promenader, löpturer eller någon form av arbete utomhus, som vallning eller smidighet.

Bodacions är mottagliga för ledproblem som många andra aktiva raser. Även om dessa inte helt kan undvikas, är det bäst att träna dem på mjuka ytor, eftersom cement och betong kan förvärra hälsoproblem som höft- och armbågsdysplasi. Detta gäller särskilt för valpar, eftersom deras leder är extra känsliga när de växer.

Det är också värt att notera att Bodacions har en ganska hög bytesdrift, så utomhusaktiviteter som promenader, vandringar och löpningar ska göras med en stadig sele och alltid i koppel. Din hund kan hoppa på tillfället att jaga en kanin eller en ekorre, så att hålla dem säkra är av yttersta vikt.

Träning

Bodacions är väldigt intelligenta och lojala hundar, så de kommer att fånga upp nya saker väldigt, väldigt snabbt. Du kanske upptäcker att de lär sig nya trick och kommandon med bara några få fall av upprepning. Med rätt träning kan de vara extremt lydiga hundar.

Men de ärver också en tendens att vara envis från sina dalmatiska föräldrar. De kommer mycket troligt att lära sig vad du försöker få dem att göra snabbt, men de kanske väljer att inte lyssna.

På grund av denna ärftliga egenskap är Bodacions bäst lämpade för ägare som har erfarenhet av hundträning och lydnad. Nya ägare kan klara sig, men de kommer att utmanas! Du bör planera att implementera ett regelbundet och regelbundet träningsschema med din Bodacion så att de kan lära sig korrekt lydnad från en ung ålder.

Förutom lydnadsträning vill du också träna din hund att inte vara så misstroende mot främlingar, och detta uppnås också bäst genom att börja i ung ålder. Tidig och regelbunden socialisering med främlingar kommer att hjälpa din hund att växa upp till att vara pigg men bekväm med okända människor.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Hank Panky (@hankthenoodle)

Grooming✂️

Bodacions kan uppvisa kort eller relativt långt hår beroende på vilken föräldras de liknar mer. Med kortare hår bör du borsta ungefär en eller två gånger i veckan med en stålborste, och borstning bör göras ungefär två eller tre gånger i veckan med längre hår. Detta kommer att hjälpa till att förhindra mattning och trassling, och det kommer också att hjälpa till att distribuera din hunds naturliga hudoljor som håller deras hud och päls frisk.

Badning behöver inte göras ofta, och du kan planera att ge din Bodacion ett bad endast om de råkar bli särskilt smutsiga ute. Du kan bada dem ungefär en gång var åttonde till tionde vecka, men oftare kommer sannolikt att bli av med deras hudoljor och orsaka torr och irriterad hud.

Du bör planera att hålla din Bodacions naglar trimmade hela tiden, eftersom aktiva raser som denna har en tendens att bryta eller spricka naglarna om de blir för långa.

Slutligen vill du borsta din hunds tänder ungefär en gång i veckan för att minska på tand- och tandköttsproblem, och du bör torka av din valps öron en gång i veckan för att förhindra vaxuppbyggnad och infektion.

Hälsoförhållanden

Bodacions har turen att inte ha många livshotande hälsoproblem som är vanliga, så du kan förvänta dig att din hund ska leva ett långt, relativt hälsosamt liv. Det finns dock några mindre hälsoproblem som kan uppstå, så håll utkik efter nedanstående vanliga problem, särskilt när din hund blir äldre. Dessutom, även om du tror att din hund är frisk, bör årliga veterinärkontroller fortfarande planeras för att säkerställa att din hund är så frisk som den kan vara.

Mindre förhållanden
  • Grå starr
  • Hudirritation
Allvarliga förhållanden
  • Höftdysplasi
  • Armbågsdysplasi

Avdelare 5

Man vs Kvinna

Manliga och kvinnliga Bodacions kommer vanligtvis att vara väldigt lika i både storlek och temperament. Bodacions hanar kan vara lite längre och tyngre, och de kan också ha en högre tendens att vara aggressiva mot andra hundar och misstroende mot främlingar. Utöver dessa mindre skillnader kommer du sannolikt att hitta få skillnader mellan manliga och kvinnliga Bodacions, eftersom alla variationer i temperament bättre kan tillskrivas vilken förälderras din Bodacion liknar mer.

Avdelare 3

Slutgiltiga tankar

Bodacion är en fantastiskt vacker hund som har mycket kärlek till och lojalitet mot sina ägare. De är inte de mest tillgivna hundarna, men de kommer att stå vid din sida och skydda dig och din familj genom vad som helst - du kan också ha turen att få lite mys då och då!

Dessa hundar är mycket energiska och ganska lekfulla, så de klarar sig bäst med aktiva ägare som har mer än en och en halv timme varje dag på sig att ägna sig åt intensiv träning. Om deras energibehov tillgodoses kommer Bodacions sannolikt att vara väluppfostrade och jämna.

Dessa hundar kan vara utmärkta familjehusdjur, men de rekommenderas för hem med vuxna barn och de utan mindre djur. För familjer som är villiga att lägga tid och ansträngning på träning, träning och socialisering kommer de att belönas med en av de bästa följeslagarna som finns!


Utvald bild: Clement Morin, Shutterstock

Innehåll