Silver Maine Coon: fakta, ursprung och historia

silver maine coon kattSilver Maine Coon är den sällsynta färgvarianten av den stora, domesticeradeMaine Coonkatt. Kommer från delstaten Maine, mycket lite är känt om deras ursprung. De har en förmåga att jaga och är kända för sina överlägsna mustalanger.

Silver Maine Coons är stora, tillgivna katter som älskar att leka och spendera tid med sina människor. Dessa katter är kända för att vara kärleksfulla husdjur.

Silver Maine Coons kommer i olika pälsmönster och är ganska slående att se på. Silverfärgningen kallas ibland för rökfärgen. Den innehåller en silverunderull och finns på en enfärgad Maine Coon.

hepper enkelkatttassavdelareDe tidigaste uppgifterna om Silver Maine Coon i historien

Silver Maine Coon är infödd i USA, närmare bestämt delstaten Maine. De dateras så långt tillbaka som i början av 1800-talet.

De utvecklades genom naturlig evolution i motsats till mänskligt ingripande. Den första publicerade referensen till en Maine Coon-katt kommer från 1861. Den handlade om en svart-vit katt som heter kapten Jenks.

Det finns obevisade berättelser om vikingar som förde dem till Nordamerika, århundraden innan Christopher Columbus anlände 1492.

Andra berättelser säger att de är ättlingar till långhåriga katter som tillhörde Marie Antoinette. Det sägs att när hon tänkte fly till Amerika lät hon skicka sina katter före sig. Som vi vet kom Marie Antoinette inte till Amerika.

Mysteriet med deras ursprung kvarstår.

silver maine coon kattunge

Bildkredit: Pixabay

Hur Silver Maine Coon blev populär

Maine Coon Cat hölls till en början högt ansedd för sina musjaktsförmåga. De var populära ladugårdskatter när de först upptäcktes i New England.

De blev ganska populära i början av 1900-talet och tävlade till och med i shower. Den populariteten gick förlorad efter att en mängd andra raser som perser och siameser introducerades i USA.

När deras popularitet dök, ryktades det om att Maine Coon hade dött ut på 1950-talet.

Tack och lov var ryktena om utrotning osanna. Rasen gjorde comeback och blev på topp. Silver Maine Coons är nu populära som familjehusdjur och tävlar ofta i kattutställningar över hela landet.

Formellt erkännande av en Silver Maine Coone

Maine Coon Cat valdes till bästa katt på den första stora kattutställningen i USA 1895. Utställningen hölls på Madison Square Garden i New York City. Vinnaren, som heter Cosey, var inte en Silver Maine Coon.

Cosey belönades med en silverkrage och en silvermedalj som nu visas på Feline Historical Museum i Alliance, Ohio.

Maine Coon Breeders and Fancier’s Association bildades 1968. Rasen accepterades för Cat Fancier’s Association-mästerskapsstatus 1976 och med The International Cat Association, eller TICA 1979.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Big Tex och Arendelle Blue (@bigtexthemainecoon)

hepper katttassavdelare

Topp 12 unika fakta om Silver Main Coon

1.Pälsen på Silver Maine Coon kan vara en mängd olika solida färger och mönster.

Detta varierar från nyanser som ljusblågrå till mycket mörkare blygrå, eller mönster som calico.


två.Hos tabbykatter kallas den här speciella pälsfärgen vanligtvis som silver men med Maine Coons kallas den vanligtvis rök


3.Det är inte ovanligt att Silver Maine Coon är polydaktyl (har 6 tår)


Fyra.Silverfärgen härrörde från de två primära pälsfärgerna rött och svart.

Silvret uppstår på grund av utspädda gener i de svarta och röda pälsfärgerna. Silver är både naturligt förekommande och selektivt uppfödda.


5.Silverunderrocken kan vara svår att lägga märke till hos kattungar och kommer att märkas mer när katten åldras


6.En Silver Maine Coon hade Guinness världsrekord för den längsta svansen för en katt på 17,58 tum.

Cygnus Regulus Powers, en silverfärgad Maine Coon-katt, listades i Guinness World Records 2018 Edition. Tyvärr dödades Cygnus i en husbrand i slutet av 2017.


7.Det finns 5 olika pälsvarianter med Silver Maine Coon: blå, blå/grå, cameo, svart och vit


8.Till skillnad från andra katter är Silver Maine Coons kända för att älska vatten


9.Maine Coon-katterna har utvecklats för att klara de hårda New England-vintrarna


10.Rasen blev det första husdjuret att klonas kommersiellt.

Med en prislapp på 50 000 $ klonades en Maine Coon vid namn Little Nicky framgångsrikt 2004.


elva.Silver Maine Coons är kända för sin kärlek till att sjunga.

De älskar att kommunicera med sina ägare och vokalisera ofta


12.2019 listade Cat Fanciers’ Association Maine Coon som den femte mest populära kattrasen

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Maine Coon från Gulliver Country (@mainecoon_country_gullivers)

hepper enkelkatttassavdelare

Gör Silver Maine Coon ett bra husdjur?

Silver Maine Coon är ett underbart husdjur! Denna ras har ett rykte om sig att vara mer hundlik än kattlik. De är mycket intelligenta, röstfulla och lekfulla och har stämplats som milda jättar.

Deras popularitetsnivåer har resulterat i en dyr prislapp. Beroende på härstamning kan du förvänta dig en Silver Maine Coon kattunge kostar dig 0 till 00 . De rankas som en av de dyraste kattraserna i världen.

Silver Maine Coon har en lång, vacker dubbelpäls som faller ofta. Om du funderar på att äga en Silver Maine Coon, vill du behålla en borste praktiskt för att ha kontroll över avfallet.

Silver Maine Coon har en livslängd på 10 till 13 år. På grund av sin stora storlek är de benägna att få hälsoproblem som t.ex artrit eller höftledsdysplasi . De är också predisponerade för en form av hjärtsjukdom som kallas hypertrofisk kardiomyopati .

Sammantaget, om du väljer att bli ägare till en Silver Maine Coon, kommer du att ha en slående vacker, vänlig huskatt som kommer att göra en utmärkt mouser.

Slutsats

Även om det inte finns mycket information om Silver Maine Coons ursprung, finns det många spekulationer. De har bestått tidens tand och är än i dag en mycket populär ras av huskatter.

Deras silverbeläggning är naturligt förekommande och har blivit selektivt avlad. Denna kappa kallas också för rökfärgning och finns i en mängd olika mönster och nyanser.

En av de äldsta naturliga raserna i Nordamerika, denna inföding i Maine har hållit fast vid sitt rykte som en utmärkt jägare samtidigt som den blivit en populär husdjurs- och utställningsras för familjen.

Relaterad läsning: Black Smoke Maine Coon: fakta, ursprung och historia


Utvald bildkredit: Olga Korvinuss, Shutterstock

Innehåll