Silverperserkatter: fakta, ursprung och historia

silver perserkatt i vit bakgrundIntroduktion

Elegant och ädel, den persiska katt har länge ansetts vara en av de mest sofistikerade kattraserna. De är också ganska populära, och det är inte svårt att se varför, med tanke på deras elegans och skönhet.

Under årens lopp har en hel del utlöpare av den grundläggande persiskan kommit till, och ett sortiment av pälsfärger har utvecklats. Av dessa är silverpersern ofta den mest prisade.

Silverperser har ett obefläckat utseende, och deras kungliga hållning misslyckas aldrig att få uppmärksamhet. Det är inte konstigt att dessa katter är så älskade - men att vara älskad är inte detsamma som att bli förstådd.

I den här guiden kommer vi att avslöja mer intressanta fakta om denna ras, samt skingra några myter på vägen.hepper enkelkatttassavdelare

De tidigaste uppgifterna om silverperserkatter i historien

Den persiska rasen tros ha sitt ursprung i Iran, men det finns få uppgifter om dem där. Faktum är att försök att spåra denna rass härkomst vanligtvis ledde till Västeuropa snarare än Mellanöstern.

Den första persiska katten introducerades faktiskt i England. Denna katt introducerades på en kattutställning i slutet av 19thårhundradet, tros inte vara den första persern - det är bara den första registrerade persern. Ändå har vi lite information om rasen före den tiden eller om deras förfäder.

Även om den persiska rasen har funnits sedan åtminstone 1871, skulle det ta nästan 12 år innan den första silverpersern träffade scenen.

Den tidigaste kända dokumentationen av en silverperser kommer från England 1882. En katt vid namn Chinnie tros vara den första kända silverpersern, och även om vi inte har några fotografiska bevis på hennes skönhet, finns det bilder på hennes silverbarnbarn ute. där.

Ett av dessa barnbarn, en hane som heter Silver Lambkin, anses ofta vara rasens fader. Faktum är att många prestigefyllda silverstamtavlor som finns idag spårar sin härkomst ända tillbaka till Silver Lambkin.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Ewok aka Smooshy (@ewok.the.fluff)

Hur silverperserkatter blev populära

Det finns lite i vägen för register eller dokumentation om dessa katter före 1906, så det är svårt att ge ett auktoritativt svar om deras ursprung.

Men många experter tror att silverperser var bland de första typerna av denna ras. Om så är fallet, är det troligt att de åtnjutit avsevärd popularitet ända sedan rasens gryning.

Idag är silver en av persernas mest uppskattade färger, delvis för att det är så svårt att avla dem. Det minskar inte efterfrågan på dem, men det driver upp deras pris (särskilt om de kan bevisa att de är relaterade till Silver Lambkin).

Formellt erkännande av silverperserkatter

Perser erkändes inte officiellt som en ras förrän 1906, då Cat Fanciers' Organization bildades och erkände dem, tillsammans med en mängd andra raser.

Silver var en av få färger som kändes igen vid den här tiden, så de har varit legitima så länge som rasen själv har gjort det.

Som sagt, det har funnits andra organisationer som varit mindre entusiastiska över att erkänna rasen. Perser klumpades ofta ihop med andra raser under paraplytermen långhårig katt, och det tog år innan många människor erkände att de var annorlunda än Angora.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg som delas av Ethereal Persians (@ethereal_persians)

Topp 3 unika fakta om silverperserkatter

1.Silverentusiaster svär att de är mer aktiva än perser av andra färger

I de flesta raser kommer du inte se mycket i vägen för personlighetsskillnader mellan katter av olika färger. Detta är inte fallet med silverperser, enligt de som äger dem - dessa katter är förmodligen mycket mer aktiva än deras andra persiska bröder.

De tenderar också att ha lägre födelsetal och mognar tidigare än andra färger, och de kan hamna mindre när de är fullvuxna.


två.Dessa katter hade en gång ett rykte om sig att vara lynniga

Under mycket av den tidiga delen av deras historia var silverperser kända för att vara nästan omöjliga att hantera. Det kan ha varit en del av deras överklagande, faktiskt - den slående vackra katten som bara kunde ses på, inte röras.

Nuförtiden har det problematiska beteendet till stor del avlats ur dem, och silverperser är lika tillgivna som vilken annan färg som helst.


3.De grodde en avläggsfärg: Golden Persians

Många silverpersiska uppfödare kunde ibland hitta en mörkare kattunge som dyker upp i sina kullar. Dessa katter, kallade brownies, flyttades till husdjur eftersom de inte ansågs lämpliga för utställning. Denna bruna färg beror på en recessiv gen hos silverperser.

På 1960-talet började dock vissa uppfödare försöka föda upp dessa brownies med flit. De var snart framgångsrika, och de resulterande guldfärgade katterna blev nästan lika prisade som deras silverförfäder.

Se detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Stan And Stew (@stanandstew)

hepper enkelkatttassavdelare

Gör silverperserkatter bra husdjur?

Silverperser är utmärkta husdjur. De är tillgivna och lojala och otroligt intelligenta.

Medan de flesta perser är kända för att vara avslappnade och avslappnade, är silverperser mycket mer aktiva. Du måste ge dem mer motion och mental stimulans än du skulle göra perser av en annan färg.

De är dock lika benägna att lida av vissa hälsoproblem som andra färgade perser, så förvänta dig inte att de ska vara billigare eller dyrare när det gäller veterinärräkningar.

Som alla perser kräver de en hel del skötsel, men det är relativt smärtfritt. De tenderar faktiskt att njuta av att bli borstade och badade, så du kommer inte att gå därifrån med massor av repor varje gång du drar ut en borste eller slår på kranen.

hepper katttassavdelare

Slutsats

Om du vill ha en katt som är bilden av nåd och skönhet, kommer du inte hitta ett djur som är mer elegant än silverpersern. Dessa fluffiga kattdjur är lika kärleksfulla som de är underbara.

Det finns massor av andra färgade perser där ute, naturligtvis, och de skulle alla göra fina husdjur. Men om du vill ha krämen av skörden finns det inget som kan matcha dessa slående silverkatter.

Letar du efter fler typer av persiska? Vi har detaljerat Dockansikte , Vit , och Chinchilla perser i våra guider!


Utvald bildkredit: Eric Isselee, Shutterstock

Innehåll